Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,5 zagotowane ponownie :( POMOCY!

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam 2 problemy z układem chłodzenia w moim 1,5:

1. szybko wzrastająca temperatura. W nawet niewielkim korku, w kilka minut wskazówka temperatury wchodzi na czerwone pole!!

Czy to tylko termostat? Czy coś jeszcze za to odpowiada? Gdzie jest termostat w 1,5 ? crazy.gif

2. Nie włącza się wentylator. Podłączony na krótko działa więc silnik sprawny. Co wymienić? Tylko czujnik temp. wentylatora chłodnicy?

Poradźcie proszę bo dzisiaj chcę zrobić zakupy, a jutro wszystko co niezbędne wymienić.

Z góry dziękuję za pomoc smile.gif

Napisano

> Witam,

> mam 2 problemy z układem chłodzenia w moim 1,5:

> 1. szybko wzrastająca temperatura. W nawet niewielkim korku, w kilka

> minut wskazówka temperatury wchodzi na czerwone pole!!

> Czy to tylko termostat? Czy coś jeszcze za to odpowiada? Gdzie jest

> termostat w 1,5 ?

> 2. Nie włącza się wentylator. Podłączony na krótko działa więc silnik

> sprawny. Co wymienić? Tylko czujnik temp. wentylatora chłodnicy?

> Poradźcie proszę bo dzisiaj chcę zrobić zakupy, a jutro wszystko co

> niezbędne wymienić.

> Z góry dziękuję za pomoc

miałem podobne a nawet identyczne objawy w 1.0 i powodem był praktyczny brak płynu...

Napisano

odpal silnik i sprawdź jak grzeją się węże, jeśli na wskaźniku będzie już dobra teperatura, to powinien się otworzyć po chwili termostat i puścićpłyn na chłodnicę, jesli się chłodnica nie zagrzeje, to może być termostat

możesz wyjąć termostat i sprawdzić do w garnku z woda, czy się otworzy, jeśli nie, to kupujesz nowy, jeśli działa, to wyciągasz pompę wody i sprawdziasz, czy czasem się nie odkleił wirnik od ośki

dla spokojności przepłucz potem układ

Napisano

> Witam,

> 1. szybko wzrastająca temperatura.

> 2. Nie włącza się wentylator.

powiedział bym, że problem 1. wynika z problemu 2. sprawdzić poziom płynu czy nawet go wymienić oczywiście możesz (szczególnie, gdy dawno nie było to robione lub wcale), ale dla mnie dziwne było by dopiero, gdyby temperatura rosła nawet wtedy, gdy będzie sprawny wiatrak i od jego uruchomienia zacznij.

Napisano

1. Zrób, żeby wentylator się włączał, to podstawa. wink.gif

2. Nowy termostat, bo pewnie masz jeszcze oryginalny, koszt około 100zł, bo niedawno kupowałem. Tylko najlepiej idź do sklepu ze starym, bo są z dwoma rodzajami gwintu na czujnik temp. U mnie pasował od 1.3 Turbo.

3. Zobacz, czy termostat w dolocie się nie zaciął i nie ciągnie tylko ciepłego powietrza znad kolektora. U mnie tak było i silnik też się mocno grzał tylko że ja miałem działający wentylator i wtedy właśnie wentylator co chwila się włączał.

Najlepiej ściągnij wąż doprowadzający ciepłe powietrze do obudowy filtra.

Zaznaczyłem rurę na czerwono na zdjęciu, a termostat na biało. Jest w niego wkręcony czujnik taki z niebieskim gniazdem. wink.gif

282457197-1.JPG

post-37790-14352502514531_thumb.jpg

Napisano

> Witam,

> termostat w 1,5 ?

> niezbędne wymienić.

Oba problemy wynikają z braku styku na przewodach masowych.

Pod akumulatorem masz kilka przewodów podłączonych do takiej blaszki przykręconej do masy(karoserii)

powypinaj wtyki, oczyść styki , lekko wtyki zaciśnij aby lepiej/ciaśniej się wpinały, te które już będą niereformowalne/zniszczone wymień, wepnij wszystko ponownie i ciesz się sprawnym samochodem drive.gifok.gif

Napisano

> Witam,

> termostat w 1,5 ?

> niezbędne wymienić.

Ech lemon lemon, jak Ci mówiłem w zeszłym roku WYMIEŃ TERMOSTAT to nie... teraz też nie... tylko się musisz skonsultować z całym UKP - i masz - 10 różnych rad rotfl.gif

To teraz sobie je wszystkie zastosuj tylko uważaj, żebyś przypadkiem termostatu nie wymienił bo się kłopoty skończą, a tak jest szansa że zakatujesz w końcu to 1.5 tym przegrzewaniem 270751858-jezyk.gif

Czy Ty nie rozumiesz, że włączenie się wentylatora jest spowodowane wysoką temperaturą W CHŁODNICY??? (tam jest czujnik).

Jeśli termostat nie puszcza to i wentyl się nie włączy - miałem tak w 899.

Napisano

Przegrzewa się płyn - a więc nie otwiera się termostat i blokuje przepływ gorącej wody do chłodnicy - sprawdź, ale woda w przewodzie wylotowym wody za termostatem i w chłodnicy nie powinna być gorąca (dlatego wiatrak się nie załącza). Wyjmij i wymień termostat.

Napisano
  • Autor

> odpal silnik i sprawdź jak grzeją się węże,

Właśnie tego dokładnie poprzednio nie zbadałem frown.gif Podczas niedzielnego gotowania wszystkie węże były gorące, ale chłodnicy nie macałem.

> jeśli działa, to wyciągasz pompę wody i sprawdziasz, czy czasem się nie odkleił wirnik od ośki dla spokojności przepłucz potem układ.

Nie strasz mnie koniecznością wyjmowania pompy. To może mnie przerosnąć crazy.gif Sam mam zamiar dłubać.

Napisano
  • Autor

> 1. Zrób, żeby wentylator się włączał, to podstawa.

> 2. Nowy termostat, bo pewnie masz jeszcze oryginalny, koszt około 100zł, bo niedawno kupowałem. Tylko najlepiej idź do sklepu ze starym, bo są z dwoma rodzajami gwintu na czujnik temp. U mnie pasował od 1.3 Turbo.

To mnie wkurza najbardziej bo nie mogę jechać z wykręconym. Nie mam tyle czasu, na takie wożenie się po mieście.

> 3. Zobacz, czy termostat w dolocie się nie zaciął i nie ciągnie tylko ciepłego powietrza znad kolektora. U mnie tak było i silnik też się mocno grzał tylko że ja miałem działający wentylator i wtedy właśnie wentylator co chwila się włączał.

> Najlepiej ściągnij wąż doprowadzający ciepłe powietrze do obudowy filtra.

> Zaznaczyłem rurę na czerwono na zdjęciu, a termostat na biało. Jest w niego wkręcony czujnik taki z niebieskim gniazdem.

Jak rozumiesz "zobacz", że niby co mam zobaczyć crazy.gif

To w końcu ile jest tych termostatów i czujników confused.gif

Troszkę się pogubiłem tongue.gifwink.gif

Dzięki za foto bow.gif Zdecydowanie rozjaśnia opis wink.gif

Napisano

> Właśnie tego dokładnie poprzednio nie zbadałem Podczas niedzielnego

> gotowania wszystkie węże były gorące, ale chłodnicy nie macałem.

> Nie strasz mnie koniecznością wyjmowania pompy. To może mnie

> przerosnąć Sam mam zamiar dłubać.

Piszę Ci jeszcze raz, jako stary posiadacz 1.5 i przerabiający ta bolączkę, zwłaszcza że napisałeś że na krótko spięty wentylator działa. Sprawdź kable pod akumulatorem i je porządnie powpinaj do tej blaszki. ok.gif

Napisano

> To w końcu ile jest tych termostatów i czujników

Ciebie interesuje tylko ten wkręcony na dole w chłodnicę, jak nie wierzysz jego też sprawdz na krótko żarówką,

jak działa to będą tylko kabelki masy, jak nie zaświeci żarówka to on jest do wymiany. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ech lemon lemon, jak Ci mówiłem w zeszłym roku WYMIEŃ TERMOSTAT to nie... teraz też nie...

Jak nie jak TAK wink.gif

... tylko się musisz skonsultować z całym UKP - i masz - 10 różnych rad . To teraz sobie je wszystkie zastosuj tylko uważaj, żebyś przypadkiem termostatu nie wymienił bo się kłopoty skończą, a tak jest szansa że zakatujesz w końcu to 1.5 tym przegrzewaniem.

I jak takiego Glacy nie LUBIĆ. Wesprze kolegę w potrzebie, wytłumaczy grinser006.gifcfaniaczek.gif

>Czy Ty nie rozumiesz, że włączenie się wentylatora jest spowodowane wysoką temperaturą W CHŁODNICY??? (tam jest czujnik).

> Jeśli termostat nie puszcza to i wentyl się nie włączy - miałem tak w 899.

No rozumiem, tak tylko dopytać chciałem, wiesz, dla pewności. Nie chcę podważać Twoich wniosków i zaleceń, ale okazało się, że może to też ta cholerna uciekająca masa? Jak ją poprawię, połączę w jedną wiązkę to i ładowanie aku się poprawi? Ale to już inna bajka beksa.gif

I nie krzycz na mnie tylko w tą sobotę po 14, wiesz gdzie hehe.gif

Żartowałem, trzymaj kciuki za 1,5

Napisano
  • Autor

> Piszę Ci jeszcze raz, jako stary posiadacz 1.5 i przerabiający ta

> bolączkę, zwłaszcza że napisałeś że na krótko spięty wentylator

> działa. Sprawdź kable pod akumulatorem i je porządnie powpinaj

> do tej blaszki.

Pewien elektrycznie obcykany kolega nakazał zebrać je wszystkie w jeden "warkocz" i MOCNO przykręcić do karoserii. Tak też planuję. Może przestaną też mi znikać światła zeby.GIF

Dzięki

Napisano

> Jak nie jak TAK

> ... tylko się musisz skonsultować z całym UKP - i masz - 10 różnych

> rad . To teraz sobie je wszystkie zastosuj tylko uważaj, żebyś

> przypadkiem termostatu nie wymienił bo się kłopoty skończą, a

> tak jest szansa że zakatujesz w końcu to 1.5 tym przegrzewaniem.

> I jak takiego Glacy nie LUBIĆ. Wesprze kolegę w potrzebie, wytłumaczy

> No rozumiem, tak tylko dopytać chciałem, wiesz, dla pewności. Nie

> chcę podważać Twoich wniosków i zaleceń, ale okazało się, że

> może to też ta cholerna uciekająca masa? Jak ją poprawię,

> połączę w jedną wiązkę to i ładowanie aku się poprawi? Ale to

> już inna bajka

> I nie krzycz na mnie tylko w tą sobotę po 14, wiesz gdzie

> Żartowałem, trzymaj kciuki za 1,5

Chętnie bym pomógł ale brak czasu a w niemocy mam klocki SKOŃCZONE i czekam aż przyjdzie paczuszka i wymienię, więc nie jeżdżę na razie.

W sumie może i masa, bo fakt to ładowanie u Ciebie nigdy nie było za dobre, ale termostat się zużywa czy chcesz czy nie i zmieniać trzeba.

Napisano

Niekoniecznie może być to spowodowane termostatem!

Miałem u siebie taki motyw, że termostat w dolocie siadł i klapka zatrzymała się w położeniu powietrze ciepłe tylko z nad kolektora. Silnik grzał się niemiłosiernie, tylko, że u mnie wentylator działał i włączał się co chwila. U kolegi lemona może być to samo z tym że wentylator nie działa i silnik się gotuje.

Tak jak napisał kolega marekpast niech najpierw wyczyści masę i zrobi, żeby wentylator działał, a potem niech zdejmie rurę od dopływu ciepłego powietrza.

To jest naprawdę prosta czynność i wtedy jeżeli nie będzie poprawy to dopiero wymiana termostatu. wink.gif

PS Rura jest srebrna zaznaczona czerwonym kółeczkiem. Wystarczy ją ściągnąć z obudowy filtra. Wtedy trzeba zobaczyc efekt.

Napisano

> Pewien elektrycznie obcykany kolega nakazał zebrać je wszystkie w

> jeden "warkocz" i MOCNO przykręcić do karoserii. Tak też

> planuję. Może przestaną też mi znikać światła

> Dzięki

Wystarczy wyczyścić je porządnie i na wierzch psiknąć smarem miedzianym. wink.gif

Napisano

> Ech lemon lemon, jak Ci mówiłem w zeszłym roku WYMIEŃ TERMOSTAT to

> nie... teraz też nie... tylko się musisz skonsultować z całym

> UKP - i masz - 10 różnych rad

w tym jedna moja biglaugh.gif ale kolego Glaca - zasugerowałem się opisem usterki i pisze tak:

Quote:

1. szybko wzrastająca temperatura.
W nawet niewielkim korku, w kilka minut
wskazówka temperatury wchodzi na czerwone pole!!

więc dla mnie było oczywiste (i jest dalej), że podczas jazdy jest chłodzenie i się nie przegrzewa - stąd prosty wniosek o zgonie czujnika wentylatora. tak tylko nieśmiało zasugerowałem... icon_rolleyes.gif

> To teraz sobie je wszystkie zastosuj

i wreszcie będzie miał zrobiony porządek w "przedziale maszynowni" cfaniaczek.gif

Napisano

> w tym jedna moja ale kolego Glaca - zasugerowałem się opisem

> usterki i pisze tak:

> Quote:

> 1. szybko wzrastająca temperatura. W nawet niewielkim korku, w

> kilka minut wskazówka temperatury wchodzi na czerwone pole!!

> więc dla mnie było oczywiste (i jest dalej), że podczas jazdy jest

> chłodzenie i się nie przegrzewa - stąd prosty wniosek o zgonie

> czujnika wentylatora. tak tylko nieśmiało zasugerowałem...

> i wreszcie będzie miał zrobiony porządek w "przedziale maszynowni"

Tak, może to być czujnik, może to być klapka w dolocie ale termostat w tak wiekowym aucie i tak trzeba zmienić bo na 99% padł. Jest to tanie i niezbyt kłopotliwe w wymianie a wiadomo że prędzej czy później padnie lub już padło. Przynajmniej wtedy ma się na 100% pewność że to nie termostat i można szukać dalej.

Jak termostat nie puszcza na chłodnicę to czujnika nie zbadasz, chyba że go wykręcisz i wrzucisz do garnka.

Napisano
  • Autor

> 2. Nowy termostat, bo pewnie masz jeszcze oryginalny, koszt około

> 100zł, bo niedawno kupowałem. Tylko najlepiej idź do sklepu ze

> starym, bo są z dwoma rodzajami gwintu na czujnik temp. U mnie pasował od 1.3 Turbo.

Wczoraj zadzwoniłem, dopytałem, jest, można przyjechać i kupić.

Jadę, na szczęście SX'em kupuję, zaglądam pod maskę i ZONK! Nie pasuje, zupełnie inny! Wracam do kolesia, sprawdzamy ponownie. OK, sprawdzone, zamówiłem. Jadę dzisiaj odebrać i ZONK2!! Niby pasuje tylko nie ma otworu na czujnik. Trzeba wiercić i gwintować. Koszt coś koło 130,- Nie mam wyjścia. Kupuję i dłubię ... ale dopiero za tydzień frown.gif

Napisano

Dalej dał Ci zły termostat. Są termostaty z otworem na czujnik pasujące do 1.5. o ile dobrze pamiętam firmy Vernet. Po co się bawić w wiercenie i gwintowanie, jak można za te same pieniądze kupić od razu dobry. Sprawdź jeszcze z tyłu termostatu jak u Ciebie jest czy odchodzi rurka do kolektora z termostatu czy z kolanka?

Wiem wiem trochę to zagmatwane. Za godzinkę będą zdjęcia dobrego termostatu. wink.gif

Napisano

290c4cf58bbaa443m.jpg285b2b334a3f5a2am.jpg0fdc62012cc4e765m.jpg

21e4aaa3b9fb6167m.jpga59b3d905d62ed7em.jpg760dfe0d6b80cab8m.jpg

ebd1686ed1a011b0m.jpg1db312bd81ae4a31m.jpg

pomyłka firma behr a nie vernet

Napisano
  • Autor

> pomyłka firma behr a nie vernet

No to teraz mi rozjaśniłeś temat. zeby.GIF

Niestety w całym Lublinie nie uświadczysz takiego. Niby jest, ale nie do zdobycie crazy.gif Nawet ASO powiedziało, żebym sobie wywiercił otwór na czujnik. Jednemu poradziłem żeby sobie ... ehhh 270751858-jezyk.gif

Tylko co ja biedny teraz mam zrobić niewiem.gif Kupić bez miejsca na czujnik i oddać do nawiercenia, czy szukać? Jeśli szukać to gdzie? sciana.gif

Napisano

Wiesz to zależy od Ciebie. Ja bym poszukał jeszcze takiego jak trzeba a jak już naprawdę nigdzie nie będzie to wtedy gwintowanie. Na allegro są takie bez miejsca na czujnik ale można by napisać do sprzedawcy to może wykombinuje taki jak trzeba. wink.gif No i odwiedź jeszcze jakieś sklepy. wink.gif Dla mnie sprowadzili w 3 dni. wink.gif

Napisano

> Tylko co ja biedny teraz mam zrobić Kupić bez miejsca na czujnik i...

I wywiercić otwór, nagwintować i po ptokach. Przerabiałem ten ból kilka razy. Nie spotkałem jeszcze termostatu z gotowym dziurskiem pod czujnik...

Napisano

> Tylko co ja biedny teraz mam zrobić Kupić bez miejsca na czujnik i

> oddać do nawiercenia, czy szukać?

tylko obawiam się, że w obudowie bez otworu otwór zrobisz, ale będzie za mało materiału (cienka ścianka) na gwintowanie. uratować Cię może dorobiona nakrętka.

Napisano

> tylko obawiam się,

Spoko. Ktoś pomyślał i u verneta jest sporo mięsa na gwint ok.gif

Napisano
  • Autor

> Spoko. Ktoś pomyślał i u verneta jest sporo mięsa na gwint

Oglądałem dokładnie ten termostat i rzeczywiście jest zapas na gwint. Nawet rozmawiałem z magikiem, za 10,- mi to zrobi od ręki.

A tak na marginesie napiszę, że wentylator stwierdził, że będzie działać spineyes.gif i się naprawił. crazy.gif Dotykałem się tylko do "panela masowego" i dzisiaj w korku się załączył i wystudził silnik waytogo.gif

Napisano

> Oglądałem dokładnie ten termostat i rzeczywiście jest zapas na gwint.

> Nawet rozmawiałem z magikiem, za 10,- mi to zrobi od ręki.

> A tak na marginesie napiszę, że wentylator stwierdził, że będzie

> działać i się naprawił. Dotykałem się tylko do "panela

> masowego" i dzisiaj w korku się załączył i wystudził silnik

Nie chciałbym być marudny, ale właśnie o tym pisałem w swojej pierwszej odpowiedzi prawie pół tygodnia temu. wink.gifgrinser006.gifold.gif

Liczyłem , że tak prosta czynność jak przeczyszczenie i porządne połączenie kilku kabelków - to jednak zrobiłeś. klotnia.gifkara.gif

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Ja bym poszukał jeszcze takiego jak trzeba ...

Prace nad wymianą termostatu utknęły w martwym punkcie sciana.gif

Już 4 sklepy sprowadzały dla mnie te termostaty i za każdym razem zapewniali, że przecież się znają i tu, w katalogu jest napisane. I 4 razy DUPA. 2 razy pokazywali mi zupełnie inny a 2 razy bez miejsca na czujnik. Już nawet nie jeżdżę tylko telefonicznie załatwiam. Szkoda cennego czasu. Jak do końca tygodnia nie znajdę właściwego to biorę bez dziury i będę wiercił i gwintował bo szykuje mi się wyjazd do Wawy, a tam go zagotuję już na wlocie smile.gif

Jedyne pocieszenie to działający wentylator grinser006.gif

Napisano

> Ja bym poszukał jeszcze takiego jak trzeba ...

> Prace nad wymianą termostatu utknęły w martwym punkcie

> Już 4 sklepy sprowadzały dla mnie te termostaty i za każdym razem

> zapewniali, że przecież się znają i tu, w katalogu jest

> napisane. I 4 razy DUPA. 2 razy pokazywali mi zupełnie inny a 2

> razy bez miejsca na czujnik. Już nawet nie jeżdżę tylko

> telefonicznie załatwiam. Szkoda cennego czasu. Jak do końca

> tygodnia nie znajdę właściwego to biorę bez dziury i będę

> wiercił i gwintował bo szykuje mi się wyjazd do Wawy, a tam go

> zagotuję już na wlocie

> Jedyne pocieszenie to działający wentylator

Nie wiem czemu się tak boisz tego wiercenia - to jest 10 minut roboty.

Napisano
  • Autor

> To nie mozesz wziac tego z UT 1.3???

No właśnie chętnie bym kupił, w czwartek nawet zamówiłem, a w piątek się dowiedziałem, że nie ma otworu na czujnik. sciana.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czemu się tak boisz tego wiercenia - to jest 10 minut

> roboty.

Z braku czasu. Sam planowałem montaż, a jak kupię bez otworu to jeszcze muszę znaleźć kogoś kto mi wywierci i nagwintuje. Czas mam do 9.00 i po 18.00 Nie będzie łatwo. Znalazłem sklep/warsztat, który mi sprowadzi termostat i dorobi otwór, ale część kosztuje 120,- + nim. 20,- otwór. Za 90,- mam taki na allegro z wysyłką. 50,- zostaje. Jak zapytałem czy mim tylko dorobią otwór to już komplikator włączył frown.gif Teoretycznie, sam mogę nawiercić i nagwintować, ale dopiero w sobotę u dziadka i niestety z nim to będzie trwało 4 godziny frown.gif Dziadek jest po 80 i twierdzi, że wszystko wie lepiej. crazy.gif

No nic, zobaczymy zeby.GIF

Napisano

> Z braku czasu. Sam planowałem montaż, a jak kupię bez otworu to

> jeszcze muszę znaleźć kogoś kto mi wywierci i nagwintuje. Czas

> mam do 9.00 i po 18.00 Nie będzie łatwo. Znalazłem

> sklep/warsztat, który mi sprowadzi termostat i dorobi otwór, ale

> część kosztuje 120,- + nim. 20,- otwór. Za 90,- mam taki na

> allegro z wysyłką. 50,- zostaje. Jak zapytałem czy mim tylko

> dorobią otwór to już komplikator włączył Teoretycznie, sam mogę

> nawiercić i nagwintować, ale dopiero w sobotę u dziadka i

> niestety z nim to będzie trwało 4 godziny Dziadek jest po 80 i

> twierdzi, że wszystko wie lepiej.

> No nic, zobaczymy

Ty to lubisz sobie życie komplikować sciana.gif

Przez jeden pindolony otworek robisz taką hecę, jakby to był odwiert 15-to kilometrowy na Górze Św. Heleny.

Bierzesz wiertarkę, robisz wziuuuuuuu

Bierzesz gwintownik, robisz dzit, dzit dzit.

Koniec, gotowe sciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gif

Napisano

> No właśnie chętnie bym kupił, w czwartek nawet zamówiłem, a w piątek

> się dowiedziałem, że nie ma otworu na czujnik.

a TEN?

A może Twój jest inny? Taki jak na obrazku?

Jeśli tak to znalazłem taki w lubelskiej hurtowni KORWEX na Wojciechowskiej, swego czasu kupowałem tam części - zadzwoń, zapytaj o termostat - w/g e-pera nr katalogowy FIATa to 7671373

Masz tu link do strony korwexu na której jest ten termostat szukaj po numerze 7671373

A tu obrazek z e-pera.

282498265-termostat.png

post-17309-14352502702368_thumb.png

Napisano

> a TEN?

Zupełnie inny, do 1.5 nie pasuje. wink.gif

Napisano

> Zupełnie inny, do 1.5 nie pasuje.

A ten drugi co dałem foto?

Napisano

Też chyba to nie to bo nie widać miejsca na czujnik i właśnie przewód z płynem na kolektor dolotowy (numer 17) wychodzi z termostatu, a u mnie dalej z kolanka na przewodzie.

U mnie od tego kolanka (numer 14) wychodzi rurka na kolektor.

Napisano

> Też chyba to nie to bo nie widać miejsca na czujnik i właśnie przewód

> z płynem na kolektor dolotowy (numer 17) wychodzi z termostatu,

> a u mnie dalej z kolanka na przewodzie.

> U mnie od tego kolanka (numer 14) wychodzi rurka na kolektor.

No bo rysunek jest poglądowy do kilku wersji, jak to w e-perze.

Raczej jak nr jest od 1.5 to jest od 1.5.

Poza tym czujnik tam jest na rysunku to w coś musi być wkręcony.

Napisano

Masz rację ale weź pod uwagę, że taki sam termostat może iść do silnika 1116cm3 i 1301cm3 na gaźniku, które nie mają miejsca na czujnik temperatury.

Po numerze zapewne jakoś można dojść. wink.gif

Jest trochę zagmatwania z tym, ale mi udało się znaleźć, więc jest to możliwe, chociaż fakt poszukiwania trwały ponad godzinę. grinser006.gif

A żeby było ciekawiej to są jeszcze z dziurami, ale z dwoma rodzajami gwintu, M10 i M12 o ile się nie mylę, ale wiem też że któryś jest nietypowy i praktycznie nie do dostania, a do 1.5 jak i 1.3 Turbo jest ten bardziej popularny.

Napisano
  • Autor

No to w końcu jak to jest hmm.gifniewiem.gif

W jednym sklepie potrafią znaleźć a w kilku innych nie confused.gif

Nawet w ASO gość powiedział, że nie da rady takiego ściągnąć. Może i mu się nie chciało, ale szukał ponad kwadrans. W 4 sklepach każdy miał inny katalog. W każdym inne schematy do modelu 1,5. Zgłupiałem już całkiem. W takim razie nawet jak pojadę z wykręconym to g...no znajdę.

A Ty Glaca nie mędrkuj bo masz czas i garaż pod oknem. cfaniaczek.gif Ja 9 godzin dziennie muszę odsiedzieć, a u dziadka NIC nie trwa mniej niż godzinę. Po prostu chciałem kupić, pojechać, wkręcić i wyjechać. Bez kombinacji, nawet jeśli to tylko wziuuu beksa.gif

Dzięki wszystkim za tropy i podpowiedzi. Szkoda, że kolesie w sklepach nie potrafią odnaleźć tego czego potrzebuję frown.gif

Napisano

> No to w końcu jak to jest

> W jednym sklepie potrafią znaleźć a w kilku innych nie

> Nawet w ASO gość powiedział, że nie da rady takiego ściągnąć. Może i

> mu się nie chciało, ale szukał ponad kwadrans. W 4 sklepach

> każdy miał inny katalog. W każdym inne schematy do modelu 1,5.

> Zgłupiałem już całkiem. W takim razie nawet jak pojadę z

> wykręconym to g...no znajdę.

> A Ty Glaca nie mędrkuj bo masz czas i garaż pod oknem. Ja 9 godzin

> dziennie muszę odsiedzieć, a u dziadka NIC nie trwa mniej niż

> godzinę. Po prostu chciałem kupić, pojechać, wkręcić i wyjechać.

> Bez kombinacji, nawet jeśli to tylko wziuuu

> Dzięki wszystkim za tropy i podpowiedzi. Szkoda, że kolesie w

> sklepach nie potrafią odnaleźć tego czego potrzebuję

Dałem Ci nr katalogowy i link do korwexu - masz tam do nich jutro zadzwonić bo Cię stłukę pałą!!!

Napisano

A ja poprawię, jak nie kupi. grinser006.gif

Napisano

> u dziadka NIC nie trwa mniej niż

> godzinę.

270747800-sex.gif też? fajnie, też bym tak chciał... biglaugh.gifzlosnik2.gif

Napisano

> też? fajnie, też bym tak chciał...

taki szybki lopez jesteś?? oink.gifzlosnik2.gifhehe.gifhahaha.gifjump.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.