Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno bitego auta

Featured Replies

Napisano

> biorąc pod uwagę, że taka opona ma większy wpływ na Twoje

> bezpieczeństwo niż sam fakt posiadania jakiejkolwiek poduszki to

> porównanie było jak najbardziej na miejscu tylko nie uchwyciłeś

> związku...

Każda oponę, przynajmniej raz do roku oglądam ja oraz kapciarz zarowno z zewnątrz jak i od wewnątrz. Taka kontrola pozwala określić z duzym prawdopodobienstwem czy dana opona stwarza niebezpieczenstwo czy jej stan jest naprawdę dobry.

> opona się zużywa i pęka w czasie jazdy i żadne urządzenie do tego

> stworzone nie zabezpieczy Ciebie przed tym...

Hmmm. Niech pomyslę. Tak, opona zajeżdżona może wybuchnąć. Tak samo opona sparciała, albo niefachowo naprawiona. Może jestem naiwny, a może poprostu zbyt pewny swojej wiedzy, ale wydaje mi sie, że jeżeli opona jest użytkowana prawidłowo, niedopuszcza się jazdy na kapciu i w odpowiednim czasie wymieniana na nową (niebieżnikowaną) ryzyko wybychu zblizone jest do zera.

> zadziwiające jest, że poduszka montowana od prawie trzydziestu lat

> jest dla niektórych nadal niepojętym urządzeniem i otoczona

> wieloma zabobonami jak kuchenka mikrofalowa powodująca

> bezpłodność...

Zasady budowy opon sa takie same i najczęściej są znane. Poducha jest urządzeniem elektronicznym i skomplikowanym. Oczywiście jak cos jest skomplikowane, to bardziej podatne jest na usterki (najmniej dokuczliwe były usterki w wozie drabiniastym). Nie mniej koncerny po to płaca ciężkie pieniądze sztabowi inżynierów, aby ciągle popraiwali/ulepszali. Poduszka niewątpliwie jest urządzeniem zwiększajacym bezpieczenstwo, ale i do niej jak i do wszystkiego trzeba trochę oleju w głowie. Ja z pianą na ustach usilowałem wyjaśnić znajomemu dlaczego on, mając poduszkę powietrzną, wręcz musi zapinać pasy bezpieczenstwa i że brzęczyk brzęczy na niezapięte pasy nie ze wzgledu na przepisy, tylko po to, żeby koncern nie musiał wyplacać jego żonie wysokiego odszkodowania gdyby mu poducha zlamała kark. Niestety - jak grochem o ścianę.

Dobra koncz waść... Każdy pozostaje przy swoim zdaniu. Nie jestem niemylny i życzę sobie żebym sie mylił w kwestii wkladania poduch z rozbiórki.

Napisano

> Zasady budowy opon sa takie same i najczęściej są znane. Poducha jest

> urządzeniem elektronicznym i skomplikowanym.

Nie zaryzykowalbym stwierdzenia, ze poduszka powietrzna jest skomplikowanym urzadzeniem hmm.gif

Napisano

> Ja

> z pianą na ustach usilowałem wyjaśnić znajomemu dlaczego on,

> mając poduszkę powietrzną, wręcz musi zapinać pasy

> bezpieczenstwa i że brzęczyk brzęczy na niezapięte pasy nie ze

> wzgledu na przepisy, tylko po to, żeby koncern nie musiał

> wyplacać jego żonie wysokiego odszkodowania gdyby mu poducha

> zlamała kark. Niestety - jak grochem o ścianę.

ale bez zapiętych pasiorów poducha po prostu nie odpali i znajomy połamie żebra o kierownicę wink.gif

bez związku z pasami działały w niektórych autach z USA z lat kiedy pasy nie były obowiązkowe

HanYs

Napisano

> ale bez zapiętych pasiorów poducha po prostu nie odpali i znajomy

> połamie żebra o kierownicę

> bez związku z pasami działały w niektórych autach z USA z lat kiedy

> pasy nie były obowiązkowe

> HanYs

smirk.gif poprzyj to dowodami clown.gif

Napisano

> ale bez zapiętych pasiorów poducha po prostu nie odpali i znajomy

> połamie żebra o kierownicę

> bez związku z pasami działały w niektórych autach z USA z lat kiedy

> pasy nie były obowiązkowe

> HanYs

nadal działają niezależnie od pasów biglaugh.gif przynajmniej w EU

Napisano

> poprzyj to dowodami

"....Warunkiem wykorzystania walorów systemu SRS podczas wypadku jest zapięcie pasów bezpieczeństwa. Uruchomienie poduszek gazowych przy niezapiętych basach bezpieczeństwa może być bardziej niebezpieczne niż sam wypadek, dlatego nowoczesne konstrukcje systemu SRS nie inicjują uruchomienia poduszek gazowych w przypadku niezapięcia pasów...."

Katedra Mechatroniki, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski

http://www.uwm.edu.pl/mkzk/upload/referaty/40_srs.doc

HanYs

Napisano

> nadal działają niezależnie od pasów przynajmniej w EU

w większości aut na pewno ok.gif

dlatego ,że same systemy SRS są już sprytniejsze i mogą regulować m.in prędkość napełniania poduchi

zależnie czy pacjent zapiął pasiory czy nie wink.gif

HanYs

Napisano

> Nie zaryzykowalbym stwierdzenia, ze poduszka powietrzna jest

> skomplikowanym urzadzeniem

Oj bardzo sie mozesz pomylic.

Oczywiscie jezeli wezmiemy pod uwage caly system poduszki powietrznej.

Choc "sama" poduszka tez taka prosta nie jest.

Wez pod uwage material z ktorego jest zrobiona, sposob otwierania sie, niezawodny ladunek wybuchowy wraz z calym systemem ktory go odpala oraz testuje kazdorazowo (zarowno sama sprawnosc poduszki jak i wszystkich czujnikow ktore ja wyzwalaja) po przekreceniu stacyjki.

Oczywiscie wszystko to musi byc sprawne przez wiele lat i przetrzymac najciezsze warunki. To nie jest TV, ktory jak sie zepsuje to oddasz do naprawy. Urzadzenie musi byc sprawne caly czas aby w razie wypdaku uratowalo Ci zycie.

Dalej twierdzisz ze poduszka to jest proste urzadzenie?

Napisano

> "....Warunkiem wykorzystania walorów systemu SRS podczas wypadku jest

> zapięcie pasów bezpieczeństwa. Uruchomienie poduszek gazowych

> przy niezapiętych basach bezpieczeństwa może być bardziej

> niebezpieczne niż sam wypadek, dlatego nowoczesne konstrukcje

> systemu SRS nie inicjują uruchomienia poduszek gazowych w

> przypadku niezapięcia pasów...."

> Katedra Mechatroniki, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski

> http://www.uwm.edu.pl/mkzk/upload/referaty/40_srs.doc

> HanYs

a powiedz mi czy te " nowoczesne konstrukcje " już montują w autach ? zlosnik.gif

Napisano

> a powiedz mi czy te " nowoczesne konstrukcje " już montują w autach ?

Od wielu lat.

Np. w stilo masz system multistage, poduszka posiada 2 naboje, przy słabym dzwonie odpala tylko 1 nabój, przy poważnym dzwonie odpalają oba.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Od wielu lat.

> Np. w stilo masz system multistage, poduszka posiada 2 naboje, przy

> słabym dzwonie odpala tylko 1 nabój, przy poważnym dzwonie

> odpalają oba.

> Pozdrawiam BAS

mam na myśli wyłączenie poduszki gdy pasy są niezapięte

dwu nabojowe poduszki to akurat często stosowana sprawa

Napisano

> mam na myśli wyłączenie poduszki gdy pasy są niezapięte

> dwu nabojowe poduszki to akurat często stosowana sprawa

Wiele zależy od producenta - kiedyś defaultowo wszystko waliło "jak leci", potem ubezpieczyciele się przyp..., że po co walić poduszki na wszystkich miejscach, skoro np pasażera nie było i robiły się zadymy, przez co niektórzy producenci montowali czujniki zajęcia miejsca i jeżeli było puste (brak sygnału z czujnika w siedzeniu + brak zapiętego pasa) to poduszka nie była uruchamiana.

Czy jest to wciąż aktualne - nie wiem, raczej nie i nie jest to kwestia techniczna, tylko "ostrożność procesowa" - bardzo istotna kwestia w samochodowych systemach bezpieczeństwa...

Napisano

A ja powiem inaczej.

To jest proste W ZASADZIE DZIAŁANIA urządzenie, ale cały system to wyższa szkoła jazdy.

Dodaj jeszcze jedną kwestię - oprogramowanie, które musi uwzględniać specyfikę każdego modelu i działać z niezwykłą precyzją.

Napisano

ta nowoczesna konstrukacja jest np. w skodzie Octavii z 2002 roku, o czym bolesnie sie przekonal moj kolega.

Napisano

> Oj bardzo sie mozesz pomylic.

> Oczywiscie jezeli wezmiemy pod uwage caly system poduszki

> powietrznej.

Ale my nie mowimy tu o calym systemie, a o samej poduszce powietrznej wink.gif.

> Choc "sama" poduszka tez taka prosta nie jest.

W obecnych samochodach nie ma juz nic 'prostego', a ja uwazam, ze to jedno z prostszych urzadzen w samochodzie. A ze odpowiada za zycie/zdrowie ludzi - coz, wiele jest elementow odpowiadajacych za wymienione - opony, hamulce, zawieszenie, itp. itd.

> Dalej twierdzisz ze poduszka to jest proste urzadzenie?

Jak najbardziej - dla mnie z mechanicznego punktu widzenia to stosunkowo prosty mechanizm, ktorego wykonanie/stosowanie opanowano juz dosc dobrze.

Aha - gdyby poduszka i jej mechanizm nie byl prosty niemoglby byc tak niezawodny. 270751858-jezyk.gif

Napisano

argumenty Ci się skończyły ? zlosnik.gif

to ,że Ty czegoś nie znasz/nie widziałeś to nie znaczy ,że to nie istnieje old.gif

HanYs

Napisano

> argumenty Ci się skończyły ?

> to ,że Ty czegoś nie znasz/nie widziałeś to nie znaczy ,że to nie

> istnieje

> HanYs

pytam czy je montują ... bo ja nie słyszałem aby w aucie EUROPEJSKIM zadziałanie poduszki kierowcy było uzależnione od zapiętych pasów bezpieczeństwa , pasażer a i owszem ale kierowcy nie

Napisano

> zadziałanie poduszki kierowcy było uzależnione od zapiętych

> pasów bezpieczeństwa , pasażer a i owszem ale kierowcy nie

też jestem ciekawy czy tak jest hmm.gif ale myśle, że poduszka kierowcy odpali się zawsze, nawet pomimo nie zapiętych pasów przez kierowcę. To ze względów bezpieczeństwa. Przecież jak system poduszek jest w gotowości to znaczy, ze auto jest uruchomione, a jak jest uruchomione i gotowe do jazdy to znaczy, ze ktoś siedzi za kierownicą - innej opcji nie ma raczej hehe.gif

Poza tym chyba mniejsze będą obrażenia ciała od poduszki powietrznej przy nie zapiętych pasach niż od przypier....lenia w kierownicę spineyes.gif ale może jednak sie mylę , nie wiem niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.