Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakość częśći zamiennych

Featured Replies

Napisano

Niby nic odkrywczego. Ale dotarło do mnie że niestety części zamienne nawet te oryginalne nie wytrzymują tyle co zamontowane fabrycznie w aucie. Czemu? Ano wahacze - stały temat w naszych autach . Oryginalne wytrzymały kilka lat, następne oryginalne które mam założone już coś widzę że gumki luźniejsze a mają dwa lata, dwa lata temu zmieniane łożysko koła znów gwiżdże... Boję się o amory przednie kurna , wytrzymały o dziwo 8 lat z haczykiem a zmienione niedawno.

Napisano

> Niby nic odkrywczego. Ale dotarło do mnie że niestety części zamienne

> nawet te oryginalne nie wytrzymują tyle co zamontowane

> fabrycznie w aucie. Czemu?

Przeleżały swoje młode lata w magazynie...

Napisano

Ja do fabrycznych mam mieszane uczucia. W tej samej cenie kupi się już renomowanych producentów też, przykładowo RTS-a.

Napisano

> się o amory przednie kurna , wytrzymały o dziwo 8 lat z

> haczykiem a zmienione niedawno.

Ano widzę to tak że trzeba części TRW szukać

Napisano
  • Autor

> Ja do fabrycznych mam mieszane uczucia. W tej samej cenie kupi się

> już renomowanych producentów też, przykładowo RTS-a.

No nie mówię tu o carcass czyli częściach odnowionych. A inna sprawa, że do naszych aut już nie ma produkowanych części z błogosławieństwem "FIAT" jak kiedyś, ale są tylko sygnowane znaczkiem i nic więcej. Dlatego szukamy zamienników.

Napisano
  • Autor

> Ano widzę to tak że trzeba części TRW szukać

Wygląda na to że tak. Przynajmniej w przypadku typowo lecących szpejów jak wahacze zlosnik.gif To co zostało im na magazynach, to już końcówki produkcji a i tak żonglowane pomiędzy magazynami dealerskimi.

Napisano

> Wygląda na to że tak.

Nawet dzisiejsze TRW to nie to samo co kiedyś ... jakiś tekst

Co prawda u mnie po ok. 30 tys. km jest jeszcze OK , ale pytanie jak długo .

Dla porównania tuleja przednia w SWAG-u padła po jakiś 35 tys. ok.gif

Napisano

> Niby nic odkrywczego. Ale dotarło do mnie że niestety części zamienne

> nawet te oryginalne nie wytrzymują tyle co zamontowane

> fabrycznie w aucie. Czemu? Ano wahacze - stały temat w naszych

> autach . Oryginalne wytrzymały kilka lat, następne oryginalne

> które mam założone już coś widzę że gumki luźniejsze a mają dwa

> lata, dwa lata temu zmieniane łożysko koła znów gwiżdże... Boję

> się o amory przednie kurna , wytrzymały o dziwo 8 lat z

> haczykiem a zmienione niedawno.

iskra kielce - swego czasu robili lozyska dla bmw na pierwszy montaz i lozyska na czesci zamienne do wszystkiego. produkcja odbywala na innych halach z uzyciem innych maszyn i jak sie domyslam pewnie z jakoscia tez bylo roznie zlosnik.gif moze wlasnie dlatego czesci zamienne nigdy nie sa tak dobre jak czesci stosowane na pierwszy montaz.

Napisano

> Przeleżały swoje młode lata w magazynie...

święte słowa...ale były tańsze na allegro o 30zł i była na nie super "promocja",allegro lubi promocje,nic sie nie da oszukać,,,

Napisano
  • Autor

Ale części zamienne dla tej marki konkretnie produkowane wg jej wytycznych i wymagań ? Dla mnie to nie dziwne jeśli firma w jednej hali tłucze dla Fiat-BBM ze stali dostarczonej z firmy X, a w drugiej po sąsiedzku to samo tylko z jedną małą różnicą - używa stali dostarczonej przez koncern Y. Taki przykład. Usiłuję dociec. Czy przypadkiem nie jest to brak kontroli jakościowej na przykład a nie produkcyjnej.

Napisano

> Ale części zamienne dla tej marki konkretnie produkowane wg jej wytycznych i wymagań ? (...)

Dlaczego? Dla mnie to jak najbardziej zrozumiałe...

Fabryka na pierwszy montaż sprawdza jakość wyrywkowo dostarczone elementy, i jak się w ostrej specyfikacji nie mieszczą, to są konsekwencje. Finansowe... Dlatego dostawca się stara.

A jeśli produkuje części na handel, to już takich kontroli wyrywkowych nie ma, a przynajmniej konsekwencje nie są tak poważne...

Napisano
  • Autor

> Dlaczego? Dla mnie to jak najbardziej zrozumiałe...

Nie załapałeś zlosnik.gif Nie chodzi o części produkowane na handel. Chodzi o te części, które są produkowane i wkładane do woreczków "FIAT" i pakowane do pudełeczek z napisem "ricambi originali". Bo to , że zamiennik z reguły jest mniej trwały to wiemy, nawet "firmowy" zamiennik bez loga marki producenta samochodów też. Choć bywają wyjątki.

Napisano

> Nie załapałeś Nie chodzi o części produkowane na handel. Chodzi o te

> części, które są produkowane i wkładane do woreczków "FIAT" i

> pakowane do pudełeczek z napisem "ricambi originali". Bo to , że

> zamiennik z reguły jest mniej trwały to wiemy, nawet "firmowy"

> zamiennik bez loga marki producenta samochodów też. Choć bywają

> wyjątki.

A kto wkłada do pudełek Fiata? Fiat... Z części, które dostał na 1st montaż. Tak mi się przynajmniej wydaje.

A to, że sobie te pudełeczka nad wyraz cenią, to inna sprawa.

Napisano

> A kto wkłada do pudełek Fiata? Fiat...

Żartujesz prawda? Części OEM konfekcjonuje producent, pakując w opakowania dostarczone przez koncern.

Dorzuce do ogródka jeszcze jeden kamyk w postaci mojej linki sprzęgła, o której pisałem jakiś czas temu.

Dwa woreczki, oba z logo fiat i TYM SAMYM numerem części na etykiecie, a w środku dwie różne linki - o różnych długościach i kolorach pancerza i innej długości linki.

Napisano

> Ale części zamienne dla tej marki konkretnie produkowane wg jej

> wytycznych i wymagań ? Dla mnie to nie dziwne jeśli firma w

> jednej hali tłucze dla Fiat-BBM ze stali dostarczonej z firmy X,

> a w drugiej po sąsiedzku to samo tylko z jedną małą różnicą -

> używa stali dostarczonej przez koncern Y. Taki przykład. Usiłuję

> dociec. Czy przypadkiem nie jest to brak kontroli jakościowej na

> przykład a nie produkcyjnej.

Z części na pierwszy montaż jest złożony cały samochód, na który producent daje Ci teraz najczęsciej 2 lata gwaracji, co sie przekłada na jakieś 50-100 tys. km - i tyle ma to wytrzymać.

Pierwszej wymiany wahaczy, sprzegła czy rozrządu dokonuje sie już raczej w okresie po gwarancji (a nawet jak w czasie gwarancji, to mało prawdopodobne by się przed jej końcem znowu rozleciały) i to nie producent auta jest już wtedy gwarantem, tylko producent/sprzedawca* części i warsztat je montujący, więc ... but.gifpiesc.gifsciana.gif

* - niepotrzebne skreślić

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.