Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlaczego padł akumulator?

Featured Replies

Napisano

Przedwczoraj, żona wsiada do auta (Volvo 240) i nie pojechała bo aku odmówił posłuszeństwa. No nic, pojechała drugim autem a tego zostawiła do mojego przyjścia z pracy. Po pracy sprawdzam, z niewielkim kłopotem ale odpalił lecz po zgaszeniu już nie odpalił. Okazało się, że włącznik światel był na "ON" z tym, że po wyjęciu kluczyka ani światła ani kontrolka na desce się nie świecą.

Pożyczyłem kable, odpaliłem, zrobiłem mu 40 km przejażdżkę i teraz już nie ma kłopotu z odpalaniem.

Czy akumulator mógł się rozładować od samego włącznika ustawionego na "ON"? hmm.gif

I dodatkowe pytanie: chcę sobie sprawić porządne kable rozruchowe do diesli (aby pożyczać innym prąd wink.gif). Pytanie jakie? 600A, 800A? Polećcie coś.

Napisano

> I dodatkowe pytanie: chcę sobie sprawić porządne kable rozruchowe do

> diesli (aby pożyczać innym prąd ). Pytanie jakie? 600A, 800A?

> Polećcie coś.

Powiem uczciwie - lepiej samemu złożyć sobie kabelki, bo w tych kupnych zazwyczaj jest dużo więcej izolacji niż miedzi zakrecony.gif Wyjdzie co prawda drożej, ale kable będą coś warte. Kupujesz 4 krokodylki w elektrycznym (najlepiej dwa czerwone i dwa czarne) - koszt ~20zł. No i co najmniej po 3m kabla na jeden biegun - czyli razem 6 metrów. Absolutne minimum, to tyle, ile ja mam, czyli 3x2,5mm^2, na diesla przydałoby się sporo więcej.

Napisano

> czyli 3x2,5mm^2, na diesla przydałoby się sporo więcej.

Tak mnie na szło - o ile większą moc ma rozrusznik w dieslu? Bo rozumiem, że musi pokonać dodatkowy opór związany z wyższym ciśnieniem sprężania. Kilka razy odpalałem diesla normalnymi kablami i nawet się nie grzały za bardzo, więc może to trochę przesada mówić "sporo więcej"

Napisano

> Kilka razy odpalałem diesla normalnymi

> kablami i nawet się nie grzały za bardzo, więc może to trochę

> przesada mówić "sporo więcej"

-Bo aq w dieslu nie był do końca martwy, gdyby był, żaręczam Ci, że nie byłoby tak łatwo;

-Aq był jeszcze w miare zdrowy (czytaj bez zwarcia), tyle, że rozładowany. Dodatkowo po podłączeniu kabli poczekałeś ze 2 minuty zanim zacząłeś odpalać.

Mam Rację?

Gdybyś kablami z marketu próbował odpalać diesla z zupełnie padniętym aq, nie masz szans.

Napisano

> Tak mnie na szło - o ile większą moc ma rozrusznik w dieslu? Bo

> rozumiem, że musi pokonać dodatkowy opór związany z wyższym

> ciśnieniem sprężania. Kilka razy odpalałem diesla normalnymi

Jeśli aku jest padnięty, na tyle, że jeszcze kręci, ale nie ma tyle siły, żeby odpalić, to marketowe kable wystarczą. Ale jeśli zaliczył taki zgon, jak mój ostatnio (napięcie 1,5V), to będzie już problem i trzeba będzie odczekać dłuższą chwilę (kilka-kilkanaście minut), żeby aku się podładował i dopiero wtedy można spróbować odpalać. A na odpowiednio grubych kablach można odpalać od razu - taka jest różnica.

Napisano

> Jeśli aku jest padnięty, na tyle, że jeszcze kręci, ale nie ma tyle

> siły, żeby odpalić, to marketowe kable wystarczą. Ale jeśli

> zaliczył taki zgon, jak mój ostatnio (napięcie 1,5V), to będzie

> już problem i trzeba będzie odczekać dłuższą chwilę

> (kilka-kilkanaście minut), żeby aku się podładował i dopiero

> wtedy można spróbować odpalać. A na odpowiednio grubych kablach

> można odpalać od razu - taka jest różnica.

To taki akumulator sie jeszcze nadaje do czegokolwiek jak ma 1,5 V chyba ze podajesz napiecie na celi a to i tak za malo.

Napisano

> To taki akumulator sie jeszcze nadaje do czegokolwiek jak ma 1,5 V

> chyba ze podajesz napiecie na celi a to i tak za malo.

okaże się - póki co go podładowałem i działa, zobaczymy, co dalej... Napięcie było mierzone na klemach.

Napisano

> Powiem uczciwie - lepiej samemu złożyć sobie kabelki, bo w tych

> kupnych zazwyczaj jest dużo więcej izolacji niż miedzi

...

> Absolutne minimum, to tyle, ile ja mam,

> czyli 3x2,5mm^2, na diesla przydałoby się sporo więcej.

Kolega pisał o 600-800W, co w przeliczeniu na prąd, przy 12V daje ok 50A. Pak na szybko, taki kabel nie powinien być cieńczy niż 6mm2 (oczywiście przy lince) zlosnik.gif

Napisano

> Przedwczoraj, żona wsiada do auta (Volvo 240) i nie pojechała bo aku

> odmówił posłuszeństwa.

Nie wiem jaki to typ aku. ale zapytam,czy sprawdziłeś poziom płynu? W zeszłym roku spotkało mnie to samo. Wsiadam do auta ,chcę zapalić a tu klapa sick.gif okazało się,że podczas letnich upałów odparował elektrolit.

Napisano

> ...

> Kolega pisał o 600-800W, co w przeliczeniu na prąd, przy 12V daje ok

nie widziałem, żeby gdzieś pisał o Watach niewiem.gif Wydaje mi się, że chodziło mu raczej o oznaczenia kabli: np. takie

> 50A. Pak na szybko, taki kabel nie powinien być cieńczy niż 6mm2

> (oczywiście przy lince)

Powiem szczerze, że nie przeliczałem, ale wydaje mi, że nie ma sensu żałować paru złotych i lepiej kupić grubsze kable. Zwłaszcza, jeśli mają mieć te 3 metry, żeby spokojnie ich starczyło...

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jaki to typ aku. ale zapytam,czy sprawdziłeś poziom płynu? W

> zeszłym roku spotkało mnie to samo. Wsiadam do auta ,chcę

> zapalić a tu klapa okazało się,że podczas letnich upałów

> odparował elektrolit.

Płynu w akumulatorze nie sprawdzałem (akumulator jest oryginalny Volvowski). Przed zdarzeniem auto stało 2 dni, no i w sumie dużo nim nie jeżdżę, od lutego zrobił 2700 km. Może to to hmm.gif

Napisano

> Tak mnie na szło - o ile większą moc ma rozrusznik w dieslu? Bo

> rozumiem, że musi pokonać dodatkowy opór związany z wyższym

> ciśnieniem sprężania. Kilka razy odpalałem diesla normalnymi

Nie chce skłamać bo to dawno było ale jak w sklepie gdzie kupiłem akumulator, sprawdzali mi jego stan, podłączając jakiś diwajs elektroniczny który mierzył stan akumulatora pod obciażeniem, wyszło że w trakcie rozruchu rozrusznik "kradł" prąd szczytowy 380A z akumulatora (na ciepłym silniku), silnik grupy VW 1,9 staruszek wolnossący wtrysk pośredni, więc na zimnym było by pewnie zancznie więcej, kupiłem "małą elektrownię" centre future o prądzie rozruchu 720A (EN) i żadne mrozy mu nie straszne smile.gif

Kiedyś zapomniałem zgasić lampki w kabinie, akumulator padł ale miał powyżej 11V, próba zakręcenia kończyła się włączeniem alarmu, pewnie napięcie spadało poniżej jakiegoś progu i alarm myślał, że to ingerencja.

Kable marketowe 350A nie dały rady, albo zasilanie nubiry 2.0, po 10min jak silnik nubiry pracował podłączony oczywiście aku mojego bolidu na tych kablach i zapalił na dotyk.

pzdr.

Napisano

> nie widziałem, żeby gdzieś pisał o Watach

Faktycznie mój błąd, bo pisał o amperach. zlosnik.gif

A swoją drogą, nie bardzo mogę sobie wyobrazić przekrój przewodu do 600-800A icon_eek.gifzlosnik.gif

Napisano

> Faktycznie mój błąd, bo pisał o amperach.

> A swoją drogą, nie bardzo mogę sobie wyobrazić przekrój przewodu do

> 600-800A

Zwłaszcza, że widziałem takie kable w markecie "600A" i trochę się nad nimi "poznęcałem" - znaczy powyginałem, pozaginałem, ponaciskałem izolację, itd. Na moją niefachowe oko nie miały więcej, niż ~2mm^2 miedzi w środku ( a przypuszczam, że raczej koło 1mm^2) - śmiech na sali... Wydaje mi się, że z tymi amperami jest tak jak z mocą PMPO w głośnikach - czyli maksymalną mocą, jaką można "rzucić" na głośniki przez krótką chwilę, nie powodując ich zniszczenia... Tzn, że po odpowiednio długim pożyczaniu prądu wytrzymają odpalenie auta wymagającego prądu rozruchowego 600A. Ale przypuszczam, że tylko raz - ale to już moje, niczym nieuzasadnione podejrzenia swiety.gif

Napisano

Ja na takie tez sie nadziałem, bo nie miałem wyboru. Ale gdy znalazłem więcej czasu zastąpiłem przewód oryginalny kupionum na metry 16mm2.

Natomiast faktycznie śmiech mnie ogarnął gdy zobaczyłem, że pod grubą warstwą silikonu tych "oryginałów" (na oko 20mm2) miedzi jest tyle ile grubości ma źdźbło trawy.

Napisano

Co do kabli to sobie zrobiłem sam.

Kupiłem tanie bardziewie w Tesco, gdzie kable gruuube ale to prawie sam izolacja, a sam przewód to parę mm kwadratowych.

W tego zestawu wziąłem tylko klamry i do tych klamr dokupiłem w sklepie elektrycnzym porządne grube przewody o długości takiej jak potrzebuję.

Polecam zrobic tak samo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.