Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wlasciciele C5 do tablicy :)

Featured Replies

Napisano

witam,

potrzebuje opinii na temat C5, jak wam sie jezdzi, co z zawieszeniem, jak sie sprawuja diesle, itp itd. fajne bardzo duze auto z wielgachnym bagaznikiem, komfortowe, ale czy awaryjne? jak z czesciami, jak zawiszenie, korozja, kiedys dawno czytalem ze czujnik poziomu plynu w spryskiwaczu potrafi sie zepsuc i jest b.drogi, jak to jest.

szukam auta wiekszego od Nubiry 1, zamierzam zakupic w przyszlym roku i tak sie rozgladam. niby daewoo tez awaryjne ale mam matiza i nubire i NIC sie nie psuje, tylko od wymiany do wymiany plus eksploatacja.

dlatego pytam posiadaczy C5. wszelkie porady/opinie mile widziane smile.gif

a i najwazniejsze pytanie: czy kupilibyscie ponownie C5? czy nie

i oczywiscie dlaczego,

pozd

Napisano

Rodzice mieli Xantię II 2.0i 16V, potem Xantię II 2.0 HDI ... teraz mają C5 2.2 HDI.

Mają ją chyba z 2 lata już.

Super autko, na trasy mało które z klasy wyżej można tak cenić za komfort.

Do tej pory zepsuła im się tylko jedna rzecz (auto na bierząco serwisowane w ASO) - czujnik poziomu plynu spryskiwacza.

Nie wymienili go ... teraz już się nie świeci kontrolka więc zupełnie dali sobie spokój smile.gif

To ich egzemplarz z 2003 roku, oryginalny przebieg obecny 132 tys.km., całkowicie bazwypadkowy (czyli nielakierowany żaden element) wink.gif

a96216ca13b36113m.jpg ba1d418750fd9082m.jpg 870b7da956b21f17m.jpg

P.S. Zdecydowanie ich kolejnym autem będzie znowu C5 ok.gif

Napisano

Mam od 3 lat C5 Break 2.0 automat+tiptronic 2003 z LPG Prins ze wszystkimi bajerami jakie były dostępne (navi, elektryka foteli+podgrzewanie, el.dach, ksenony, tempomat, zintegrowany tel GSM, 2 strefowa klima automatyczna, czujniki deszczu, zmroku, ASR+ESP, el.składanie lusterek, kontrola ciśnienia w kołach, zmieniarka i inne wynalazki) , poprzednio miałem Nubirę. C5 to świetne auto, przyjazne dla rodziny na dalekie wyjazdy i na pewno przy zmianie fury, nowsze C5 z automatem będzie znów na szczycie listy życzeń. Kupiłem przy 58.000 i zalożyłem LPG, teraz mam 135.000. W sumie najtrudniejszy był początek, po 2 tygodnie po kupieniu popłynąłem na 2800pln (uszkodzenia w zawieszeniu po firmie - auto służbowe). Od tego czasu problemów poza eksploatacją brak. Przez 3 lata 1szt łożysko koła i 1 x łączniki stabilizatora, 1 x rozrząd, 1 x palniki ksenonowe. Niedługo 4 x tarcze ham będę musiał wymienić, bo są od nowości. Akumulator i wydech też są fabryczne i chyba jeszcze trochę pożyją. Trzeba jednak wiedzieć, że C5 jest bardzo wybredny jeśli chodzi o stan akumulatora. Przy kilkuletnim komp pokładowy potrafi wyświetlać ostrzeżenia o usterkach, a usterek nie ma zlosnik.gif. Wynika to chyba ze spadków napięcia, pomimo że jego kondycja pozwala na bezproblemowe odpalanie w mrozy. Niektórzy mówią, że takie już są uroki instalacji elektr multipleksowej. Są to jednak sporadyczne sprawy - ale są.

Jedno jest pewne, to auto nie znosi partactwa i zaniedbań serwisowych bo wtedy można ostro polecieć w koszty. Serwisowanie to inny (większy) rząd wielkości niż Nubira, w porównaniu do C5 Nubira ma części za półdarmo. Jednak koszty serwisowania w ASO nie odbiega od większości marek w tych rocznikach. W razie konieczności diagnostyki elektronicznej, serwis ogólnomarkowy z prostym ręcznym testerkiem-komputerkiem podpinanym do złącza diagnostycznego prawie nic nie zrobi, tylko ASO dedykowanym komputerem serwisowym Proxia/Lexia.

Z silnikiem/skrzynią/elektryką/elektroniką nie miałem ani jednego problemu. Natomiast w zawieszenie tak jak pisałem musiałem wpakować kasę od razu po kupnie - od tego czasu przez 75.000 km - spokój. Zawieszenie wymaga fachowej obsługi - praktycznie tylko ASO, ale odwdzięcza się komfortem. Citroen gwarantował bezobsługowośc 5 lat i 200.000. Mi się to nie sprawdziło, ale wielu kolegów z forum C5 (link do forum) osiągnęło ten przebieg bez żadnych napraw.

Na pewno szukałbym auta z zawieszeniem HA3 Plus bo ma tryb sportowy. Bez Sportu zawieszenie jest komfortowe, ale zbyt miękkie do szybkiej jazdy. Z HA3Plus jest bajka - w zależności od humoru miękka kanapa lub twarda taczka.

Z dieslami nie mam doświadczeń, ale wiem że są tam popularne 1.6, 2.0 i 2.2 HDI o mocach odpowiednio 110, 110/136, 133/170KM. Cześć diesli jest z FAP-em czyli filtrem cząstek stałych, który jest drogi w obsłudze, ale kilku kolegów z forum jakoś go odłączyło elektronicznie (szczegółow nie znam). W C5 po restylingu był (chyba od 2005r) oferowany 2.2 biturbo 170KM. Silnik wymiata, zero turbodziury, raz jechałem, ale mało tych C5 jest na rynku. Z 6-biegowym automatem - marzenie. Ja mam starszego typu automat 4-biegowy i w połączeniu z benzyniakiem 136KM brakuje mi czasem elastyczności. Silniki benzynowe (z wyjątkiem wersji HPI) bardzo dobrze współpracują z LPG, ale ze względu na ilość elektroniki w aucie powinno się stosować instalacje najwyższej klasy.

W niektórych egzemplarzach jest problem z otarciami lakieru w okolicach listwy nad tylną tablicą rejestracyjną - warto obejrzeć to miejsce, oraz problem z relingami w Breaku - czasem na relingach tworzą się pęcherze pod lakierem od utleniającego się aluminium. Po lifcie C5 fabryka zmieniła podkład do aluminium, czy coś takiego.

Warto poszukać auta z fabryczną navi RT3 z 7 calowym ekranem, mapy Polski i Europy są bardzo dobre i corocznie aktualizowane, tylko mapy Bałkanów są średnie - choć z roku na rok lepsze.

Nie wiem jeszcze co napisać, jakbyś miał jakieś pytania to pytaj. Mnóstwo wiedzy o C5 znajdziesz na forum do ktorego dałem linka.

fotka :-)

Zalety: komfort, cisza, wielkość, wygoda

Wady: tworzywa w środku(przed liftem), serwis praktycznie tylko ASO.

Napisano

Też zbieram info o tym aucie.

W sumie to czytam same achy i echy. Zawieszenie HA jest bardzo komfortowe, ale i wymaga serwisu a nie Pana Mietka jeśli się coś dzieje.

Silniki HDI 1.6, 2.0 i 2.2 nie piją dużo paliwka. Moce chyna od 110 do 173KM (te 173KM to chyba tylko w wersji 2.2 Exclusive czy jakoś tak - najbogatsza wersja). Niektóre mają filtr cząstek stałych FAP, ponoć drogi w serwisowaniu - dolewa się płyn raz na 100 kkm. Ponoć można go obejść softem.

Wersja Break - kombi z otwieraną tylną szybą bagażnika - ponoć częśta usterka to samootwieranie się tejżej szyby - winna jest wiązka wtopiona w szybę. Niektórzy naprawiają, inni zaślepiją na stałe. ASO ponoć wymienia szybę ale problem lubi wystąpić znów (Citroen nie poprawił tego błędu).

Podoba mi się 6-cio biegowy automat - wygoda i elastyczność ok.gif

Wersje MkIII (rocznik 08 wzyż) nie mają w standardzie zawieszenia HA (Hydractive) ale wielowahaczówkę. Podobno Citroenowi niezbyt wyszło to zawieszenie i jest dość nietrwałe. No i autko jest cięższe od poprzedników, a oferowana jest taka sama gama silników, przez co niektórym użytkownikom wydaje się zbyt zamulone.

Te informacje wygrzebałem z netu. Oprócz tego poczytuję sobie forum Cytryny ( adres, coś u mnie nie bangla dziś )

C5 jest dla mnie jednym z trzech aut, które zastąpią Primerę, gdy ta "wyzionie ducha". I jest na pierwszym miejscu tej trójki vibra.gif

EDIT:

Ile kosztuje wymiana rozrządu w 2.0 i 2.2 HDI? Wie ktoś może?

Napisano

Ja się przesiadłem Dełu do Cytryny C5. Ale zawiecha standardowa, zwykła. Nie licz, że koszty utrzymania będą tak niskie jak przy DU. Nie chodzi o awaryjność tylko o całokształt. Z DU można do kowala jechać, z Cytryną już nie za bardzo. Na razie - odpukać - przez rok warsztatu nie zaliczyłem (bo auto funkiel nówka nie śmigana), ale liczę się z tym, że w razie problemów samo podpięcie pod komputer w ASO będzie droższe niż u pana Kazia z podwórka. Cóż, chciało się komfortu i "lymuzyny" zlosnik.gif.

Napisano

Co do FAPu to moim rodzice robili jego serwis w ASO po 110 tys.km. - zapłacili 1750zł.

Rozrząd w 2.2 HDI (ASO) to koszt ok 1800zł.

Napisano

> Jak można wziać C5 bez Hydro ...

Jak ktoś nie jest zaprzysięgłym cytryniarzem, lecz traktuje auto użytkowo, to czemu nie ok.gif. Ja bym nie kupił, ale rozumiem kupujących.

Ta wersja jest najczęściej kupowana do flot firmowych.

Napisano

> No widzisz, a ja jestem z tego powodu szczęśliwy

Chyba "nieświadomy" bo i niby na jakiej podstawie "szczęśliwy" ?

Skoro nigdy nie miałeś hehe.gif

Napisano

> Chyba "nieświadomy" bo i niby na jakiej podstawie "szczęśliwy" ?

> Skoro nigdy nie miałeś

Wystarczy, że mój ojciec miał smirk.gif.

Napisano

> Wersje MkIII (rocznik 08 wzyż) nie mają w standardzie zawieszenia HA

> (Hydractive) ale wielowahaczówkę. Podobno Citroenowi niezbyt

> wyszło to zawieszenie i jest dość nietrwałe.

Po pierwsze, to jakie zawiesznie ma nowe C5 to zalezy od silnika i od wyposazenia (najslabsze silniki to tylko sprezyna+amortyzator, silniki V6 oraz 2.2HDi to tylko hydropneumatyka, silniki 2.0i/2.0HDi to w zaleznosci od wersji wyposazenia sprezyna+amortyzator lub hydropneumatyka). Wiec nie jest prawda, ze w standardzie maja klasyczne (sprezyna+amortyzator) zawieszenia. Zawieszenie jest wielowahaczowe niezalezenie czy jest sprezyna+amortyzator czy hydropneumatyka (i jest to to samo zawieszenie wielowahaczowe w obu przypadkach). Zawieszenie w nowym C5 to zadna nowosc, to samo mozna znalezc we wczesniejszych Citroenach C6 (wersja hydropneumatyczna) i Peugeotach 407 (wersja sprezyna+amrotyzator - oczywiscie w Citroenie nieco inaczej zestrojone).

Napisano

> Po pierwsze, to jakie zawiesznie ma nowe C5 to zalezy od silnika i od

> wyposazenia (najslabsze silniki to tylko sprezyna+amortyzator,

> silniki V6 oraz 2.2HDi to tylko hydropneumatyka, silniki

> 2.0i/2.0HDi to w zaleznosci od wersji wyposazenia

> sprezyna+amortyzator lub hydropneumatyka). Wiec nie jest prawda,

> ze w standardzie maja klasyczne

No widzisz, kolejne info do zapamiętania ok.gif

Napisano

> Co do FAPu to moim rodzice robili jego serwis w ASO po 110 tys.km. -

> zapłacili 1750zł.

Na forum cytryny coś czytałem (jeśli dobrze sięgam pamięcią) o kwocie 600-700.

> Rozrząd w 2.2 HDI (ASO) to koszt ok 1800zł.

Ciekawe, jak to się ma do 2.0 HDI. Czy 2.0 jest cuit tańszy?

Napisano

> Jak można wziać C5 bez Hydro ...

Chyba tylko wtedy, jak komuś nie zależy zlosnik.gif

C5 wygląda baaardzo zacnie, a do tego zacnego wyglądu potrzebne jest to sławetne zawieszenie kanapowe old.gifzlosnik.gif

Napisano

> witam,

> potrzebuje opinii na temat C5,

brykam się czymś takim

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9481070

tylko jeszcze z telefonem i navi fabrycznym,

Mogę tylko polecić.

Zaskakująco dobry silnik 1.6 HDi 110KM.

o czym trzeba pamiętać i być przygotowanym:

Diesel z FAP = około 1700pln/180 000KM lub wywalić i wyłączyć ->około 500pln

Sprzęgło dwumas = około 2500pln/220 000KM lub zamienny zestaw ze zwykłym kołem 1800pln

reszta cen to raczej normalna.

Napisano

> Zaskakująco dobry silnik 1.6 HDi 110KM.

A nie jest ciut za mały do takiej "krowy"?

> o czym trzeba pamiętać i być przygotowanym:

> Diesel z FAP = około 1700pln/180 000KM lub wywalić i wyłączyć

> -Sprzęgło dwumas = około 2500pln/220 000KM lub zamienny zestaw

> ze zwykłym kołem 1800pln

> reszta cen to raczej normalna.

Nie pamiętam, które to silniki miały awaryjną dwumasę (w sensie istniało ryzyko awarii zlosnik.gif ) Chyba było to coś z początku produkcji?

Napisano

> A nie jest ciut za mały do takiej "krowy"?

Jeździłem 1.9TD (92KM) Xantia, 2,1TD (110KM) 406, 2.0HDI (90KM) Xantia kombi, 2.0HDI (110KM) 406 Kombi, 1,6 HDi (110KM) C5, 2.0HDi(136KM)C5 .... Nie wszystko moje zlosnik.gif

i doszedłem do wniosku że 1.6HDi 110KM w C5 jest zdecydowanie bardziej dopasione niż były w 2.0HDi (110KM)406, Przy przesiadce z trasy pomiędzy 90KM Xantia a 110KM 406 nie odczuwałem specjalnej różnicy.

Przy przesiadce na C5 1.6(110) z powyższych, zdecydowanie żywsze auto, Przy przesiadce pomiędzy C5 110KM a 136KM zdecydowana różnica na kożyść 136KM,

Niemniej dynamika, ekonomika i osiągi 1.6HDi mile zaskakują w tej Ce-lisi cool.gif

Napisano

> Jeździłem 1.9TD (92KM) Xantia, 2,1TD (110KM) 406, 2.0HDI (90KM)

> Xantia kombi, 2.0HDI (110KM) 406 Kombi, 1,6 HDi (110KM) C5,

> 2.0HDi(136KM)C5 .... Nie wszystko moje

Miałeś fajną okazję pjeździć różnymi jednostkami - Ballina zazdraszcza zlosnik.gif

> i doszedłem do wniosku że 1.6HDi 110KM w C5 jest zdecydowanie

> bardziej dopasione niż były w 2.0HDi (110KM)406, Przy przesiadce

> z trasy pomiędzy 90KM Xantia a 110KM 406 nie odczuwałem

> specjalnej różnicy.

> Przy przesiadce na C5 1.6(110) z powyższych, zdecydowanie żywsze

> auto,

> Przy przesiadce pomiędzy C5 110KM a 136KM zdecydowana

> różnica na kożyść 136KM,

> Niemniej dynamika, ekonomika i osiągi 1.6HDi mile zaskakują w tej

> Ce-lisi

No właśnie myślę o 2.0 HDI 136 kucy. Ale to jak narazie przyszłość... fly.gif

Napisano

> witam,

> potrzebuje opinii na temat C5, jak wam sie jezdzi, co z zawieszeniem,

> jak sie sprawuja diesle, itp itd. fajne bardzo duze auto z

> wielgachnym bagaznikiem, komfortowe, ale czy awaryjne? jak z

> czesciami, jak zawiszenie, korozja, kiedys dawno czytalem ze

> czujnik poziomu plynu w spryskiwaczu potrafi sie zepsuc i jest

> b.drogi, jak to jest.

> szukam auta wiekszego od Nubiry 1, zamierzam zakupic w przyszlym roku

> i tak sie rozgladam. niby daewoo tez awaryjne ale mam matiza i

> nubire i NIC sie nie psuje, tylko od wymiany do wymiany plus

> eksploatacja.

> dlatego pytam posiadaczy C5. wszelkie porady/opinie mile widziane

> a i najwazniejsze pytanie: czy kupilibyscie ponownie C5? czy nie

> i oczywiscie dlaczego,

> pozd

IMHO to raczej małe auto jest, jak chcesz opinii to mogę się podzielić o C5 3.0V6 ASB z 2005, bardzo katowane (rocznie ok 50kkm) więc wychodzi w nim wszystko co jest słabe 893goodvibes.gif

Napisano

> Porównujesz z ciągnikiem siodłowym? Bo nie łapię.

Powiem Ci, że tez mnie to zdanie zastanowiło...

Napisano

> Porównujesz z ciągnikiem siodłowym? Bo nie łapię.

Nie poprostu jest w nim troszkę ciasno jak na takie gabaryty zewnętrzne, o ile z przodu jest w miarę to na tylnej kanapie jest IMHO tragicznie o miejscu na nogi tylnych pasażerów nie wspomnę. Porównuję to auto do innych a do ciągnika siodłowego to mu daleko hehe.gif

Napisano

> Podaj konkretny model samochodu, z którym porównujesz.

Ale to nie chodzi o porównywanie, to jest moje subiektywne odczucie, po tym aucie spodziewałem się poprostu czegoś więcej niż to co zastałem.

Napisano

> Błagam napisz do czego porównujesz.

Jeszcze raz napiszę że nie porównuję go, poprostu widząć go z zewnątrz rozczarowałem się ilością miejsca w środku jak zacząłem nim jeździć

>Ja też chcę mieć subiektywną

> opinię.

Nikt Ci nie broni

Napisano

Strasznie się denerwujesz, nie wiadomo dlaczego.

Ja tylko chciałem wiedzieć dlaczego uważasz C5 za mały samochód. To jaki jest dla Ciebie duży? hmm.gif

PS

Przepraszam za dociekliwość. Lubię wiedzieć. Za linka dziękuję.

Napisano

> Strasznie się denerwujesz, nie wiadomo dlaczego.

Aż tak strasznie się nie denerwuję, ale irytuje mnie jak muszę kilka razy to samo pisać crazy.gif

> Ja tylko chciałem wiedzieć dlaczego uważasz C5 za mały samochód. To

Jeszcze raz napiszę: spodziewałem się więcej w środku po jego gabarytach zewnętrznych

> jaki jest dla Ciebie duży?

Naprawdę duży to np: chevrolet express grinser006.gif

> PS

> Przepraszam za dociekliwość. Lubię wiedzieć. Za linka dziękuję.

Proszę bardzo.

Napisano

Poprzedni C5 to duży samochód, ale wbrew pozorom ogromny (jak myśli wiele osób) nie jest. Przez to że jest wysoki i "napompowany" to wydaje się bardzo duży. Miejsca na nogi z tyłu subiektywnie jest sporo.

Porównanie wymiarów z równolatkami:

282752795-wymiaryporownanie_small.jpg

post-17870-14352503863309_thumb.jpg

Napisano

Z tym miejscem to chyba przesadziłeś chyba że piszesz o najnowszym modelu C5. Jechałem C5 z przodu i z tyłu i kurcze nie ma na co narzekać. Na wczasach we Włoszech spotlałem gościa który dodatkowo miał wózek składany tzw. "parasolke" pomiędzy siedzeniami przednimi i tylnymi i było jeszcze miejsce (na pewno nie do komfortu super ale było).

Piszesz o ilości miejsca na nogi z tyłu ale jest go bardzo dużo - nie wiem jaki jesteś chłop ale z tym to nie ma problemu. Do tego nieprzepastny bagażnik.

Aha żeby nie było ja piszę o wersji kombi.

PS.

Co z tego że Mondek kombi jest dłuższy skoro w środku wydaje mi się że i tam C5 wygrywa... Pisze wydaje mi się bo nie mierzyłem i nie porównywałem bezpośrednio ich. Kolega ma Mondeo tyle że sedan i z tyłu jest miejsce ale nie można napisać ze jest go baaaardzo wiele.

Napisano

Wiesz co. Wydaje mi się, że dyskusja o pupę rozbić czyli o parę centymetrów. Ja się przyczepiłem do stwierdzenia "C5 to mały samochód". To w takim razie czym jest Toyota Aygo czy inne C1???

Ja rozumiem, że komuś może brakować miejsca z tyłu (choć taki zarzut względem C5 jest mało zasadny - ale niech mu be). Ja rozumiem, że są duuuuże auta klasy wyższej. Natomiast stwierdzenie, że C5 jest samochodem małym jest niepoważne. Dlatego tam bardzo zależało mi na informacji z czym autor tej tezy porównuje.

Napisano

W wartościach bezwzględnych C5 małym samochodem wewnątrz nie jest. We względnych tez nie jest cool.gif

Auto przedmiotowego posta napisał (co prawda szczątkowo) o swoich wrażeniach, nabił posta, i gitara zlosnik.gif

Moim zdaniem rysunek jaki zamieściłem daje jakąś rzeczywistą skalę porównawczą do konkurencji.

A żeby cos merytorycznego o przestrzeni użytkowej było:

- C5 ma wspaniałe fotele przednie, mogły by lepiej trzymać na boki, i dla wysokich kierowców przydałoby się jeszcze większa mozliwość obniżenia, ale maja dłuuugie siedziska, są grubo tapicerowane i mają wysoko sięgające oparcie. Jedno z nielicznych aut w których mam podparte prawie całe uda. Kilkanaście godzin jazdy nie stanowi problemu, a mam 192 cm.

- na tylnej kanapie przeszkadza wybrzuszenie na środku, które wydziela 2 miejsca siedzące. Środkowy pasażer raczej tylko na krótkie dystanse.

- gdy podniesiemy przedni fotel trochę w górę, to pasażerowie z tyłu maja o wiele więcej miejsca na stopy

- w bagażniku chciałbym mieć uchwyty na bocznych ściankach na siatki z zakupami

- niezalezne otwieranie tylnej szyby w klapie rzadko się przydaje, a często się psuje

- szyberdach elektryczny nie obniża wysokości wnętrza, jak w wielu innych autach

- bagażnik ogromny i ustawny

Jedna z najbardziej przeze mnie ulubionych rzeczy w C5 jest to, że niezaleznie jak go załadujemy, to zawsze stoi na tym samym poziomie, i nie zmieniaja się właściwości jezdne. W poprzednich autach miałem podobnie jak w C5 butle od LPG we wnęce na koło, i wkurzała mnie zwieszająca się d.pa po pewnym czasie.

Napisano

> Z tym miejscem to chyba przesadziłeś chyba że piszesz o najnowszym

> modelu C5. Jechałem C5 z przodu i z tyłu i kurcze nie ma na co

> narzekać. Na wczasach we Włoszech spotlałem gościa który

> dodatkowo miał wózek składany tzw. "parasolke" pomiędzy

> siedzeniami przednimi i tylnymi i było jeszcze miejsce (na pewno

> nie do komfortu super ale było).

> Piszesz o ilości miejsca na nogi z tyłu ale jest go bardzo dużo - nie

> wiem jaki jesteś chłop ale z tym to nie ma problemu. Do tego

> nieprzepastny bagażnik.

> Aha żeby nie było ja piszę o wersji kombi.

> PS.

> Co z tego że Mondek kombi jest dłuższy skoro w środku wydaje mi się

> że i tam C5 wygrywa... Pisze wydaje mi się bo nie mierzyłem i

> nie porównywałem bezpośrednio ich. Kolega ma Mondeo tyle że

> sedan i z tyłu jest miejsce ale nie można napisać ze jest go

> baaaardzo wiele.

Żeby była jasność, piszę o C5 z 2005 w wersji sedan, jeżeli ustawię przedni fotel pod siebie to na tylnej kanapie mam już mało miejsca na nogi, jak ustawię fotel "na średnio" to wtedy z tyłu też mam "średnio".

C5 to już wg producenta "klasa średnia wyższa" większy jest tylko C6 (w którym miejsca dla mnie jest wystarczająco z leciutim zapasem) ale różnica w wielkości wnętrza jest porażająca, powinni wyprodukować C5,5 hehe.gif.

Oczywiście między C4 a C5 aż tak kolosalnej różnicy niema jak między C5 a C6, chyba teraz zrozmiecie bardziej o co mi chodziło grinser006.gif

Poza kilkoma minusami auto (którym jeżdzę) ma sporo plusów, a największy to silnik, naprawdę solidna i niezawodna jednostka, pnematyczny zawias to też fajna sprawa ale tylne amorki lubią padać szybciej niż ustawa przewiduje.

Napisano

> Żeby była jasność, piszę o C5 z 2005 w wersji sedan, jeżeli ustawię

> przedni fotel pod siebie to na tylnej kanapie mam już mało

> miejsca na nogi, jak ustawię fotel "na średnio" to wtedy z tyłu

> też mam "średnio".

> C5 to już wg producenta "klasa średnia wyższa" większy jest tylko C6

> (w którym miejsca dla mnie jest wystarczająco z leciutim

> zapasem) ale różnica w wielkości wnętrza jest porażająca,

> powinni wyprodukować C5,5 .

> Oczywiście między C4 a C5 aż tak kolosalnej różnicy niema jak między

> C5 a C6, chyba teraz zrozmiecie bardziej o co mi chodziło

> Poza kilkoma minusami auto (którym jeżdzę) ma sporo plusów, a

> największy to silnik, naprawdę solidna i niezawodna jednostka,

> pnematyczny zawias to też fajna sprawa ale tylne amorki lubią

> padać szybciej niż ustawa przewiduje.

Pozwolę sobie niezgodzić sie z kolega w kilku kwestiach. Cóż to za specjalna wersja C5, ta którą jeździsz confused.gif Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd cfaniaczek.gif. Po takich opisach nic dziwnego, że ludzie uważają C5 za samochód usterkowy. W C5 nie ma pneumatycznego zawiasu tylko hydrauliczne zawieszenie, a tylne amorki nie mogą padać, bo w C5 nie wystepują. Przednie zresztą też hehe.gif!

Ja posiadam C5 MK II Exlusiwe 2,0 HDI z 2007 r. (od nowości) i sobie bardzo chwalę ten samochód claps.gif. Nie słyszałem aby ktoś narzekał na małą ilość miejsca z tyłu. Największa w swojej klasie. Nawet po odsunięciu przednich foteli go nie brakuje. To jedna z zalet tego samochodu dostrzeżona nie tylko przez użytkowników, ale również przez testerów. Po za tym samochód dający ogromne zadowolenie z jazdy. Zużycie ON średnio między 6,5 - 7,5 l/100 km. Świetnie przyspiesza, co ma ogromne znaczenie przy wyprzedzaniu. Oczywiście silnik 2,2 HDI jest pod tym względem bezkonkurencyjny, ale 2,0 HDI jest kompromisem dla tych, którzy lubią przycisnąć w trasie, ale dużo jeżdzą po mieście. Do miasta 1,6 HDI jest świetną jednostką. W trasie jednak troszeczkę mu brakuje mocy. Dla mnie największą frajdą jest sytuacja, gdy inni użytkownicy nie moga zaparkować, a C5 daje radę po podniesieniu o 17 cm nadwozia w kierunku "nieba" zlosnik.gif.

Pozdr.

Napisano

> Pozwolę sobie niezgodzić sie z kolega w kilku kwestiach. Cóż to za

> specjalna wersja C5, ta którą jeździsz

Wersja MKII 3.0 V6 "Exclusive" (chyba tak to się nazywa, jak popełniłem literówkę to przepraszam"

> Proszę nie wprowadzać

> ludzi w błąd . Po takich opisach nic dziwnego, że ludzie uważają

> C5 za samochód usterkowy.

Nie uważam C5 za bardzo usterkowe auto, nigdzie tego zresztą nie napisałem że jest usterkowe, ale też nie dam sobie wmówić że jakiekolwiek auto jest bezusterkowe hehe.gif

> W C5 nie ma pneumatycznego zawiasu

> tylko hydrauliczne zawieszenie, a tylne amorki nie mogą padać,

> bo w C5 nie wystepują. Przednie zresztą też !

OK. Zapędziłem się i użyłem błędnej nomenklatury, zawieszenie owszem jest hydrauliczne (choć nie do końca, ale nie chcę się już tutaj sprzeczać) a w egzemplażu który znam i często jeżdzę padły tylne poduszki/siłowniki/amotyzatory (wybierz sobie to co wg Ciebie jest właściwe, jako użytkownik C5 będziesz wiedział o co chodzi)

> Ja posiadam C5 MK II Exlusiwe 2,0 HDI z 2007 r. (od nowości) i sobie

> bardzo chwalę ten samochód . Nie słyszałem aby ktoś narzekał na

> małą ilość miejsca z tyłu.

No to masz już pierwszą osobę 893goodvibes.gif , a tak na poważnie to jest to moje subiektywne odczucie i jeszcze raz to napiszę że bardzo się rozczarowałem jak pierwszy raz wsiadłem z tyłu bo po wymiarach zewnętrznych auta spodziewałem się czegoś więcej.

>Po za tym samochód dający ogromne

> zadowolenie z jazdy.

A tutaj się zgodzę, bo wersja która użytkuję naprawdę daje fun z jazdy grinser006.gif

>Zużycie ON średnio między 6,5 - 7,5 l/100

> km. Świetnie przyspiesza, co ma ogromne znaczenie przy

> wyprzedzaniu. Oczywiście silnik 2,2 HDI jest pod tym względem

> bezkonkurencyjny, ale 2,0 HDI jest kompromisem dla tych, którzy

> lubią przycisnąć w trasie, ale dużo jeżdzą po mieście. Do miasta

> 1,6 HDI jest świetną jednostką. W trasie jednak troszeczkę mu

> brakuje mocy.

W 3.0 mocy nie brakuje, troszkę obcina ją ASB ale to norma jest.

>Dla mnie największą frajdą jest sytuacja, gdy inni

> użytkownicy nie moga zaparkować, a C5 daje radę po podniesieniu

> o 17 cm nadwozia w kierunku "nieba" .

> Pozdr.

Podnoszenie auta to świetna rzecz, śmieję się że tam gdzie ciągnikiem rolniczym da się przejechać to C5 też da radę hehe.gif, efektem czego jakieś pół roku temu nasza C5ka straciła przedni zderzak hehe.gif (było za stromo i za szybko) ale na miejsce dojechała hehe.gif

Napisano

Dodam jeszcze w temacie zawieszenia, że jak puszczają tylne siłowniki, to można w nich wymienić same oringi uszczelniające za ok 450 zł za obie strony w ASO. U mnie zdarzyło sie to przy przebiegu 120kkm, więc częste ich padanie to prawdopodobnie jednostkowy przypadek. Przywraca to im pełną sprawność.

Przednie siłowniki podobno nie są regenerowalne, ale opieram się tu na zdaniu ASO.

Napisano

> Dodam jeszcze w temacie zawieszenia, że jak puszczają tylne

> siłowniki, to można w nich wymienić same oringi uszczelniające

> za ok 450 zł za obie strony w ASO. U mnie zdarzyło sie to przy

> przebiegu 120kkm, więc częste ich padanie to prawdopodobnie

> jednostkowy przypadek. Przywraca to im pełną sprawność.

> Przednie siłowniki podobno nie są regenerowalne, ale opieram się tu

> na zdaniu ASO.

Nie wiem jak w moim przypadku było to zrobione, bo było jeszcze na gwarancji 893goodvibes.gif (przebieg wtedy był ok 90kkm)

• 3 miesiące później...
Napisano

> Ale to nie chodzi o porównywanie, to jest moje subiektywne odczucie,

> po tym aucie spodziewałem się poprostu czegoś więcej niż to co

> zastałem.

Hmm, C5 mały ? Noo... odważna opinia cool.gif Baaardzo odważna smile.gif Ja nie spotkałem wielu aut większych wewnątrz a prawdopodobnie jestem od ciebie z lekka większy wink.gif

Napisano

> Hmm, C5 mały ? Noo... odważna opinia Baaardzo odważna

Nie chcę wywoływać znowu wojny, ale to jest moja subiektywna opinia i dalej twierdzę że niema tam na tyle miejsca jak można byłoby się spodziewać.

> Ja nie

> spotkałem wielu aut większych wewnątrz

Nie chce mi się wymieniać ale wiedz że jest sporo samochodów które są większe niż nasze poczciwe C5.

> a prawdopodobnie jestem

> od ciebie z lekka większy

hehe.gif Proszę ostrożnie z takimi stwierdzeniami 270751858-jezyk.gif

Napisano

Jakoś nie możesz złapać tego, co usiłujemy Ci przekazać. Otóż, masz prawo powiedzieć, że jest Ci ciasno w C5, inne samochody są większe.

Ale na samym poczatku kategorycznie napisałeś, że C5 to samochód mały. Powtórzę się - czym jest C1, Aygo czy inny Yaris? wiem, wiem - to hulajnogi, ale jednak w DR stoi napisane, że to jednak samochody zlosnik.gif.

Napisano

> Jakoś nie możesz złapać tego, co usiłujemy Ci przekazać. Otóż, masz

> prawo powiedzieć, że jest Ci ciasno w C5, inne samochody są

> większe.

Mogę i piszę, ale też rozumiem że jak każdy właściciel auta będzie bronił swojej decyzji podjętej przy kupnie auta grinser006.gif

> Ale na samym poczatku kategorycznie napisałeś, że C5 to samochód

> mały.

Napisałem też IMHO

Powtórzę się - czym jest C1, Aygo czy inny Yaris? wiem,

> wiem - to hulajnogi, ale jednak w DR stoi napisane, że to jednak

> samochody .

C1 i jego klony to zupełnie mikroskopijne autka nie dające praktcznie żadnego komfortu kierowcy a o miejscu na tylnej kanapie to można wogóle zapomnieć. Nie rozumiem dlaczego wyciągasz takie argumenty skoro rozmawiamy o konkretnym modelu i jest nim C5. tak się składa że sporo nim jeżdzę zarówno jako kierowca , pasażer z przodu i z tyłu i mam swoje zdanie na ten temat. Wiedz jeszcze jedno że nie uważam tego auta za złe poprostu dla mnie jest w środku małym autem jak na swoje zewnętrzne gabaryty, no chyba że sa jakies inne C5 a ja jeżdzę jakims dziwnym modelem hehe.gif

Napisano

> Mogę i piszę, ale też rozumiem że jak każdy właściciel auta będzie

> bronił swojej decyzji podjętej przy kupnie auta

Ja, na ten przykład, nieczego nie bronię smirk.gif. Zwróć uwagę, iż nawet w tym wątku nie doradzam zakupu C5 (ani nie odradzam zlosnik.gif).

> Napisałem też IMHO

> Powtórzę się - czym jest C1, Aygo czy inny Yaris? wiem,

> C1 i jego klony to zupełnie mikroskopijne autka nie dające praktcznie

> żadnego komfortu kierowcy a o miejscu na tylnej kanapie to można

> wogóle zapomnieć.

Ale to są własnie auta małe.

Nie rozumiem dlaczego wyciągasz takie

> argumenty skoro rozmawiamy o konkretnym modelu i jest nim C5.

Bo autor wątku "wyskakiwał" z Nubiry zastanawiając się na C5. Nubira mniejsza, więc dla niego C5 może być TYLKO większe, ale Ty jednak uparcie twierdzisz, że małe. Śmiało zaproponouj przesiadkę z Nubiry do 747 zlosnik.gif.

> tak się składa że sporo nim jeżdzę zarówno jako kierowca ,

> pasażer z przodu i z tyłu i mam swoje zdanie na ten temat. Wiedz

> jeszcze jedno że nie uważam tego auta za złe poprostu dla mnie

> jest w środku małym autem jak na swoje zewnętrzne gabaryty, no

> chyba że sa jakies inne C5 a ja jeżdzę jakims dziwnym modelem

Dla mnie cała ta dyskusja jest o d. rozbić zlosnik.gif. Kolega walczy chciał większe auto od Nubiry (bo C5 autem większym jest - do dziś to sprawdzam "organoleptycznie", mozna powiedzieć - dzień w dzień). Jakoś w tej Nubirze się mieścił, ale Ty wolałeś napisać C5 jest małe. No to niech Ci be zlosnik.gif. A wiesz? Moja żona mówi, że jej Yariska jest duuuża hehe.gif.

Napisano

Moze ja uważałem że C5 powinno być wyższej klasy autem niż w rzeczywistości jest frown.gif

Z mojej strony EOT , bo niestety ale ciężko nam będzie dojść do porozumienia.

Napisano

> Moze ja uważałem że C5 powinno być wyższej klasy autem niż w

> rzeczywistości jest

> Z mojej strony EOT , bo niestety ale ciężko nam będzie dojść do

> porozumienia.

C5 to klasa średnia, większy compact - nic więcej. Więcej masz w C6.

> Z mojej strony EOT , bo niestety ale ciężko nam będzie dojść do

> porozumienia.

Ale żadnych uraz, prawda? 20.GIF

Napisano

> C5 to klasa średnia, większy compact - nic więcej. Więcej masz w C6.

Ale w C6 to ganiać się można i przy odsuniętych przednich fotelach pasażer (nawet wysoki) na tylnej kanapie spokojnie może nogę na nogę założyć, a w C5 wali kolanami w oparcie fotela.

> Ale żadnych uraz, prawda?

Żadnych 20.GIF20.GIF20.GIF

A tak apropo to bardzo fajne autko jest a w tej wersji co mam okazję używać to jjazda wywołuje szczery i szeroki uśmiech na mojej twarzy smile.gif

Napisano

> W C5 nie ma pneumatycznego zawiasu

> tylko hydrauliczne zawieszenie,

Żeby pogodzić obu. W C5 jest zawieszenie hydropneumatyczne, czyli połączenie gazu (w Xantii jest azot w C5 chyba też) z olejem (LDS, w Xantii LHM).

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Nie chce mi się wymieniać ale wiedz że jest sporo samochodów które są

> większe niż nasze poczciwe C5.

Ja tez pare znam wiekszych. Ale w klasie D (passat, avensis, accord, vectra itd) to tak za bardzo większych nie widzę. Na pewno Skoda Superb jest większa ale tak poza tym? Hmm, rzuć przykładami smile.gif Tylko nie mówmy autach z innych klas.

> Proszę ostrożnie z takimi stwierdzeniami

No mam więcej niż 190cm i więcej niż 120kg smile.gif

Napisano

Litosci! mod.gif

Temat zostal wyczerpany.

Zamkniete.

ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.