Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wahacze - wymiana tulei czy całego wahacza?

Featured Replies

Napisano

Przy przeglądzie okazało się że sa do wymiany tylnie tuleje w przednich wahaczach.

Zastanawiam się nad kupnem kpompletu nowych wahaczy i ich wymiany.

Koszt wymiany samych tulei to ok 50-80 zł za tuleję + 120 zł za robociznę (strona).

Wychodzi więc prawie cztery stówki za wymianę samych tulei.

Co sądzićie o opcji wymiany wahaczy na nowe i co byscie ewentualnie polecili?

Czy to co podrzuciłem ponizej to dobry wybór?

TEKNOROT

A może którys z ponizeszego linka

Lista wahaczy

Dziękuje za pomoc

Napisano

> Co sądzićie o opcji wymiany wahaczy na nowe i co byscie ewentualnie

> polecili?

IMHO lepiej wymienić na nowe prod. TRW

Napisano

wymieniałem same tuleje (50zł/szt) i póki co jestem zadowolony (ale wymianę miałem po znajomości, więc koszt nieporównywalny)

Napisano

My,.. po 2005-tym nie mamy takiego dylematu. Po prostu brak tulei na rynku ( na śrubę 14mm )

Napisano

> My,.. po 2005-tym nie mamy takiego dylematu. Po prostu brak tulei na

> rynku ( na śrubę 14mm )

hmmmm

A tylna to nie czasem taka??

Chyba przednia to przeklęta 14 ?? Czy się mi pozajączkowało ?

Ja właśnie z powodu tej "cudownej" 14 i zaporowej ceny oryginału u fiuta od jakiś 2tys się bujam na tym teknort.

Za wcześnie jeszcze moim zdaniem na opinie o tym żelastwie.

Napisano

> Chyba przednia to przeklęta 14 ?? Czy się mi pozajączkowało ?

> Ja właśnie z powodu tej "cudownej"

14 i zaporowej ceny oryginału u

> fiuta od jakiś 2tys się bujam na tym teknort.

Skoro założyłeś tą tuleje i masz auto po 2005 to znaczy, że może mi się pozajączkowało i chodzi o przednią tuleje. Jeszcze mi nic nie stuka więc nie wnikałem,.. ale wkrótce przyjdzie i na mnie pora

Napisano

Zajrzyj TU

To jest zakład, specjalizujący się w wymianie i regeneracji między innymi wahaczy. Ma swoją renomę. Minusem jest to, że są duże kolejki i musisz w nich odstać swoje. Nie polecam przyjazdu w poniedziałki bo to dzień warszawskich taksówkarzy. Ceny przyzwoite na kieszeń każdego.

Napisano

> Innych chyba nie ma na rynku (?)

troche wahaczy jest na rynku:

TC1135 DELPHI

19959 FEBI BILSTEIN

49042 MAPCO

F930 METZGER

FIWP0938 MOOG

G6755 OPTIMAL

QSA1927S QUINTON HAZELL

19672 SIDEM

i napewno nie jest to cala lista dostepnych firm ktora klepie wahacze do stilacza wink.gif

Napisano

> Miałem na mysli same tuleje

trzeba by szukac po takich numerach

2419 BIRTH

SS2529 FAI AUTOPARTS

FI-SB-2510 MOOG

5102323 NK

1215560 OCAP

F8-5264 OPTIMAL

819633 SIDEM

8500 15810 TRISCAN

i

2420 BIRTH

SS2530 FAI AUTOPARTS

FI-SB-2511 MOOG

5102324 NK

1215561 OCAP

F8-5265 OPTIMAL

819634 SIDEM

8500 15809 TRISCAN

tyle moge w domu sprawdzic aktualnie

EDIT ale to chyba sa klamoty przed zmianowe do 2005 tak ze z deka namieszalem blush.gif

Napisano

Chyba tak zakrecony.gifzakrecony.gif

Rok 2005 jest tu kluczowy, podaj zamienniki 100% do fabrycznych wahaczy z tuleją fi 14 inne niż te teknort-y zakrecony.gifzakrecony.gif

Ja już 2 razy odsyłałem, a miały na 100% pasować 270635636-JUMP2.gif270635636-JUMP2.gif

Jak ktoś 100% zna zamienniki i ich numery proszę o podanie bardzo chętnie zakonotuję sobie waytogo.gif

Kto wie jak mi długo pociągnie ten założony teknort sciana.gif

Napisano

ale jako ze mam troche klamotow do zamowienia do merei i a8 to jutro bede krecil na hurt do kumpla to zapyam czy cos sie innego niz teknorot pojawilo na rynku z ta magiczna 14tka zlosnik.gif

moze akurat ktos juz zaczal to klepac bo powinni w sumie to nie zadne bugatti zeby takie cuda z tulejaki z zamiennika robic zeby.GIF

Napisano

pod srednice 14mm pojawil sie przypis o impergomie, jutro cos wiecej ustale czy faktycznie impergom robi tulejki i sa dostepne czy to narazie tylko czysty numer katalogowy jest bez pokrycia w fizycznych stanach

Napisano

> pod srednice 14mm pojawil sie przypis o impergomie, jutro cos wiecej

Czy coś już wiadomo na temat tych tulei. Czeka mnie też wymiana albo wahacza (pozmianowy), ale cena w serwisie powala ,coś koło 700zł , nie znalazłem zamiennika, albo samych tulei których prawdopodobnie też nie ma.

Znajomy mechanik zaproponował mi także rozwiercenie tulei w nowym wahaczu z 12 na 14mm, ale to chyba hardcore, jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Napisano

Moje zdanie, zmień mechanika biglaugh.gifbiglaugh.gif

A serio, to Ci powiem za jakieś pół roku czy było warto kupić tego tenkrota czy ja mu tam za połowę ceny oryginału w ASiO.

Rozwiercanie jak dla mnie to więcej niż hardcor, ta tuleja ma chyba z 7 - 10 cm kto to równo, bez przegrzania i osiowo przewierci???

Bo na pewno nie mechanik ręką ani wiertarką stołowa.

Jakaś maszynka co to zrobi pewnie by się znalazła.

Ja jednak gdybym miał jej szukać i potem dla odmiany się zastanawiać czy ścianka tulejki nie jest za cienka - wolę choćby na 10-15kkm tańszy zamiennik.

Padnie wcześniej, będzie kara za oszczędność i następnym razem niestety oryginał i ASiO

Napisano

> A serio, to Ci powiem za jakieś pół roku czy było warto >kupić tego tenkrota

Tak, opłaca się. Syfny teknorot (mam obecnie zamontowane) za 215 PLN ze zbyt miękką gumą w tulejach, kontra oryginalny TRW za 255 na allegro. Plus zbieżność 70 PLN za każdym razem. Interes po byku.

Napisano

> Tak, opłaca się. Syfny teknorot (mam obecnie zamontowane) za 215 PLN

> ze zbyt miękką gumą w tulejach, kontra oryginalny TRW za 255 na

> allegro. Plus zbieżność 70 PLN za każdym razem. Interes po byku.

Proponuję koledze jeszcze raz przeczytać cały wątek, a potem przemyśleć swoją wypowiedź hmm.gif

A jak kolega ma możliwość zakupu TRW z dziurką 14 za 255 to poproszę od razu kpl- płacę po zmierzeniu dziurki biglaugh.gifbiglaugh.gif

Myślę, że od razu będą zamówienia od innych.

Proponuję też nie wierzyć sprzedawcą na alledrogo co piszą, że ich wahacz pasuje do wszystkich stilonów bo to g.... prawda.

Zresztą co będę od nowa wątek przepisywał - po prostu przeczytaj ze zrozumieniem od początku biglaugh.gif

W sumie co mi szkodzi - skrót:

wahacz dziurka 12 od wyboru do koloru do września 2004, po tej magicznej dacie jest dziurka 14 i mały wybór.

To powoduje, że dla młodszych stilonów wahacz vemy czy tenszrota za 250 jest okazją, dla starszych jest kpiną bo mogą za tą cenę wybierać co kupić ( między innymi TRW ).

I ostatnia myśl już - w katalogu TRW jest tylko jedna pozycja i jeden numer wahacza i to tego z dziurką 12.

Napisano

Uczciwy i rzetelny sprzedawca znam z autopsji- złego słowa nie powiem - polecam.

Sprawdził bym tylko u niego kto jest producentem ( bo na pewno nie nasz ukochany FIAT zakrecony.gif), nie zdziwił bym się gdyby to była VEMA w ASiO proponowana jako oryginalny zamiennik.

W czasie gdy ja musiałem się z tym zmierzyć Pan Łukasz ( AKUKI)nie miał w ofercie - pytałem

Napisano

Podepnę się pod wątek...

Wymieniłem u siebie kompletne wahacze i po 3kkm widzę zaolejenie wokół jednej tulei z prawej strony icon_eek.gif Reklamowałem u sprzedawcy części, ale ten twierdzi że tuleje w wahaczach nie mają oleju i pewnie mi z amora cieknie.

Czy mógłby mnie ktoś oświecić - czy tulejki w wahaczu są z olejem? A jeśli nie - to skąd zaolejenie po tak małym przebiegu? niewiem.gif

Napisano

> Czy mógłby mnie ktoś oświecić - czy tulejki w wahaczu są z olejem? A

> jeśli nie - to skąd zaolejenie po tak małym przebiegu?

W tylnych tulejkach jest oleum lub inne mazidło na 100% w przednich hmm.gifhmm.gif nie wiem niewiem.gif

Przednia wygląda jak zwykły zimerblok czy jak to tam się zwie.

Tylna znacznie poważniej się prezentuje.

100% objaw zgonu tylnej to gluty pod autem, widać też "mokrość" samej tuleji.

Napisano

> Przy przeglądzie okazało się że sa do wymiany tylnie tuleje w

> przednich wahaczach.

Wiec kupujesz wahacze i wymieniasz całe - ja ostatnio za wahacz w ASO - tym razem zależało mi na czasie - kupowałem mlot.gif za 289 zł.....

Przypominam tobie,że wahacz to nie tylko tuleje swiety.gif

Napisano

> Wiec kupujesz wahacze i wymieniasz całe - ja ostatnio za wahacz w ASO

> - tym razem zależało mi na czasie - kupowałem za 289 zł.....

> Przypominam tobie,że wahacz to nie tylko tuleje

Jeżeli to oryginał to dobra cena, ale jakbyś miał kupic pozmianowy to jeszcze musiałbyś 4 stówki dorzucic.

Mi dziasiaj udało się dostac tuleje fi 14, nie wiem jakiej firmy, załatwiane przez kilku ludzi podobno specjalistów od części Fiata.

Tak czy inaczej wyglądają nieźle, jest na nich napisany numer 562116. Po wrzuceniu numeru w google znajdziemy coś takiego

http://www.axel-augustin.de/shop/product...orn-hinten.html . Ja dałem po 45zł od sztuki. W sobotę montaż.

Napisano

Daj jakiś namiar na źródełko. Może też przetestuje te tuleje zanim cena oryginalnych wahaczy spadnie

Napisano

> Daj jakiś namiar na źródełko. Może też przetestuje te tuleje zanim

> cena oryginalnych wahaczy spadnie

Zawsze jest alternatywa biglaugh.gifbiglaugh.gif

Tutaj

Napisano

> Tutaj

Hmm,.. tylko w opisie jest 2001>

Może ta róznica 12/14 jest jednak w przedniej tulei, a tylne są takie same dla wszystkich roczników?

Napisano

Z mojej wiedzy ( może błędnej ) tylna jest ta sama, a przednia to zwykłe 12 lub magiczne po zmianowe 14

Napisano

No i się porobiło angryfire.gif . Dzisiaj byłem na wymianie tulei i się okazało że mam... 12. Wcześniej w dwóch serwisach mówiono że mam wahacze pozmianowe. Sam sprawdzałem na eperze i też tak wychodziło. Dobrze że u znajomych w sklepie były 12 na miejscu.

Nie wiem jak to możliwe skoro we wszystkich źródłach piszą że pozmianowe wahacze były od połowy 2004r. Mój jest XII 2005r.

Do kolegi Raudaskasa i innych zainteresowanych tulejki 14 do dostania na zamówienie pod nr.0897632059, tylko najpierw dokładnie zobaczcie jakie macie wink.gif

Tulejki założone, zbieżnośc ustawiona, nastała błoga cisza smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.