Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stara benzyna w baku

Featured Replies

Napisano

> nie wiem co alkohol tu może zdziałać... tak więc

> myśle ze denaturca można spokojnie wlać do baku....

To co w książkach napisali to to,że alkohol jest nieszkodliwy,a alkohol pomieszany z wodą jest szkodliwy.

Jedną z wielu szkodliwości to niszczenie benzyny-powstawanie polimeryzacji,żywic(zanieczyszcza to dysze w gaznikach,wtryskiwacze benzynowe).

Napisano

> Niewszystjie a może wszystkie kopiuterki w autkach przedewszszystkim

> tych co mają spaliny euro4 jak mają mniej jak 1/4 benzyny w baku

> to adaptacja się automatycznie wyłącza i z czasem sterownik

> wtrysku się rozregulowuje.

wczoraj byłem na przeglądzie gazu - wszystko z gazem w porzadku ( w baku miałem poniżej 1/4 paliwa...

były sprawdzane mapy- wszystko w porządku...

dziś auto jest "na szybko" w ASO...może coś znajdą w baku...

Napisano

> wczoraj byłem na przeglądzie gazu - wszystko z gazem w porzadku ( w

> baku miałem poniżej 1/4 paliwa...

> były sprawdzane mapy- wszystko w porządku...

> dziś auto jest "na szybko" w ASO...może coś znajdą w baku...

pytanie mapy gazowe w odniesieniu do czego były w porządku kolego?; do rozjechanych map nopb?!

Napisano

> pytanie mapy gazowe w odniesieniu do czego były w porządku kolego?;

> do rozjechanych map nopb?!

mapy gazowe i nopb

zgłosiłem problem gazownikowi, posprawdzał i tyle wiem grinser006.gif ja się tam na tym nie znam...

skoro problem znika po zalaniu polowy baku (niezaleznie od czego czy jezdzilem wczesniej na benzynie, gazie to raczej wina lezy po stronie ukladu paliwowego...przynajmniej taką mam nadzieję zlosnik.gif

Napisano

W instrukcjach dla serwisów uzasadniają zamrożenie adaptacji gdy jest poniżej 1/4 baku benzyny tym,że podczas jazdy gdy benzyna podczas jazdy w zbiorniku lata/skacze/faluje/spienia się mogło by być chwilami zasysane i podawane do wtrysków powietrze.A od takiego czegoś sterownik wtrysku by uznał,że mieszanka benzynowo powietrzna jest za uboga i zaczął by podawać więcej benzyny i budwać nowe i niedobre mapy nopb.

Napisano

> mapy gazowe i nopb

> zgłosiłem problem gazownikowi, posprawdzał i tyle wiem ja się tam

> na tym nie znam...

> skoro problem znika po zalaniu polowy baku (niezaleznie od czego czy

> jezdzilem wczesniej na benzynie, gazie to raczej wina lezy po

> stronie ukladu paliwowego...przynajmniej taką mam nadzieję

wczoraj zalałem więcej niż połowe baku i niestety dziś też nie odpalił za 1. razem... sam już nie wiem, niestety jeszcze nie zajrzano mi do baku...jednym słowem stan się pogarsza...ehhh szkoda gadać...

Napisano

> na 30 litrów benzyny wlałem litr i nawet nie poczułem

Znalazłem coś w książce o paliwach alternatywnych z 1986r,w nowszych książkach o paliwach takich danych nie ma.

Jest to tabelka,dotyczy ona alkoholu metylowego ale alkohol etylowy jest podobny.Pokazuje ona dla jakiej zawartości alkoholu w benzynie i jakiej zawartości wody przy jakiej temperaturze nastąpi oddzielenie się wody od mieszaniny benzyny z alkoholem.

I tak dla 5%alkoholu w benzynie :dla 0 st.C.dopuszczalna zawartość wody to 0,054%;dla 10 st.C. woda do 0,063%;dla 18 st.C. woda do 0,072%.Gdy 10% alkoholu w benzynie to dla 0 st.C. woda do 0,07%;dla 10 st.C.woda do 0,12%;dla 18 st.C. woda do 0,16%.Gdy 15% alkoholu w bezynie to:dla 0 st.C.woda do 0,11%;dla 10 st.C.woda do 0,18%;dla 18 st.C.woda do 0,24%.Gdy 20 % alkoholu w benzynie to:dla 0 st.C woda do 0,13%;dla 10 st.C.woda do 0,23%;dla 18 st.C.woda do 0,32%.

Z powyższej tabelki daje się zauważyć,że pojemność wodna mieszaniny benzynowo-alkoholowej jest tym większa im więcej jest w benzynie alkoholu i im wyższa jest temperatura tej mieszaniny.Dalej można sobie policzyć:dla 30 litrów benzyny dolewając 1 litr denaturatu o zawartości alkoholu 92%,to inaczej denaturat o zawartości 8%wody czyli do 30 litrów benzyny dodało się 0,08 litra wody.Dalej to już na kalkulatorze 0,08 litra wody w 30 litrach benzyny to ile będzie procent wody w benzynie,następnie te procenty wody odjąć od tych procentów wody w tabelce i otrzyma się znając temperaturę ilość wody jaka zostanie zabrana z baku. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> wczoraj zalałem więcej niż połowe baku i niestety dziś też nie

> odpalił za 1. razem... sam już nie wiem, niestety jeszcze nie

> zajrzano mi do baku...jednym słowem stan się pogarsza...ehhh

> szkoda gadać...

chyba sprawdza się przysłowie: gaz to zło, proszę o wybaczenie wszystkich tych którym gaz nie szkodzi smile.gif

Napisano

> chyba sprawdza się przysłowie: gaz to zło, proszę o wybaczenie

> wszystkich tych którym gaz nie szkodzi

co do gazu to przy pojemności 1,1 rzeczywiscie gaz to nieporozumienie, zgoda ze Elpigaz to dziadostwo ale przerobiłem na Igen. i jest juz OK, ale moje paliwożerne sprzęcicho bez gazu to by mnie zrujnowało smile.gif

Napisano

> co do gazu to przy pojemności 1,1 rzeczywiscie gaz to

> nieporozumienie, zgoda ze Elpigaz to dziadostwo ale przerobiłem

> na Igen. i jest juz OK, ale moje paliwożerne sprzęcicho bez gazu

> to by mnie zrujnowało

dlaczego? testuję teraz sprzęta 999cc i pali max dwa litry gazu więcej niż benzyny... w mieści jeździ taniej jak skuterem...

Napisano

ja kiedyś miałem ticacza z lpg i wsio było ok, tylko ze na briskach silverach.....ale spalanie rzeczywiscie w okolicach 6l/100 smile.gif (studenckie autko było)

Napisano

od jakiegoś czasu nieraz mój samochodzik nie odpalał, a ostatnio po odpaleniu nie dało się jechać bo gasł. Okazało się że na siateczce od pompy paliwa był taki maziowaty syf że paliwo nie przelatywało, zdziwiłem się bo przecież pare miesięcy temu wymieniałem pompke paliwa na nową.

Napisano

> od jakiegoś czasu nieraz mój samochodzik nie odpalał, a ostatnio po

> odpaleniu nie dało się jechać bo gasł. Okazało się że na

> siateczce od pompy paliwa był taki maziowaty syf że paliwo nie

> przelatywało, zdziwiłem się bo przecież pare miesięcy temu

> wymieniałem pompke paliwa na nową.

ja zrobiłem taki tescik, co prawda nie wiem na ile moze być przydatny...

zakręciłem zawór przy butli, "wyjezdzilem" gaz bedacy jeszcze w rurkach, samochod przelaczyl sie na paliwo, popracowal troche na paliwie, wylaczylem go na noc i rano....znow mial problem z odpaleniem za 1. razem...

wnioskuje wiec, ze to nie wina instalacji (reduktora czy wtryskiwaczy, ze resztki gazu zalewaja silnik? chyba dobrze mysle?)

mam nadzieje, ze wkoncu w przyszlym tygodniu uda mi sie wstąpic do ASO i zajrzec do baku...

dzień wcześniej jezdzilem tylko na benzynie (kilkadziesiat km) i tez nie pomoglo...

Napisano

Gdzieś kiedyś czytałem o procedurze autoadaptacji i testowania dla autoryzowanych serwisów.Chyba chodziło o to by odpalić zimny silnik i czekać aż się nagrzeje nie dotykając przy tym pedału gazu,potem jechać ze stałą prędkością conajmniej 3 minuty,powtórzyć z róznymi prędkościami-50,70,90km/h.Jak nie zapali sie lampka pokazująca że jest usterka to znaczy że wszystko jest sprawne i po takim teście następnego dnia powinien za 1 razem odpalić.

Napisano

> Gdzieś kiedyś czytałem o procedurze autoadaptacji i testowania dla

> autoryzowanych serwisów.Chyba chodziło o to by odpalić zimny

> silnik i czekać aż się nagrzeje nie dotykając przy tym pedału

> gazu,potem jechać ze stałą prędkością conajmniej 3

> minuty,powtórzyć z róznymi prędkościami-50,70,90km/h.Jak nie

> zapali sie lampka pokazująca że jest usterka to znaczy że

> wszystko jest sprawne i po takim teście następnego dnia powinien

> za 1 razem odpalić.

dzisiaj rano "podpompowałem" około 5 razy (przekreciłem kluczyk, aby pompa chodziła) i auto odpaliło od 1. razu...a wczoraj jezdzilo na gazie...(oczywiscie nie jestem w stanie stwierdzic, czy odpaliłoby tez od 1 razu (pewnie by się "zadławiło)

• 2 tygodnie później...
Napisano

wiec tak, auto odstawiłem do ASO:

i ASO zrobiło na początek- jak to określiło- najtańszą i najprostszą rzecz- spuszczono mi całe paliwo z baku i kazano nalać z 10 l paliwa z Shella... i do dziś do 19:00 problem nie występuje...mam około 1/4 paliwa w zbiorniku i auto pali od pierwszego :shock: (po postoju w zimnym garazu itp)

co prawda tankuje/tankowałem paliwo tylko na Neste, ST1 czy Bliskiej (nie tylko to auto, ale i inne ) i żadnego problemu nie bylo...niewazne...w tej chwili zobaczymy co sie podzieje...jako, ze jezdze na gazie, wiec roznica w cenie paliwa na Shelu czy neste juz nie ma znaczenia, wiec od biedy bede tankował tylko na shellu.

jedyne co zostało to "szum" buczenie z baku, które ustepuje po zdjęciu nogi z gazu...ktoś gdzieś na necie chyba pisał o czyszczeniu jakiegoś pochłaniacza czy coś, bo miał coś takiego...musze poszukać

jesli problem powroci to kolejnym krokiem bedzie wymiana pompy paliwa...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.