Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda Insight

Featured Replies

Napisano

Temat ogolnorozwojowy zlosnik.gif

Ktos jezdzil? Jakie wrazenia? Jak sprawdza sie skrzynia CVT? Jak naped hybrydowy, jak osiagi? Wszelkie uwagi / przeyslenia mile widziane ok.gif

Przyznam, ze w coraz bardziej zakorkowanych miastach, przy coraz wiekszej ilosci foto / video radarow na drogach itp, idea tego auta robi coraz wiecej sensu hmm.gif

Napisano

> Temat ogolnorozwojowy

> Ktos jezdzil? Jakie wrazenia? Jak sprawdza sie skrzynia CVT? Jak

> naped hybrydowy, jak osiagi? Wszelkie uwagi / przeyslenia mile

> widziane

> Przyznam, ze w coraz bardziej zakorkowanych miastach, przy coraz

> wiekszej ilosci foto / video radarow na drogach itp, idea tego

> auta robi coraz wiecej sensu

tym nie jezdzilem ale jezdzilem priusem...

i powiem ci ze całkiem calkiem

naped hybrydowy to naprawde klasa

przy malych predkosciach jedziesz na hybrydzie,przy wiekszej na hybrydzie i salinowym,baterie odbieraja energie podczas hamowania...genialne:)

przy predkosci 180 km/h auto palilo mi 5 z haczykiem

nie przetestowalem systemu parkowania bo mój "instruktor" nie umial mi tego pokazac

to bylo juz dosc dawno temu jak prius wchodzil na nasz rynek

dziwie sie troche ze tego typu auta nie sa uzywane przez przedstawicieli handlowych-wyzsza cena zakupu szybko by sie zwracala

Napisano

> Temat ogolnorozwojowy

przyjdzie Patrol i pewnie zasypie Cię marketing bullshitem grinser006.gif a serio Insight nawet ładny jest i koncepcja jako taka jest OK, a przy tym nie ma ceny z d...

Tylko ja się jeszcze nie wyszalałem, oszalałbym w takim mule blush.gifsick.gif

Napisano

> przy predkosci 180 km/h auto palilo mi 5 z haczykiem

nic Ci się nie pomyliło?

Napisano

> nic Ci się nie pomyliło?

naczytał się prospektów ok.gif

Napisano

Może licznik był brudny? Mucha jedynke zrobiła?

Napisano
  • Autor

> przyjdzie Patrol i pewnie zasypie się marketing bullshitem a serio

> Insight nawet ładny jest i koncepcja jako taka jest OK, a przy

> tym nie ma ceny z d...

> Tylko ja się jeszcze nie wyszalałem, oszalałbym w takim mule

Na dzien dzisiejszy mam bardzo zblizone zdanie na temat tego auta ok.gif

Wzglednie ladny, fajna koncepcja, cena tez do zaakceptowania, tyle ze osiagi rzedu 12.5s do 100km/h to lekki przymul jak na wydatek rzedu 80k PLN tongue.gif Przypuszczam, ze spora czesc winy za taki wynik mozna przypisac skrzynce CVT - nie slyszalem jeszcze by jakakolwiek skrzynia tego typu, obojetnie jakiego producenta, sie do czegokolwiek nadawala zlosnik.gif

To mowiac, jest to jedno z nielicznych aut ktorym nie wypada jezdzic inaczej nic w kapeluszu swiety.gif

Napisano

ja sie pytam

masz priusa ? smirk.gif

masz k-----a priusa ? admin.gif

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

MSPANC

Napisano

> mozna przypisac skrzynce CVT - nie slyszalem jeszcze by

> jakakolwiek skrzynia tego typu, obojetnie jakiego producenta,

> sie do czegokolwiek nadawala

w Murano mojego ojczulka CVT sprawdza się zajebiście, wrażenia zupełnego braku zmiany biegów nie da się z niczym porównać. jak dla mnie jazda jest bardziej komfortowa i płynna niż ze zwykłym automatem.

jak dla mnie rewelacja.

Napisano

wiem ze to moze niewiarygodnie brzmi ale to naprawde tyle dało rade:)

wprawdzie trzeba troche bujac ale da rade-to jest hybryda a nie tylko elektryczny

nie wiem kto konstruowal skrzynie ale jest marna-naciskasz gaz i czekasz az nastapi jakiekolwiek przysieszenie

nie jestem posiadaczem priusa-jezdzilem nim na jazdach probnych w toyota bonkowski w poznaniu sporo czasu temu

Napisano

> wiem ze to moze niewiarygodnie brzmi ale to naprawde tyle dało rade:)

> wprawdzie trzeba troche bujac ale da rade-to jest hybryda a nie tylko

> elektryczny

nie ma takiej pierd***nej możliwości, żeby to przy utrzymywaniu prędkości 180km/h spalało 5 litrów

Napisano

> nie ma takiej pierd***nej możliwości, żeby to przy utrzymywaniu

> prędkości 180km/h spalało 5 litrów

tak wskazywał komputer

generalnie jak jedziesz do bodaj 50km/h nie spala nic paliwa,jedzie tylko na hybrydzie

Napisano

> tak wskazywał komputer

moim zdaniem ten komputer był zepsuty, albo pokazywał 15, tylko coś Ci zasłoniło jedynkę zlosnik.gif

> generalnie jak jedziesz do bodaj 50km/h nie spala nic paliwa,jedzie

> tylko na hybrydzie

zapomniałeś dodać: nie spala nic paliwa, ale na dość krótkim odcinku. potem znów musi naładować aku.

Napisano

> moim zdaniem ten komputer był zepsuty, albo pokazywał 15, tylko coś

> Ci zasłoniło jedynkę

> zapomniałeś dodać: nie spala nic paliwa, ale na dość krótkim odcinku.

> potem znów musi naładować aku.

w trakcie jazdy pokazuje ci jak laduja sie akumulatory.kazde np hamowanie doladowuje akumulatory.energia odzyskiwana jest w kazdy mozliwy sposób

to jest naprawde genialne.wiem tylko ze problemem jest co bedzie jak baterie sie zuzyja-w polsce na szrocie nowych nie dostaniesz:)

Napisano

> w trakcie jazdy pokazuje ci jak laduja sie akumulatory.kazde np

> hamowanie doladowuje akumulatory.energia odzyskiwana jest w

> kazdy mozliwy sposób

i mówisz że ładują się też intensywnie w czasie jazdy autostradowej? nie wydaje mnie się zlosnik.gif imho dość szybko się kończą i trzeba jechać na spalinowym.

> to jest naprawde genialne.

jechałem priusem i wiem jak to działa ok.gif

wiem też, że niestety jeżdżąc po warszawie spalanie obiecywane przez producenta jest mało osiągalne.

> wiem tylko ze problemem jest co bedzie jak

> baterie sie zuzyja-w polsce na szrocie nowych nie dostaniesz:)

ponoć dużo większym problemem na skalę światową jest ich utylizacja spineyes.gif

Napisano

> i mówisz że ładują się też intensywnie w czasie jazdy autostradowej?

> nie wydaje mnie się imho dość szybko się kończą i trzeba jechać

> na spalinowym.

> jechałem priusem i wiem jak to działa

> wiem też, że niestety jeżdżąc po warszawie spalanie obiecywane przez

> producenta jest mało osiągalne.

> ponoć dużo większym problemem na skalę światową jest ich utylizacja

mysle ze z ta utylizacja to moze byc faktycznie problem

z duza predkoscia jechalem tylko kawalek-kilka km

ale powiem ci ze ogolnie technologia tego auta pozytywnie mnie zaskoczyla

Napisano

> tak wskazywał komputer

> generalnie jak jedziesz do bodaj 50km/h nie spala nic paliwa,jedzie

> tylko na hybrydzie

W naszej firmie Priusy spalały 7l w jeździe mieszanej - warszawa i trasa.

Trochę mniej paliły corolle 1.4d hehe.gif

Napisano

Misiek już mnie zapowiedział, więc nie mogę Go zawieźć... zlosnik.gif

Insight to świetne autko........ dla kogoś kto nie oczekuje porażających w odczuciach osiągach..... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Silniczek 1.3 nie jest demonem mocy, więc żeby coś się zadziało pod maską - trzeba dusić samochód "do oporu"... Jeśli dorzucimy do tego skrzynię CVT - robi się, lekko powiedziawszy, dramat.... mlot.gif

Silniczek utrzymujący non stop 7 tys. obrotów, nie brzmi "hądowsko"... a wręcz przeciwnie.... zlosnik.gif.... przypomina produkty rodzimego producenta HONDA POWER EQUIPMENT (produkują kosiarki)... hehe.gif

Jednak co jest najciekawsze - samochód nie sprawia trudności w rozpędzeniu się do 180 km/h... oczywiście trwa to trochę czasu lecz przychodzi mu to dość łatwo.... zlosnik.gif

Podczas bardzo dynamicznej jazdy w trasie - samochód spala ok. 8-8,5 litra - przy prędkościach rzędu 150 km/h i bardzo często położeniu "pedał w podłodze" przy wyprzedzaniu.

Bardzo przydatne są manetki przy kierownicy, którymi można wymusić zmianę wirtualnego biegu w skrzyni CVT. Zdecydowanie zwiększają efektywność hamowania silnikiem jednak niespecjalnie mają wpływ na przyspieszenie samochodu.

W zakresie obrotów 500-2500 - silnik wydaje z siebie mało słyszalny pomruk i wtedy jazda jest najbardziej przyjemna dla uszu... wink.gif

Miałem tę przyjemność i sprawdziłem samochód w tzw. EKO WYŚCIGU.

Wszelkie informacje możesz przeczytać w tym wątku.

Wykończenie wnętrza samochodu nie należy do tych najlepszych. Materiały są dość twarde jednak dobrze spasowane.

Wyglądają na tanie.... ale nie ma się co oszukiwać - są tanie.... zlosnik.gif

W końcu Insight to najtańsza hybryda na rynku.

Rozwiązanie napędu również należy to prostych i tanich - jest to hybryda równoległa. Silnik elektryczny umiejscowiony jest przy wale korbowym...

BZDURĄ są informacje, że Insight NIE MOŻE poruszać się wyłącznie na napędzie elektrycznym - może i bardzo chętnie przechodzi w tryb elektryczny.

Pojawiają się również opinie, że to płyta podłogowa Jazz'a - to również nie jest prawdą. Jedynym elementem wspólnym, dla obu tych modeli samochodu, jest część od przedniego pasa do przegrody czołowej.... Cała reszta jest od podstaw zaprojektowana pod Insight'a.

Guziczek ECON, który jest umiejscowiony na desce rozdzielczej zmienia bardzo dużo w funkcjonowaniu całego samochodu - począwszy od zmiany pracy klimatyzacji, a kończąc na wymuszeniu liniowej pracy przepustnicy...

Wszystkie te elementy pomagają kierowcy w oszczędzaniu paliwa, a co za tym idzie - również pieniędzy.... waytogo.gif

Mankamentem samochodu jest mała ilość miejsca nad głowami pasażerów tylnej kanapy... Przy wzroście pow. 180 cm - możesz dotykać podsufitki (pomimo odpowiedniego wyprofilowania).

Bagażnik całkiem spory - rodzina w "układzie" 2+2 nie powinna mieć problemów ze spakowaniem się na wakacje... smile.gif

Podsumowując - tanie auto, o dość pojemnym wnętrzu.

Prosta konstrukcja sprawia, że koszty eksploatacji są IDENTYCZNE jak auta "klasycznego".

Osobiście sprawdziłem, że można osiągnąć wyniki spalania identyczne lub niższe od spalania aut z silnikiem wysokoprężnym...

Osiągi pozostawiają wiele do życzenia ale konstruktorzy tego samochodu mieli inne priorytety - ciekawostką jest, że po EKO WYŚCIGU sprawdziliśmy samochody na stacji diagnostycznej pod względem toksyczności spalin.... Żaden z obu Insightów nie zawierał w swoich spalinach ani odrobiny czadu (CO)... smile.gif

Gdybym miał kupić takie autko dla siebie, to nie zawahałbym się ani chwili........................ ale dopiero za jakieś 30 lat..... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Ale jeśli Ty już obserwujesz potrzeby takiego samochodu i mankamenty nie będą tak istotne jak główna idea jego stworzenia - polecam.... waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Misiek już mnie zapowiedział, więc nie mogę Go zawieźć... [ciach]

Dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź waytogo.gif

Tak jak napisalem na wstepie, watek wrzucam raczej w charakterze 'ogolnorozwojowym' grinser006.gif aby dowiedziec sie cos wiecej nt. zastosowanych rozwiazan technicznych itp.

IMO z zakupem hybrydy nie ma co sie spieszyc - kazda kolejna generacja bedzie tansza i z doskonalszymi rozwiazaniami. Wiadomo, ze teoretycznie to samo mozna powiedzic o kolejnych generacjach aut ze zwyklymi silnikami spalinowymi, aczkolwiek w przypadku hybryd owe skoki beda o wiele wieksze, z racji wciaz niedopracowanej technologi.

Jesli juz mialbym wydac > 80k PLN na nowa Honde to z pewnoscia dolozylbym tyle ile trzeba by bylo dolozyc do CTR FN2 SE. Nawiasem mowiac, jako czlowiek bedacy w temacie wazniak.gif , czy orientujesz sie jakie sa realne mozliwosci upustow / rabatow od cennikowego PLN 100,500 na to auto? Myslisz, ze pod koniec tego roku / poczatek przyszlego moga byc jakies ruchy w cenniku / promocje? Moze byc na priv cfaniaczek.gif

PS. Zdaje sobie sprawe ze te PLN 100,500 uwzglednia juz rabat PLN 4,000 grinser006.gif

Napisano

> Misiek już mnie zapowiedział, więc nie mogę Go zawieźć...

A gdzie Go chcesz zawozić? icon_eek.gifgrinser006.gifok.gif

Napisano

> A gdzie Go chcesz zawozić?

Ups.... zlosnik.gif My mistake.... zlosnik.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

Zdobył 5 gwiazdek w Euro NCAP.... zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.