Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Za male kolo zapasowe?

Featured Replies

Napisano

Witam,

tak sie zlozylo za kupowalem nowe opony i w miejsce opon

195x 60 R15 zalozylem 195 x 65 R15.

Samochod wyglada "pancerniej" ale nie ma zadnego problemu,

nawet szybkosciomierz pokazuje wreszcie nie zawyzona predkosc.

Problem jest taki ze zupelnie zapomnialem o zapasowym kole.

Czy moze pozostac tam ten mniejszy 195x60 ???

Czy w razie czego daloby sie jechac na ciut mniejszej oponie??

Pozdr.

Kuba

Napisano

> Witam,

> tak sie zlozylo za kupowalem nowe opony i w miejsce opon

> 195x 60 R15 zalozylem 195 x 65 R15.

> Samochod wyglada "pancerniej" ale nie ma zadnego problemu,

> nawet szybkosciomierz pokazuje wreszcie nie zawyzona predkosc.

> Problem jest taki ze zupelnie zapomnialem o zapasowym kole.

> Czy moze pozostac tam ten mniejszy 195x60 ???

> Czy w razie czego daloby sie jechac na ciut mniejszej oponie??

> Pozdr.

> Kuba

jak zalozysz na tył to nie ma problemu , no moze poza policial.gif bo powinienes w sumie miec na osi jednakowe opony...

zalozenie ich na przod nie wiem czy juz byloby wskazane itd...choc moze nie powinno sie nic zlego stac gdyz nie jest to az taka duza roznica miedzy nimi...

Napisano

> moze nie powinno sie nic zlego stac gdyz nie jest to az taka

> duza roznica miedzy nimi...

Katastrofy tak od razu nie będzie, ale mechanizm różnicowy szczęśliwy nie będzie. W razie kapcia lepiej chyba przełożyć mniejsze koło na tył.

Napisano

> jak zalozysz na tył to nie ma problemu , no moze poza bo powinienes

> w sumie miec na osi jednakowe opony...

> zalozenie ich na przod nie wiem czy juz byloby wskazane itd...choc

> moze nie powinno sie nic zlego stac gdyz nie jest to az taka

> duza roznica miedzy nimi...

nie powinno być problemu z policial.gif dużo samochodów jeździ z dojazdówkami, które dużo bardziej różnią się rozmiarem. Oczywiście koło z inną średnicą tylko jako rozwiązanie tymczasowe się stosuje- do momentu naprawy tego 'normalnego'. Jeszcze warto wspomnieć, że ABS będzie dostawał dziwne icon_eek.gif informacje i może nie działać właściwie w razie mocniejszego hamowania z jednem innem kołem

Napisano

> nie powinno być problemu z dużo samochodów jeździ z dojazdówkami,

> które dużo bardziej różnią się rozmiarem.

no dobra ale troche kolega miesza pojecia bo co innego dojazdowka a co innego pełnowymiarowe koło zapasowe, któro jezeli jest w rozmiarze niezgodnym z rozmiarem drugiego koła na osi jest poprostu niezgodne z przepisami grinser006.gif

Napisano

> co innego dojazdowka a

> co innego pełnowymiarowe koło zapasowe, któro jezeli jest w

> rozmiarze niezgodnym z rozmiarem drugiego koła na osi jest

> poprostu niezgodne z przepisami

pokaż odpowiedni przepis proszę

Napisano

> pokaż odpowiedni przepis proszę

jakbym był prawnikiem to wyciagnałbym teraz z rekawa ci ten przepis i napisał dokładnie, a że nie jestem to nie bede tracił niedzielnego popołudnia na szukanie... wink.gif

ale skoro chcesz przepis to powiedz mi z czym sie nie zgadzasz??

Napisano

> no dobra ale troche kolega miesza pojecia bo co innego dojazdowka a

> co innego pełnowymiarowe koło zapasowe, któro jezeli jest w

> rozmiarze niezgodnym z rozmiarem drugiego koła na osi jest

> poprostu niezgodne z przepisami

Jest taki przepis na 100%. Na jednej osi musisz mieć takie same rozmiary kół, oraz identyczną kontrukcję bieżnika. Dojazdówka jest dopuszczona, ale w charakterze doraźnym

Napisano

.

> Czy moze pozostac tam ten mniejszy 195x60 ???

> Czy w razie czego daloby sie jechac na ciut mniejszej oponie??

> Pozdr.

> Kuba

ten problem mam gdy jezdze na zimówkach one sa 65,a zapas z kompletu letnich jest 60.Jezdziłem jakis czas na 60 a jedne koło 65 z zimówek problemu nie miałem.Tak ze na jakis czas nie powinno byc problemu.A przepis jest o jednakowym biezniku na jednej osi.

Napisano

> A przepis jest o jednakowym biezniku na jednej osi.

nie masz racji

tylko małą częścią rozporządzenia jest konieczność takiego samego bieżnika. Poza tym...................z resztą sam sobie poczytaj:

5. Pojazd powinien być wyposażony w ogumienie pneumatyczne, o nośności dostosowanej do nacisku koła, oraz dostosowane do maksymalnej prędkości pojazdu; ciśnienie w ogumieniu powinno być zgodne z zaleceniami wytwórni dla danej opony i obciążenia pojazdu.

6. Dopuszcza się w celu krótkotrwałego użycia wyposażenie pojazdu w koło zapasowe, o parametrach odmiennych niż parametry stosowanego normalnie koła jezdnego, o ile koło takie wchodzi w skład fabrycznego wyposażenia pojazdu - na warunkach określonych przez wytwórnię pojazdu.

7. Pojazd nie może być wyposażony, z zastrzeżeniem ust. 5:

1) w opony różnej konstrukcji, w tym o różnej rzeźbie bieżnika, na kołach jednej osi, z zastrzeżeniem pkt 3;

2) w przypadku pojazdu samochodowego o dwóch osiach z kołami pojedynczymi:

a) w opony diagonalne lub diagonalne z opasaniem na kołach tylnej osi, jeżeli na kołach przedniej osi znajdują się opony radialne,

b) w opony diagonalne na kołach tylnej osi, jeżeli na kołach przedniej osi znajdują się opony diagonalne z opasaniem;

3) w opony różnej konstrukcji na osiach składowych;

4) w opony, których wskaźniki pokazują graniczne zużycie bieżnika, a w odniesieniu do opon niezaopatrzonych w takie wskaźniki - o głębokości rzeźby bieżnika mniejszej niż 1,6 mm, z zastrzeżeniem § 23 ust. 4 pkt 3;

5) w opony o widocznych pęknięciach odsłaniających lub naruszających ich osnowę;

6) w opony z umieszczonymi trwale, wystającymi na zewnątrz elementami przeciwślizgowymi.

Jest to fragment artykułu 11 ROZPORZĄDZENIA MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 31 grudnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

(Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.)

Tak więc koledze przemty dobrze świtało.

Dojazdówka jest zgodna z prawem, ale już zwykła zapasówka o rozmiarze (albo kształcie bieznika) innym niż reszta opon w aucie jest wbrew przepisom. Trochę to dziwne, ale tak wymyślił ustawodawca i tak musi być.

Tak więc, gdybyśmy chcieli jeździć w pełnej zgodzie z przepisami, to powinniśmy mieć osobną zapasówkę do opon zimowych i inną do opon letnich. (a jeśli mamy na każdej osi opony innego producenta, to teoretycznie powinniśmy wozić ze sobą dwie zapasówki jednocześnie hehe.gifhehe.gificon_eek.gifyikes.gif)

Napisano

> 6. Dopuszcza się w celu krótkotrwałego użycia wyposażenie pojazdu w

> koło zapasowe, o parametrach odmiennych niż parametry

> stosowanego normalnie koła jezdnego, o ile koło takie wchodzi w

> skład fabrycznego wyposażenia pojazdu - na warunkach określonych

> przez wytwórnię pojazdu.

> Dojazdówka jest zgodna z prawem, ale już zwykła zapasówka o rozmiarze (albo kształcie bieznika) innym niż reszta opon w aucie jest wbrew

> przepisom.

No tak, ale jeśli fabryka wyposażyła moje auto w felgę 13-calową z osadzoną na niej oponą Conti 175/70R13 jako koło zapasowe , to w myśl przepisu mogę go "krótkotrwale" używać.

Napisano

W zasadzie wszystko jest jasne...tylko czy jazda 300km autostrada na kole dojazdowym mozna zaliczyc do uzycia krotkotrwałego?

Czy koło np moja 60 narusza przepis o kole dopuszczonym do tego auta przez producenta?

Lecz ogolnie trzeba Ci podziekowac za to ze zadałes sobie trud i troche nam przypomniałes jakby niebyło dosc wazne uregulowania.pozdrawiam

Napisano

> W zasadzie wszystko jest jasne...tylko czy jazda 300km autostrada na

> kole dojazdowym mozna zaliczyc do uzycia krotkotrwałego?

W kontekście wycieczki z Polski do Chin na pewno tak wink.gif

> Czy koło np moja 60 narusza przepis o kole dopuszczonym do tego auta

> przez producenta?

Jeśli rozmiar taki jest zawarty w instrukcji jako rozmiar dopuszczony do użycia w aucie to w moim mniemaniu jak najbardziej takie koło nie narusza przepisu.

Napisano

> 6. Dopuszcza się w celu krótkotrwałego użycia wyposażenie pojazdu w

> koło zapasowe, o parametrach odmiennych niż parametry

> stosowanego normalnie koła jezdnego, o ile koło takie wchodzi w

> skład fabrycznego wyposażenia pojazdu - na warunkach określonych

> przez wytwórnię pojazdu.

195/60 o które chodziło autorowi wątku ma odmienne parametry niż stosowane normalnie koło jezdne (195/65), co więcej 195/60 wchodzi w skład fabrycznego wyposażenia pojazdu, nie ma chyba co do takiego rozmiaru jakichś specjalnych warunków określonych przez wytwórnię => problemów z policial.gif bym się nie obawiał

wysoki sądzie, nie mam więcej pytań wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.