Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strasznie twarda astra - co zrobić?

Featured Replies

Napisano

Witam. Mój caravan jest strasznie twardy. Podczas jazdy czuć wszystko co jest na drodze, każdą nierówność, uskok, łatę - dosłownie wszystko(o dziurach nie wspominam bo to normalne). Budą trzęsie, telepie, zero komfortu jazdy i jak to mój kolega określił po przejażdce "plomby z zębów wypadają". Jeżdżę na kołach 195/50/r15 i wiem że to one są po części winne takiem stanu rzeczy. Jednak nurtuje mnie czy to wszystko można zwalić na koła? Jeżdżąć na zimówkach (165/70/r14) owszem różnica jest, ale naprawdę nie wielka. Nie ma tego komfortu jazdy jak w innych astrach. Dodatkowo jak próbuję "ugiąć" samochód z przodu to naprawdę ledwo można to zrobić (dosłownie kilka cm w dół i to wszystko). Dodam jeszcze w kwesti spręzyn, że samochód stoi na narmalnej wysokości (porównując do innych asterek), a tył jak to w caravanach wyraźnie jest wyżej niż przód. (Foto w załączniku). Ostatnią znaną mi rzeczą mającą związek z tematem jest to, że amortyzatory są firmy Hart ale nie wiem czy gaz czy olej bo taką już astrę kupiłem.

Teraz moje pytanie - czy taki stan rzeczy jest wynikiem słabych amortyzatorów czy może zbyt twardych sprężyn? A może oba czynniki mają na to wpływ? Czy jak wymienię amory na 4x KYB olej to będzie lepiej czy raczej nie zmieni to wiele?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, bo poprastu odechciewa się jeździć takim "betonem" i psuje to mój stosunek do astry.

Pozdrawiam.

post-127666-14352503590813_thumb.jpg

Napisano

Sprawdź porządnym i pewnym manometrem (nie ze stacji benzynowej, te przeważnie są uszkodzone, ani z pompki, te to już w ogóle cuda pokazują) ciśnienie w oponach, ja kiedyś podniosłem o 0,5 atm to auto jechało jak taczka... Pozdr.

Napisano
  • Autor

Ciśnienie w oponach prawidłowe (2,1bara i 1,9bara) sprawdzane zawsze na tym samym manometrze któremu można ufać. Tak więc ten aspekt napewno odpada.

Napisano

> Sprawdź porządnym i pewnym manometrem (nie ze stacji benzynowej, te

> przeważnie są uszkodzone, ani z pompki, te to już w ogóle cuda

> pokazują) ciśnienie w oponach, ja kiedyś podniosłem o 0,5 atm to

> auto jechało jak taczka... Pozdr.

Też miałem kiedyś stanowczo za wysokie ciśnienie, bo takie mi dali w ASO, co zauważyłem dopier po miesiącu, ale nie odczuwałem różnicy w twardości.

Do autora wątku: zazdroszczę, też chciałbym mieć twardsze auto niż mam. Może kiedyś przy okazji wymiany amortyzatorów kupię mojej astrze twardsze amortyzatory (bilsteiny czy jakieś inne sensowne).

Napisano

Co do sprezyn to sie nie wypowiem, bo mam te same od kiedy kupilem auto, amortyzatory z przodu rowniez. Wymienialem natomiast amortyzatory z tylu, bo jeden byl urwany. Zalozylem na tyl Kayaby olejowe i nie powiem, jak dla mnie jest w miare miekkie zawieszenie, a na pewno nie jest twarde. Mozesz zaczac od wymiany tylnych amorkow na olejowe (bo nie ma z nimi duzo roboty i nie sa drogie) np. Kayaba. Ciezko jest ocenic czy to sprezyny czy amortyzatory sa winne.

Albo jeszcze inaczej. Odkrec tylne amortyzatory od belki na dole i je scisnij albo o ile sie da zrob tak zeby nie mialy wplywu na naciskanie na tyl auta. Otworz bagaznik i sprobuj wtedy naciskac. Jesli bedzie duza roznica (czyt. bedzie znaczaco bardziej miekko) to wymien amorki, jak mala to sprezyny grinser006.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Witam. Mój caravan jest strasznie twardy.

Mam ten sam problem z moją Astrą która jest strasznie twarda i również szukam rozwiązania problemu. Mam jeszcze jeden problem z wypełnieniem klapy od bagażnika która również wali na nierównościach. Będę wdzięczny za każdą informację co się da z tym zrobić.

Pozdrawiam

Napisano

> Mam jeszcze jeden problem z wypełnieniem klapy od bagażnika która również wali na nierównościach.

Wyreguluj na odbojach albo przesuń bolec zamka (czy co tam jest w carawanie zamiast bolca wink.gif )

Pozdroofka

Napisano

> Wyreguluj na odbojach albo przesuń bolec zamka (czy co tam jest w

> carawanie zamiast bolca )

> Pozdroofka

Rzeczywiście mam wrażenie jakby ten zamek w klapie był ciągle napięty tzn po wciśnięciu jakby zrywał. Jutro zobaczę czym się przesuwa ten bolec od zamka.

Dzięki

Napisano

> Jutro zobaczę czym się przesuwa ten bolec od zamka.

Dwie śruby. Przygotuj torx, chyba 40.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.