Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obklejanie słupków, a może pomalować?

Featured Replies

Napisano

Właśnie malował ktoś? Chodzi mi o to jak najlepiej zrobić. Zmatowić oryginalny lakier? Ktoś na spocie kiedyś mi mówił ,że na żywca ma pomalowane zwykłym sprejem i się trzyma. Co do obklejania to wiem, że to zdupce na bank spineyes.gif Nie mam talentu plastycznego 270751858-jezyk.gif

Napisano

Czarny mat, taśma papierzana-malarska (zwał jak zwał) i drobnym papierkiem ściernym zmatować delikatnie, odtłuścić i malowanko....

daj se spokój z obklejaniem, bo i tak nie wyjdzie smile.gif takie moje zdanie, bo i ze mnie plastyk mierny

Napisano

> Właśnie malował ktoś? Chodzi mi o to jak najlepiej zrobić. Zmatowić

> oryginalny lakier? Ktoś na spocie kiedyś mi mówił ,że na żywca

> ma pomalowane zwykłym sprejem i się trzyma. Co do obklejania to

> wiem, że to zdupce na bank Nie mam talentu plastycznego

ja tez nie mam i nie zmascilem obklejania . takie arkusze sa matowe czarne do klejenia reklam . kupilem dwa i przykleilem na slupki a potem zyletka objechalem ile trzeba bylo i wyszlo super. . po dzwonie zerwalem do malowania i juz nie przykleilem bo mi sie znudzily czarne slupki zlosnik.gif

Napisano

Jakbyś się zdecydował na obklejanie jednak, bo należy pamiętać, że folie zawsze możesz ściągnąć przed sprzedażą wozu, to rób to w słoneczny dzień, żeby folia była trochę rozgrzana, bo lepiej się przyklei tzn. na pewno dokładniej i precyzyjniej... smile.gif

Napisano

Folię najlepiej metodą "na mokro" wyklejać, jak dobrze to zrobisz to na 100% nie będziesz miał pęcherzyków powietrza pod folią, a jest o tyle wygodniej, że możesz sobie folię już na aucie położoną ustawić tak jak ma być ok.gif

Napisano

moim zdaniem lepiej okleić - metoda odwracalna. W przypadku malowania niestety ingerujesz mniej odwracalnie (choć zawsze możesz z powrotem pomalować na kolor nadwozia, ale po co ???)

Chyba kiedyś wrzucałem tutaj fotki jak u siebie okleiłem czarnym matem - wyszło extra.

Pozdrawiam,

Napisano

Jak koledzy pisali lepiej okleić słupki niż je malować bo folie zawsze możesz zerwać wink.gif Jeżeli nigdy nie oklejałeś słupków najlepiej kup folię przeznaczoną do tego celu np. taką .Jest ona termokurczliwa więc nawet jeżeli pojawią się jakieś bąble to przy użyciu szpilki i suszarki do włosów na pewno je usuniesz ok.gif Wyjmij tylne boczne szyby, a w drzwiach wyjmij uszczelkę i klej.Jak wszystko dobrze dotniesz to na pewno niczego nie zmaścisz wink.gif Wygrzej wszystko suszarką to folia się dopasuje.Wcześniej miałem oklejone słupki folią z formatu i też dobrze wyglądało tyle, że odeszła i kupiłem termokurczliwą i 2 lata wrażenia na niej nie zrobiły zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Ja mam oklejone bezowa alacantara i jest git ...

Że co? yikes.gifhehe.gif

Napisano

> ma pomalowane zwykłym sprejem i się trzyma. Co do

obklejania to

Oklejalem w CC chyba ze 3 razy na prawie 7 lat.

Wychodzi na to ze jedno oklejenia starczalo na 2 lata

Drzwi okleisz bardzo latwo.

Troszke gorzej slupek wewn. , dla ulatwiena wyjmij szybki jak masz uchylne i dobrze odtlusc.W przypadku tych slupkow lepiej kleic na sucho . Obetnij Sobie ciutke wiekszy kawalek , a potem nadmiar folii delikatnie obetnij ostrym nozykiem.

Kup folie so slupkow , albo w najgorszym wypadku banerowke , jest bardziej rozciagliwa i sie lepiej uklada , dzieki czemu lepiej bedzie przylegac do tych przeprofilowan.Zrob to dokaldnie , zeby nie bylo powietrza bo potem bedzie pekac w zimie i odlazic

Milej pracy

Napisano

do malowania zmatowić oryginalny lakier i dopiero malować

tylko czy nie lepiej okleić dać sobie czas i wyjdzie

znudzi ci się odkleisz i finał a tak będziesz musiał malować

Napisano
  • Autor

11 x 200 cm. folii mi starczy na dwie strony?

Napisano

> 11 x 200 cm. folii mi starczy na dwie strony?

To sobie wymierz smile.gif Ja kupiłem sobie rolkę folii z Jacky ktora była z przeznaczenia do słupków lub na górną część progów. Starczyło na oklejenie obu stron. Koszt chyba z 30-40zł. Folia po roku czasu nie wyblakła, nie złuszczyła się ani nic wink.gif

Napisano

Starczy ok.gif

Napisano

Ja kleiłem folią i jeszcze na progi wystarczyło smile.gif

Napisano

> coś takiego

Tak ok.gif Dokładnie tą aukcję podałem w pierwszym poście wink.gif Jak kleiłem folią termokurczliwą to też miała 11cm X 200 cm. Ale dostaniesz taką w motoryzacyjnym ok.gif

Napisano
  • Autor

wiem wiem od Ciebie wkleiłem linka zlosnik.gif

Napisano

jak chcesz okleić to daj znać zeby.GIF zrobię Ci to bez problemu. Okleiłem już kilka aut więc nie ma źle. Jak chcesz zobaczyć jak to wygląda to spojrzyj na samochód Brokera. To jest nasze wspólne dzieło

Napisano

> Jak koledzy pisali lepiej okleić słupki niż je malować bo folie

> zawsze możesz zerwać Jeżeli nigdy nie oklejałeś słupków

> najlepiej kup folię przeznaczoną do tego celu np. taką .

Mam tą samą - z Jacky'ego. Trzyma już od ho, ho... jeden z pierwszych modów zrobionych w aucie. 5 lat mają na 100%, a może i więcej. Nie ma śladu zużycia.

Napisano

Jak chcesz to Ci to okleje... mam czarny mat folię...

Napisano

ja mam malowane i schodzi no.gif

Napisano

> Mam tą samą - z Jacky'ego. Trzyma już od ho, ho... jeden z pierwszych

> modów zrobionych w aucie. 5 lat mają na 100%, a może i więcej.

> Nie ma śladu zużycia.

O ile mnie pamięć nie myli to właśnie też mam z Jacky'ego i nie widać jak na razie śladów zużycia ok.gif Jedno jest pewne, lepiej poświęcić parę złotych więcej i mieć na lata niż oklejać folią z formatu, którą np ja miałem wcześniej i odkleiła się może po 1,5 roku wink.gif Chociaż niektórzy mają i chwalą... hmm.gif

Napisano

> O ile mnie pamięć nie myli to właśnie też mam z Jacky'ego i nie widać

> jak na razie śladów zużycia Jedno jest pewne, lepiej poświęcić

> parę złotych więcej i mieć na lata niż oklejać folią z formatu,

> którą np ja miałem wcześniej i odkleiła się może po 1,5 roku

> Chociaż niektórzy mają i chwalą...

Bo tą folię trzeba konserwować przed słoneczkiem, ja np używam tego co do deski i ładnie sie odnawia, raz na jakiś czas aby była delikatnie natłuszczona i sie trzymie zeby.GIF

Napisano

wszystko zależy od rodzaju folii... jeżeli ktoś okleił zwykłą folią ekonomiczną to może po 1,2-2 latach zacząć odchodzić w miejsach gdzie jest najbardziej ponaciągana. Jeżeli jesdnak będzie to robione folią lepszej jakości to nic się z nią nie będzie działo. Poza tym, nawet jeśli po roku zejdzie to to są tak śmieszne koszta, że można to zmieniać co jakiś czas. to jest 15 minut roboty...

Napisano

Tak , ale juz trzeba byc ostroznym

Napisano

> Bo tą folię trzeba konserwować przed słoneczkiem, ja np używam tego

> co do deski i ładnie sie odnawia, raz na jakiś czas aby była

> delikatnie natłuszczona i sie trzymie

To widzisz znalazłeś sposób na konserwowanie folii i jak się sprawdza to najważniejsze ok.gif Tylko pytanie jest takie czy nie wydasz więcej kasy na te "specyfiki" przez kilka lat użytkowania, niż różnica pomiędzy foliami zlosnik.gif

Napisano

> To widzisz znalazłeś sposób na konserwowanie folii i jak się sprawdza

> to najważniejsze Tylko pytanie jest takie czy nie wydasz

> więcej kasy na te "specyfiki" przez kilka lat użytkowania, niż

> różnica pomiędzy foliami

Nie sadzę bo ja to robię tym samym środkiem co deskę. Np Plak. I przy okazji jak się psiknie to majątku na tym się nie straci smile.gif Ja nie malowałem z tego względu, iż nie wiem czy tej folii kiedyś nie będę zdejmował. Poza tym wychodzi moim zdaniem dość ładnie ta folia. Jacky to to nie było ale niewiele tańsza smile.gif Nawet na progach dobrze się sprawuje gdzie jest narażona na zadrapania itp.

Napisano

> Nie sadzę bo ja to robię tym samym środkiem co deskę. Np Plak. I przy

> okazji jak się psiknie to majątku na tym się nie straci

CIACH

Ja myślałem, że piszesz o folii np z formatu zlosnik.gif Ja moją tylko myję przy okazji mycia auta i tyle wink.gif I wszystko jest wporzo ok.gif

Napisano

> CIACH

> Ja myślałem, że piszesz o folii np z formatu Ja moją tylko myję

> przy okazji mycia auta i tyle I wszystko jest wporzo

Nie, nie. Kupowałem taką do oklejania słupków smile.gif I naprawdę świetnie się trzyma jak narazie.

Napisano

Jakby ktos chcial folie na słupki, czy cos innego, czarną błyszczącą, matową, białą, zieloną, żółtą, ogolnie wszystkie kolory to pisać smile.gif

Napisano

bierz folie JACKY AUTO SPORT

spisuje sie bardzo dobrze, u mnie juz na seju3 lata i wciaz wyglada "dziewiczo" ( niczym ja nie konserwuje itd) 270751858-jezyk.gif

b61642d5140ff2f2med.jpg

706e0feffc7802a9.jpg

co do malowania to z tego co pamietam to ahamay wybral takie rozwiazanie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.