Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G - pytanie odnośnie reflektorów?

Featured Replies

Napisano

Witam,

dzisiaj w mojej nowo zakupionej Astrze wymieniałem żarówki świateł mijania - H7. Nie spojrzałem wcześniej i nie wiem czy dobrze założyłem. Otóż po założeniu, jak spojrzałem, to lewa jest prosto (pionowo) a prawa jest odchylona o jakieś 45 stopni w prawo, patrząc z przodu samochodu. Nie wiem czy jasno napisałem, więc dołączam radosną twórczość. Czy ten typ tak ma, czy coś nie tak założyłem, chociaż inaczej oprawka mi wejść nie chaciała - a innej Astry w okolicy nie było frown.gif

282766274-Lampy.JPG

post-24031-14352503941875_thumb.jpg

Napisano

Mam wrażenie, że obie masz źle załozone, ale może niech się wypowiedzą właściciele Astr G wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Tylko w jedne pozycji da się zamontować żarówki. Inaczej się nie da wsadzić.

Napisano

> Tylko w jedne pozycji da się zamontować żarówki. Inaczej się nie da

> wsadzić.

No tu sie mylisz grinser006.gif

jak widac da rade.

Dodam tylko, ze kazde czy H-4 czy H-7 maja jedna poprawna pozycje.

Napisano
  • Autor

> No tu sie mylisz

> jak widac da rade.

> Dodam tylko, ze kazde czy H-4 czy H-7 maja jedna poprawna pozycje.

No właśnie z H4 w Sejku nie miałem problemu, bo można ją było wsadzić tylko w jednej pozycji i blokowało się sprężynką. A tutaj lekkie zdziwko, bo trzeba włożyć i przekręcić. O ile lewa (patrząc z przodu samochodu), czyli z prostopadle do ziemi ustawionym żarnikiem nie budzi mojego niepokoju, to ta lewa mnie lekko zastanawia. Ale inaczej poprostu nie mogłem tej oprawki włożyć, żeby po przekręceniu była tak jak lewa confused.gifOprawka w lewej jest skierowana kablami w dół w w prawej jest lekko obrócona.

Jakby ktoś w wolnej chwili jutro sprawdził, jak jest w jego samochodzie, to będę wdzięczny.

Napisano

Jak wlozyles inaczej to chyba polamales bolce w uchwycie zarowki, aczkolwiek niekoniecznie - zalezy ile sily uzyles aby wsadzic to z powrotem. Zerknij jeszcze raz i zobacz czy na pewno dobrze osadziles uchwyt. Tam sa trzy bolce ktore maja dokladnie wsadzone w trzy miejsca roznej wilekosci w lampie. Jak zrobiles inaczej to popraw. same osadzenie zarowki w oprawce tez ma tylko jedno miejsce prawidlowe, ale widzialem specjalistow od tworzenia nowych technik osadzania zarowki.

Napisano

W H-4 nie miales problemu, bo byly 3 "jezyki".

W H-7 jest jeden i dwa wypusty.

Jesli faktycznie twierdzisz, ze dobrze wlozyles to jedyna opcja:

nie pamietam jak zbudowany jest reflektor, czy gniazdo moze sie

obrocic.

To musza koledzy potwierdzic.

Napisano
  • Autor

Tak jeszcze szukałem w necie i natrafiłem na zdjęcie prezentujące jakieś lepsze żarówki.

282766559-dsc00580eo3.jpg

Jak podjechałem pod ścianę po wymianie, to miałem taki sam efekt, tzn. światło lewej lampy jest z "przerwą" na środku - znaczy się na środku jest ciemność; natomiast prawa świeci normalnie, więc może ten typ tak ma pad.gif

I dlatego zacząłem się przyglądać, dlaczego jest ta przerwa w lewym świetle - i tak myślę na 99% że to przez to przekręcenie.

A oprawki nie połamałem, cała jest - znaczy się taka jak druga

post-24031-14352503942885_thumb.jpg

Napisano

> Tak jeszcze szukałem w necie i natrafiłem na zdjęcie prezentujące

> jakieś lepsze żarówki.

> Jak podjechałem pod ścianę po wymianie, to miałem taki sam efekt,

> tzn. światło lewej lampy jest z "przerwą" na środku - znaczy się

> na środku jest ciemność; natomiast prawa świeci normalnie, więc

> może ten typ tak ma

> I dlatego zacząłem się przyglądać, dlaczego jest ta przerwa w lewym

> świetle - i tak myślę na 99% że to przez to przekręcenie.

> A oprawki nie połamałem, cała jest - znaczy się taka jak druga

tez mam taką przerwe po lewej stronie. grinser006.gif

Napisano

Czy ten typ tak ma, czy coś nie

> tak założyłem, chociaż inaczej oprawka mi wejść nie chaciała - a

> innej Astry w okolicy nie było

Ten typ tak ma. Nic nie kombinuj. Jeżeli nadal będziesz miał jakieś wątpliwości to jedź na stację diagnostyczną i sprawdź ustawienie świateł.

Napisano

Ja co prawda nie przyglądałem się na strumień światła padający na ścianę, ale podczas jazy widze takie ciemniejsze plamy na drodze. Reflektory dokładnie, równomiernie nie doświetlają. W fce mam równomierne. Jutro zerknę jak siedzą żarówki .

Napisano

U mnie prawa (po stonie pasażera) wchodzi super jednoznaczne, natomiast lewa jakoś tak z pewną nieśmiałością i jak za bardzo kombinuję to zdarza sie przekręcić ją za mocno.

Napisano

Sprawdziłem przed chwilą i oba żarniki są ustawione pionowo

Napisano
  • Autor

> Sprawdziłem przed chwilą i oba żarniki są ustawione pionowo

hmm.gif

Napisano

Mam dokładnie tak samo,też po wymianie zastanawiałem się czy to prawidłowo,ale ostatnia wizyta na stacji diagnostycznej rozwiała wszelkie wątpliwości ok.gif.

Napisano

Sprawdzałem dzisiaj i lewa zarówka- żarnik jest przekrzywiony tak jak na szkicu. Raczej tej zarówki nie da sie inaczej włorzyc pasuje tylko w jedno miejsce.

Napisano

to ja już sam nic nie wiem panowie... aż dzisiaj sprawdziłem... ja mam obydwie przekrzywione... confused.gif

Napisano

> lewa jest

> prosto (pionowo) a prawa jest odchylona o jakieś 45 stopni w

> prawo, patrząc z przodu samochodu.

Mam tak samo, ale zaznaczam, że reflektory są innych producentów: lewy Hella, prawy Arteb. IMO nie ma to znaczenia, bo w naszych lampach wiązka światła jest kształtowana przez kształt odbłyśnika, a nie przesłonę w żarówce i jakbyś nie kręcił, to zawsze będzie świecić tak samo. Z tego powodu trzeba zmieniać reflektory w importowanych prywatnie Anglikach.

Lewa wiązka u mnie też ma przerwę - podejrzewam, że jest ona celowa, żeby nie oślepiać jadących z naprzeciwka (świeci mocno tylko na wprost i bardzo w lewo). Przerwę tę widać tylko gdyświecimy na ścianę z bliska, podczas jazdy widoczny jest kształt plamy świetlnej na drodze w postaci litery "m", a nie "n".

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.