Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

układ chłodzący łapie powietrze i podciśnienie wywala płyn

Featured Replies

Napisano

koledzy od dłuższego czasu walcze z ubywającym płynem chłodniczym w vito 2.2CDI

myślałem, że ucieka gdzieś przewodem ale okazało się, że zbiorniczek wyrówawczy dostaje strasznie podciśnienia i płyn wywala przez wężyk odprowadzący nadmiar płynu

czy to typowe zapowietrzenie układu? dodam,że poprzedni użytkownik jeździł z małą ilością płynu, choć na tyle wystarczającą że silnik nigdy się nie grzał

druga opcja to może uszczelka pod głowicą pada i robią się przedmuchy...ale w oleju nie ma płynu, a w płynie oleju

jak dolewam płynu na włączonym silniku to ciągle wulatują bombelki powietrza, a płyn się zasysa do środka ale jak przejadę 2-3km to zaraz wywala mi z pół litra płynu

co Wy na to koledzy???

Napisano

99.9% UPG

i zrób to, bo w koncu pójdzie płyn na cylinder i nie będziesz w stanie obrócić wałem nawet 1 obrotu

wersja nr 2 jeszcze bardziej pesymistycza- tego płynu było jednak za mało u poprzedniego właściciela, przegrzał silnik i głowica pękła

>ale w oleju nie ma płynu, a w płynie oleju

w większosci przypdków padu UPG nie ma takich objawów

jeśli chcesz ryzykować i jeszcze troche pojeździć, to wywal termostat. Płyn nie będzie się cofał pod prąd i moze trochę mniej będzie go wypluwało. Na dłgo nie pomoze ale pewnie dobre kilka kkm tak da się przemęczyc.

Napisano
  • Autor

samochód tak jeździ rok czasu i nic się nie pogłębia, sam nie wiem co o tym myśleć

auto co prawda firmowe ale ja należe do tych osób co się nimi przejmują, szkoda tylko że poprzedni właściciel przez 3lata nawet ani razu go nie umył sciana.gif aż lakier się utlenił i zrobił matowy

Napisano

> samochód tak jeździ rok czasu i nic się nie pogłębia, sam nie wiem co

> o tym myśleć

> auto co prawda firmowe ale ja należe do tych osób co się nimi

> przejmują, szkoda tylko że poprzedni właściciel przez 3lata

> nawet ani razu go nie umył aż lakier się utlenił i zrobił

> matowy

Ja bym zaczął od sprawdzenia lub wymiany nakrętki zbiornika wyrównawczego. Jeśli sa w niej zaworki mogły sie przytkac osadem.

Napisano
  • Autor

> Ja bym zaczął od sprawdzenia lub wymiany nakrętki zbiornika

> wyrównawczego. Jeśli sa w niej zaworki mogły sie przytkac

> osadem.

nakrętka jest dobra, bo przecież jak ciśnienie podniesie płyn to sprężyna idzie do góry otwierając drogę do wężyka przelewowego

Napisano

> 99.9% UPG

> i zrób to, bo w koncu pójdzie płyn na cylinder i nie będziesz w

> stanie obrócić wałem nawet 1 obrotu

W skrajnym wypadku, jeśli mocniej się wywali, to mogą kopyta bokiem wyjść :-(

Widziałem taki przypadek niestety "temy ocemy" :-(

Dodatkowy objaw charakterystyczny - "dymi" na biało (para wodna) + w dieslu z wtryskiem bezpośrednim będzie (lekko) nierówna praca (zmiana objętości i geometrii komory spalania - na dnie tłoka robi się "kałuża" wody, która zmniejsza i zaburza kształt komory spalania.

Napisano

> nakrętka jest dobra, bo przecież jak ciśnienie podniesie płyn to

> sprężyna idzie do góry otwierając drogę do wężyka przelewowego

Mimo wszystko bym wymienił + termostat ( u mnie pomogło), ale raczej jest to UPG frown.gif

Napisano
  • Autor

jest diagnoza...jednak UPG, na zbiorniczku robi się ciśnienie dochodzące do 2barów, czym więcej płynu w układzie tym większe ciśnienie

ale ani dymienia, osiągi bardzo dobre więc tylko ten przedmuch w kanał chłodzący

mechanior robiący mercedesy powiedział, że przy tym przebiegu uszczelka w tym silniku nie pada sama z siebie, na 100% ktoś musiał jej pomóc przegrzewając silnik

Napisano

> nakrętka jest dobra, bo przecież jak ciśnienie podniesie płyn to

> sprężyna idzie do góry otwierając drogę do wężyka przelewowego

no ale jesli ta sprezyna jkest zwalona i za szybko idzie do góy to tez plyn wywali- wymien korek ,pozniej termostat a na koncu upg jesli nie bedzie zadnego pozytywa

Napisano

> no ale jesli ta sprezyna jkest zwalona i za szybko idzie do góy to

> tez plyn wywali- wymien korek ,pozniej termostat a na koncu upg

> jesli nie bedzie zadnego pozytywa

Kraviec napisał, że przy właczonym silniku bez przerwy lecą bombelki do zbiornika wyrównawczego, wiec nie ma bata, musi to być UPG/głowica i nie ma co kombinować z zakrętkami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.