Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wysokie obroty szkodliwe dla silnika

Featured Replies

Napisano

Chciałem zapytać czy wysokie obroty szkodzą silnikowi? Chodzi dokładnie o o coś takiego: mam Uno 1.0 i założony gaz. Na gazie nie ma odcinki i po wciśnięciu gazu do dechy silnik ciągnie do 7 tys. obrotów i pewnie mógłby więcej ale mi się obrotomierz kończy. grinser006.gif Lubię czasami tak wyprzedzać - gaz do dechy i jedziemy grinser006.gif Czy będzie to szkodliwe dla silnika? hmm.gif

Napisano

wydaje mi się że zbyt zdrowe to dla silnika nie jest ale nie umiem tego uzasadnić...

ale w ogóle jaki to mam sens skoro powyżej tych 4 cz 5 tyś moc już spada?

Napisano
  • Autor

nie zauważam spadku mocy na gazie w zakresie tych obrotów w przeciwieństwie do benzyny gdzie przy około 6 tys. samochód poprzez odcinke szarpie wink.gif

Napisano

> wydaje mi się że zbyt zdrowe to dla silnika nie jest ale nie umiem

> tego uzasadnić...

> ale w ogóle jaki to mam sens skoro powyżej tych 4 cz 5 tyś moc już spada?

moc spada a zuzycie paliwa w gore

Napisano

a widziałeś kiedyś wykresy mocy? samochód na max koło 4,5 tyś i potem już spada, nie sądzę że gaz coś zmienia... a rośnie tylko spalanie...

nie jestem jakimś maniakiem niskich obrotów (jak Kordek)... sam jak trzeba to kręcę silnik do 5 tyś ale nie więcej bo to nie ma sensu...

ale jeżeli tobie to pomaga i poprawia nastrój to ok...

tylko wydaje mi się że kręcąc go do 7 tyś skracasz jego żywotność, ale może się mylę

Napisano

> Chciałem zapytać czy wysokie obroty szkodzą silnikowi? Chodzi

> dokładnie o o coś takiego: mam Uno 1.0 i założony gaz. Na gazie

> nie ma odcinki i po wciśnięciu gazu do dechy silnik ciągnie do 7

> tys. obrotów i pewnie mógłby więcej ale mi się obrotomierz

> kończy. Lubię czasami tak wyprzedzać - gaz do dechy i jedziemy

> Czy będzie to szkodliwe dla silnika?

Po co utrzymywać tak wysokie obroty??

Moc maksymalną silnik osiąga przy 5000 obr/min, a maksymalny moment obrotowy - przy ok. 3000 obr/min. Jesli przyjrzeć się charakterystyce, to po przekroczeniu obrotów występowania maksymalnej mocy, parametry te mocno spadają. Zdecydowanie lepiej jest zmienić bieg na wyższy niż beznadziejnie "piłować" silnik do granic możliwości... przecież i tak nie będzie przyspieszał tak, jak powinien.

Przy agresywnej jeździe zmieniam biegi wtedy, kiedy auto przestaje "ciągnąć" do przodu. Dalsze rozkręcanie go nie ma po prostu sensu.

Co do wpływu tego typu zachowań na silnik... Jest on bardzo negatywny. Obroty powinny być utrzymywane w optymalnym zakresie. Przyjmuje się, że jest to granica między max. momentem a mocą, czyli 3000-5000obr/min. Bezsensowne kręcenie silnika do 7000obr/min i więcej powoduje przyspieszone zużycie większości elementów silnika.

Napisano

> nie zauważam spadku mocy na gazie w zakresie tych obrotów w

> przeciwieństwie do benzyny gdzie przy około 6 tys. samochód

> poprzez odcinke szarpie

To albo masz słabe wyczucie, albo kompletnie rozregulowany silnik. Przecież 1.0 FIRE (nie podkręcany) ciągnie praktycznie tylko do 5 tys. obr powyżej to już katorga dla niego. Najmniejszego sensu nie ma kręcenie do 7 tys, bo raz, że silnik się zużywa, dwa że może Ci coś pęcnąć w środku, typu zawór, trzy, że może wydmuchać uszczelkę pod głowicą szczególnie na gazie.

Najlepiej jest nie przekraczać na gazie obrotów, tych przy których na benzynie jest odcinka. wink.gif

Napisano

> Chciałem zapytać czy wysokie obroty szkodzą silnikowi? Na gazie

> kończy.

jednym z powodów ograniczania prędkości obrotowej silnika jest to, jaki typ rozrządu jest zastosowany. jeśli masz rozrząd desmodromiczny to jest OK, ale w zwykłym rozrządzie (w silniku kolizyjnym), gdzie za zamykanie zaworu odpowiada sprężyna (albo dwie) może się tak zdarzyć, że bezwładność zaworów spowoduje, że nie zamkną się one na czas....

a co do szkodliwości - na pewno sporadyczne wykorzystanie wysokich obrotów nie ukatrupi silnika, ale taka jazda dla zabawy to nie jest to, co silniki lubią najbardziej. niby masz odpowiednie smarowanie i chłodzenie, ale na pewno obciążenia w układzie korbowo-tłokowym się zwiększają, wszystkie elementy ruchome, wirujące i ssąco-tłoczące biglaugh.gif oddziaływują na siebie z większą siłą, to z kolei powoduje wzrost mechanicznego zużycia współpracujących powierzchni 30.GIF

Napisano
  • Autor

> To albo masz słabe wyczucie, albo kompletnie rozregulowany silnik. Przecież 1.0 FIRE (nie podkręcany) ciągnie praktycznie tylko do 5 tys. obr powyżej to już katorga dla niego.

Nie mam słabego wyczucia ani rozregulowanego silnika. Na benzynie dociągnę do 5700 obr/min. i koniec a na gazie wskazówka na obrotomierzu zasuwa spokojnie do 7000 tys smile.gif Silnik wg mojej oceny nie ma jakiejś katorgi smile.gif

Napisano

> 1.0 fire jest bezkolizyjny chyba, że pójdzie jakiś zawór to wtedy

> klapa

No to po kiego grzyba swój silnik tak katujesz? spineyes.gif Jak chcesz sobie silnik zniszczyć to rób to w ciszy spineyes.gif Albo zmądrzejesz albo poszukaj jakiegoś japońca hehe.gifhehe.gifok.gif

Napisano

> 1.0 fire jest bezkolizyjny chyba, że pójdzie jakiś zawór to wtedy

> klapa

Nawet z fizyki wiadomo, że przy wzroscie prędkości tarcie rośnie do kwadratu. Czyli przy 7 tysiach zuzywasz np. pierścienie 4 razy szybciej, niz przy 3500 obr/min. O wyższej temp. już nie wspominając. Z takimi zapędami chyba lepiej przesiąść się do hondy 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> No to po kiego grzyba swój silnik tak katujesz?

parę razy pociągnąłem tak wysoko silnik (3 bieg do 7 tys i czwórka a później 5)i chciałem dowiedzieć się jak jest to szkodliwe dla silnika 270751858-jezyk.gif Piszę że jest to tylko chwilowe. Nie jeżdżę przecież tak cały czas swiety.gif

Napisano

> parę razy pociągnąłem tak wysoko silnik (3 bieg do 7 tys i czwórka a

> później 5)i chciałem dowiedzieć się jak jest to szkodliwe dla

> silnika Piszę że jest to tylko chwilowe. Nie jeżdżę przecież

> tak cały czas

Silniki w Uno nie są przystosowane do tak wysokich obrotów (w Turbo kręcą się wyżej, bo i moc maksymalna jest sporo dalej). Zauważ, że po pierwsze, tak jak napisali koledzy wyżej, nie ma sensu kręcenie silnika do takich prędkości, bo moc znacznie wtedy spada. Po drugie wszystkie elementy ruchome osiągają wtedy bardzo wysokie prędkości i przyspieszenia. Dokładność wykonania tych elementów jednak nie jest wystarczająca (chodzi o wyrównoważanie dynamiczne) do takich prędkości obrotowych (bo i po co, koszt byłby wyższy, a nic by to nie dało). Dlatego nie zdziw się, jeśli się zdarzy, że któregoś razu coś ci wyskoczy bokiem z silnika... sick.gif Oczywiście nie musi się tak zdarzyć, w końcu dokładność wykonania tych elementów musi mieć pewną bezpieczną tolerancję, ale nie wiadomo co może się stać, gdy pewnego razu przesadzisz grinser006.gif

Napisano

Podobnie jak Ty, katowałem swego Unofilca do bólu i jeszcze więcej zlosnik.gif

I pewnego pięknego dnia jechałem z ówczesną miłością mego życia do Rodzinki nad morze - mieszkałem wtedy w Łomży grinser006.gif - no zgadnij co sie stało?

Ukręcił mi się wałek rozrządu i dupa z urlopu była no.gif

Ale wcześniej każdy bieg na maxa - taki miałem styl jazdy biglaugh.gif

Teraz posiadając starą dychawiczną ścierę, nie przekraczam 2,5 k obtrotów- no może czasami biglaugh.gif

Napisano

> Silniki w Uno nie są przystosowane do tak wysokich obrotów (w Turbo

> kręcą się wyżej, bo i moc maksymalna jest sporo dalej). Zauważ,

> że po pierwsze, tak jak napisali koledzy wyżej, nie ma sensu

> kręcenie silnika do takich prędkości, bo moc znacznie wtedy

> spada. Po drugie wszystkie elementy ruchome osiągają wtedy

> bardzo wysokie prędkości i przyspieszenia. Dokładność wykonania

> tych elementów jednak nie jest wystarczająca (chodzi o

> wyrównoważanie dynamiczne) do takich prędkości obrotowych (bo i

> po co, koszt byłby wyższy, a nic by to nie dało). Dlatego nie

> zdziw się, jeśli się zdarzy, że któregoś razu coś ci wyskoczy

> bokiem z silnika... Oczywiście nie musi się tak zdarzyć, w

> końcu dokładność wykonania tych elementów musi mieć pewną

> bezpieczną tolerancję, ale nie wiadomo co może się stać, gdy

> pewnego razu przesadzisz

Słuchaj słuchaj Kolegi bo to magister inżynier, mechanikę skończył. waytogo.gif

Napisano

> Słuchaj słuchaj Kolegi bo to magister inżynier, mechanikę skończył.

Ale nie mechanikę samochodową tongue.gif Z resztą mechaniki Fiata Uno cały czas się uczę grinser006.gif

Napisano

> Nawet z fizyki wiadomo, że przy wzroscie prędkości tarcie rośnie do

> kwadratu. Czyli przy 7 tysiach zuzywasz np. pierścienie 4 razy

> szybciej, niz przy 3500 obr/min. O wyższej temp. już nie

> wspominając. Z takimi zapędami chyba lepiej przesiąść się do

> hondy

podaj jakiś wzór łączący siłę tarcie z prędkością ( i wzrostem tej siły w kwadracie prędkości) , bo jakoś nic takiego mi się nie kojarzy, a raczej "nogą" z fizyki nie byłem....

pozdr

Napisano

> Chciałem zapytać czy wysokie obroty szkodzą silnikowi? Chodzi

> dokładnie o o coś takiego: mam Uno 1.0 i założony gaz. Na gazie

> kończy. Lubię czasami tak wyprzedzać - gaz do dechy i jedziemy

po przekroczeniu pewnych obrotów silnie wzrastają siły bezwładności działające na silnik.

silniki z serii fire nie są jakoś specjalnie dobrze wyważone (np tolerancja wagi tłoka to 5 gram - to dość dużo jak na tak mały silnik)

do tego wał ma tylko 4 a nie 8 przeciwcieżarów co jest układem dość uproszczonym....

pozdr

Napisano

> ... Czyli przy 7 tysiach zuzywasz np. pierścienie 4 razy

> szybciej, niz przy 3500 obr/min. O wyższej temp. już nie

> wspominając...

chyba jednak 2 razy szybciej grinser006.gif chyba, że wyższa temp. ma wpływ na szybsze zużycie (zapewne), no ale "o wyższej temp. nie wspominając" grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.