Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kopcenie Y17DT

Featured Replies

Napisano

W piątek wymieniłem filtr powietrza po 20 tyś km. W czasie weekendu zauważyłem że podczas ostrzejszego ruszania zostawiam za soba czarne chmury. Gdyby sytuacja była odwotna (tj. na starym filtrze kopcił a na nowym przestał) to bym sie nie zdziwił. Moze ktoś ma jakieś pomysły?

Napisano

ale kazdy diesel jak ostro ruszasz z pierwszego biegu zostawi za soba troche czarnego dymu. moze wczesniej nie zwracales na to uwagi.

Napisano

Mój też jak mu depne but.gif sobie zakopci, zwłaszcza wczoraj z 5 osobami na pokładzie, ale się tym nie przejmuję fly.gif

Napisano
  • Autor

Trochę mnie uspokoiliście ale będę dalej obserwował.

Napisano
  • Autor

> a filtra paliwa przy okazji nie wymieniałeś?

Nie. Ale już sobie leży w bagażniku.

Napisano

> Nie. Ale już sobie leży w bagażniku.

pytałem dlatego, gdyż po zmianie filtra na nowy, czysciutki, możesz* zauważyć większe kopcenie przy przegazówkach, ruszaniu, etc.

* o ile stary filtr był mocno zafajdany

Napisano

> pytałem dlatego, gdyż po zmianie filtra na nowy, czysciutki, możesz*

> zauważyć większe kopcenie przy przegazówkach, ruszaniu, etc.

> * o ile stary filtr był mocno zafajdany

A cóż to za nowa teoria? Poproszę o rozwinięcie dlaczego na nowym filtrze ma dymić?

Napisano

> A cóż to za nowa teoria? Poproszę o rozwinięcie dlaczego na nowym

> filtrze ma dymić?

napisałem wyraźnie, że jeśli stary był mocno zabrudzony mógł nie nadążać przepuszczać odpowiedniej ilosci paliwa. Co mogło skutkować odczuwalnym osłabieniem auta i mniejszym niż normalnie zadymieniem spalin.

Po zmianie filtra sytuacja wraca do normy i naturalnym jest, że przy przegazówce, ostrym depnięciu etc zobaczymy bąka z rury.

Powtarzam jeszcze raz:

Na nowym filtrze nie ma dymić (opatrznie mnie zrozumiełeś). Na nowym filtrze sytuacja wraca do normy idea.gif a więc i czarnych kopciuszków od czasu do czasu.

Zaznaczam, że to nie jest opowiastka czysto hipotetyczna. Jak ktos już jeździ długo danym pojazdem i obserwuje jego zachowanie, to potrafi zauważyć takie niuanse

Napisano

Po pierwsze dymienie oznacza złe spalanie - złą mieszankę jak masz okazję podmień przepływomierz od kogoś z tym samym silnikiem. Standardem jest sterownik pompy wymontuj go 4 śrubki wyciągasz wtyczkę i sprawdź na zimne luty http://www.mrserv.de/index.php?option=com_content&task=view&id=30&Itemid=33 tu znajdziesz jak - mam niedopracowane tłumaczenie naprawy tego sterownika mogę Ci wysłać. Pozdro

Napisano
  • Autor

> A cóż to za nowa teoria? Poproszę o rozwinięcie dlaczego na nowym

> filtrze ma dymić?

teraz już mowa o filtrze paliwa a nie powietrza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.