Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o slicki Markgum

Featured Replies

Napisano

pewnie ktos tutaj jezdzil na takowych w kajtkach... jak to sie klei? zlosnik.gif

Napisano

> pewnie ktos tutaj jezdzil na takowych w kajtkach... jak to sie klei?

Slicki do KJS'ów? Przerost formy nad treścią zlosnik.gif

Osobiście nie jeździłem na Markgumach, ale z opinii znajomych to podobno klei lepiej od opony drogowej, ale ma miękkie boki i się ugina, a w porównaniu z prawdziwym slickiem to kibel straszny zlosnik.gif

Kiedyś jak byłem na szkoleniu dla pilotów rajdowych to prowadzący użył mniej więcej takiego określenia "... jak będziecie kiedyś mieli okazję jechać rajdówką na Markgumach... to nie róbcie tego" zlosnik.gif Stwierdził też, że o wiele lepiej trzyma Toyo Proxes ok.gif

Napisano
  • Autor

Kolega CC700 ma polslicki Toyo R888 i sobie chwali... i to przez niego zarazilem sie slickami/semislickami... zaczalem tak przegladac... no i znalazlem opony markgum o ktorych nic nie wiedzialem... teraz juz wiem ze bedzie lepiej jak poczekam troche i doloze te 100 pln do sztuki

Napisano

> Slicki do KJS'ów? Przerost formy nad treścią

W tej chwili bardzo duzo ludzi w kjs jezdzi na slickach. Moze nie w Twoim regionie, ale np na Slasku tak.

Napisano

> W tej chwili bardzo duzo ludzi w kjs jezdzi na slickach. Moze nie w

> Twoim regionie, ale np na Slasku tak.

Co i tak nie zmieni mojego zdania na ten temat zlosnik.gif No chyba, że odcinki są na normalnych drogach asfaltowych ok.gif Sam jeździłem też w KJS'ach na Toyo Proxes T1-S, jednak uważam to za średni pomysł, bo w większości przypadków nie dało się wykorzystać właściwości tych opon właśnie ze względu na nawierzchnie.

Napisano
  • Autor

ja powiem ze na kajtki okazyjnie cento pojedzie dopoki nie przygotujemy malucha reprezentujacego warsztat w ktorym dorabiam... ale wiadome jest ze cento bedzie sie duzo scigac na 1/4... mamy u nas takie miejsce gdzie w niedziele wyscigi sa urzadzane i jest to o rzut beretem od mojego domu... i chce startowac w zawodach na cwiare gdzie trakcja bedzie miala duze znaczenie

Napisano

> ja powiem ze na kajtki okazyjnie cento pojedzie dopoki nie

> przygotujemy malucha reprezentujacego warsztat w ktorym

> dorabiam... ale wiadome jest ze cento bedzie sie duzo scigac na

> 1/4... mamy u nas takie miejsce gdzie w niedziele wyscigi sa

> urzadzane i jest to o rzut beretem od mojego domu... i chce

> startowac w zawodach na cwiare gdzie trakcja bedzie miala duze

> znaczenie

w takim razie zainwestujesz w R888 i będzie ok.gif

Napisano
  • Autor

wlasnie nad nimi kminie... a pochwaly juz slyszalem... i jak wczesniej wspominalem CC700 ma takowe i jest mega zadowolony a jezdzi na codzien na nich

Napisano

Toyo R888 w rozmiarze 13' ponoć są już nie do zdobycia ..... Jeśli chodzi o Markguma to w moim przypadku wyśmienicie sprawdza się z tyłu .... Z przodu potenza .... z tyłu markgum ... Na lepszym zestawie jeszcze nie jeździłem.

Napisano
  • Autor

jak to nie do zdobycia... widzialem w sobote na alledrogo za 275 zlociszy polskich

Napisano

> Toyo R888 w rozmiarze 13' ponoć są już nie do zdobycia ..... Jeśli

> chodzi o Markguma to w moim przypadku wyśmienicie sprawdza się z

> tyłu .... Z przodu potenza .... z tyłu markgum ... Na lepszym

> zestawie jeszcze nie jeździłem.

prosssszzzze

tu mamy 185-60 r13

http://moto.allegro.pl/item660046207_opony_13_185_60r13_185_60_13_toyo_proxes_r888_wys.html

a tu 205-60 r13

http://moto.allegro.pl/item663938340_opony_13_205_60r13_205_60_13_toyo_proxes_r888_wys.html

tak jak wyzej tomek napisal jezdze na codzien na nich i na suchym i na mokrym jest dla mnie ok ale co do kjs to niewiem niestartuje ale zauwazylem ze na kamyczkach albo na piasku chociaz lekkim opona traci przyczepnosc w momencie

Napisano

> jak to nie do zdobycia... widzialem w sobote na alledrogo za 275

> zlociszy polskich

No nie jest tak łatwo.

AFAIK nie są już produkowane (a więc to co jest to jakieś zapasy - trzeba się pytać o datę produkcji tej gumy), w dodatku najmniejszy rozmiar to 185/60R13, a to jednak trochę za dużo.

Bridgestone też już się chyba wycofał z robienia porządnych opon w rozmiarze 13", bo widzę w nowych ofertach że nie ma już ani Potenzy ani nawet Turanzy.

No niestety - w tej chwili nowe auta już nawet w najmarniejszych konfiguracjach lubią mieć po 205 na felgach 15 i raczej nikt dobrych (i co za tym idzie drogich) opon nie będzie produkował na 13-14".

Napisano

> No nie jest tak łatwo.

> AFAIK nie są już produkowane (a więc to co jest to jakieś zapasy -

> trzeba się pytać o datę produkcji tej gumy), w dodatku

> najmniejszy rozmiar to 185/60R13, a to jednak trochę za dużo.

> Bridgestone też już się chyba wycofał z robienia porządnych opon w

> rozmiarze 13", bo widzę w nowych ofertach że nie ma już ani

> Potenzy ani nawet Turanzy.

> No niestety - w tej chwili nowe auta już nawet w najmarniejszych

> konfiguracjach lubią mieć po 205 na felgach 15 i raczej nikt

> dobrych (i co za tym idzie drogich) opon nie będzie produkował

> na 13-14".

ostatnio stałem przed dylematem uzywki 13 czy za ta kase nie kupic 15 na niskim profilu opona 15 100 z taniej niz 13 to jest chore

Napisano

A no jeździłeś i zajechałeś moje oponki beksa.gif

W temacie :

PROXES i POTENZA daja rade ok.gif

Napisano

> A no jeździłeś i zajechałeś moje oponki

Twoje byłe - no niestety, wszystko się zużywa zlosnik.gif Ale spisywały się rewelacyjnie waytogo.gif No i cieszę się, że dałem się na nie namówić... znaczy... że dałeś się namówić, żeby sprzedać mi je tak tanio biglaugh.gif

Napisano

No mi by się już nie przydały , chociaż próbowałem załozyc koła ale hamulce przeszkadzały hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> pewnie ktos tutaj jezdzil na takowych w kajtkach... jak to sie klei?

jak najbardziej polecam!!!

zdaja swietnie egzamin, trzeba tylko pamietac ze slika nalezy rozgrzac( nie mylic z paleniem gumy na zaciagnietym recznym!!!)

duzo lepiej klei niz seryjna opona.

co do r888 to rozmiar sie nie nadaje do sc/cc bo jest za duzy balon i auto sie nie napedza.

alternatywnie moge polecic yokohame a539 bardziej uniwersalna i sie nie "podwija"

Napisano

> Slicki do KJS'ów? Przerost formy nad treścią

> Osobiście nie jeździłem na Markgumach, ale z opinii znajomych to

> podobno klei lepiej od opony drogowej, ale ma miękkie boki i się

> ugina, a w porównaniu z prawdziwym slickiem to kibel straszny

> Kiedyś jak byłem na szkoleniu dla pilotów rajdowych to prowadzący

> użył mniej więcej takiego określenia "... jak będziecie kiedyś

> mieli okazję jechać rajdówką na Markgumach... to nie róbcie

> tego" Stwierdził też, że o wiele lepiej trzyma Toyo Proxes

kolego w imprezach typu kjs nie wolno jezdzic na prawdziwym sliku wiec markgum jest jedynym rozwiazaniem zeby miec mieszanke slikową w logicznym rozmiarze z magiczną literką 'E"

co do podwijania sie to na tych oponach trzeba troszke inaczej jezdzic bo po jednym kajtku da sie je zniszczyc przy pałowaniu na skreconych kołach.

co do toyo juz napisałem wyzej.

mozna rowniez zamowic z owej firmy cos co sie nazywa markgum primo i to juz sie prawie wcale nie podwija, da sie to kupic nawet w rozmiarze 175/50/13.

Napisano

> kolego w imprezach typu kjs nie wolno jezdzic na prawdziwym sliku

> wiec markgum jest jedynym rozwiazaniem zeby miec mieszanke

> slikową w logicznym rozmiarze z magiczną literką 'E"

A czy ja gdzieś napisałem o prawdziwym rajdowym lub wyścigowym slicku? Jeździłem w KJS'ach i znam dobrze obowiązujący regulamin.

> co do podwijania sie to na tych oponach trzeba troszke inaczej

> jezdzic bo po jednym kajtku da sie je zniszczyc przy pałowaniu

> na skreconych kołach.

> co do toyo juz napisałem wyzej.

> mozna rowniez zamowic z owej firmy cos co sie nazywa markgum primo i

> to juz sie prawie wcale nie podwija, da sie to kupic nawet w

> rozmiarze 175/50/13.

Mi tego tłumaczyć nie trzeba - ja i tak nie założę do swojego auta opon Markgum ok.gif

Napisano

> z tego co wiem to ciezko dostac inne sliki z "e" niz markgum

Osobiście wolałbym do KJS'ów normalne opony zlosnik.gif

Napisano

> Osobiście wolałbym do KJS'ów normalne opony

"normalne" opony "zwykły proszek" konkretnie. Co założyć? marka, model, rozmiar.

Jest też markgum 165/55/13 mniej się podwija bo jest robiony pewnie na p700 albo gy eagle touring.

znajdź kolegę CinekLKR. Na ostatnim sprincie w Kraśniku jak byliśmy to z takich korzystał. I nie narzekał

Napisano

> "normalne" opony "zwykły proszek" konkretnie. Co założyć? marka,

> model, rozmiar.

> Jest też markgum 165/55/13 mniej się podwija bo jest robiony pewnie

> na p700 albo gy eagle touring.

> znajdź kolegę CinekLKR. Na ostatnim sprincie w Kraśniku jak byliśmy

> to z takich korzystał. I nie narzekał

>

Jeżeli mówimy tylko o takiej nawierzchni jaką widać na filmiku to całkowicie zmienia postać rzeczy. Mi chodziło również o szuter, asfalt + syf, kostka brukowa itp. Podam przykład - kiedyś na zimówkach Dębica Frigo 145/70/13 zrobiłem sobie mały trening dzień przed KJS'em na "gruboziarnistym" asfalcie. Auto pomimo usilnego "wrzucania go z lewej" w zakręty, nie uciekało mi dalej niż chciałem i miałem nad nim pełną kontrolę. Na sam KJS założyłem Toyo Proxes T1-S 195/45/14, bo myślałem że na takiej nawierzchni (w tym samym miejscu gdzie trenowałem) poradzą sobie jeszcze lepiej. Niestety, auto z samego odjęcia gazu potrafiło się obracać o 180st. w zakrętach i nie było szans go utrzymać pomimo bardzo szybkiego kontrowania. Dlatego właśnie na zróżnicowane nawierzchnie ja preferowałbym jakieś zwykłe opony np. Dębica Passio, o szerokości ok. 155, 165.

A oczywiste jest to, że Markgum, Proxes itp. lepiej sobie poradzą na gładkim suchym asfalcie albo na takiej kostce jak jest zazwyczaj na parkingach supermarketów ok.gif

Napisano

Zadam glupie pytanie, prosze nie krzyczec, co myslicie o:

http://moto.allegro.pl/item660822084_165_65r13_letnie_markgum_pilot_sport_michelin.html

http://moto.allegro.pl/item666122950_155_65r13_letnie_markgum_eco_comfort_1_rok_gw.html

Zastanawiam sie, czy lepiej zainwestowac w nowego markguma, czy jakas stara uzywke, lepszej firmy. Narazie mialyby to byc "uniwersalne letniawki". Na asfalt/ beton/ kostke - suche i mokre.

Napisano

> Zadam glupie pytanie, prosze nie krzyczec, co myslicie o:

> http://moto.allegro.pl/item660822084_165_65r13_letnie_markgum_pilot_sport_michelin.html

> http://moto.allegro.pl/item666122950_155_65r13_letnie_markgum_eco_comfort_1_rok_gw.html

> Zastanawiam sie, czy lepiej zainwestowac w nowego markguma, czy jakas

> stara uzywke, lepszej firmy. Narazie mialyby to byc "uniwersalne

> letniawki". Na asfalt/ beton/ kostke - suche i mokre.

Ja proponuje Markguma Primo 175/50/13. Na asfalcie, betonie czy kostce jeździ sie naprawdę spoko ok.gif, na luźne nawierzchnie może się wydawać ciut za szeroka ale daje radę. Jeżdżę w tym roku rallysprinty rozgrywane na takiej dziwnej nawierzchni byłego lotniska wojskowego z którego zdzierają wierzchnią warstwę asfaltu i nawierzchnia jest taka jakby beton posypać grubym żwirem, kamyczkami (coś takiego ) i jestem zadowolony z gripu smile.gif . Cena tez nie jest zła, ja dałem coś okolo 140 zł/sztuka.

IMO lepsze nowe markgumy niż stare michaliny czy pirelli.

Pzdr

Napisano

Markgum to idealna oponka na asfaltowe KJSy. Nie trzeba jej zbytnio rozgrzewac bo szybko jest ciepła. Osobiście rok temu latałem kilka rajdów na Markgumach i jest zdecydowanie lepiej niż na serii. Późniejsze hamowania i trzymanie na winklach. Nie zmienia to jednak faktu że ta opona ma miękkie boki i sie na odcinki nie nadaje. Obecnie latam z przodu na Matadorze a z tyłu na Toyo R888. Matador the best, Toyo się nadaje ale trzeba upuścic ciśnienie do 1,2 atmosfery, bo dopiero wtedy zaczyna się grzac i kleic na asfalcie.

Napisano

Jak wyglada trwalosc tych oponek? Nie ma cyrkow z odklejaniem sie bieznika, tworzeniem "wybuleń" (sorki, ale nie wiem jak to inaczej nazwac) na bokach opony, itp?

Ja bym poszedl bardziej w 155/65 lub 165/55 (jesli jest dostepna).

Napisano

> Jak wyglada trwalosc tych oponek? Nie ma cyrkow z odklejaniem sie

> bieznika, tworzeniem "wybuleń" (sorki, ale nie wiem jak to

> inaczej nazwac) na bokach opony, itp?

> Ja bym poszedl bardziej w 155/65 lub 165/55 (jesli jest dostepna).

nie widziałem przypadku oderwania się bieżnika od markguma. No chyba że już ją do płótna zjedziesz to odchodzi powoli skrawkami ale to tak jak każda opona. Wybulenia zdarzają sie tak jak na zwykłej oponie.

Napisano

> Jak wyglada trwalosc tych oponek? Nie ma cyrkow z odklejaniem sie

> bieznika, tworzeniem "wybuleń" (sorki, ale nie wiem jak to

> inaczej nazwac) na bokach opony, itp?

> Ja bym poszedl bardziej w 155/65 lub 165/55 (jesli jest dostepna).

Chociaż na RallySprince skatowałem Markgumy do stanu jak poniżej to cały czas "trzymały" kształt, podczas drogi do domku (100 km) nic nie biło i nie odpadło smile.gif

20090511419.th.jpg

Oponka ok.gif

Napisano

> I tu Cię zmartwię bo sporo jest reklamacji na Markgumy, właśnie z

> powodu odklejania bieżnika.

mowa o slicku?

Napisano

> mowa o slicku?

no ja tez słyszalem ze sie znajomym odklejalo. 2 lata temu koledze odpadł kilkucentrymetrowy płat, ale petle na rajdzie skonczył. Wiadomo, to jest nelewka, mze poprawili jakosc, moze przypadek. Tez duzo zalezy na czym naleja. Generalnie wielka niewiadoma, jak z wałkami swiatka smile.gif

Napisano

> no ja tez słyszalem ze sie znajomym odklejalo. 2 lata temu koledze

> odpadł kilkucentrymetrowy płat, ale petle na rajdzie skonczył.

> Wiadomo, to jest nelewka, mze poprawili jakosc, moze przypadek.

> Tez duzo zalezy na czym naleja. Generalnie wielka niewiadoma,

> jak z wałkami swiatka

widzisz sprawa z tymi markgumami jest śmieszna. Każdy słyszał o znajomym któremu bieżnik odpaeł albo się wybuliło a teraz pytanie za 100pkt: kto z forum widział taką oponę? albo jeszcze lepiej to jemu odpadło.

Napisano

> pytanie za 100pkt: kto z forum widział taką oponę? albo jeszcze

> lepiej to jemu odpadło.

no wlasnie. moja serce.gif ma markgumy na przednich kolach i juz jakis czas smiga bezproblemowo.

Napisano

> Wszyscy chyba mowia o slicku, a ja pytam o te, ktore wkleilem.

a do czego ci to potrzebne? do kajtków?

Napisano

> No, tak sie wlasnie zastanawiam.. Na co dzien i do kajtkow. Na

> poczatek.

jak do kajtków to kup coś bardziej uniwersalnego. A to co podałeś jedno to kupowato wygląda a drugie w złym rozmiarze trochę.

obie to cywilne oponki w 100% więc cudów nie ma co się spodziewać.

Poluj na jakieś używki

Napisano

Jakie uzywki w opcji budget? smile.gif 155/65/13 beda ok, czy cos szerszego? W koncu to seryjne 1.1

Napisano

> Jakie uzywki w opcji budget? 155/65/13 beda ok, czy cos szerszego? W

> koncu to seryjne 1.1

łoj... było

goodyear eagle touring 165/55/13 dadzą radę jako budżetówki ale coraz trudniej znaleźć. daj ogłoszenie na giełdzie, może ktoś ma jeszcze w garażu. ta opona nawet stara trzyma jako tako.

oczywiście 165/55 nankang ale bardzo trudno złapać używkę.

w rozmiarze 155/65 wszystko byle w miarę nowe ale rewelacji nie będzie

175/50 króluje yoko a539 ale niestety bardzo droga. fulda carat w miarę dostępna ale uwaga na deszczu, dunlop sp sport... 10 letnia potenza? oslabiony.gif

na deszcz uniroyal rallye 680, piękna opona.

na szutry dębica frigo 1 (kostka) a w wersji wypas markgum szutrowy (inwestycja na 3 sezony, taką oponę ciężko zjechać albo przebić)

nie daj się podkusić na toyo r888 masz za słaby sprzęt a ta opona jest mało uniwersalna. Z obecnymi przepisami musisz się nastawiać na gumy, które będą w miarę trzymać w różnych warunkach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.