Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Transport samochodu sprowadzonego

Featured Replies

Napisano

Chcę kupić samochód sprowadzony z niemiec jakieś 3 miesiące temu na lawecie. Samochód niezarejestrowany, nieubezpieczony.

Szukałem na forum i z tegowynika, że od sprzedającego musze dostać brief, tiel i jakieś wyrejestrowanie pojazdu z Niemiec

Sprzedający przez tel. był mało konkretny. Moje pytanie co to dokładnie są za papiery, bo nie sprowadzałem nigdy auta. Czy skarbówka sie nie doczepi, że opłaty są tak późno po przekroczeniu granicy (a może nie mają jak sprawdzic kiedy była przekroczona) ?

Czy praktukuje się spisanie podrobionej umowy pomiedzy właścicielem z Niemiec, a mną ?

I chyba najważniejsze - jak logicznie przetransportować samochód (około 250km) - nie chce jechać na lewych tablicach innego wozu ? Czy można tak to zorganizować, że spisujemy umowę, robię na miejscu badanie techniczne, zostawiam samochód, załatwiam US, WK u siebie i odbieram samochód mając docelowe tablice ?

Liczę na dobrą wolę sprzedającego, tylko czy samochód nie będzie mi fizycznie potrzebny (oprócz badań technicznych) do załatwiania spraw ?

Niestety długo już szukam takiego samochodu i nie znalazłem zarejestrowanego w PL, lawet raczej odpada, bo podwaja wydatki.

Napisano

Ostatnio kupowałem auto sprowadane, to w sumie musiałem mieć chyba z 7 dokumentów oraz tablice niemieckie. Auto stało u tego co sprowadził. On poopłacał podatek, zrobił przegląd w Polsce i zrobił tłumaczenia. Po zarejestrowaniu i ubezpieczeniu przyjechałem autem do domu.

Napisano

Dostałem brief (format A4) i jeszcze jakiś mniejszy zielony papierek w stylu naszego dowodu rejestracyjnego. Wyrejestrowanie pojazdu z Niemiec miałem wbite właśnie w ten mniejszy papier.

Możesz zrobić na miejscu pierwszy przegląd w Polsce i ubezpieczyć auto na miesiąc i jedziesz.

Napisano

Jedyny termin jakiego musisz dotrzymać to termin opłaty akcyzy(14 dni od wprowadzenia na Polski obszar celny) i tu są 2 opcje:

1. Sprzedający zapłacił akcyzę i spisujesz z nim umowę,

2. Spisujesz umowę z dzisiejszą datą pomiędzy Tobą a Niemcem, w UC mówisz, że auto przyjechało(Ty je przywiozłeś) dzisiaj i od dzisiaj masz 14 dni na zgłoszenie do UC i wniesienie opłat.

Jeśli auto ma wydaną decyzję ws akcyzy to ma też przegląd zerowy.

Dostajesz od niego:

- brief + tłumaczenie(musiał mieć do akcyzy),

- niemiecki dowód rejestracyjny(z pieczątką, że auto wyrejestrowane) + tłumaczenie(musiał mieć do akcyzy),

- decyzję ws akcyzy,

- zaświadczenie o przeglądzie zerowym,

- umowa/faktura ze sprzedającym Polakiem,

I teraz sprawa wygląda tak:

Idziesz do US gdzie składasz Vat-24 i czekasz tydzień na Vat-25, następnie rejestrujesz auto, ubezpieczasz i możesz nim jeździć.

Jeśli auto nie ma zapłaconej akcyzy.

Dostajesz:

- brief,

- niemiecki dowód rejestracyjny(z pieczątką, że auto wyrejestrowane),

- umowa/faktura ze sprzedającym Niemcem z dzisiejszą datą,

I teraz sprawa wygląda tak:

- robisz przegląd zerowy,

- tłumaczysz dokumenty,

- załatwiasz sprawy w UC i czekasz tydzień,

Jak dostaniesz z UC decyzję ws akcyzy to idziesz do US gdzie składasz Vat-24 i czekasz tydzień na Vat-25, następnie rejestrujesz auto, ubezpieczasz i możesz nim jeździć.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Możesz zrobić na miejscu pierwszy przegląd w Polsce i ubezpieczyć

> auto na miesiąc i jedziesz.

i pojedzie bez tablic rejestracyjnych? nie ma zadnych przeciez.

Napisano

> Jedyny termin jakiego musisz dotrzymać to termin opłaty akcyzy(14 dni

A nie jest to przypadkiem tylko 7 dni hmm.gif Jak ja rejestrowałem sprowadzone auto to był właśnie taki termin

Napisano

> A nie jest to przypadkiem tylko 7 dni Jak ja rejestrowałem

> sprowadzone auto to był właśnie taki termin

Chyba obaj się mylimy: Kliken.

A byłem pewien, że w UC w Łodzi jak załatwiałem akcyzę od swojego auta to celnik mi mówił, że mam 14dni frown.gif Trzeba by poszukać informacji źródłowych, ponieważ nie jest mi ta informacja potrzebna do życia to sobie odpuszczę szukanie smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

Z tym jest najwiekszy klopot, bo data zakupu nie jest rownoznaczna z wprowadzeniem samochodu na terytorium RP, rownie dobrze mogles kupic auto np. 1 sierpnia bo byles u cioci w odwiedzinach dajmy w Berlinie, a ze siedziales u cioci miesiac to auto wjechalo na terytorium RP dopiero 1 wrzesnia i za bardzo nie maja jak Ci tego udowodnic.

Napisano

> Chyba obaj się mylimy: Kliken.

Wiem, że termin był krótki i to pięć dni z linka może być prawdą ok.gif

Napisano

> Z tym jest najwiekszy klopot, bo data zakupu nie jest rownoznaczna z

> wprowadzeniem samochodu na terytorium RP, rownie dobrze mogles

> kupic auto np. 1 sierpnia bo byles u cioci w odwiedzinach dajmy

> w Berlinie, a ze siedziales u cioci miesiac to auto wjechalo na

> terytorium RP dopiero 1 wrzesnia i za bardzo nie maja jak Ci

> tego udowodnic.

To ty musisz udowodnić, że auto przekraczało granicę później, więc stempel z granicy na umowie kupna sprzedaży z datą byłby wiarygodny dla UC pewnie tylko tam raczej nikt ci nic nie podbije oslabiony.gif. Jeśli nie masz jak udowodnić przekroczenia granicy to liczą od daty na umowie kupna-sprzedaży

Napisano

> i pojedzie bez tablic rejestracyjnych? nie ma zadnych przeciez.

Nigdzie wprost nie było mowy, że nie ma. Ale faktycznie czytam to sobie jeszcze raz i jeśli nie ma tablic to nie przejdzie tak jak opisałem.

Napisano

> To ty musisz udowodnić, że auto przekraczało granicę później, więc

> stempel z granicy na umowie kupna sprzedaży z datą byłby

> wiarygodny dla UC pewnie tylko tam raczej nikt ci nic nie

> podbije . Jeśli nie masz jak udowodnić przekroczenia granicy to

> liczą od daty na umowie kupna-sprzedaży

Ja zawsze pisalem oswiadczenie, na ktorym podawalem termin wjechania do RP, bo tak na dobra sprawe to jestesmy w UE i granic juz nie ma wink.gif

Napisano

> Ja zawsze pisalem oswiadczenie, na ktorym podawalem termin wjechania

> do RP, bo tak na dobra sprawe to jestesmy w UE i granic juz nie

> ma

To masz pobłażliwy UC, bo u mnie takie coś nie przeszło. Byłem świadkiem jak gostkowi co kilka osób przede mną odrzucono taki papierek. Pewno zależy to od UC w danym regionie oslabiony.gif

Napisano

na akcyzę jest 7 dni roboczych

wink.gif

wczoraj byłem w UC

Napisano

> na akcyzę jest 7 dni roboczych

> wczoraj byłem w UC

Zajmuję się akcyzą na codzień. Było 5 dni a teraz jest 14 dni na zgłoszenie do UC od wprowadzenia do Polski.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.