Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakłócenie fal radiowych - trzaski

Featured Replies

Napisano

Pojawił mi się dziwny problem z fabrycznym radiem i nie ma różnicy czy na wyłączonym silniku czy pracującym

Po włączeniu radia po ok. 5 min fale radiowe są zakłócane przez jakieś szmery, trzaski.

Muzyka z magnetofonu bez zakłóceń.

Bat anteny sprawdzony i jest ok. Wtyczka anteny przy radiu ok.

Na drugi dzień to samo – przez 5-10 min wszystko ok, a później znów pojawiają się zakłócenia i są coraz mocniejsze (auto stoi w miejscu).

Co to może być?

Miał ktoś podobny problem?

Radio pada, a może dolna część anteny kaput, albo jakieś przebicia el.???

confused.gifconfused.gif

Napisano

> Pojawił mi się dziwny problem z fabrycznym radiem .... <

Witam,

Na poczatek proponuję w umieścić w aucie przenośne radio. Jeżeli zakłócenia się w nim również pojawią to winna jest elektronika Stilona. Jeżeli nie to będzie trochę trudniej - należy radio zasilić z obcego akumulatora i sprawdzić. Jeżeli przy obcym zasilaniu bedą dalej trzaski to awarii uległ tor FM radioodbiornika.

Podłączenie obcego zasilania jest raczej trudne w domowych warunkach, należy w drugim przypadku raczej skorzystać z pomocy warsztatu RTV. Elementy (elektronika) także ulegają procesom starzenia i tracą swoje parametry elektryczne. Tak na odległość można wnioskować, że któryś element może się przegrzewać i dlatego usterka występuje po kilku minutach - ale to są tylko przypuszczenia. Specjalistyczny warsztat poradzi sobie z tym bez problemu.

Napisano
  • Autor

Mam pytanie: Czy antena stilo ma wbudowny wzmacniacz sygnału ???

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

Dalszy ciąg przygód z fabrycznym radiem:

zlosnik.gif

Dałam dziś radio do naprawy. Podałam kod: electronic code (5 cyfr) - chyba dobrze zrobiłam?? + napisałam na kartce co jest nie tak z radiem.

Fachowiec powiedział, że naprawiać będzie w piątek i może będzie gotowe na poniedziałek. Powiedział też, że pierwszy raz ma radio z 5 cyfrowym kodem - to tak na marginesie smile.gif

Pytanie moje dotyczy pytania grinser006.gif , które mi zadał fachór:

- Czy da się to radio rozkodować bez podłączenia do samochodu, bo może jest tak, że trzeba je najpierw rozkodować w samochodzie?

Napisano

A w ogóle skąd można wziąć kod do radia ?? Przegrzebałem wszystkie papiery jakie dostałem z autem i kodu nie znalazłem ... Gdzie rozkodowują radia i ile to kosztuje ??

Napisano

Podałam kod: electronic code (5 cyfr) -

> chyba dobrze zrobiłam?? ....

To jest kod do Immobilizera, nie do radia... Kod do radia jest 4 cyfrowy

Jak ten elektronik nie ma emulatora sieci CAN albo auta Stilo to radia nie uruchomi.

Napisano

> A w ogóle skąd można wziąć kod do radia ??

Powinno być razem z papierami od auta, jak nie ma to wizyta w ASO i chyba z 80 PLN za podanie kodu. Sa tez sposoby alternatywne, np. programik sasiadów z Czech, ale o tym shhh.gif

Napisano

> Pojawił mi się dziwny problem z fabrycznym radiem i nie ma różnicy

> czy na wyłączonym silniku czy pracującym

> Po włączeniu radia po ok. 5 min fale radiowe są zakłócane przez

> jakieś szmery, trzaski.

> Muzyka z magnetofonu bez zakłóceń.

Typowa usterka radyjek ze stilo, ratuje raczej tylko wymiana na młodszy egzemplarz lub półka (zaśłepka) i dowolne inne radyjko z marketu.

Napisano
  • Autor

> Powinno być razem z papierami od auta, jak nie ma to wizyta

W Aso chciałam naprawiać, ale powiedzieli, że nie naprawiają.

Mam tylko takie coś z kodami :

282731510-skanuj0001.jpg

post-120389-14352503683386_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Typowa usterka radyjek ze stilo, ratuje raczej tylko wymiana na młodszy egzemplarz lub półka (zaśłepka) i dowolne inne

To mnie pocieszyłeś beksa.gifbeksa.gif

Napisano

> W Aso chciałam naprawiać, ale powiedzieli, że nie naprawiają.

> Mam tylko takie coś z kodami :

To jest kod elektroniczny do immobilizera i kod mechaniczny do kluczyka.

Napisano
  • Autor

> Typowa usterka radyjek ze stilo, ratuje raczej tylko wymiana na

A co powoduje tą usterkę? Jaką część trzeba w nim wymienić?

Może da się ją wymienic tak na ślepo (bez uruchamiania radia) jeśli to typowa usterka radia??

Napisano

> Typowa usterka radyjek ze stilo, ratuje raczej tylko wymiana na

> młodszy egzemplarz

Niestety to prawda.... pada coś w układzie wzmacniacza fal... ale podobno część nie do dostania.... Marek kiedyś o tym pisał.... można naprawić na zasadzie podmianki z innego.

Proponuje kupić inne wink.gif taniej niz naprawiać...

Co do kodu to powinien być wpisany w instrukcji na ostatniej stronie.... hmm.gif ( inne sposoby "odzyskania" kodu pomijam shhh.gif )

Napisano

> Co do kodu to powinien być wpisany w instrukcji na ostatniej stronie....

Ja mam kod radia na dwóch etykietkach samoprzylepnych, takie otrzymałem z nowym autem.

Napisano
  • Autor

> Ja mam kod radia na dwóch etykietkach samoprzylepnych, A

A czy te naklejki (wymiar ok 2cm/5cm) nie mają czasem kodu kreskowego i 2 numery- jeden długi, a drugi krótszy 4 cyfrowy?? confused.gif i bo jeśli tak te etykietki wyglądają to wylądowały już dawno w śmieciach. yikes.gifboje_sie.giffaint.gif

Napisano
  • Autor

> A w ogóle skąd można wziąć kod do radia ??

Dzwoniłam do elektronika i powiedział, że zobaczy nawet bez kodu, że może da się cos zrobić.

Na włączonym radiu wciskamy przyciski 1 i 6 naraz i trzymamy chwilę - wyskakuje numer seryjny. Jeśli mamy odpowiedni program (kalkulator) to wpisujemy ten n.s. i wyskakuje nam kod do radia.

Tylko czy ktoś ma taki kalkulator??

Napisano

> A czy te naklejki (wymiar ok 2cm/5cm) nie mają czasem kodu kreskowego

> i 2 numery- jeden długi, a drugi krótszy 4 cyfrowy??

Dokładnie tak, tylko u mnie nie ma kodu kreskowego.

282735900-P1000764.1.JPG

post-28378-14352503760992_thumb.jpg

Napisano

a gdzie to powinno być ?? gdzieś w aucie naklejone ? W instrukcji ani w innych papierach tego nie ma ....

Napisano

> a gdzie to powinno być ?? gdzieś w aucie naklejone ? W instrukcji

> ani w innych papierach tego nie ma ....

Dostałem to jak odbierałem auto i jak widzisz jest to naklejone na kawałku pergaminu, a czy leżało to w schowku czy dostałem z papierami to nie pamiętam.

Napisano

> Dokładnie tak, tylko u mnie nie ma kodu kreskowego.

Pod tym magicznym polem jest 3606? Zgadza się? smile.gif

Napisano
  • Autor

> Proponuje kupić inne taniej niz naprawiać...

No i dzwonił elektronik. Powiedział,że upierdliwie zrobione fiatowskie radio, że nie da się przełożyć części ze zwykłego innego radia i przez to koszt części to 300 zł boje_sie.gif Opłaca się naprawiać?

Napisano

300 to prawie tyle co używka na alledrogo !

Ale z drugiej strony mozesz kupić i po jakimś czasie moze być error !

Tak ze w sumie to chyba lepiej dać zarobić mechaniorowi a potem w razie czego gościa ścigać ,masz go na miejscu ! ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Opłaca się naprawiać?

A koniecznie chcesz miec oryginał? Za 300zł śmiało kupisz fajne markowe radio z MP3, więc jeżeli nie zależy Ci na fabrycznym sprzęcie, to może warto się zastanowić?

Napisano
  • Autor

> Za 300zł śmiało kupisz fajne

> markowe radio z MP3, to może warto się zastanowić?

A nie jest czasem tak, że jak kupie niefabryczne radio to mogę mieć problem z montażem (kostki inne)?

Mam takie jedno na oku na 2 din (żeby wyglądało i było praktyczne jak oryginalne radio):

282768208-712304285.jpg

282768208-65556c2884108fddmed.jpg

282768208-60f36f7d37e72346med.jpg

+ jeszcze ramka 68zł

282768208-699749881.jpg

Chyba, że jeszcze coś do montażu potrzeba?

post-120389-14352503950226_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam. Ja mam następujący problem. Posiadam radio wersja z kasetą. Na ogól radio nie działa, czasem potrafi grać 1 dzień, by znów odmówić posłuszeństwa. Cały czas są szumy i czasem słychać lekko przebijającą się stację. Wie ktoś co to może być i jak to naprawić ? Pozdrawiam

ps antena sprawna

Napisano

> Wie ktoś co to może być i jak to

> naprawić ?

Kupić inne radio...

Napisano
  • Autor

Widzę, że to samo padło w kaseciaku co mi. Koszt części 300zł, a gwarancja 3 m-ce, robocizna 50zł. Ja podziękowałam za naprawę. Szukam nowego i mam już na oku z usb, mp3 itp.

Napisano

> Widzę, że to samo padło w kaseciaku co mi. Koszt części 300zł, a

> gwarancja 3 m-ce, robocizna 50zł. Ja podziękowałam za naprawę.

> Szukam nowego i mam już na oku z usb, mp3 itp.

a czy te nowe będą działały z przyciskami w kierownicy ? i ze zmieniarką ?

Napisano

> a czy te nowe będą działały z przyciskami w kierownicy ? i ze

> zmieniarką ?

NIE....

Napisano
  • Autor

> a czy te nowe będą działały z przyciskami w kierownicy ? i ze

> zmieniarką ?

Nie bedzie działać, ja na szczęście tego wszystkiego nie mam. Jak oddasz stare radio w salonie fiata proponują nowego kaseciaka za 1600zł, cd 1800 chyba, a cd z mp3 2200zł FABRYCZNE, navi to chyba 10 000zł kosztuje hahaha.gifsmile.gif

Napisano

> Nie bedzie działać, ja na szczęście tego wszystkiego nie mam. <..............................>

no to chyba oleję sobie radio w aucie. Kasety i cd musi wystarczyć

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.