Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypowiedzenie ubezpieczenia OC

Featured Replies

Napisano

kilka informacji:

- auto jest zarejestrowane na mnie i na żonę

- w ubezpieczeniu jest mowa o żonie (na pierwszym miejscu) i o mnie jako kolejnym kierowcy/właścicielu

wysłałem dziś faksem wypowiedzenie umowy ubezpieczenia OC, wpisałem swoje dane

zadzwoniłem żeby dowiedzieć się czy otrzymali a podczas rozmowy konsultantka poinformowała mnie że wypowiedzenie owszem doszło, ale jest nieważne, bo podpisałem je ja, a nie żona

moje pytanie: DLACZEGO (jeśli jestem współwłaścicielem, jeśli jestem wpisany na umowie ubezpieczenia) twierdzą, że wypowiedzenie jest nieważne, bo nie podpisała go moja żona

czy nie wystarczą moje dane i mój podpis ?

przez to musiałem żonkę wysłać specjalnie na pocztę tylko po to żeby wysłała faks

nosz ręce opadają ... sick.gif

Napisano

> kilka informacji:

> - auto jest zarejestrowane na mnie i na żonę

Dwóch właścicieli = dwa podpisy na umowach i wypowiedzeniach.

Zaś samo wypowiedzenie może dostarczyć dowolna osoba, lub ewentualnie faks.

Napisano
  • Autor

> Dwóch właścicieli = dwa podpisy na umowach i wypowiedzeniach.

umowa była zawarta przez net = nie było żadnych podpisów

podczas oględzin auta byłem ja = jest mój podpis (chyba - bo nie pamiętam czy był wymagany)

wysłałem jedno wypowiedzenie - jest na nim mój podpis - takie im nie pasowało bo musi być podpis żony

no to pojechała żonka wysłać faks

jeśli teraz się okaże że jeszcze im coś nie pasuje to niech spadają na palmę

dwa podpisy mają, niech se maile złożą ...

> Zaś samo wypowiedzenie może dostarczyć dowolna osoba, lub ewentualnie

> faks.

dostarczyć może ktokolwiek - nikt nie sprawdzi tożsamości podczas wysyłania faxu

lipa z tym że pomimo zawarcia umowy na dwie osoby kolejność jest ważna

Napisano

> lipa z tym że pomimo zawarcia umowy na dwie osoby kolejność jest

> ważna

Nie miałem nigdy ubezpieczenia "na odległość" i bez podpisów. O ważności 'kolejności' też nie słyszałem. Jako przykład podam, że jak moja dziewczyna kupowała samochód, nie miała żadnych zniżek. Ja mam 60%. Wpisaliśmy się do umowy kupna razem - ona jest na pierwszej stronie dowodu, ja w uwagach. Zniżka została naliczona, jak na mnie, czyli 60%.

Generalnie, jeżeli ubezpieczalnia może sie od czegoś wykpić, to to zrobi. Nie wolno dawać jej możliwości okradzenia nas.

Mogę tylko powtórzyć -> jest dwóch właścicieli, to oboje muszą wypowiedzieć umowę. oslabiony.gif

Napisano

Tak jak ktos napisal, 2 wlascicieli - 2 podpisy, ewentualnie notarialne melnomocnictwo i nie ma zmiluj sie.

Zawieranie umow i ich rozwiazywanie to nie tylko w TU 2 rozne bajki.

Napisano

moze sie przyda

OŚWIADCZENIE

Oświadczam, że rezygnuję z dalszego ubezpieczenia OC

Komunikacyjnego powyżej 30 dni od daty zakupu

na samochód marki - ___________________________

Nr rejestracyjny - ________________

Nr nadwozia VIN ____________________________

Miejscowość i data ____________________________

Podpis ______________

Napisano

Wypowiedzenie może wypowiedzieć właściciel pojazdu lub ubezpieczający. Jeżeli ubezpieczającym na polisie jesteś Ty, to Ty masz prawo sam wypowiedzieć polisę OC.

Napisano

w zeszłym roku żona wypowiedziała ubezpieczenie, samochód na żonę a ja dopisany (zniżki), wystarczył podpis żony w ubezpieczalni, w tym roku również żona składała rezygnację i nie robili problemów ok.gif

Napisano

> Mogę tylko powtórzyć -> jest dwóch właścicieli, to oboje muszą

> wypowiedzieć umowę.

Po pierwsze primo (w ustosunkowaniu się do wcześniejszego posta). Nigdy nie jest potrzebny podpis wszystkich wspówłścicieli na polisie. Dokładnie to w polisie okreśła się Ubezpieczajacego (osobę zawierajacą umowę) oraz Ubezpieczonych (osoby na których rzecz zawarto umowę). Ubezpieczajacy wcale nie musi być z Ubezpieczonym, może to być ooba trzecia. Ja np. ubezpieczam mieszkanie mojej mamy - bo tak chcę, bo mam zniżki itp. Mamy kilka samochodów na współwłasność i zawsze polisę podpisuje tylko jeden z nas.

Następna kwestia, to kwestia uprawnienia współwłaściciela do rzoporządzania rzeczą. Każdy ze współwłaścicieli ma prawo dokonywać wszelkich czynności nie przekraczajacych zakresu zwykłego zarządu. Parę lat temu likwidowałem szkodę w samochodzie. Likiwdacja polegała na udzieleniu pełnomocnictwa do odbioru odszkodowania warsztatowi blacharskiemu. Likwidator zaczął mnie "leczyć" że muszą byc podpisy pozostałych współwłaścicieli (zdaje się nawet na zgłoszeniu szkody) na co ja mu odpowiedziałem, ze jest to czynność skierowana na zachowanie rzeczy (przywrócenia stanu poprzedniego). Ergo - w tym momencie nie przekraczam czynności zwykłego zarządu. Więc zasugerowałem mu żeby się wypchał, zawłaszcza że ja tych pieniędzy nawet nie zobaczę, więc nie ukradnę wspólnikom.

Co do wypowiedzenia umowy OC, to najlepiej napisać, że "wypowiadam umowę w zwiazku z zawarciem nowej umowy w TU ....." I tu już raczej nie ma mowy o przekroczeniu zakresu zwykłego zarządu. Inaczej można mieć podjerzenie, że ktoś wypowiada umowę, bo chce zaoszczędzić parę stówek i wogóle nie zamierza ubezpieczać samochodu. A tu już w grę wchodzi odpowiedzialność (również współwłaściciela), miedzy innymi wzgledem UFG.

Napisano

> Następna kwestia, to kwestia uprawnienia współwłaściciela do

> rzoporządzania rzeczą. Każdy ze współwłaścicieli ma prawo

> dokonywać wszelkich czynności nie przekraczajacych zakresu

> zwykłego zarządu. Parę lat temu likwidowałem szkodę w

> samochodzie. Likiwdacja polegała na udzieleniu pełnomocnictwa do

> odbioru odszkodowania warsztatowi blacharskiemu. Likwidator

> zaczął mnie "leczyć" że muszą byc podpisy pozostałych

> współwłaścicieli (zdaje się nawet na zgłoszeniu szkody) na co ja

> mu odpowiedziałem, ze jest to czynność skierowana na zachowanie

> rzeczy (przywrócenia stanu poprzedniego). Ergo - w tym momencie

> nie przekraczam czynności zwykłego zarządu. Więc zasugerowałem

> mu żeby się wypchał, zawłaszcza że ja tych pieniędzy nawet nie

> zobaczę, więc nie ukradnę wspólnikom.

To jest wsumie bardzo interesujacy fragment.

Warto by to do jakiegos FAQ wrzucic albo cos.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.