Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zdychający akumulator. Czy padł altek?

Featured Replies

Napisano

Witam ponownie.

Idąc za ciosem, tak kompleksowo potraktowaliście mój kłopot z układem chłodzenia to teraz poproszę Was o rady na temat zdychającego akumulatora.

Objaw? NON STOP świecąca się lampka od ładowania!

Jak kupiłem moje cudo we wrześniu '08 to już się świeciła i ponad pół roku jeździłem nic nie robiąc bo "może tak ma wink.gif". Średnio 1000 km m-c więc miał szanse się rozładować/ładować. Czasami lampka gasła, czasami tylko przygasała. Od kilku m-cy świeci jak głupia i co gorsza rozładowuje mi się akumulator.

Jak podłączyłem aku pod miernik to wskazywał np 12,5V (wiem, mało). Odpaliłem, dodałem gazu i wskazywał jakieś 13,5V (tak wiem, też mało). Moim zdaniem to znak, że altek działa, a może się mylę? No bo altek chyba nie może być trochę zepsuty,nie? Więc zakładając, że działa, to walnięty jest regulator napięcia? Łatwo go wymienić? Gdzie go szukać (nie chdzi mi o adres sklepu cfaniaczek.gif) Czy coś innego? Jak z tej z upierdliwej usterki wyjść obronną ręką zeby.GIF ?

Pomóżcie "od ręki" to kupię co trzeba i jutro wymienię smile.gif W razie jakby co to mam zregenerowany altek na podmiankę.

Pozdro

Ps. i zaraz Glaca napisze: "Oj lemon, lemon mówiłem Ci już pół roku temu wymień alternator a Ty nie i nie ..." cfaniaczek.gifbiglaugh.gifwink.gif

Napisano

najpierw to zobacz styki przy altku

później kup regulator napięcia z szczotkami ok.gif

cena k. 50zł za ELMOTa

Napisano
  • Autor

> najpierw to zobacz styki przy altku

> później kup regulator napięcia z szczotkami

> cena k. 50zł za ELMOTa

Sprawdzić styki, czyli myślisz, że altek może czasem działać/stykać, a czasem nie?

Szczotek nie potrzebuję bo mam cały, dobry altek na podmiankę, więc pozostaje kupić regulator napięcia. No chyba, że regulator jest w altku?

Ciężko wymienić altek? Mam garaż z kanałem i klucze, ale nie mam pojęcia grinser006.gif

Napisano

> Sprawdzić styki, czyli myślisz, że altek może czasem działać/stykać,

> a czasem nie?

kij go wie - jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz

> Szczotek nie potrzebuję bo mam cały, dobry altek na podmiankę, więc

> pozostaje kupić regulator napięcia. No chyba, że regulator jest

> w altku?

szczotko trzymacz jest z regulatorem ok.gif

> Ciężko wymienić altek? Mam garaż z kanałem i klucze, ale nie mam

> pojęcia

dasz rade ok.gif

Napisano

Dzisiaj wymieniałem,nie wiem jak jest jedenpińć, ale w jedensztery:

-ściągasz obudowę filtra pow. i trzymak filtra paliwa z lewego kielicha, żeby mieć lepszy dostęp

-odkręcasz śrubę regulującą altek i ściągasz pasek

-odkręcasz nakrętkę ze śruby trzymającej altek(widoczna jak zdejmiesz koło - prawe)

-wybijasz dłuuuuugą śrubę, z której odkręciłeś nakrętkę, np. jakimś śrubokrętem

-potem jeszcze wykręcasz ten trzymak do regulacji, żeby bez problemu wyjąć altek 'od góry'

i tyle. Potem to już banał zeby.GIF

Napisano

> Witam ponownie.

> Idąc za ciosem, ............ <

Witam,

Warto jeszcze w altku sprawdzić diody prostownicze.

Większość mierników ma test diod. Sprawna dioda powinna w jednym kierunku wskazać przerwę a w drugim wartość 0,4-0,6 (spadek napiecia na niej w [V]). Oczywiście przy pomiarze jeden z końców należy odlutować.

Napisano
  • Autor

Dzięki za opis. Mam nadzieję, że będzie pomocny + z tym co w książce, powinienem dać radę smile.gif

Niestety żona mi się rozchorowała i muszę z dzieciakami siedzieć. Remont odłożony na następną sobotę frown.gif

Napisano
  • Autor

Pomimo średniego wykształcenia technicznego jestem uwsteczniony elektrycznie wink.gif Mam nadzieję, że nie będę musiał nic mierzyć! Tylko plug&play yay.gif Ale opis czynności oczywiście wydrukuję i zabiorę do garażu.

Dzięki za pomoc.

Jak zrobię to się pochwalę. grinser006.gif

Napisano

Zrobiłbym foty, ale łapy upaćkane i nawet mi się aparatu nie chciało brać...

a żonce życz szybkiego powrotu do zdrowia, cobyś się mógł uniaczem zająć zlosnik2.gifrotfl.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> Dzisiaj wymieniałem,nie wiem jak jest jedenpińć, ale w jedensztery:

> -ściągasz obudowę filtra pow. i trzymak filtra paliwa z lewego

> kielicha, żeby mieć lepszy dostęp

> -odkręcasz śrubę regulującą altek i ściągasz pasek

> -odkręcasz nakrętkę ze śruby trzymającej altek(widoczna jak zdejmiesz

> koło - prawe)

> -wybijasz dłuuuuugą śrubę, z której odkręciłeś nakrętkę, np. jakimś

> śrubokrętem

> -potem jeszcze wykręcasz ten trzymak do regulacji, żeby bez problemu

> wyjąć altek 'od góry'

> i tyle. Potem to już banał

Witam, trochę to trwało, ale już jestem po wymianie altka.

W warsztacie specjalistycznym wycenili mi koszt naprawy (wymiana łożysk) wraz z demontażem starego i montażem nowego na 165,- pln. Jak w większości przypadków jakichkolwiek drobnych prac remontowych skorzystałem z pomocy dziadka mechanika z pełnym zapleczem narzędziowym. Miał nawet takie łożyska zeby.GIF więc bez problemu je wymieniliśmy. Dla pewności korzystaliśmy z manuala ze stronki klubowej cfaniaczek.gif

Niestety, uwaga dla posiadaczy różnych modeli UNO, dostępność do altka jest różna, w zależności od silnika. W 1,5 nie wychodzi górą tylko dołem, jak jest w manualu.

Innymi słowy, trzeba poczytać i brać się do roboty samemu. Mi, wymiana altków zajęła ok 3 godzin. Sporo, ale moje śruby nie były odkręcane ponad 17 lat zeby.GIF

Zaoszczędziłem 165,- zeta. Będzie na 1 amorka wink.gif

Pozdrawiam wszystkich dłubiących wink.gifcool.gif

Napisano

Jak nie wychodzi gora jak wychodzi??? hmm.gif

Cale zycie go tak wyciagam biglaugh.gif

A moze zle rozczytalem posta spineyes.gif

Napisano

Ja całe życie dołem, górą za cholerę nie chciał wyjść. 270751858-jezyk.gif

Napisano

Witam,

Podczepię się pod temat. W piątek nawalił mi alternator w moim samochodziku i mam problem bo mechanik zaśpiewał mi za nowy alternator 300zł + nowy pasek i koszty wymiany sumka wyszła nie mała jak na moją kieszeń w tym miesiącu.

Postanowiłam sama naszukać odpowiedniego alternatora i tu zonk, na allegro są inne oznaczenia niźli mój długaśny numer tongue.gif

Zamontowany alternator mam identyczny jak prezentowany tutaj: http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,739.html z takim samym symbolem i teraz pytanie, interesują mnie alternatory dostępne na allegro po renowacji, czy taki będzie dobry? http://moto.allegro.pl/item704532078_alternator_fiat_panda_uno.html Model mojego uno to 1.1 i.e. z 93r.

Będę wdzięczna za pomoc smile.gif

Nie wiem dlaczego pierwszy link nie działa poprawnie :/ W każdym razie chodzi mi o alternator zaprezentowany na fiatuno.pl z instrukcją wymiany łożysk i szczotek.

Napisano

Oto link, który koleżance nie działał:

LINK

Z wypowiedzi wnioskuję, że jesteś kobietą. grinser006.gif Wiem, że to może być trudne, ale najkorzystniej i najtaniej, jest naprawić stary alternator, o ile nie został uszkodzony mechanicznie, więc jeśli masz tatę, wujka, dziadka, czy innego znajomego, który zna się trochę na robocie, to poproś go o pomoc w regeneracji Twego starego altka. No chyba, że masz możliwości i chęci, to możesz naprawić go sama. To żadna filozofia. wink.gif Skąd koleżanka jest? Może któryś z klubowiczów zaoferuje swoją pomoc. wink.gif

a tutaj, wydaje mi się że identyczny alternator jak w manualu na fiatuno.pl

LINK2

PS ten podany przez koleżankę w linku myślę, że też będzie dobry. wink.gif

Napisano

Nie wiem czy mój stary alternator nadaje się do czegokolwiek, mechanik powiedział, że jedynie do wymiany. I tak miałam szczęście że nawalił koło warsztatu bo nie wiem co bym zrobiła z dwójką dzieci gdzieś w szczerym polu :/, jakiś miły ochroniarz z centrum handlowego jak zobaczył że jestem w ciąży a spod maski leci mi dym pomógł mi go wepchnąć na parking i zaprowadził do owego warsztatu gdzie samochód już został.

Jestem z Warszawy, samochód zostawiłam w warsztacie mieszczącym się na -2 poziomie parkingu Blue City.

Nie mam możliwości zabrania go z warsztatu bez naprawy bo nie ma mi go kto odholować, pewnie i bym się sama pobawiła z naprawą jeśli byłaby taka możliwość z moim alternatorem, bo chyba nie jest to dużo trudniejsze niż wymiana uszczelek w gaźniku malucha co już kiedyś wykonałam, tyle że sama organizacja zabrania go z warsztatu jest już bardziej skomplikowana.

Hmm a czym się jeszcze różnią te alternatory między sobą bo wyglądem niezbyt tongue.gif

Napisano

Ogólnie, to jest kilka firm, których alternatory są w Uniakach, ale najczęściej spotykane są alternatory Magnetti-Marelli w skrócie MM, czasami są Bosche, i chyba jeszcze jakieś. Najważniejszą sprawą jest prąd jaki daje alternator, np. 45A. Im większy silnik w Uno tym większy alternator. U mnie przy silniku 1.5 jest identyczny altek jak u Ciebie, z wyglądu, jest tylko trochę większy ale też MM i daję proś o natężeniu 65A. Musisz szukac alternatora, aby dawał taki sam prąd jak ten dotychczasowy, najlepiej tej samej firmy i żeby był od Uno, wtedy będzie na pewno pasował na mocowania, a co do oznaczenia konkretnie to raczej nie ma to większego znaczenia. wink.gif

BTW, koledzy z Wawy, pomóżcie Kobiecie w potrzebie. waytogo.gif

Napisano

Mowisz,ze altek z 1,5 pasowalby do 1.1??? hmm.gif

Bo jak cos to moglbym chyba pozyczyc starego altka z Bestii, podskoczyc na to Blue (chociaz nie wiem czy dzis otwarte bedzie??? hmm.gif) i go wymienic na miejscu wink.gif

Jakby kolezanka znalazla nowy to bym podskoczyl kiedys tam i zlozyl jej nowego, a swoj bym odebral (bo czesci tylko moge pozyczac- musze miec zapas przy Bestii rotfl.gif)

Jeno dzis pewnie nie da rady??? icon_rolleyes.gif

BTW-altek 90A nie pasuje do 1.5 bez kombinacji sciana.gif

Napisano

> Mowisz,ze altek z 1,5 pasowalby do 1.1???

> Bo jak cos to moglbym chyba pozyczyc starego altka z Bestii,

> podskoczyc na to Blue (chociaz nie wiem czy dzis otwarte

> bedzie??? ) i go wymienic na miejscu

> Jakby kolezanka znalazla nowy to bym podskoczyl kiedys tam i zlozyl

> jej nowego, a swoj bym odebral (bo czesci tylko moge pozyczac-

> musze miec zapas przy Bestii )

> Jeno dzis pewnie nie da rady???

> BTW-altek 90A nie pasuje do 1.5 bez kombinacji

Dzisiaj tam zamknięte, a mi potrzebny 55A.

Napisano

> Dzisiaj tam zamknięte, a mi potrzebny 55A.

Wiecej mu nie zaszkodzi, pytanie czy mocowanie bedzie pasowalo i ile rowkow ma kolko hmm.gif

Napisano

No niestety moj altek nie podpasuje bom zdjecia ogladal (zmeczony jestem i nie zalapalem chyba Twej wypowiedzi biglaugh.gif), wiec jesli Macka nie bedzie miala tego odpowiedniego altka do 1.1 to nic nie zdzialam-wymiana to nie problem jeno musze miec co wymieniac biglaugh.gif

Napisano

> Wiecej mu nie zaszkodzi, pytanie czy mocowanie bedzie pasowalo i ile

> rowkow ma kolko

O rety, jakie rowki, jakie kółko ?? kurcze, żebym kupiła dobry :/

Dzięki za chęci bow.gif

Napisano

> O rety, jakie rowki, jakie kółko ?? kurcze, żebym kupiła dobry :/

> Dzięki za chęci

Pany-rzuccie linkiem z alledrogo do altka najlepiej z Wawy, ktory bedzie pasowal,bo ja siem nie znam i nie chce w blad wprowadzic spineyes.gif

Podskoczyc wymienic moglbym prawdopodobnie nawet jutro rano jesli mi robota nie wyskoczy (a na razie sie nie zapowiada,zeby miala biglaugh.gif) waytogo.gif

Napisano

Na jutro z pewnością mi się nie uda skombinować nowego alternatora frown.gif Z jednej strony jestem zmuszona naprawiać samochód w tym warsztacie bo będę go mogła odebrać dopiero w piątek ze względu na finanse, na nowy alternator jeszcze skądś wykombinuję fundusze.

Za wymianę "altka" i nowy pasek klinowy warsztat policzy mi 150zł, nie orientuję się czy to dużo czy nie, swoją przygodę jako kierowca rozpoczęłam dopiero miesiąc temu tongue.gif

Napisano

Zależy jakie masz koło pasowe zlosnik.gif Ale skoro mówisz o pasku klinowym (jeśli jesteś tego pewna) to ilość rowków nie ma znaczenia, bo jest tylko jeden grinser006.gif

Moim zdaniem 150 zł za wymianę alternatora i za pasek to sporo icon_eek.gif Pewnie robisz w ASO, a tam takie ceny to możliwe, choć i tak sądzę, że to dużo, nawet jak na ASO... crazy.gif

Napisano

W ASO nie, kurcze teraz to przypadkowa naprawa, samochód dopiero co sprowadziłam w podkarpacia i nie zdążyłam się zorientować w warsztatach w Warszawie a tu już awaria tongue.gif

Co do paska klinowego to tak mi podał facet z warsztatu, że został od wkręcony i spalony i trzeba go wymienić.

Oczywiście nie wiem które to koło pasowe zeby.GIF Ale alternator mam identyczny tego jestem w 100% pewna http://www.fiatuno.pl/magazyn/obraz/superchem-alt_d5.jpg

post-139227-14352503949432_thumb.jpg

Napisano

To jeśli masz taki alternator, to będzie pasek klinowy ok.gif

Myślałem, że może miałaś problemy z ładowaniem, ale skoro tak wyszło, to podejrzewam, że do wymiany pewnie byłyby jedynie łożyska, a to koszt gdzieś od 20 do maksymalnie 50 zł (zależy od łożysk i od sklepu). No i jeszcze trzeba rozebrać alternator i je wymienić wink.gif

W sumie to najlepiej jakby obejrzał to ktoś z klubu, kto byłby w pobliżu, bo mechanicy często potrafią naciągnąć na niepotrzebne wydatki nieświadomychh klientów sick.gif

Napisano

Twoj woz to ten na RLU cos tam cos tam??? hmm.gif

Bo jak tak to go sobie oblukalem przez szybe w Blue biglaugh.gif

Jakbys miala tego altka i pasek to zmienilbym Ci go za darmo waytogo.gif

Lozysk to juz chyba bym nie umial zeby.GIF

Napisano

> Twoj woz to ten na RLU cos tam cos tam???

> Bo jak tak to go sobie oblukalem przez szybe w Blue

> Jakbys miala tego altka i pasek to zmienilbym Ci go za darmo

> Lozysk to juz chyba bym nie umial

smile.gif Ano ten smile.gif Dzięki wielkie za chęci smile.gif Alternator jutro zakupię, ale pewnie będzie coś około środy z wysyłką kurierem (jeśli facet mi go wyśle po przesłaniu potwierdzenia przelewu bo w Warszawie nie udało mi się znaleźć - tylko trzy jakieś "osmalone").

Niech już mi Ci z Blue to zrobią, ale z kącika nie mam zamiaru znikać, pewnie nie raz skorzystam z Waszych rad przytul.gif

Samochód jest niby po remoncie jako takim po 2 latach bezczynnego stania, ale jak widać, poprzedni mechanik też naciągacz ściągnął 1300zł a nie we wszystkie kąty pozaglądał.

Załamała mnie jeszcze sprawa rdzewiejącego numeru VIN yikes.gif

Napisano

> Załamała mnie jeszcze sprawa rdzewiejącego numeru VIN

Rdza w Uno... Musisz przywyknąć do tego, w tym aucie to norma ok.gifgrinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.