Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeden sześć fiata na gazie.

Featured Replies

Napisano

Czołem.

Panowie - marea 1.6. Rok 2000.

Silnik o tak szerokim zastoowaniu.

Radzi sobie z lpg? Stag 300, czy drogie tartarini?

Do tego drugiego miałbym dostęp do profesjonalnej

diagnostyki i korekt nastawów.

Fiat za tartarini woła 4100. Staga montują wszyscy za 2600.

Dzięki za wszystko.

Napisano

> Czołem.

> Panowie - marea 1.6. Rok 2000.

> Silnik o tak szerokim zastoowaniu.

> Radzi sobie z lpg? Stag 300, czy drogie tartarini?

> Do tego drugiego miałbym dostęp do profesjonalnej

> diagnostyki i korekt nastawów.

> Fiat za tartarini woła 4100. Staga montują wszyscy za 2600.

> Dzięki za wszystko.

W Stagu masz równie dobry dostęp do diagnostyki i korekt, poza tym pełne wsparcie producenta z Białegostoku (forum ACgaz). Ja mam zrobione około 29 kkm na swoim Stagu, nie wiem co to świecąca marchewa i należę do grona osób, które mówią, że gaz to piękna sprawa.

Napisano
  • Autor

Też srebrna, to pewnie pojeżdzi smile.gif

Napisano

> Dzięki za wszystko.

Ja pierdziele - ileż można, co? W tym tygodniu nie było... zlosnik.gif

Zakładaj Staga. Tartarini jest OK - ale mało kto umie ją przyzwoicie ustawić...

Napisano

> Ja pierdziele - ileż można, co? W tym tygodniu nie było...

> Zakładaj Staga. Tartarini jest OK - ale mało kto umie ją przyzwoicie

> ustawić...

I w dodatku zabezpieczona (Tartarini) kluczem sprzetowym wiec sam nic nie grzebniesz.

Napisano

Nie idź w stronę tanich wynalazków, przerabiałem temat minimum co musi być założone to:

- Dobra elektronika (STAG, BRC itp) odradzam najtańszego Zenita bo to badziewie.

- Dobre wtryski - minimum Magic Jet naj lepiej Matrix HD344, dysze na początek z 2,0 i autokalibracja, przypuszczam że w Marei wyjdą dysze około 2,2 mm i tak zostanie.

- Dobry reduktor, i tu temat jest ciężki. Marea jak każdy 1,6 16v z fiata ma czułą adaptację centrali PB i bardzo wrażliwa jest na zmianę ciśnienia w reduktorze względem temperatury i np: ciśnienia w zbiorniku. Na pewno żadne Tomasettto Alasca tego nie zasili choć piszą że do 140 KM to siada już przy około 90. Piszę o nim bo jest bardzo popularny. Ja mam Scorpiona mini jednak nie jest to rewelacja. Wydalać wydala, ale ma spore spadki ciśnienia względem temperatury reduktora oraz poziomu lpg w zbiorniku.

A NAJWAŻNIEJSZE TO - DOBRY GAZOWNIK!!!

I tu mamy mały problem, prawdziwych fachowców jest zaledwie GARSTKA reszta to ludzie z przypadku którzy coś tam założyli i wydaje się im że wiedzą wszystko.

Te silniki Fiatowskie mają bardzo czułą adaptację centrali Pb, każde partactwo wychodzi po maks 200 km jazdy na LPG , centrala przechodzi do pracy na parametrach zastępczych i po wszystkiemu. Wizyta w ASO kasowanie błędów i adaptacji silnika i kolejna wizyta u gazownika który oczy będzie robił, jak to możliwe przecież on zamontował już ze 20 takich instalacji w tych silnikach i nic.............

Napisano

> Ja pierdziele - ileż można, co? W tym tygodniu nie było...

> Zakładaj Staga. Tartarini jest OK - ale mało kto umie ją przyzwoicie

> ustawić...

Prawda Prawda claps.gif mało kto potrafi, a najlepsi są Ci którzy Klienta wypuszczają w drogę na Autokalibracji biglaugh.gif np: mnie pub2.gif

Napisano
  • Autor

Pieknie dziękuję za wyczerpujacą odpowiedz.

Ale troche się przestraszyłem - ciężko dobrać do niego jakiś porządny reduktor? Gdzie znaleźć gazownika świadomego swoich działań?

Napisano

> Pieknie dziękuję za wyczerpujacą odpowiedz.

> Ale troche się przestraszyłem - ciężko dobrać do niego jakiś porządny

> reduktor? Gdzie znaleźć gazownika świadomego swoich działań?

Przed twoim monitorem. Kupujesz interfejs i sam serwisujesz- lepszego gazownika nie znajdziesz zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Ale to chyba dopiero po gwarancji, czy może się mylę...

Napisano

> Ale to chyba dopiero po gwarancji, czy może się mylę...

Ja tam pierdziele gwarancje - wole mniej wydać na przegląd i wymienić za swoje coś, co się spierniczy, niż się użerać z fachowcami...

Założyłem instalację 60kkm temu - przez 5kkm plułem sobie w brodę jak stary dziadek...

Potem sam się za to wziąłem, ustawiłem jak trzeba i od 55kkm wymieniam tylko filtry...

Napisano
  • Autor

Chyba właśnie tak trzeba do tego podejść. Dzięki.

Napisano

> Kupujesz interfejs i sam serwisujesz

jak to wyglada, gdzie to sie kupuje ?

Napisano

> Link

Prawda też taka, że sam kabel i program to nie wszystko. Prawidłowa regulacja przez osobę ,,zieloną'' w temacie nie jest możliwa. Trzeba mieć przynajmniej podstawy wiedzy o systemach wtrysku, zasilania itp.

Regulacja dla przykładu STAGA prosta nie jest, owszem autokalibracja to baja, ale ustawianie mnożnika biorąc jeszcze pod uwagę możliwe błędy montażowe (za małe/duże dysze, za długie/krótkie lub nierówne wężyki, złe położenie reduktora, złe położenie czujnika temp. gazu i wiele wiele innych, to już inna inkszość.

Uczulam, że LPG to nie zabawka, nie macie doświadczenia - nie łapcie się za to!!

Pozdrawiam.

Napisano

> Fiat za tartarini woła 4100. Staga montują wszyscy za 2600.

> Dzięki za wszystko.

Przybywaj do Łodzi

Za 2500 PLN będziesz miał BRC Sequent 24 taki jak u mnie czyli zero problemów

Warsztat sprawdzony - zakładali mi LPG do 1.6 16V no i do aktualnego 100 16V też

Blokman - Złotno 25 - mają stronę to możesz sobie polookać

A PEPCIO dobrze gada - są jaja jak się Pb zbiesi

Napisano

> Uczulam, że LPG to nie zabawka, nie macie doświadczenia - nie łapcie się za to!!

A większość warsztatów to ma mega doświadczenie... :/

> Pozdrawiam.

Wzajemnie

Napisano

> A większość warsztatów to ma mega doświadczenie... :/

> Wzajemnie

Nie mam zamiaru nikogo ,,obrażać'' , uczulam tylko, że jak we wszystkim dobrze jest się kierować zdrowym rozsądkiem i stary porzekadłem - nie umiem - nie ruszam:)

Kabel z allegro to nie panaceum na całe zło LPG.

Napisano

> Kabel z allegro to nie panaceum na całe zło LPG.

A ja uważam odwrotnie. Swoją instalkę założyłem sam. Była to moja pierwsza i ostatnia instalacja lpg założona własnoręcznie. Nigdy nie pracowałem i nie miałem nic wspólnego z lpg. Byłem zielony. Dzięki świetnie zrobionej instrukcji Staga, nie było najmniejszych problemów z podłączeniem dosłownie kilku kabli, ale do rzeczy... gazownik (człowiek zakłada lpg od kilkunastu lat), od którego kupiłem cały kit i zbiornik, dzwoni do mnie po miesiącu bo sobie przypomniał, że sprzedawał mi zestaw do montażu i pyta: "jakie wtryski założyć i jaką średnicę dysz dałem, bo właśnie ma Bravę z tym silnikiem". Śmiech na sali.

Napisano

> - Dobra elektronika (STAG, BRC itp) odradzam najtańszego Zenita bo

> to badziewie.

> - Dobre wtryski - minimum Magic Jet naj lepiej Matrix HD344,

Ja tam jeżdżę na Valtekach i nie narzekam, przynajmniej jak padną, to za około 130 zł można kupić całą nową listwę.

> - Dobry reduktor, i tu temat jest ciężki. Marea jak każdy 1,6 16v

> fiata ma czułą adaptację centrali PB i bardzo wrażliwa jest na

> zmianę ciśnienia w reduktorze względem temperatury i np:

> ciśnienia w zbiorniku. Na pewno żadne Tomasettto Alasca tego nie

> zasili choć piszą że do 140 KM to siada już przy około 90. Piszę

> o nim bo jest bardzo popularny.

Pomimo, że na lpg mam 104 KM, to Alaska wyrabia bez najmniejszych problemów, a jeżdżę bardzo często z wykorzystaniem mocy max. W ubiegłym roku zrobiłem w Niemczech 900 km w niecałe 7 godzin, pedał gazu często był przy samej podłodze i cały czas na lpg jechałem. Nic się nie przestawiło, auto cały czas chodzi na benzynie tak jak powinno.

Napisano

U mnie w Multipli nie wyrabia Alasca, w wielu innych samochodach też. Nie bez powodu biorą się złe opinie o tym reduktorze. Jeśli Tobie jeździ to nic tylko się cieszyć.

Pozdrawiam.

Napisano

Ok widzę że jesteś oponentem moich wszystkich teorii.

Ja też sam założyłem instalację STAG-4 i bez problemów uruchomiłem silnik na gazie. Kabli jest zdecydowanie więcej niż kilka jak to napisałeś.

Nie opowiadaj ludziom że to takie proste bo to g.... prawda, gdyby to takie proste wszystko było to każdy paprok gazownik by zakładał i ludzie problemów by nie mieli.

Napisano

> U mnie w Multipli nie wyrabia Alasca, w wielu innych samochodach też.

> Nie bez powodu biorą się złe opinie o tym reduktorze. Jeśli

> Tobie jeździ to nic tylko się cieszyć.

> Pozdrawiam.

A Twoja Multipla czasami nie ma już nowszego silnika ze Stilo od Marei Kolegi? Silnik sam się niewiele różni, ale ma inne sterowanie i tu może być kruczek.

Napisano

> A ja uważam odwrotnie. Swoją instalkę założyłem sam. Była to moja

> pierwsza i ostatnia instalacja lpg założona własnoręcznie. Nigdy

> nie pracowałem i nie miałem nic wspólnego z lpg. Byłem zielony.

> Dzięki świetnie zrobionej instrukcji Staga, nie było

> najmniejszych problemów z podłączeniem dosłownie kilku kabli,

> ale do rzeczy... gazownik (człowiek zakłada lpg od kilkunastu

> lat), od którego kupiłem cały kit i zbiornik, dzwoni do mnie po

> miesiącu bo sobie przypomniał, że sprzedawał mi zestaw do

> montażu i pyta: "jakie wtryski założyć i jaką średnicę dysz

> dałem, bo właśnie ma Bravę z tym silnikiem". Śmiech na sali.

Zadanie konkretnego pytania to nie jest wstyd. Wstyd jest zrobić fuchę o której się nie ma pojęcia i zedrzeć przy tym pieniądz z klienta a potem przy kolejnej naprawie bubla opowiadać że TTTM.

Zapytanie kogoś o średnicę dysz może poprostu oszczędziś czas którego w warsztacie i tak zawsze jest zbyt mało.

Napisano

> Ok widzę że jesteś oponentem moich wszystkich teorii.

Znam Twój problem z lpg, bo czytałem forum i cały czas uważam, że przyczyną problemów jest wyłącznie montaż i regulacja.

> Ja też sam założyłem instalację STAG-4 i bez problemów uruchomiłem

> silnik na gazie. Kabli jest zdecydowanie więcej niż kilka jak to

> napisałeś.

+12 , +12 po stacyjce, masa, cewka, czujnik temp., elektrozawór. Reszta, czyli wtryski, jest na gotowych wtyczkach bez cięcia i lutowania.

> Nie opowiadaj ludziom że to takie proste bo to g.... prawda, gdyby to

> takie proste wszystko było to każdy paprok gazownik by zakładał

> i ludzie problemów by nie mieli.

Popytaj na kąciku BBM ilu użytkowników 1,6 z IV gen ma problemy. Nie spodziewaj się tłumów.

Nie piję do Ciebie, tylko wyrażam opinię na temat elementów instalki, która chodzi u mnie idealnie. Reduktor Alaska uważam za wystarczający w Marei, a taki samochód ma założyciel wątku. Multipla, to prawie autobus i zapewne potrzebuje większej wydajności. Ja w swoim na początku eksperymentowałem i zmieniałem ciśnienie od 1,05 do 1,2 bar i za każdym razem wszystko mogłem ustawić.

Pozdrawiam.

Napisano

> A Twoja Multipla czasami nie ma już nowszego silnika ze Stilo od

> Marei Kolegi? Silnik sam się niewiele różni, ale ma inne

> sterowanie i tu może być kruczek.

Sterowanie mam takie samo, silnik jest z jedną sondą. Nie ma to zbytniego znaczenia przy wyrabianiu bądź nie reduktora. Masa samochodu oraz opory jakie daje nadwozie mają znaczenie, przy większym ,,bucie'' taki kloc jak Multipla potrzebuje więcej paliwa niż mniejszy samochód z tym samym silnikiem.

Pozdrawiam.

Napisano

> Reszta, czyli wtryski, jest na gotowych wtyczkach bez cięcia i

> lutowania.

Tak tylko żeby ich użyć to w 1,6 16v fiata trzeba kolektor ściągać by się dostać do wtryskiwaczy.

Nie ma o co kruszyć kopi. Interesuje mnie tylko to aby nie wmawiać ludziom że montaż instalacji jest prosty, bo tak nie jest. Biorąc pod uwagę ,,a techniczność'' niektórych osób radzę się nie rozpędzać i nie rzucać z motyką na słońce.

Pozdrawiam.

Napisano

> Tak tylko żeby ich użyć to w 1,6 16v fiata trzeba kolektor ściągać by się dostać do wtryskiwaczy.

O czym Ty opowiadasz? Takie bzdury wypisujesz, że się zastanawiam czy o takim samym 1.6 rozmawiamy :-)

> Nie ma o co kruszyć kopi. Interesuje mnie tylko to aby nie wmawiać ludziom że montaż instalacji jest prosty, bo tak nie jest.

Najtrudniejsze w tym wszystkim to pozbyć się zahamowania przed wierceniem w moim własnym samochodzie. Cała reszta to tylko trochę czasu.

Nie zakładałem sam u siebie instalacji - odpukać jest nieźle... Ale widząc jakie kwiatki mieli znajomi porobione, to w następnym aucie założę ją sobie sam...

> pod uwagę ,,a techniczność'' niektórych osób radzę się nie rozpędzać i nie rzucać z motyką na słońce.

AK to zdecydowanie forum leworękich - nikt tutaj klucza nie widział zeby.GIF

Napisano

> Sterowanie mam takie samo, silnik jest z jedną sondą. Nie ma to

> zbytniego znaczenia przy wyrabianiu bądź nie reduktora. Masa

> samochodu oraz opory jakie daje nadwozie mają znaczenie, przy

> większym ,,bucie'' taki kloc jak Multipla potrzebuje więcej

> paliwa niż mniejszy samochód z tym samym silnikiem.

> Pozdrawiam.

Ale maksymalne godzinowe zużycie paliwa ma takie samo, bo to nie jest właściwość samochodu tylko silnika. Jeśli reduktor, który dobiera się trochę orientacyjnie na maks. moc sprawdza się przy pełnym obciążeniu i wysokich obrotach w jednym wozie, powinien i działać dobrze w drugim.

Napisano

> O czym Ty opowiadasz? Takie bzdury wypisujesz, że się zastanawiam czy

> o takim samym 1.6 rozmawiamy :-)

Ja cały czas mówię o 1,6 16v fiata 103 KM mocy, wtryski są umieszczone tak że dostęp do nich bez ściągania kolektora jest praktycznie niemożliwy, chyba że masz przejściówkę do instalacji wpinaną w złącze wiązki (czarna wtyczka podobna do tej od sondy lambda) W multipli nie da się odpiąć wtyczek z wtrysków bez zdjęcia kolektora.

Napisano

> Ale maksymalne godzinowe zużycie paliwa ma takie samo, bo to nie jest

> właściwość samochodu tylko silnika. Jeśli reduktor, który

> dobiera się trochę orientacyjnie na maks. moc sprawdza się przy

> pełnym obciążeniu i wysokich obrotach w jednym wozie, powinien i

> działać dobrze w drugim.

Sęk w tym że nie działa.

Napisano

> Ja cały czas mówię o 1,6 16v fiata 103 KM mocy, wtryski są

> umieszczone tak że dostęp do nich bez ściągania kolektora jest

> praktycznie niemożliwy, chyba że masz przejściówkę do instalacji

> wpinaną w złącze wiązki (czarna wtyczka podobna do tej od sondy

> lambda) W multipli nie da się odpiąć wtyczek z wtrysków bez

> zdjęcia kolektora.

A widzisz - tutaj się różnimy... Ty mówisz o druciarni, a ja o przyzwoitej instalacji z wtyczką do wtrysków zeby.GIF Odpina się całą wiązkę - jest na wtyczce 5-pinowej. Po co odpinać poszczególne wtryski? Na obrazku masz zaznaczone miejsce...

282503053-Multipla_Wiazka.jpg

Inna kwestia, że dostęp do wtryskiwaczy jest utrudniony, ale można je odpiąć bez ruszania czegokolwiek, przy odrobinie samozaparcia...

Jak to komuś mało, bo ma niedźwiedzie łapy, to może zdjąć górny kolektor (coś koło 8 śrub do wykręcenia) - wtedy dostęp jest bardzo łatwy.

post-86305-1435250275561_thumb.jpg

Napisano

AK to zdecydowanie forum leworękich - nikt tutaj klucza nie widział

no bez jaj , są tutaj ludzie , którzy mieli klucze w rękach hehe.gifhehe.gif

Napisano

> AK to zdecydowanie forum leworękich - nikt tutaj klucza nie widział

> no bez jaj , są tutaj ludzie , którzy mieli klucze w rękach

Manual zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Czyli już tak na sam koniec. Jakich komponentów instalacji wymagać od montera żeby ekploatacja była tak przyjemna jak na benzynie?

Jezeli to nie za dużo to proszę wkażcie mi właściwy adres gazownika z głową na karku. Moze jeszcze tacy są ?

Napisano

Tą wtyczkę to ja oczywiście mam, nie mniej w zestawie do STAG-4 nie ma przejściówki do niej, a jedynie ,,przelotki'' do podłączenia bezpośrednio na wtryskiwaczach.

Pozdrawiam.

Napisano

> Tą wtyczkę to ja oczywiście mam, nie mniej w zestawie do STAG-4 nie ma przejściówki do niej, a jedynie ,,przelotki'' do podłączenia bezpośrednio na wtryskiwaczach.

Zwracam honor - instrukcja STAGa nie wspomina o wersji okablowania "plug-and-play" z jedną wtyczką boscha do wszystkich wtrysków.

Fuuuuuuuj - druciarnia zeby.GIF

> Pozdrawiam.

Wzajemnie :-)

Napisano

> Link

Ten interfejs zgodnie z tym co myślałem nie jest w stanie wykasować adaptacji ze sterownika Magneti Marelli IAW 49 (większość starszych 1,6 16v fiata) więc proszę o sprostowanie Twojej optymistycznej odpowiedzi i o nie wprowadzanie ludzi w błąd.

Oto mail jaki wysłałem i odpowiedź na niego od producenta tego wynalazku:

Witam Serdecznie.

Potrzebuję urządzenia które będzie w stanie wykasować błędy oraz co chyba najważniejsze pamięć adaptacji sterownika Pb w centrali Magneti Marelli IAW 49F chodzi o samochód Fiat Multipla z silnikiem 1,6 16v z 1999 roku (złącze diagnostyczne OBD 1)

Czy sprzedawany przez Państwa interfejs podoła temu zadaniu? Czy możliwe jest takie skompletowanie zestawu aby zawierał potrzebny wtyk (złącze)? Proszę o informacje, sprawa pilna.

Odpowiedź Producenta:

Witam,

niestety nasze urządzenie nie podoła

Pozdrawiam

Krzysztof Pulchny

www.viaken.pl

tel. 012-257-10-16

tel. 0696-906-696

zapraszamy:

pon.-pt.

9.00-17.00

Tak jak się spodziewałem można nim skasować błąd z centrali, czyli po ponownym wpięci się euroscanem bądź examinerem błędu widać nie będzie, jednak rozjechana adaptacja nie zostanie przywrócona do fabrycznych wartosci.

Jak dla mnie temat został wyczerpany.

Pozdrawiam.

Napisano

> Jak dla mnie temat został wyczerpany.

> Pozdrawiam.

Parafrazując Kubusia Puchatka:

Myśl co chcesz - ale ja swoją kasowałem zeby.GIF

Jak mówiłem, że da się przebieg odczytać, też nie wierzyli - aż musiałem fotki robić zeby.GIF

Nie wiem, jak się to ma do złącza OBD1 - ja mam złącze fiatowskie. Ale sterownik i rok ten sam...

Napisano

> Parafrazując Kubusia Puchatka:

> Myśl co chcesz - ale ja swoją kasowałem

> Jak mówiłem, że da się przebieg odczytać, też nie wierzyli - aż

> musiałem fotki robić

> Nie wiem, jak się to ma do złącza OBD1 - ja mam złącze fiatowskie.

> Ale sterownik i rok ten sam...

chyba koledze chodzi o złącze fiatowskie biglaugh.gifa co do kasowania adaptacji to trzeba poszukać w euroscanie, bo wczoraj mi sie udało nim wykasować alfie 145 adaptacje biglaugh.gif,ale ile zeszło połaczenie z centralką pad.gif

Napisano

> chyba koledze chodzi o złącze fiatowskie a co do kasowania adaptacji

> to trzeba poszukać w euroscanie, bo wczoraj mi sie udało nim

> wykasować alfie 145 adaptacje ,ale ile zeszło połaczenie z

> centralką

KTS 650 "robi" te Fiaty?

Napisano

Parafrazując Tygryska........

Zaufam twórcy tego wynalazku zanim wywalę w błoto 200 zł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.