Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kredka do rys

Featured Replies

Napisano

Witam

jakiej firmy polecicie kredki do rys - rysa okolo 2mm i dosc gleboka ale chyba podkladu nie zdarla ( zona obcasem przejechale po progu).

Czy brac sonaxa czy tanszego carplana a moze cos innego lepszego ? Doradcie prosze

Napisano

> Witam

> jakiej firmy polecicie kredki do rys - rysa okolo 2mm i dosc gleboka

> ale chyba podkladu nie zdarla ( zona obcasem przejechale po

> progu).

> Czy brac sonaxa czy tanszego carplana a moze cos innego lepszego ?

> Doradcie prosze

skoro nie do podkladu moze najpierw sprobowac lekkoscierna ?

Napisano

> Doradcie prosze

Jedyne co mogę doradzić, to lakier o zbliżonym kolorze nałożony zapałką w powstały ubytek. Te kredki woskowe to... hmm... no wiesz hehe.gif

Napisano
  • Autor

wiesz chce to zamaskowac ladnie kredka aby nie bylo widac a potem nakleic na to takie pzrezroczyste folie ochronne na progi

Wtedy to bedzie bardziej trwale i zabepieczone pzred koljnymi obcasami.

Zalezy mi pzrede wszystkim aby owa kredka dobrze zamazala i byla antykorozyjna.

Napisano

kupiłem kiedyś taką kredkę do białego auta... no nie powiem, fajnie się kruszyła hehe.gif

Napisano

> wiesz chce to zamaskowac ladnie kredka aby nie bylo widac a potem

> nakleic na to takie pzrezroczyste folie ochronne na progi

> Wtedy to bedzie bardziej trwale i zabepieczone pzred koljnymi

> obcasami.

Ja powiedziałem żonie, że laski na obcasach wydają mi się mało seksowne, zaczęła chodzić w trampkach i już nie rysuje mi progów.

> Zalezy mi pzrede wszystkim aby owa kredka dobrze zamazala i byla

> antykorozyjna.

Nie ma takich kredek.

Napisano

> kupiłem kiedyś taką kredkę do białego auta... no nie powiem, fajnie

> się kruszyła

moze to byla kreda do tablicy zeby.GIF

Napisano

> moze to byla kreda do tablicy

było napisane car zlosnik.gif więc chyba nie, ale albo trafiłem na mega bubel, albo nie potrafiłem tego używać czego również nie wykluczam hehe.gif

Napisano

> Ja powiedziałem żonie, że laski na obcasach wydają mi się mało

> seksowne, zaczęła chodzić w trampkach i już nie rysuje mi

> progów.

wariat kara.gif

Napisano

> było napisane car więc chyba nie, ale albo trafiłem na mega bubel,

> albo nie potrafiłem tego używać czego również nie wykluczam

wiesz te car to tak dla zmylki napisali zeby.GIF

Napisano

> Witam

Czesc,

Glownie to chyba zalezy gdzie ta rysa. Mialem Carplana na Lanosie i na blotniku z boku - rewelacja, trzymal sie chyba przez rok, nic go nie zmywalo (nalozylem go jednak na bardzo goracy blotnik, auto stalo dlugo w naslonecznionym miejscu, i sie ladnie "wtopil"), z drugiej strony uzywalem kredki tej samej firmy na masce Octavii I i porazka, najpozniej po tygodniu wymyte. Po tym doswiadczeniu przerzucilem sie na lakier zaprawkowy ok.gif

Napisano
  • Autor

wspominacie cos o lakierze zaprawkowym - czy cos takiego :

LINK

jak rozumiem naklada sie go pendzielkiem wysycha a pozniej jak sie go obrabia aby rysa maly jak najmniejsza widoczna ?

Napisano

> wspominacie cos o lakierze zaprawkowym - czy cos takiego :

> LINK

> jak rozumiem naklada sie go pendzielkiem wysycha a pozniej jak sie go

> obrabia aby rysa maly jak najmniejsza widoczna ?

Kredki to Ty lepiej zostaw dzieciom w przedszkolu, niech sobie słoneczka malują i trawkę ok.gif

Do tego co napisałeś nadaje się, sposobem gospodarczym, tylko i wyłącznie lakier zaprawkowy. Jedziesz do ASO i dadzą Ci lakier w takim pojemniczku jak te do paznokci. Ewentualnie sklep z lakierami samochodowymi i dobiorą coś pod kolor.

Odtłuszczasz miejsce działania, ostrzysz sobie zapałkę lub bierzesz z przybornika Pani szpilkę, końcówkę maczasz w lakierze i małe kropelki z czubka rozprowadzasz po rysce. Nie ładuj się w pędzelek z zestawu, bo napaćkasz lakieru za dużo i będzie szpetnie wyglądać. Próba polerowania tego pastą skonczy się tak, że lekko zeszlifujesz ten nowy lakier, a dookoła dokopiesz sie do podkładu, nie warto.

Na sam koniec, jak nie chcesz takich sytuacji kleisz sobie nakładki progowe np. z gumy i Pani może sobie śmigać po nich szpilkami ile chce. W razie czego przetrzesz czymś nabłyszczającym ewentualnie wymienisz ok.gif

Napisano

> wspominacie cos o lakierze zaprawkowym - czy cos takiego :

Osobiscie uzywam zaprawek z ASO - sa zwykle najlepiej dobrane kolorystycznie. Dostaniesz 1 lub 2 skladnikowy (2 skladniki jak metalik, czasem daja po prostu baze i klar osobno) i sie bedziesz bawil wink.gif Potem warto moze troche jakas bardzo lekkoscierna pasta wyrownac (moze byc slynne Tempo, ale z umiarem).

Napisano

Kredka jest dobra ale tylko na cienkie rysy, takie np jak grubość włosa może trochę grubsze. I kredka też musi być porządna. JA mam na swoim aucie zapaćkane takie rysy i już z 3 lata nie schodzi ta kredka. Znajomy mi pożyczył taka kredkę, ale to nie była ta co wygląda jak dla dzieci za 4zł, to była porządna jakaś niemiecka hmm.gif

Napisano

> Kredka jest dobra ale tylko na cienkie rysy, takie np jak grubość

> włosa może trochę grubsze. I kredka też musi być porządna. JA

> mam na swoim aucie zapaćkane takie rysy i już z 3 lata nie

> schodzi ta kredka. Znajomy mi pożyczył taka kredkę, ale to nie

> była ta co wygląda jak dla dzieci za 4zł, to była porządna jakaś

> niemiecka

miałem kiedyś cały zestaw kredek z Sonaxa, w połowie lat '90 kiedy nie śniło się nam o takich bajerach i poza robieniem szału, że jest to kredka nie miało to żadnych zalet niestety sick.gif

Napisano

> Kredka jest dobra ale tylko na cienkie rysy, takie np jak grubość

> włosa może trochę grubsze.

Kwestia jest zarowno jakosc kredki jaki miejsce i wielkosc uszkodzenia - to drugie nawet istotniejsze. Tak czy inaczej, jest to prowizorka i lakierowania (chocby zaprawka) nie zastapi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.