Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wygłuszanie dzwi, montaż głośników i wzmacniacza w Stilo MW.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Chcę przedstawić Wam moją, pierwszą, poważniejszą instalacje car

audio w Stilonie.

- jednostka sterująca: Alpine CDA 9854R

- wzmacniacz czterokanałowy: u-Dimension -Glow 4075v.2

- system przedni: Hertz HSK 165

- przewody głośnikowe: wzmacniacz zwrotnica i zwrotnica woofer - Cordial 2x 2,5mm2 CLS 225, zwrotnica tweeter - Cordial 2x 1,5mm2 CLS 215

- przewód sygnałowy: Dietz Multichannel 4 kanałowy

- zasilanie: 25 mm2 + bezpiecznik ANL, plus pociągnięty z akumulatora, minus z karoserii w bagażniku

Przewody zasilające i głośnikowe powleczone są ``wężową skórką ``.

Drzwi pod system przedni wygłuszyłem matami STP Vibroplast M1. Na parę drzwi zużyłem 3 opakowania ( 24 arkusze mat ). Głośniki zamontowane są na dystansach z MDF, blachę zamykająca drzwi od wewnętrznej strony prysnąłem sprayem Sinuslive. Boczki wyklejone kawałkami mat Sinuslive ( 4 sztuki na pare ) i wyłożone warstwą watoliny.

737b0495613a72e9m.jpg c4b67c5b55d0786fm.jpg 36d76cb4c6e68cc0m.jpg 392cfa958d885d1am.jpg 4e841ca9430ee403m.jpg c8a7e440eba266d7m.jpg e087bfb440cd444cm.jpg 53b3a414fef80e5am.jpg 5b29ca461bd95356m.jpg 1c2a56a6d5bd7385m.jpg 635ac64b2c623d15m.jpg 5e7762fbbc329b08m.jpg

Tweetery zamontowałem w trójkątnych osłonach lusterek, na ``panelach z żywicy``. Całość okleiłem czarną skórką.

72525f2696250c6em.jpg a8118695370bdc65m.jpg a79348fe14ca3c7cm.jpg

Alpinke zamontowałem w miejscu seryjnego radia w fabrycznym panelu Fiata - ile kosztuje ten kawałek plastiku :szok: . Niestety wszystkie dostępne zamienniki różnią się kolorem od pozostałych elementów kokpitu. Do sterowania Alpiną umieściłem na kolumnie kierownicy joystick Sony z adapterem UNI20 ALP.

c2afe7bdf4418057m.jpg b9f5c007d6c19f61m.jpg

Kolejnym etapem systemu bedzie wykończenie zabudowy wzmacniacza w bagażniku i zabudowa jakiegoś subwoofera. Cały czas choruje na głośniczek u-Dimension Jr. 1004 v.2

5d8b14ab329cf501m.jpg

Co do brzmienia tego zestawu to trudno mi się wypowiedzieć. Po prostu nie mam punktu odniesienia, nie słuchałem w życiu zbyt wielu dobrych systemów car audio, nie jestem z tym obyty. Jedno jest pewne, w stosunku do serii jest to milowy krok na przód.

Napisano

Brawo ... bardzo dobra robota.

Zestawik Hertz'a HSK to świetny zestaw przy tak wygłuszonych drzwiach.

Trochę sie wykosztowałeś na STP - kosztują prawie tyle co Dynamat.

Szkoda, że radyjko nie wygląda jak oryginalne ... no ale coś za coś wink.gif

Napisano
  • Autor

.

> Trochę sie wykosztowałeś na STP - kosztują prawie tyle co Dynamat.

STP to połowa ceny Dynamata, a robote swoją robi.

Napisano

> Drzwi pod system przedni wygłuszyłem matami STP Vibroplast M1. Na

> parę drzwi zużyłem 3 opakowania ( 24 arkusze mat ).

No to teraz masz super dźwięk, cieplutko i cichutko w samochodzie ok.gifbow.gif

Napisano

a tak orientacyjnie, ile taka przyjemność kosztowała? slinka.gif

Napisano

i gdzie kupowałeś maty STP & how much i dlaczego tak drogo wink.gif ?

Dobra robota! 20.GIF

Napisano

No całkiem nieźle ok.gif

A jak wrazenia - zrobiło sie ciszej w aucie wink.gif

Przyznam sie, że ja u siebie wyciszyłem / okleiłem matami bitumicznymi i filcowymi / wszystko łącznie z dachem mlot.gif a ostatnio boczki drzwi przednich okleiłem dodatkowo filcem 18 mm gr. Niestety nadal nie jestem zadowolony - okleje jeszcze tylne boczki filcem i wtedy zabiore sie hmm.gif sam już nie wiem za co screwy.gif

Napisano

> boczki filcem i wtedy zabiore sie sam już nie wiem za co

zrób sobie filcowe nauszniki, myślę że to całkiem nieźle wpłynie na wrażenia słuchowe palacz.gif

też się zastanawiałem nad większym wygłuszaniem ale skoro u Ciebie taki skromny efekt to chyba ograniczę się jednak do tego co jest potrzebne do audio...

Napisano

> taki skromny efekt to chyba ograniczę się jednak do tego co jest

> potrzebne do audio...

Prawdę mówiąc to nie wiem jaki jest efekt bo nie mierząc natężenia dźwięku np przy 100 km/h przed i po nic nie wiem....

Człowiek albo się przyzwyczaił i ciągle jest tak samo sleeping_2.gif albo faktycznie brak poprawy spineyes.gif

Ostatnio stwierdziłem, ze hałas u mnie jest taki sam przy 140 km/h jak w Peugeocie 206 kombi ( SW ) z HDI przy 90-100 km/h niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> i gdzie kupowałeś maty STP & how much i dlaczego tak drogo ?

Maty kupiłem tu: http://www.autosound.pl .

Po wygłuszeniu samych drzwi nie zauważyłem aby w autku zrobiło się ciszej. Jedynie przy ich zamykaniu poprawił się dźwięk. Teraz jest taki dostojny niczym w jakimś Mercedesie zlosnik.gif. Spróbuje jeszcze powalczyć z bagażnikiem, nie wiem jak w innych Stilo ale w kombi podczas jazdy dociera z stamtąd spory hałas. Coś mi się wydaje, że dopiero solidne wygłuszenie podłogi, maski i bardzo solidne przegrody silnika dało by jakieś efekty. I to wszystko jakimś dobrym materiałem np. Dynamat, Stinger albo wyższe modele STP. A to już koszt będzie ... boje_sie.gif

Napisano

> Maty kupiłem tu: http://www.autosound.pl .

> Po wygłuszeniu samych drzwi nie zauważyłem aby w autku zrobiło się

> ciszej. Jedynie przy ich zamykaniu poprawił się dźwięk. Teraz

> jest taki dostojny niczym w jakimś Mercedesie . Spróbuje

> jeszcze powalczyć z bagażnikiem, nie wiem jak w innych Stilo ale

> w kombi podczas jazdy dociera z stamtąd spory hałas. Coś mi się

> wydaje, że dopiero solidne wygłuszenie podłogi, maski i bardzo

> solidne przegrody silnika dało by jakieś efekty. I to wszystko

> jakimś dobrym materiałem np. Dynamat, Stinger albo wyższe modele

> STP. A to już koszt będzie ...

Do podłogi i grodzi stosuję vibroplast z połączeniu a accentem lub barrierem, ewentualnie splenem jeśli nie ma dużo miejsca pod dywanem zlosnik.gif

Ps. Montaż bardzo zacny ok.gif, a jak chcesz mieć punkt odniesienia, to wpadnij na zawody EASCA, najbliższe odbędą się w Szczecienie, będziesz mieć okazję kilku dobrze grających autek posłuchać, znajdzie się też kilka bardziej przeciętnych autek, jak np. moje stilo zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.