Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jet Clean Tronic - czyszczenie układów wtryskowych

Featured Replies

Napisano

Witam.

Nie mogę zbyt wielu opini znaleźć a wpadł mi w ręce artykuł właśnie o metodzie firmowanej przez Liqui Moly - nazwali to Jet Clean Tronic - macie jakieś doświadczenia albo informacje?

Zabieg kosztuje ok 150zł - interesuje mnie przeprowadzenie go na samochodzie Golf 1,9TDI ATD 101KM (Pompowtryski) - troszkę gorzej odpala i podejżewamy niedomaganie jednej pompki - nie ma żadnych innych objawów więc na siłę niechce inwazyjne tego dotykać dopóki nie będe musiał smile.gif

Chociaż korci mnie wyjęcie wszystkich i wrzucenie na myjkę ultradźwiękową bo mam taką możliwość - ale zawsze jest to już ingerencja poważniejsza no i trzeba poświęcić zestawy uszczelek (4 x 120zł).

Napisano

W poradniku AŚ czy motorze robili chyba test czytałem. Zaczął ciszej zaczął chodzić , min. wzrost przyspieszenia, min. mniejsze spalanie chyba. Na koniec pisali , że za te pieniążki warto

Napisano

> W poradniku AŚ czy motorze robili chyba test czytałem. Zaczął ciszej

> zaczął chodzić , min. wzrost przyspieszenia, min. mniejsze

> spalanie chyba. Na koniec pisali , że za te pieniążki warto

Dodajmy tylko drobny szczegół - brak sensownej metodologii pomiaru tych parametrów - "sie nam zdaje".

Podobnie jak policzono, że po 2 (czy jakoś tak) tankowaniach zwraca się ta operacja (kosztująca 150 PLN), gdyż zużycie paliwa spadło o 0,5 l/100 km.

Jak dla mnie, niebiegłego w matematyce to 150 PLN to 42 litry paliwa (@3,5 PLN/litr), czyli przy oszczędności 0,5 l/100 to temat się zwróci po ~8600 km.

Ach ta słynna dziennikarska rzetelność...

Edit:

Pardon, faktycznie, może zwrócić się po ok 2,5 tankowaniach.

Warunek - pojazd testowany to ciężarówka i ma kocioł 1000 litrowy (są takie).

Wtedy faktycznie, przy delikatnej jeździe da się na 1 tankowaniu zrobić 3+ kkm...

Tak więc zwracam panom dziennikarzom honor, bo mnie zaraz zjedzą.

Napisano

Ja tan nie wiem, ale ja dałbym te 150zł nawet jak by tylko praca silnika zrobiła się łagodniejsza i cichsza

Napisano

> Ja tan nie wiem, ale ja dałbym te 150zł nawet jak by tylko praca

> silnika zrobiła się łagodniejsza i cichsza

A ja dałbym i 200, o ile FAKTYCZNIE jest jakiś skutek, a nie "sie wydaje".

Wiesz - taki już jestem, że nie lubię kasy w błoto walić.

Nie neguję idei i tego, że metoda MOŻE okazać się skuteczna, ale metodologia "testu", jak i obiektywizm pismaków jakoś średnio mnie przekonuje...

Napisano

No to niech kolega wyda te 150zł i dla dobra autokącika zrobi miarodajny test. Zróbmy mu nawet zrzutke grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> No to niech kolega wyda te 150zł i dla dobra autokącika zrobi

> miarodajny test. Zróbmy mu nawet zrzutke

Jestem za - nr konta na priv zeby.GIF:D:D

Wszystko zależy od stanu auta - rozmawiałem z kolegą który ostatnio ma dojście do myjki ultradźwiękowej - mówi że też jednoznacznie nie można tego negować albo chwalić.

Gdy np na wtryskiwaczach jest nagar, swoiste zabrudzenia to często radzi sobie dobrze z usuwaniem tego a czasami jakieś "zanieczyszczenia" zostawały.

U mnie wszystko fajnie śmiga, do zapalania mam minimalne zastrzeżenia - chciałbym profilatycznie coś z tym zrobić.

Z jednej strony można niby spróbować jakieś dodatki do paliwa, niektórzy twierdzą żeby zatankować kilka razy jakiegoś lepsiejszego paliwka w sensie VPower czy jak to zwą.

Póki co najbardziej skłaniam się ku myjce uktradźwiękowej gdyż mam możliwość zrobienia tego po koleżeńsku.

Z drugiej strony nieingerowanie w układ zachęca mnie do przetestowania Jet Clean Tronic smile.gif

Napisano

> No to niech kolega wyda te 150zł i dla dobra autokącika zrobi

> miarodajny test. Zróbmy mu nawet zrzutke

Nie posiadam prywatnego diesla :-)

Napisano

Mój poprzedni Szef w warsztacie miał maszynkę, której wlewa się paliwo specjalne i podpina zamiast baku. Sprawdzał na silniku do rozbiórki i ponoć efekty świetne. ok.gif Czyste było wszystko łącznie z powierzchnią tłoka.

I Diesel i benzyna.

Napisano

> Mój poprzedni Szef w warsztacie miał maszynkę, której wlewa się

> paliwo specjalne i podpina zamiast baku. Sprawdzał na silniku do

> rozbiórki i ponoć efekty świetne. Czyste było wszystko łącznie

> z powierzchnią tłoka.

> I Diesel i benzyna.

I to się sprawdza nieźle - tylko to paliwko Grześ wiesz dokładnie tak jak ja że jest "nieco" droższe niż 150 zł grinser006.gif

Napisano

> A ja dałbym i 200, o ile FAKTYCZNIE jest jakiś skutek, a nie "sie

> wydaje".

> Wiesz - taki już jestem, że nie lubię kasy w błoto walić.

> Nie neguję idei i tego, że metoda MOŻE okazać się skuteczna, ale

> metodologia "testu", jak i obiektywizm pismaków jakoś średnio

> mnie przekonuje...

"Renoma" tego pisma i treść sponsorowanych artukułów jest na ogół czystą demagogią - a i tak najbardziej mi się podoba dział "porad" rotfl.gif

Co do tego środka - nie wypowiadam się ani dobrze ani źle - ale znam kilka środków które podejrzewam dają porównywalne rezultaty a kosztują 1/3 tej ceny grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Zdaje sobie sprawę, że sponsorowane testy są powiedzmy "obiektywne" smile.gif

Dla niewtajemniczonych info ze strony producenta

Ja czytałem skan jakiegoś artykułu - swoją drogą ciekawe jak by to się miało do zapieczonych wtrysków zagazowanych autek mało jeżdżących na noPb.

I jeszcze jedno pytanko mi się pojawiło - co z takim elementem jak filtr paliwa-czy warto go zmienić przed ewentualnym takim zabiegiem czy po? a może wogóle nie ma to wpływu? Moim zdaniem skoro jakieś zanieczyszczenia mają się uwolnić to może coś w tym być chyba że mazyna bajpasem jest wpięta zamiast filtra paliwa?

Napisano

> Zdaje sobie sprawę, że sponsorowane testy są powiedzmy "obiektywne"

> Dla niewtajemniczonych info ze strony producenta

> Ja czytałem skan jakiegoś artykułu - swoją drogą ciekawe jak by to

> się miało do zapieczonych wtrysków zagazowanych autek mało

> jeżdżących na noPb.

> I jeszcze jedno pytanko mi się pojawiło - co z takim elementem jak

> filtr paliwa-czy warto go zmienić przed ewentualnym takim

> zabiegiem czy po? a może wogóle nie ma to wpływu? Moim zdaniem

> skoro jakieś zanieczyszczenia mają się uwolnić to może coś w tym

> być chyba że mazyna bajpasem jest wpięta zamiast filtra paliwa?

Filtr zawsze warto wymienić, ale wpina się zazwyczaj w przewód już za filtrem. Z jet clean'em nie miałem styczności ale robiłem coś takiego dostępnymi w niektórych hurtowniach środkami (wynn's), gdzie wpinasz się przewodem paliwa do puszki i uruchamiasz z tego preparatu silnik, który parę minut pracuje. Składasz do kupy i tyle. Efekt jest a kosztuje jakieś 120 zł mniej.

Napisano

> A ja dałbym i 200, o ile FAKTYCZNIE jest jakiś skutek, a nie "sie

> wydaje".

A ja dałbym i 210zł gdyby cos sie mialo poprawic

Napisano

Za 80 zł jest preparat ktorego puszeczke podpina sie pod przewody paliwowe i sie czeka az silnik przepali cala zawartosc, kurcze jakas firma na m, jak mi sie przypomni to napisze, koles w sklepie mowil ze mechanicy to od niego kupuja i tym czyszcza wtryski ale do pd sie troche boje tego uzyc...

EDIT

juz mi sie przypomnialo- ta firma na "m" to WURTH

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.