Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak można ulepszyć hamulce w Astrze -F

Featured Replies

Napisano

WITAM SWEGO CZASU NA FORUM BYL PORUSZANY WATEK ,JAK POPRAWIC HAMOWANIE W ASTRZE 1 - ce PODOBNO JAK PAMIETAM TO ZAKLADALO , SIE CYLINDERKI DO TYLU WIEKSZE OD OMEGI ale ,MOGE SIE MYLIC , MAM TEPY HAMULEC WSZYSTKO NOWE , WE FIACIE 125p MIALEM LEPSZE HAMOWANIE PROSZE GRONO O PODPOWIEDZI , SUGESTIE

Napisano

Ja w fce tez mam twardy hamulec, w G podobnie. Francuzy maja bardzo mocne i fiaty. Jak ostatnio w doblo hamowałem to pasazer zaczal narzekac hehe.gif . Nie przypuszczalem ze ma to takie hamulce. Tylko lekko nacisnelem a kola prawie sie zblokowaly.

Napisano

> czyli nic zabardzo nie da sie zrobic

W fiacie samo serwo jest prawie 2 razy większe niz w oplu, znaczy sie bardziej wydajne grinser006.gif. Ja mam w obu Astrach cały układ hamulcowy nowy a itak trzeba mocniej nacisnąc na hamulec. TTTM cfaniaczek.gif

Napisano

W AI siła hamowania przodu wynosi około 2 kN (1,8-2,2) . Dla porównania w fokusie I , który ma zbliżoną masę w/w siła ma wartość 3 kN .

Napisano

przełóż kompletne hamulce z dwulitrówki a auto będzie Ci stawało dęba wink.gif

P.S. wyedytuj temat i pierwszego posta (bez kapsloka) bo Cię zjedzą zlosnik.gif

Napisano

> przełóż kompletne hamulce z dwulitrówki a auto będzie Ci stawało

> dęba

> P.S. wyedytuj temat i pierwszego posta (bez kapsloka) bo Cię zjedzą

Czy wtedy rzeczywiście hamulec będzie bardzo czuły ? Miałeś porównanie?

Napisano

> Miałeś

> porównanie?

tak mam porównanie ok.gif

jak przesiadam się z gsi do nz-ta to najpierw muszę opanować hamulec

zanim wyjadę na drogę bo w porównaniu z dwulitrówką, 1,6 wcale

nie hamuje... zlosnik.gif

Napisano

> Czy wtedy rzeczywiście hamulec będzie bardzo czuły ? Miałeś

> porównanie?

Przemontowanie samych hamulców nic nie da, jedynie może pomóc to w tym, że w raz używaniem hamulców w trudnych warunkach ich efektywność się nie zmieni w sensie się nie rozgrzeją i nie będą się ślizgać.

Aby wzmocnić siłą hamowania, trzeba by było zmienić tak jak ktoś inny to poruszył wcześniej serwo. Montowanie większych cylinderków należałoby zmienić pompę, aby była bardzie wydajna, ale podstawa to dobrej jakości tarcze i klocki, a jak to za mało to można pomyśleć właśnie zmianie serwa i pompy. Polecam montaż od omegii, podobno podchodzi bez problemu.

W kwestie dobrego hamowania to podstawa to porządnie odpowietrzony układ oraz świeży płyn hamulcowy.

Ja ostatnio wymieniłem u siebie obejmy i tarcze na wentylowane. Tarcze bosha i klocki textara, świeży płyn hamulcowy. Hamulec łapie przy samej górze, a po lekko mocniejszym wciśnięciu czuć mocne hamowanie. Teraz jedynie co będę chciał zrobić to zmiana z bębnów na tarczo bębny i może właśnie zamontuje mocniejsze serwo (będzie to wymagane przy montażu tarczobębnów).

PZDR VEN

Napisano

Właśnie ja pisałem o serwie smile.gif

Może coś pokombinuje za 2-3 miesiące w tym temacie. Teraz akurat mam ,,sezon" na robote i tylko niedziele jak juz mam wolne.

Ciekawe jak to jest właśnie z tym serwem od omegi hmm.gif

Napisano

> Przemontowanie samych hamulców nic nie da

> Aby wzmocnić siłą hamowania, trzeba by było zmienić serwo.

jak zatem ma się to co wyżej zacytowałem do tego poniżej

> Ja ostatnio wymieniłem u siebie obejmy i tarcze na wentylowane.

> Hamulec

> łapie przy samej górze, a po lekko mocniejszym wciśnięciu czuć

> mocne hamowanie.

i dalej

> Teraz jedynie co będę chciał zrobić to zmiana z bębnów na tarczo bębny i może właśnie zamontuje mocniejsze serwo

Napisano

> jak zatem ma się to co wyżej zacytowałem do tego poniżej

Może rzeczywiście trochę zawile napisałem. Zmieniłem hamulce (obejmy, tarcze i klocki), nie dlatego bo tak chciałem tylko musiałem. Założyłem inne obejmy aby móc zamontować szersze tarcze aby były wentylowane, średnica cylinderka się nie zmieniła, więc klocki ściskają tarczę taką sama siła jak wcześniej, jedyne co mogło polepszyć tą siłę było właśnie wymiana płynu na świeży płyn oraz odpowietrzenie układu.

> i dalej

> > Teraz jedynie co będę chciał zrobić to zmiana z bębnów na tarczo

> bębny i może właśnie zamontuje mocniejsze serwo

W tym przypadku serwo będę musiał wymienić, gdyż średnica cylinderka w tylnich hamulcach jest znacznie większa od średnicy, którą teraz właśnie posiadam, więc aby zachować tą samą siłą nacisku muszę zwiększyć siłą pompy poprzez zmianę serwa.

PZDR VEN

Napisano

> przełóż kompletne hamulce z dwulitrówki a auto będzie Ci stawało

> dęba

Jak najbardziej popieram, ale przemontować wraz z pompą i serwem.

A można oczywiście jeszcze mocniejsze mieć, zamontować serwo i pompę od omegii, podobno podchodzi spokojnie.

PZDR VEN

Napisano

> średnica cylinderka się nie zmieniła, więc klocki

> ściskają tarczę taką sama siła jak wcześniej, jedyne co mogło

> polepszyć tą siłę było właśnie wymiana płynu na świeży płyn oraz

> odpowietrzenie układu.

znowu zawile piszesz, najpierw że siła się nie zmieniła a potem że jednak... spineyes.gif

siła hamowania się zwiększyła nie przez płyn czy odpowietrzanie

(a przynajmniej w nieznacznym stopniu wink.gif) tylko przez zmianę tarcz

i klocków... smile.gif

przed zmianą miałeś pewnie tarcze 236 mm a teraz założyłeś 256 mm,

te 20mm + szersze klocki zrobiły swoje... ok.gif

aby jeszcze zwiększyć tą siłę (tak jak już wcześniej wspomniałeś)

zakłada się jeszcze tarcze na tył i

odp. serwo dlatego też w pierwszym swoim poście w tym wątku

napisałem - cyt: kompletne hamulce...

pzdr piwo.gif

Napisano

> znowu zawile piszesz, najpierw że siła się nie zmieniła a potem że

> jednak...

no może tak zeby.GIF

> siła hamowania się zwiększyła nie przez płyn czy odpowietrzanie

A właśnie tak, płyn praktycznie nie był zmieniany przez co najmniej 10 lat

> (a przynajmniej w nieznacznym stopniu )

Uwierz mi jak bardzo może się zwiększyć siła hamowania, gdy zmienisz płyn w którym nie ma wody i go odpowietrzysz

tylko przez zmianę tarcz

> i klocków...

To też zwiększyło siłę hamowania zgadza się, ale to tylko dzięki dobrej jakości klockom i tarczom

> przed zmianą miałeś pewnie tarcze 236 mm a teraz założyłeś 256 mm,

> te 20mm + szersze klocki zrobiły swoje...

Nie nie zamontowałem większej średnicy tarcz, ale szerszych.

Wcześniej nie miałem wentylowanych (236 x 12,7) a teraz mam (236 x 20). Poprawiło to jedynie odprowadzenie ciepła, które też właśnie wpływa na skuteczność hamowania (wraz z rośnięciem temp. zmniejsza się siła tarcia klocek - tarcza)

> aby jeszcze zwiększyć tą siłę (tak jak już wcześniej wspomniałeś)

> zakłada się jeszcze tarcze na tył i

> odp. serwo dlatego też w pierwszym swoim poście w tym wątku

> napisałem - cyt: kompletne hamulce...

Niektórzy mogą rozumieć kompletne hamulce - "przednie obejmy i większe tarcze oraz z tyłu tarczobębny"

Gdybyś zmienił obejmy na z mniejszą średnicą tłoczka na obejmy z większą bez wymiany serwa, siła hamowania by się teoretycznie zmniejszyła, ponieważ pompa musi wypchnąć tłoczek o większej płaszczyźnie na co zużywa więcej siły. Mniejszy tłoczek łatwiej wypchnąć.

Wikipedia:

Ciśnienie to wielkość skalarna określona jako wartość siły działającej prostopadle do powierzchni podzielona przez powierzchnię na jaką ona działa, co przedstawia zależność:

282747026-wz%F3r.jpg

Gdzie p- to ciśnienie w układzie, jakie wytwarza pompa i serwo, S- powierzchnia (w naszym przypadku to pole powierzchni tłoczka na które działa płyn hamulcowy), no i F- to siła która później przekłada się na klocek i tarcze.

PZDRVEN

Napisano

ok niech już będzie po Twojemu zlosnik.gif

> Wcześniej miałem (236 x 12,7) a teraz mam (236 x

> 20)

ooo, myślałem że zmieniłeś tarcze na większe idea.gifsmile.gif

> Poprawiło to jedynie odprowadzenie ciepła, które też

> właśnie wpływa na skuteczność hamowania

to "jedynie" tak Ci poprawiło skuteczność hamowania ok.gif

założę się o co chcesz że jak byś zmienił płyn i odpowietrzył bez

zmiany tarcz nie poczuł byś różnicy w hamowaniu...

> Wikipedia:

> Ciśnienie to wielkość skalarna...

dzięki za wykład z fizyki zlosnik.gif

pzdr piwo.gif

Napisano

> ok niech już będzie po Twojemu

> ooo, myślałem że zmieniłeś tarcze na większe

> to "jedynie" tak Ci poprawiło skuteczność hamowania

> założę się o co chcesz że jak byś zmienił płyn i odpowietrzył bez

> zmiany tarcz nie poczuł byś różnicy w hamowaniu...

> dzięki za wykład z fizyki

> pzdr

pozdrowionka wink.gif

piwo.gif

Napisano

> W AI siła hamowania przodu wynosi około 2 kN (1,8-2,2) . Dla

> porównania w fokusie I , który ma zbliżoną masę w/w siła ma

> wartość 3 kN .

Tydzień temu byłem na przeglądzie i siły hamowania wyszły takie:

Oś przednia L: 2,48 kN P: 2,59 kN

Oś tylna L: 1,49 kN P: 1,45 kN

W hamulcach nie zmieniano nic od wyjazdu z fabryki (poza okresowym czyszczeniem i wymianą płynu hamulcowego) tarcze, klocki, bębny i okładziny są fabryczne.

Napisano

> Tydzień temu byłem na przeglądzie i siły hamowania wyszły takie:

> Oś przednia L: 2,48 kN P: 2,59 kN

> Oś tylna L: 1,49 kN P: 1,45 kN

> W hamulcach nie zmieniano nic od wyjazdu z fabryki (poza okresowym

> czyszczeniem i wymianą płynu hamulcowego) tarcze, klocki, bębny

> i okładziny są fabryczne.

Nie jestem do końca pewien i nie pamiętam dokładnie jakie mogą być dopuszczalne różnice w sile hamowania kół przednich, ale ja bym chodził chory jakbym miał taką różnicę z przodu. Tył jak najbardziej moim zdaniem wporządalku.

A pytanko, chcesz powiedzieć, że nie jeszcze nie wymieniałeś ani klocków ani tarczy odkąd auto wyjechało z fabryki (bo rozumię że jesteś pierwszym właścicielem)??

I jeszcze jedno - na czym polegają u Ciebie okresowe czyszczenie hamulcy??

PZDR VEN

Napisano

> Oś przednia L: 2,48 kN P: 2,59 kN

> Oś tylna L: 1,49 kN P: 1,45 kN

Uuuu... Rozbieraj i walcz, bo różnica 4% i 3%.... Kiepsko...

grinser006.gifzlosnik.gif Żartuję, Dziewięciu na dziesięciu kiedrowców w tym kraju powinno Ci zazdrościć wink.gif

A jak ręczny?

A tak przy okazji... Hamulce z tyłu robiłem w czerwcu (bębny, szczęki, samoregulatory i cylinderki), dałem 2000 km na ułożenie się. Pojechałem na "ścieżkę" i po raz pierwszy w życiu zobaczyłem różnicę 0% winner.gif Przód mnie zawiódł, bo różnica 2% grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> Nie jestem do końca pewien i nie pamiętam dokładnie jakie mogą być

> dopuszczalne różnice w sile hamowania kół przednich

Diagnosta nie podbije dowodu jeśli więcej niż 30%

> ale ja bym chodził chory jakbym miał taką różnicę z przodu.

No dajże spokój... 4% różnicy. Toż to się mieści w granicach błędu urządzenia pomiarowego.

Pozdroofka

Napisano

> No dajże spokój... 4% różnicy. Toż to się mieści w granicach błędu

> urządzenia pomiarowego.

Pewnie dałbym sobie spokój po z czyszczeniem i ponownym montowaniem i sprawdzaniem wszystkiego należycie jeżeli po 10 pomiarze nic by się nie zmieniło zeby.GIF

PZDR VEN

Napisano

> A pytanko, chcesz powiedzieć, że nie jeszcze nie wymieniałeś ani

> klocków ani tarczy odkąd auto wyjechało z fabryki (bo rozumię że

> jesteś pierwszym właścicielem)??

Tak. Przebieg 108 kkm

> I jeszcze jedno - na czym polegają u Ciebie okresowe czyszczenie

> hamulcy??

> PZDR VEN

Przód: oczyszczenie z pyłu i korozji, przesmarowanie prowadnic klocków z przodu. Tył: usunięcie pyłu i korozji.

Napisano

> Tak. Przebieg 108 kkm

> Przód: oczyszczenie z pyłu i korozji, przesmarowanie prowadnic

> klocków z przodu. Tył: usunięcie pyłu i korozji.

To ty chyba wogule nie hamujesz zeby.GIF

No ja zawsze przeczyszczam jak zmieniam koła zimowe na letnie i odwrotnie. Ale przyznam się szczerze u mnie ponad 200kkm a z tyłu bębny jeszcze nigdy nie otwierane. Co prawda ręczny łapie elegancko, ale pewnie jakbym zdjął bęben to by się wszystko wysypało.

PZDR VEN

Napisano

Ale przyznam się szczerze u mnie ponad 200kkm a z

> tyłu bębny jeszcze nigdy nie otwierane. Co prawda ręczny łapie

> elegancko, ale pewnie jakbym zdjął bęben to by się wszystko

> wysypało.

Obawiam sie ze po zdjeciu bebnow ukazalyby sie jeszcze calkiem przyzwoite szczeki i mechanizm w niezlym stanie (reczny dziala...), tyle ze bebny moglyby byc cienkawe.

U siebie zdjalem z czystej ciekawosci (208 kkm, nic nie ruszane). Szczeki i caly mechanizm w porzadku, samoregulatory dzialaja, linki dzialaja, zuzycie szczek mniej wiecej polowa, cylinderki suche...tyle ze beben na granicy max srednicy, ale na wiosne inne hamulce...

O reszcie, czyli wymianie calego ukladu hamulcowego i mozliwych opcjach juz mi sie nie chce pisac...

Pozdrawiam

Napisano

tosh a czy dodanie dodatkowego pojemnika na podcisnienie w serwie moze przyniesc poprawe miekkosci hamulca? widzialem cos takiego u kolegi w vectrze. twierdzil, ze dziala.

pojemnik to puszka przerobiona z gasnicy z wspawanymi dwoma kroccami podlaczona do serwa.

Napisano

Podłączę się pod temat. Dorwałem serwo z pompką z Astry GSi. Niestety ma ona 2 wyjścia do pompy ABS. U mnie jest układ bez ABS-u i nijak nie idzie tego podłączyć. Chciałem przełożyć swoją pompkę do tamtego serwa, ale inaczej są one mocowane ( moja jest przykręcana na 2-óch śrubach poziomo, a tamta na 2-óch śrubach pod kątem ok. 45 stopni). Czy jest coś takiego jak trójnik lub rozgałęźnik przewodów hamulcowych? Lub czy można spróbować skręcić górną pokrywę serwa o 45 stopni?

Napisano

> dodanie dodatkowego pojemnika na podcisnienie w serwie

> moze przyniesc poprawe miekkosci hamulca?

Widzialem takie cuda, niestety na zywca nie mialem okazji przetestowac. Jest to po prostu zwiekszenie rezerwy podcisnienia (dziala jak wieksze serwo). Podobno silnik potrafi gasnac na wolnych obrotach podczas hamowania, ale spotkalem sie z wieloma przerobkami ukladu hamulcowego i wrzucenie nieco wiekszego serwa nie powoduje skutkow ujemnych, a jedynie (ale pozadane) zwiekszenie skutecznosci ukladu hamowania. Przed takowym zbiornikiem nalezy zainstalowac zawor jednokierunkowy, sa do kupienia.

Podobnie jest z pneumatycznymi ukladami sterowania osprzetem silnika wTDI, gdzie zainstalowany jest zbiornik "rezerwy podcisnienia"-w zwyklym TD tego nie ma.

Ale wg. mnie jest to nieco dorazne rozwiazanie. Najwieksze znaczenie w calym ukladzie ma wydajnosc pompy hamulcowej, srednica tloczkow w zaciskach i srednica tarczy hamulcowej (wieksza srednica, wieksza powierzchnia styku klockow hamulcowych z tarcza plus oczywiscie wentylacja tarczy).

Teoretycznie jest mozliwe zainstalowanie do AF zaciskow hamulcowych z Omegi B i tarcz 286 mm...Niestety projekt wymaga scislego dopracowania kontrukcji.

Pozdrawiam

Napisano

> Omegi B i tarcz 286 mm...Niestety projekt wymaga scislego

> dopracowania kontrukcji.

Tosh, mozesz coś wiecej napisac proszę? Podłącze sie pod temat.

W tej chwili mam bebny zamienione na tarcze z GSI i przód mi za słabo hamuje w stosunku do tyłu. Pompa ta sama.

Czy tarcze od Omegi + zaciski to plug and pray czy coś jeszcze trzeba kombinowac?

Jak z serwem od Omegi, da sie je przełożyć również bez zmiany pompy i mocowania?

Pozdrawiam

p.

Napisano

Niestety tarcze i zaciski z OB nie pasuja plug and play, pasowalem do kolumny z AF i konieczne jest dorobienie odpowiednich dystansow, ale szczegolow teraz nie podam, bo sprawdzane bylo dosyc pobieznie bez wymiarowania. moge napisac tylko tyle, ze tarcza z OB ma plytkie odsadzenie w stosunku do tarczy z AF i tu trzeba pokombinowac, niemniej jednak wielkosc tloczka zacisku w OB zacheca...

Na razie rzucam tylko propozycje przerobek, a jest co przerobic.

Temat jest rozwojowy, bo mam dostep do czesci z roznych modeli Opla i staram sie wybrac najbardziej sensowna/skuteczna/bezpieczna opcje.

Pozdrawiam

Napisano

> Przed takowym

> zbiornikiem nalezy zainstalowac zawor jednokierunkowy, sa do

> kupienia.

czy wiesz moze jakie podcisnienie panuje w serwie? i czy kojarzysz ile mm ma ta czarna rurka laczaca serwo z blokiem.

nie mam auta zeby zmierzyc, a chcialbym juz zaczac poszukiwania takiego zaworka. wiem, ze chyba mozna uzyc oryginalnego ale wolalbym nie.

Napisano

Taki zaworek mozna kupic chocby w IC za cale chyba 8 PLN. Wewnatrz przewod ma srednice ok 8 do 10 mm, ale jak zmierze do dam znac.

Robilem niedawno przewod podcisnienia serwa w Transporterze T4, poniewaz stary zaginal w niewiadomych okolicznosciach i uzylem wlasnie takiego zaworu.

podcisnienie w serwie to 0,8 bar dla silnikow benzynowych i 0,98 bar dla diesli.

Znaczna poprawe sily hamowania mozna uzyskac przez wymiane przedowow hamulcowych gietkich na zbrojone, z tym ze sa one dosyc drogie. Cisnienie w ukladzie hamulcowym podczas hamowania to ok 80 bar, ktore moze "rozdymac" stare przewody hamulcowe, przez co traci sie sile hamowania. Nawet po wymianie przewodow gietkich na nowe, zwykle, mozna zaobserwowac nieznaczna poprawe.

Dla zainteresowanych pierwszy, praktycznie z brzegu link po googlowaniu.

Pozdrawiam

Napisano

> Taki zaworek mozna kupic chocby w IC za cale chyba 8 PLN.

jak Ty szukasz czesci w tym katalogu? wpisuje rozne hasla i wyskakuje mi wszystko tylko nie to co trzeba.

Napisano

> jak Ty szukasz czesci w tym katalogu? wpisuje rozne hasla i wyskakuje

> mi wszystko tylko nie to co trzeba.

Podpowiedz najpierw w jakim katalogu szukasz- internetowym czy off-line na dysku??

Napisano

> Podpowiedz najpierw w jakim katalogu szukasz- internetowym czy

> off-line na dysku??

internetowym

Napisano

> internetowym

Cos im ten internetowy kiepsko dziala lub moze jest to osobna spolka pod ta nazwa.

Sprawdzalem na paru czesciach, ze oni nie mieli na stanie

a mi na moim pokazywalo z wyszczegolnieniem na oddzialy,

gdzie i ile sztuk znajduje sie hmm.gif

Napisano

> Cos im ten internetowy kiepsko dziala lub moze jest to osobna spolka

> pod ta nazwa.

> Sprawdzalem na paru czesciach, ze oni nie mieli na stanie

> a mi na moim pokazywalo z wyszczegolnieniem na oddzialy,

> gdzie i ile sztuk znajduje sie

czy moglbys wiec sprawdzic ten zaworek? czy maja go we wroclawiu.

dzieki.

Napisano

> WITAM SWEGO CZASU NA FORUM BYL PORUSZANY WATEK ,JAK POPRAWIC

> HAMOWANIE W ASTRZE 1 - ce PODOBNO JAK PAMIETAM TO ZAKLADALO ,

> SIE CYLINDERKI DO TYLU WIEKSZE OD OMEGI ale ,MOGE SIE MYLIC ,

> MAM TEPY HAMULEC WSZYSTKO NOWE , WE FIACIE 125p MIALEM LEPSZE

> HAMOWANIE PROSZE GRONO O PODPOWIEDZI , SUGESTIE

u mnie pomogła ostatnio wymiana serwa zlosnik.gif

ale poprzednie się rozszczelniło, więc po naprawie wróciło do normy, a nie "się ulepszyło" ;-)

Napisano

> czy moglbys wiec sprawdzic ten zaworek? czy maja go we wroclawiu.

> dzieki.

Znalezc cos w ich katalogu to masakra.

Jutro Tosh podrzuci mi numer to znajde i sprawdze,

ewentualnie zamiennik.

Nie chce mi sie przewijac tysiecy pozycji tylko po nazwie sick.gif

EDIT:

Wspolnymi silami z Toshem:

Jest ten zaworek, cene ma extra 4,73zl tylko jest maly problem,

nie ma w zadnym oddziale w Polsce, to ta zla wiadomosc.

Dobra to w centrali maja 7 sztuk biglaugh.gif

Nr tego: 24.7718-7301.2 firma ATE zawor zwrotny.

Idz u siebie i niech sciagna z centrali.

Napisano

> Znalezc cos w ich katalogu to masakra.

to widze, ze nie tylko ja mam problem

> Jutro Tosh podrzuci mi numer to znajde i sprawdze,

> ewentualnie zamiennik.

> Nie chce mi sie przewijac tysiecy pozycji tylko po nazwie

> EDIT:

> Wspolnymi silami z Toshem:

> Jest ten zaworek, cene ma extra 4,73zl tylko jest maly problem,

> nie ma w zadnym oddziale w Polsce, to ta zla wiadomosc.

> Dobra to w centrali maja 7 sztuk

> Nr tego: 24.7718-7301.2 firma ATE zawor zwrotny.

> Idz u siebie i niech sciagna z centrali.

20.GIF podziekowal

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.