Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kaski - jeszcze raz

Featured Replies

Napisano

No i mam dylemat frown.gif

Napalilem sie wczesniej na HJC HQ1, az tu poszedlem do lokalnego sklepu i okazalo sie ze maja calkiem niezle ceny. Np:

N103 kosztuje 320 SGD

N62 - 180 SGD

Shoei X9 - 450 SGD

Caberg V407 - 250 SGD

No i teraz nie juz sam nie wiem. Ten N103 bardzo kusi.

Co myslicie? Brac tego Nolana czy jednak HJC (tej marki niestety nie maja icon_rolleyes.gif )

Zapytam sie jeszcze o Muliteca, bo ten kask tez jest polecany.

Napisano

ten bierz w którym najwygodniej

Napisano
  • Autor

> ten bierz w którym najwygodniej

Z tych co mierzylem to kazdy lezal dobrze na lepetynie.

Napisano

> No i mam dylemat

> Napalilem sie wczesniej na HJC HQ1, az tu poszedlem do lokalnego

> sklepu i okazalo sie ze maja calkiem niezle ceny. Np:

> N103 kosztuje 320 SGD

> N62 - 180 SGD

> Shoei X9 - 450 SGD

> Caberg V407 - 250 SGD

> No i teraz nie juz sam nie wiem. Ten N103 bardzo kusi.

> Co myslicie? Brac tego Nolana czy jednak HJC (tej marki niestety nie

> maja )

> Zapytam sie jeszcze o Muliteca, bo ten kask tez jest polecany.

Powiem tak, miałem kilkanaście lat Nolana N100 (poprzednik N103).

Styrany był niesamowicie, obity i podrapany, po prostu juz później o niego nie dbalem i kladlem na ziemi czy asfalcie jak popadło ale cały czas mial oryginalną szybkę, która byla w dobrym stanie, pomimo czyszczenia zwykłym płynem do szyb i ścierką, wszystkie mechanizmy podnoszenia i utrzymywania szyby w pośrednich położeniach dzialały doskonale! Mechanizm podnoszenia i ryglowania szczeki oraz zapięcie też było w idealnym stanie!

W zeszłym roku oddalem go koledze, który krótko po tym miał dzwona! kask uratował mu bańkę, tylko się do reszty przeszlifowal i stracił szybkę!

Jest to chyba dobry test i rekomendacja tego kasku!

Napisano

> Z tych co mierzylem to kazdy lezal dobrze na lepetynie.

to nolana bierz jak ci sie podoba

Napisano
  • Autor

> to nolana bierz jak ci sie podoba

podoba jak podoba, ale cena jest bardo zachecajaca. Na PLN ok 650

Napisano

> Z tych co mierzylem to kazdy lezal dobrze na lepetynie.

to znaczy, ze za duze

Napisano

> podoba jak podoba, ale cena jest bardo zachecajaca. Na PLN ok 650

Zgadza się , u nas niestety nawet używki kosztują drożej smirk.gif

Napisano
  • Autor

> to znaczy, ze za duze

Chyba nie, bo nie latal jak nocnik. A jak poznac ze kask moze byc troche za duzy?

Napisano

> Chyba nie, bo nie latal jak nocnik. A jak poznac ze kask moze byc

> troche za duzy?

nowy powinien byc lekko ciasny

Napisano

> nowy powinien byc lekko ciasny

Tak, ale nie powinien uwierać. Powinien być taki "w sam raz". Gąbki, pianki i styropian i tak się dopasują.

Przy wkonywaniu gwałtownych ruchów we wszystkich kierunkach kask nie może się przemieszczać. Poruszać się może jedynie z całą głową.

Napisano

ja kupowałem kask na allegro. Obwód głowy mam 58cm i zastanawiałem się czy brać rozmiar M czy L. kupiłem M i na początku jak go założyłem, myślałem że będzie za ciasny. Ale trochę w nim pojeździłem i gąbki szybko się ułożyły tak że teraz leży idealnie, choćbym nie wiem jak szybko kiwał głową to nie ma szans żeby się ruszył:)

Z twoich typów wybrał bym HJC:) Mają one najlepsze antifogi. Ja mam HJC CS R1 (troche niższa klasa niż tych twoich) ale bije inne droższe kaski:) Kolega kupił nie dawno AGV (zapomniałem nazwy) cena troche wyższa od mojego i stwierdził że mój jest lepszy, cichszy, lepsza wentylacja i swietny antifog. Swojego też z antifogiem kupował i mimo to musiał jeszcze dodatkowo folie kupić bo wizjer parował. Opisuje niższą klasę kasków, ale myśle że w wyższej będzie podobne, o HJC wszyscy mają dobre zdanie

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

No wiec kupilem smile.gif

Pytalem sie w sumie o co innego a kupilem to o czym myslalem duuzo wczesniej.

Dalem za kask 399 SGD czyli obecnie na PLN wychodzi 790zl yay.gif

Mialem problem z mierzeniem. Mam obwod 58cm, i zaczalem od XL. Ten siedzial dobrze ale sprawial wrazenie luznego, szczegolnie przy szybszych ruchach glowa.

Potem wizalem L, i ten z molei sprawial wrazenie ciasnego i cisnacego ma pliczki i w okolicach uszu. Dla porownania przetestowalem takze Mke. O dziwo, wydawalo sie, ze M lepiej pasuje i mniej cisnie niz L. Z pol godziny na zmiane testowalem te dwa. Wydawalo mi sie dziwne, ze mniejszy mniej uwiera niz wiekszy.

Mysle ze to bylo spowodowane tym, ze M-ka byla juz wczesniej mierzona, a L-ka nowka z pudelka.

Ostatecznie wzialem L-ke. Mam nadzieje, ze dobrze dobralem rozmiar

A oto i sprzecik:

282842116-kask2.jpg

post-42471-14352504301174_thumb.jpg

Napisano
gratuluje zakupu i witam kolejnego uzytkownika HQ1
Napisano

Gratuluję zakupu waytogo.gif Ja jestem z niego bardzo zadowolony, Ty też będziesz smile.gifsmile.gifsmile.gif

Napisano

> Dalem za kask 399 SGD czyli obecnie na PLN wychodzi 790zl

Niezła cena. Ile kosztuje wysyłka od Ciebie do Polski ? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Niezła cena. Ile kosztuje wysyłka od Ciebie do Polski ?

Paczka 5kg 68SGD (droga morska - czas dostawy 8-15tyg)

<cennik>

Napisano

Cena kasku jest rewelacyjna!

A przy okazji mam pytanko do użytkowników tego modelu - jak z głośnością? Wentylacja podobno świetna, z parowaniem szyby podobnież też ok.

A może miał ktoś do czynienia z shoei xr1000 i może porównać te modele (w necie są testy, ale jakoś nie do końca w to wierze, wolał bym usłyszeć opinie użytkownika)??

Napisano
do najcichszych nie nalezy ale daje sie wytrzymac, poza tym mozna dokupic zatyczki
Napisano

> Cena kasku jest rewelacyjna!

> A przy okazji mam pytanko do użytkowników tego modelu - jak z

> głośnością? Wentylacja podobno świetna, z parowaniem szyby

> podobnież też ok.

> A może miał ktoś do czynienia z shoei xr1000 i może porównać te

> modele (w necie są testy, ale jakoś nie do końca w to wierze,

> wolał bym usłyszeć opinie użytkownika)??

Ja mam xr1000. Ma takie wygodne zaglebienia na uszy - jak robisz kilkaset km w kasku, to odczujesz roznice smile.gif Jak jezdzisz tylko dom-praca, to pewnie nie ma to znaczenia. Antifog shoeia - jak dla mnie rewelka, czyli jeszcze nigdy mi nic nie zaparowalo (przy szybce bez antifoga niestety owszem). Wentylacja swietna - na gorze z przodu, z tylu i przy szczece. nawet w upalne dni nie odczuwasz dyskomfortu. No i moim zdaniem malowania są niesamowite. Ja mam ten konkretnie: Klik i jest pokryty lakierem-kameleonem. Robi szau grinser006.gif

Nie, nie jestem ich przedstawicielka i nie mam profitu z reklamy wink.gif Po prostu jestem naprawde bardzo zadowolona uzytkowniczka. Na skuter mam orzeszek Lazera, ktory tez jest fajoski ( o taki ), ale w tak zwanym porównaniu roznice sie czuje zasadniczą i w jakosci wykonczenia i rozwiazaniach technologicznych (zapiecie, wentylacja)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.