Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

syczenie klimatyzacji wraz ze wzrostem obrotów

Featured Replies

Napisano

Jak zawsze Stilo musi płatać figle...

Mam klimatyzację manualną. Auto ma 7,5 roku, ostatnio po włączeniu klimatyzacji pojawił się dźwięk - syczenie. Dźwięk nie występuje zawsze, nie pojawia się zaraz po włączeniu klimatyzacji tylko gdy dodaję gazu pow. 2000 obrotów i im wyższe tym głośniej świszczy. Dodam, że na zewnątrz auta nie słychać kompletnie nic, nawet po otworzeniu maski, tylko wewnątrz samochodu.

Filtr wymieniłam sama i odgrzybiłam m-c temu. Co to może być? Dodam jeszcze,że mam od roku pasek Gates wieloklinowy (wielorowkowy) co podczas deszczu się ślizga i pojawia się błąd altenator fail.. Alternator 2 razy sprawdzany i jest ok. Fachowiec powiedział, że pasek do wymiany na inna firmę (a gdzie gwarancja??sam mi go wcisnął irked.gifangryfire.gif stary fiatowski pasek był ok) Czy da się ten pasek naciągnąć (ma on dopiero rok)? Czy też ma wpływ na działanie klimatyzacji? Proszę pomóżcie. blagam.gif

P.S. Nie wiem kiedy klimatyzacja była nabijana.

Napisano

gość - dziad, zrezygnuj z niego, powiedz przedtem co o nim myślisz

syk pojawiał się i u mnie, póki klima działała, w końcu przestałą działać i leczy ją od dziś ASO.

nie wiem czy ma to związek.

czy syk jest na każdym biegu, czy może bardziej na niskich podczas rozpędzania ?

Napisano
  • Autor

> czy syk jest na każdym biegu, czy może bardziej na niskich podczas

> rozpędzania ?

Teraz na wszystkich biegach, wcześniej było na małych. Wystarczą duże obroty frown.gif Kiedyś jeszcze było jak nawiew był na1 lub 0 właczony, a teraz na max też ją słychać.

Napisano

czy zauważyłaś mniejszą skuteczność chłodzenia ?

Napisano
  • Autor

> czy zauważyłaś mniejszą skuteczność chłodzenia ?

Nie widzę różnicy. Mocniej wieje jak dodaję gazu, ale chyba to normalne?

Napisano

to że mocniej wieje jak dodasz gazu nie wynika ze wzrostu obrotów w przełożeniu na koło napędzające wiatrak dmuchawy (bo przecież nie jest łączone paskiem) a z tego że alternator podaje ci wyższe napięcie i regulator napięcia przekazuje je (a nie powinien) i stąd wyższa siłą dmuchania.

sugerowałbym wymianę czynnika chłodzącego ze sprawdzeniem układu i sprężarki,

czynnik jest mieszaniną gazu i oleju aby smarowała sprężarkę, instrukcja stanowi o wymianie gazu co 24 mies, jeśli jest on już zużyty to sprężarka może się przycierać, stąd syki z wewnątrz.

w klimatyzo-speca powinnaś się wyrobić w kwocie 150 pln, aso zazwyczaj 200-250

Napisano

u mnie syki tez sa. dosc rzadko, nie zauwazylem wzrostu czestotliwosci syczenia wraz ze wzrostem obrotow.

Raz na jakis czas na wolnych obrotach zasyczy z okolic nawiewow... chyba czas szuka speca od klimki.

Napisano
  • Autor

> u mnie syki tez sa. dosc rzadko, nie zauwazylem wzrostu

> czestotliwosci syczenia wraz ze wzrostem obrotow.

To u mnie po pewnym czasie zaczęła wzrastać częstotliwość syczenia.

Byłam w serwisie klimy (nie aso) powiedział mi facet, że łożysko jest do wymiany jak klima głośniej chodzi (koszt 600zł lub więcej shocked.gifyikes.gif)

Więc pojechałam do Aso i tam mnie trochę uspokoili, przegląd mam w poniedziałek na 9 rano smile.gif - sam kierownik warsztatu będzie przy tym zlosnik.gif Mam nadzieję, że mnie nie naciągną, przy okazji wymienie olej i może tłumik środkowy smile.gif

Napisano

> olej i może tłumik środkowy

nie wymienisz tłumika środkowego... bo go nie ma zlosnik.gif jest rura hehe.gif

Napisano
  • Autor

> nie wymienisz tłumika środkowego... bo go nie ma jest rura

Rura z koszykiem smile.gif

P.S. Wczoraj zaczęło mi radio trzeszczeć - jakieś przebicia sciana.gifsciana.gif Jak się wali to się wali wszystko beksa.gifbeksa.gif i gdzie ja mam to naprawić?

Napisano
  • Autor

> daj znac co zdiagnozowali.

Wróciłam z aso. Koszt przegładu klimatyzacji z nabiciem to 153zł.

Syczenie dość ucichło (nie wiem czy istnieje bezgłośna klima na obr. 3000 i pow...) i teraz klima mocniej chłodzi smile.gif

W aso stwierdzili, że wszystko ok i że mało gazu było i dlatego syczało.

Przeczytałam na forym gdzieś, że syczenie klimy może pojawić się także po odgrzybianiu klimy, a ja własnie miałam wcześniej odgrzybianą.

Napisano

> Wróciłam z aso. Koszt przegładu klimatyzacji z nabiciem to 153zł.

jak na aso - bardzo przyzwoita cena

> nie wiem czy istnieje bezgłośna klima na obr.

> 3000 i pow...) i teraz klima mocniej chłodzi

istnieje, u mnie po skutecznej (w końcu ) naprawie jest niesłyszalna podczas uruchamiania i pracy, co prawda 3000 obr u mnie to rzadkość, ale klima chodzi jakby jej nie było, i chłodzi jak nigdy dotąd

> Przeczytałam na forym gdzieś, że syczenie klimy może pojawić się

> także po odgrzybianiu klimy, a ja własnie miałam wcześniej

> odgrzybianą.

coś w tym może być, a nigdy z dezynfenkcją tego nie zauważyłem

• 1 miesiąc później...
Napisano

U mnie w Nuova Bravo tez szczało plus brak chłodzenia na postoju plus bardzo duże obciążanie (spadek mocy) auta tak jakby klima zabierała mi ze 30KM....

LINK

Napisano

Jak mierzylem stilona na hamowni z klima i bez , to roznica byla 1.3km , bo przy pantoflu klima sie wylacza i dopiero przy wysokich obrotach 4tys sie wlacza spowrotem wink.gif

Napisano

> Jak mierzylem stilona na hamowni z klima i bez , to roznica byla

> 1.3km , bo przy pantoflu klima sie wylacza i dopiero przy

> wysokich obrotach 4tys sie wlacza spowrotem

Dziwne, bo u mnie działa nawet w korkach zeby.GIF

A różnicę w obciążeniu na jałowym komputer podaje jako 20 %

Przy butowaniu różnicy nie ma już widocznej.... chociaż zapewne jest.

A na hamowni podejrzewam że i bez klimy różnice będą w kolejnych pomiarach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.