Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dobry motocykl na pocżatek

Featured Replies

Napisano

Panowie, ustalmy, jestem ostatnim który chciałby stawać na kole, czarować itp. Nie znam się na tym, taka jazda mnie całkiem nie interesuje. Nie lubię efektownej jazdy, efektywną owszem... ale ona jest pochodną umiejętności, to trwa...

@leff

I nie ma żadnej "dozowalności"? Albo urywa łeb albo nie, ale jak nie to nie jedzie? Pewnie będę bez głowy frown.gif...

Napisano

> Panowie, ustalmy, jestem ostatnim który chciałby stawać na kole,

> czarować itp. Nie znam się na tym, taka jazda mnie całkiem nie

> interesuje. Nie lubię efektownej jazdy, efektywną owszem... ale

> ona jest pochodną umiejętności, to trwa...

> @leff

> I nie ma żadnej "dozowalności"? Albo urywa łeb albo nie, ale jak nie

> to nie jedzie? Pewnie będę bez głowy ...

supersporty maja taki urok, nie maja dolu ale za to bardzo mocna gore, praktycznie nieliniowe oddawanie mocy.

Napisano

> ale juz tez zlooozuj .... w niedziele na akcje motocyklisci dzieciom

> sie wybierz

Dalibora ? hmm powoli do tego dorastam.

Mnie takie rozmowy same w sobie looozują, na każdym forum codziennie pojawia się taki sam tekst "cześć jestem xxx właśnie czekam na egzamin, czy ogarnę (R6, RR, GSXR), wiem że są za mocne na pierwsze moto ale ja taki nie jestem i nie będę odkręcał, mam olej w głowie a instruktorzy mówili, że dobrze sobie radzę. Nie chce kupować moto które mi się znudzi w połowie sezonu."

Napisano

> Panowie, ustalmy, (...)

Ustal lepiej, kto komu na co odpowiada. biglaugh.gif

Chciałem poznac staż/przebieg motocyklisty, który zapodaje takie rady.

Napisano

> Dalibora ? hmm powoli do tego dorastam.

> Mnie takie rozmowy same w sobie looozują, na każdym forum codziennie

> pojawia się taki sam tekst "cześć jestem xxx właśnie czekam na

> egzamin, czy ogarnę (R6, RR, GSXR), wiem że są za mocne na

> pierwsze moto ale ja taki nie jestem i nie będę odkręcał, mam

> olej w głowie a instruktorzy mówili, że dobrze sobie radzę. Nie

> chce kupować moto które mi się znudzi w połowie sezonu."

dlatego podoba mi sie watek o hayce na scigaczu, ja nie zaluje tego roku na CBF500, gdybym mial wtedy juz horneta to bym sie rozpierniczyl kilka razy

Napisano

> Ustal lepiej, kto komu na co odpowiada.

> Chciałem poznac staż/przebieg motocyklisty, który zapodaje takie

> rady.

Wodzu, mówisz Pan do mnie tak skomplikowanym językiem, że całkiem nie ogarniam. Ja nie radziłem także wnioskuję, że nie chodziło o mnie.

@Luterq

Czy ja pytałem o moc? Pytałem o gabaryty, jak ktoś o moich parametrach zawiśnie na wspomnianym sprzęcie... oraz o info, jak wygląda zakup moto w zimie... A że rozmowa zeszła na mańe "szykuj słup"... przykro mi, obiektywnie.

@leff

"Nielimitowane oddawanie mocy"... czyli jak odkręcę na +7krmp to mi liniowo odda do ... no właśnie, do? Ja wiem, jak może wyglądać krzywa mocy, i raczej jest to jakieś odwrócone U, u, jak urywające głowę.

Napisano

> Wodzu, mówisz Pan do mnie tak skomplikowanym językiem, że całkiem nie

> ogarniam. Ja nie radziłem także wnioskuję, że nie chodziło o

> mnie.

> @Luterq

> Czy ja pytałem o moc? Pytałem o gabaryty, jak ktoś o moich

> parametrach zawiśnie na wspomnianym sprzęcie... oraz o info, jak

> wygląda zakup moto w zimie... A że rozmowa zeszła na mańe

> "szykuj słup"... przykro mi, obiektywnie.

> @leff

> "Nielimitowane oddawanie mocy"... czyli jak odkręcę na +7krmp to mi

> liniowo odda do ... no właśnie, do? Ja wiem, jak może wyglądać

> krzywa mocy, i raczej jest to jakieś odwrócone U, u, jak

> urywające głowę.

146_0804_04_z+2008_yamaha_YZF-R6+dyno_graph.jpg

Napisano

> do 7 krpm masz moze 40 HP, max jest pewnie kole 12-14 krpm

Czyli te 5krpm na zluzowanie jednak jest, a jak z gabarytami?

Napisano

> Czyli te 5krpm na zluzowanie jednak jest, a jak z gabarytami?

wrzucilem Ci wyzej wykres mocy i momentu. Gabarytow poszukaj w sieci.

Po przekroczeniu pewnych obrotow mozesz nie zdazyc zloozowac.

Napisano

> wrzucilem Ci wyzej wykres mocy i momentu. Gabarytow poszukaj w sieci.

> Po przekroczeniu pewnych obrotow mozesz nie zdazyc zloozowac.

Najboleśniejszy jest skok między 9 a 11 krpm. To fakt, ale jest zarządzalne imo. Mylę się?

Co do gabarytów, mam raczej na myli, czy 172cm to kapek nie za mało, ... Natura mnie nie dopieściła pod tym względem a czasem trzeba się podeprzeć obiema nogami.

Napisano

> @Luterq

> Czy ja pytałem o moc? Pytałem o gabaryty, jak ktoś o moich

> parametrach zawiśnie na wspomnianym sprzęcie... oraz o info, jak

> wygląda zakup moto w zimie... A że rozmowa zeszła na mańe

> "szykuj słup"... przykro mi, obiektywnie.

Parametry są bez znaczenia jeśli tylko dostajesz nogami do ziemi, siedzisko jest na wysokości ok 800mm czyli jakieś 15 cm wyżej niż na kursowej YBR. Sportem steruje się nie ciałem a kierownicą, jak będziesz zaawansowany to jeszcze podnóżkami i wychylaniem się do zakrętu na kolano. Tu jest właśnie ważna praktyka, bo moto z prędkością będzie zbyt stabilny aby nim kierować jak "rowerem" i tylko przeciwskręt umożliwi ci skręcenie tam gdzie chcesz. Wielu młodych właśnie tak kończy, na sportowej maszynie zbudowanej do pokonywania zakrętów walą przez łuk wprost na pas przeciwny, dalej do rowu i jakieś drzewo.

W zimie jest czasem taniej, ale moto jest po sezonie. Na początku sezonu możesz kupić moto wyszykowane przez zimę, zmienione płyny, opony itp. Jak masz gdzie trzymać to kupuj teraz.

Napisano

Dodam swoje 3 gorsze. Trochę powtórzę to co zostało już zapisane.

Nie mam dużego doświadczenia na moto. Jeździłem trochę (z 5 lat) ale wszystko miało bardzo małą moc.

Miałem okazję pojeżdżenia też na R1, R6 FZS 600, Hornecie 600 -wszystko nowe maszyny.

Sportowe maszyny naprawdę wymagają doświadczenia. Umiar to nie wszystko. Chociażby prowadzenie całym ciałem i przeciwskręt. Ja na początku jak wsiadłem to nie widziałem jak pokonywać zakręty bo to wcale nie skręcało! Do jakiś 6000 obr. jadą łagodnie, jak 125 ccm. Powyżej tej granicy zaczynają naprawdę odlatywać. Dosłownie i w przenośni. Parę razy chciałem spróbować choć trochę odkręcić mocniej... za każdym razem czułem się jakbym został wystrzelony w kosmos i natychmiast odpuszczałem gaz. Raz mi koło zaczęło iść do góry, raz poczułem uślizg tylnego koła... Naprawdę nie szalałem tylko jechałem w miarę ostrożnie. Byłem bezradny w tych sytuacjach a to, że nie zaliczyłem gleby to chyba dzieło przypadku. Wystarczy chwila zapomnienia i gotowe. Poza tym w moim przypadku (pewnie większość tak ma) jak już człowiek się trochę przyzwyczai to chce zacząć jeździć bardziej efektywnie, mówi sobie np: "no w końcu jeżdżę już całe 3 miesiące wink.gif i jeszcze nie kładłem kolana z zakręt. Czas spróbować...." Oczywiście w ruchu drogowym... sick.gif Diabeł kusi...

Dalej idąc... Najpierw miałem ogromną przyjemność z tego jakim sprzętem jadę. Gdy emocje ustały stwierdziłem, że frajdy już takiej nie ma... Bo co z tego, że mam 180KM jak nie potrafię tego wykorzystać, jak muszę się cięgle pilnować, żeby nie dać za mocno w palnik, jak mnie bolą ręce od tej pozycji na maszynie etc.

Znowu... pewnie będziesz chciał tam jakąś laskę przewieźć takim sprzętem... Co najwyżej podwieziesz ją 1 km. Pozycja jest tak nie wygoda... Pasażer leży na kierowcy a w czasie hamowania zapiera się rękami o bak, żeby nie zgnieść kierowcy.

To tylko moje osobiste odczucie.

Ja bym miał więcej frajdy z posiadania czegoś trochę słabszego, z czego potrafię wycisnąć wszystko -> będąc nowicjuszem na takim sprzęcie prawodpodobnie wygrałbym hipotetyczny wyścig z nowicjuszem na R1 a przy tym zachował życie.

Napisano

> ...

> W zimie jest czasem taniej, ale moto jest po sezonie. Na początku

> sezonu możesz kupić moto wyszykowane przez zimę, zmienione

> płyny, opony itp. Jak masz gdzie trzymać to kupuj teraz.

E no nie przesadzaj. Nikt chyba nie bedzie szykowal maszyny do sezonu, wiedzac ze ja sprzeda.

A jesli juz to zrobi to minimalnymkosztem, aby tylko sprzeta wypchnac

Napisano

ooo, dobry wątek dla mnie ok.gif, już kilka takich tu jest ale dyskusje na ten temat są dla mie IMHO bardzo pomocne.

Właśnie kończę kurs na kat A, we środę mam egzamin.

Nigdy wcześniej na motorze nie jeździłem, komarków i rometów za czasów szkoły podstawowej nie liczę.

W ciagu zimy mam zamiar poszukaćsobie moto i od wiosny jeździć.

Z początku skłaniałem się ki chopperom jednak po zebraniu kilku opinii i przymierzeniu się to paru takich sprzętów stwierdziłem, że nie jest to dobry pomysł na początek. Poza tym za kilka tysięcy złotych choppery to naprawde niezbyt piękne modele. Stanęło więc na jkaimś szosowo-turystyku typu naked.

Z trójki polecanych na pierwsze moto (gs500, cb500, er5) zdecydowanie najbardziej podoba mi się ER-5 i biorę takiego pod uwage. Wydaje mi się, ze na er-5 ma się najbardziej siedzącą pozycję a na tym mi zależy, nie chcę leżeć brzuchem na baku i przeć ciałem w nadgarstki.

Jednak coraz częsciej chodzi po głowie także coś innego ciut wiekszego. Bardzo podobają mi się bandity 600, kawaski zephyr, yamaha xj600 też spoko i suzuki inazuma 750. Trochę jednak mam obawy bo to już 4 cylindrowe stosunkowo ciężkie i "szybkie" motory, z drugiej strony kuszą mnie swym wyglądem i fajną krzesłkową pozycją za sterem.

Na tą chwilę wychodzi na to, ze będę wybierał pomiędzy wymienionymi. Jak już zrobię prawko to postaram się potestowac różne motorki, mam paru znajomych z moto, będzie wtedy łatwiej się zdecydować.

p.s. na kursie jeżdżę suzuki gn250 i powiem szczerze, że fajny zwrotny motorek ale przyspeszenie marne nawet jak na moje zerowe doświadczenie morocyklowe. Z drugiej strony jechałem nim na jeździe poza miastem ponad 80km/h i powiem, że czuć tą prędkość ale to pewnie sprawa mojego nie obycia z motorem.

Acha, ósemki itp robię tym gn250 bez problemowo, tyle że na egzaminie dowiedziałem się, że jest nowy motor yamaha ybr250. Patrzyłem w necie i jest to zupełnie inny motorek niż GN. Kurcze, mam się bać ósemki ?

Napisano

Ósemka na jedynce bez gazu i będzie OK waytogo.gif

Na dwójce nie radzę.

Wtedy, kiedy ja zdawałem egzamin, kilka osób przez tą dwójkę się wyłożyło. Tylko jedna osoba przejechała na dwójce spineyes.gif

Co do pierwsze moto - tematów o tym było już tysiąc, nawet ten jest mocno rozbudowany. Swoje zdanie na ten temat już wyraziłem i nie mam zamiaru powtarzać.

Napisano

> Najboleśniejszy jest skok między 9 a 11 krpm. To fakt, ale jest

> zarządzalne imo. Mylę się?

> Co do gabarytów, mam raczej na myli, czy 172cm to kapek nie za mało,

> ... Natura mnie nie dopieściła pod tym względem a czasem trzeba

> się podeprzeć obiema nogami.

zarzadzalne o ile umiesz przekrecic rolgaz o milimetr ... nie ludz sie, ja nie zartuje, ze to jest ciezkie do opanowania.

musisz sie przymierzyc ale nie powinno byc problemu ze wzrostem, zawsze mozna skolowac jakis kit obnizajacy zawieszenie

Napisano

> Ósemka na jedynce bez gazu i będzie OK

tak też jeżdżę obecnie GN-em, oby tylko ta Yamaha miała takie obroty ustawione, że jedynką bez gazu będzie się kulała bez problemu

> Na dwójce nie radzę.

GN-em tak przejadę ale wolę na jedynce

> Wtedy, kiedy ja zdawałem egzamin, kilka osób przez tą dwójkę się

> wyłożyło. Tylko jedna osoba przejechała na dwójce

ok.gif

> Co do pierwsze moto - tematów o tym było już tysiąc, nawet ten jest

> mocno rozbudowany. Swoje zdanie na ten temat już wyraziłem i nie

> mam zamiaru powtarzać.

ok.gif ja takze mam już swoje zdanie i swoje typy jak wyżej napisałem

Napisano

nie wiem czemy Gienkiem na 2 nie chcecie jezdzi, bardzo sympatycznie snie jezdzi, zato w YBR-ce to na 1 ja musiałem jezdzic.

Napisano

> nie wiem czemy Gienkiem na 2 nie chcecie jezdzi, bardzo sympatycznie

> snie jezdzi, zato w YBR-ce to na 1 ja musiałem jezdzic.

nie to, że nie chcę, po prostu na jedynce jest mi prościej ale na dwójce też kręcę ósemki. Dużo jednak zależy od ustawienia śrubki obrotów na gaźniku, jest wielu kursantów i widzę, że sobie kręcą pod własne upodobania stąd raz na jedynce jest ok a raz jedzie za wolno i trudno utrzymać równowagę. Tego się właśnie obawiam co do yamahy na egzaminie, zeby chciała jechać na jedynce bez gazu wystarczajacą prędkoscią, bo na dwójce juz od paru osób słyszałem, ze bez gazu nie jedzie a z dodawaniem gazu robi się za szybko

Napisano

ja cbf 250 na 2 próbowałem, bez gazu i na którymś zakręcie zgasł i stanął dęba icon_eek.gif ale utrzymałem drania palacz.gif

Napisano

YBRka na 1 bez gazu idzie calkiem przyjemnie, gorzej na 2 jak ciut gazu dodasz to szarpie, ja na egzaminie na YBR to na 1 pyrkałem sobie, fakt miala fajne obroty ustawione. Dodam że jazda 8 GN250 i YBR 250 to zupelnie inna jazda. Gienkiem była banalna, a do YBRki musiałm sie przyzwyczaić.

Napisano

> Tak w temacie egzaminu - po co na siłę włączać "dwójkę" przy

> "ósemce"?

tu sie z Toba zgadzam, jak ja zdawałem egz. to laska wrzuciła sobie 2 w GN250 i pozniej przez to oblała, bo jak ruszała pod górke to nie z 1 tylko z 2 bo zapomniała przełączyć - ale to jej wina..

Napisano

> Tak w temacie egzaminu - po co na siłę włączać "dwójkę" przy

> "ósemce"?

bo tak uczyli na kursie

bo motor (zaraz mnie zjesz, ze motor to w motorowce kara.gif) jedzie bardzo rownomiernie bez gazu

bo na jedynce jechalo sie gorzej grinser006.gif

Napisano

> tak też jeżdżę obecnie GN-em, oby tylko ta Yamaha miała takie obroty

> ustawione, że jedynką bez gazu będzie się kulała bez problemu

ybr-ki są na wtrysku, jedziesz bez gazu. Tylko są bardzo wyrywne, ruchy manetką na ósemce są liczone w setnych milimetra inaczej cię wystrzeli poza linię. Ja po wjechaniu na ósemkę, całkowicie odjąłem gaz i pozwoliłem aby komputer się zajął prędkością i tak się przetoczyłem 2km/h te 5 ósemek. zlosnik.gif

weź sobie godzinkę w jakimś ośrodku który ma YBR bo się zdziwisz dodając jej gaz na ósemce, do tego ma wyżej położony środek ciężkości i trzeba szybciej i mocniej zareagować jeśli będzie się waliła do środka zakrętu.

Napisano

> sobie, fakt miala fajne obroty ustawione. Dodam że jazda 8 GN250

> i YBR 250 to zupelnie inna jazda. Gienkiem była banalna, a do

> YBRki musiałm sie przyzwyczaić.

tzn. trudniej na ybr ? czy po prostu inaczej ? miałeś kontakt wcześniej z ybr przed egzaminem ? bo ja cały czas na GN a YBRki na oczy nie widziałem tyle co w necie.

W kwestii obrotów to GN ma gaźnik a YBR już raczej wtrysk więc w YBR nic nie można sobie ustawić. To jakie są obroty zależy od rozgrzania silnika, ale skoro piszesz, ze na jedynce bez gazu spoko jedzie to OK ok.gif

Napisano

> YBRka na 1 bez gazu idzie calkiem przyjemnie, gorzej na 2 jak ciut

> gazu dodasz to szarpie, ja na egzaminie na YBR to na 1 pyrkałem

> sobie, fakt miala fajne obroty ustawione. Dodam że jazda 8 GN250

> i YBR 250 to zupelnie inna jazda. Gienkiem była banalna, a do

> YBRki musiałm sie przyzwyczaić.

Ja przy pierwszym podejściu do egzaminu widziałem tą Yamahę pierwszy raz w życiu i jakoś przejechałem. Niepotrzebnie szarpałem gazem, bo bez tego spokojnie przejeżdża osemkę, ale mimo wszystko się udało smile.gif

Najlepiej przy dojezdzie do górki albo podczas slalomu próbować różnych prędkości - sprawdzić czy jedzie tak, jak chcemy.

YBR wydaje się być wyższy od GN, ale jest chyba krótszy i powinien łatwiej skręcać. Pozycja na moto jest zupełnie inna, bardziej zbliżona do sportowej (przynajmniej mnie sie tak kojarzy).

Napisano

> bo tak uczyli na kursie

Ja nie robiłem kursu... hehe.gif

Zdawałem prawko w czasach, kiedy funkcjonowały jeszcze egzaminy eksternistyczne. old.gifbiglaugh.gif

> bo motor (zaraz mnie zjesz,

food.gif

> ze motor to w motorowce )

Nie tylko - w motocyklu tez. 033102bebe_1_prv.gif

> jedzie bardzo

> rownomiernie bez gazu

> bo na jedynce jechalo sie gorzej

Łomatko, a na kursie nie uczyli używania sprzęgła i roll-gazu? icon_eek.gifhehe.gif

Napisano

> ybr-ki są na wtrysku, jedziesz bez gazu. Tylko są bardzo wyrywne,

> ruchy manetką na ósemce są liczone w setnych milimetra inaczej

> cię wystrzeli poza linię. Ja po wjechaniu na ósemkę, całkowicie

> odjąłem gaz i pozwoliłem aby komputer się zajął prędkością i tak

> się przetoczyłem 2km/h te 5 ósemek.

i to jest cenna rada waytogo.gif zatem manetka parzy zlosnik.gif

> weź sobie godzinkę w jakimś ośrodku który ma YBR bo się zdziwisz

> dodając jej gaz na ósemce, do tego ma wyżej położony środek

> ciężkości i trzeba szybciej i mocniej zareagować jeśli będzie

> się waliła do środka zakrętu.

nie mam za bardzo takiej możliwości, z tego co wiem u mnie w miescinie wszyscy uczą na GNach a będę zdawał w Grudziądzu

Napisano

> i to jest cenna rada zatem manetka parzy

> nie mam za bardzo takiej możliwości, z tego co wiem u mnie w

> miescinie wszyscy uczą na GNach a będę zdawał w Grudziądzu

no to w takim razie, poćwicz jazdę z minimalną prędkością, znajdź sobie linię i tocz się na sprzęgle, odpuszczając sprzęgło tylko na sekundę gdy już będzie za wolno, im wolniej tym lepiej.

YBR bez gazu będzie naprawdę wolna w porównaniu z GN-em, z gazem za to będzie już dość szybka i nerwowa a na dwójce często gaśnie.

Napisano

> YBR bez gazu będzie naprawdę wolna w porównaniu z GN-em, z gazem za

> to będzie już dość szybka i nerwowa a na dwójce często gaśnie.

kurcze, na "1" bez gazu wolno, na "2" zgaśnie, na "1" z gazem szarpie hmm.gif

nie dodajesz mi otuchy hmm.gif

Napisano

> kurcze, na "1" bez gazu wolno, na "2" zgaśnie, na "1" z gazem szarpie

> nie dodajesz mi otuchy

E tam....

YBR 250 to singiel i przy niskich obrotach będzie skakać albo gasnąć. To logiczne.

Moto ma inne przełożenia niż GN.

W porównaniu z GN na jedynce rzeczywiście jedzie wolno, trzeba się do tego przyzwyczaić. Jedzie wolno, ale spokojnie i stabilnie. Na 1 bez gazu, dasz rade! waytogo.gif

Napisano

> tzn. trudniej na ybr ? czy po prostu inaczej ? miałeś kontakt

> wcześniej z ybr przed egzaminem ? bo ja cały czas na GN a YBRki

> na oczy nie widziałem tyle co w necie.

> W kwestii obrotów to GN ma gaźnik a YBR już raczej wtrysk więc w YBR

> nic nie można sobie ustawić. To jakie są obroty zależy od

> rozgrzania silnika, ale skoro piszesz, ze na jedynce bez gazu

> spoko jedzie to OK

GNkiem małym i duzym jeżdziłem oraz YBRka przed egzaminem, w kraku głownie są YBRki do egz, no chyba że jest ktos mały to ma GN125.

Pierwsze 8 na YBR mi sie trudniej robiło bo zupełnie inna pozycja za kierownica, ale po jakis 50 zlosnik.gif było juz dobrze.

Tak Yamha na jedyneczce bez gazu sobie pyrka fajnie, odnosnie kwestji obr, to ta co mialem na kursie a ta co na egzaminie to zupelnie 2 rozne moto, chodzi mi o obr, na egz miala jakies 200 obr./min wiecj niz ta na kursie i bylo super.

Napisano

YBRka ma weższa kierownice niz GNek, pierwsz raz jak wsiadłem na GNka to robienie 8 przyszło mi bez najmniejszego problemu, na YBR trzeba bylo ciut pocwiczyc, no i przez wtrysk nieco bardziej czuła jest na dodanie gazu YBRka.

Napisano

> . Na 1

> bez gazu, dasz rade!

potwierdzam ok.gifpalacz.gif

Napisano

> tak, jak ktos juz napisal wyzej, jesli ma sie "glowe" to mozna

> zaczynac i od scigacza litra

ja po kilku latach jazdy sześcetką wsiadłem na CBR 1100, jakież moje zdziwienie było wielkie jak to zapierdziela.

Napisano

> ja po kilku latach jazdy sześcetką wsiadłem na CBR 1100, jakież moje

> zdziwienie było wielkie jak to zapierdziela.

miałeś się pozbywać X-a - przeszło Ci ?

Napisano

> tak, jak ktos juz napisal wyzej, jesli ma sie "glowe" to mozna

> zaczynac i od scigacza litra

> ja po kilku latach jazdy sześcetką wsiadłem na CBR 1100, jakież moje

> zdziwienie było wielkie jak to zapierdziela.

I pomyśleć, że są ludzie, którzy z MZ albo komarka chcą przesiąść się na Hayabuse icon_eek.gif

Inny przykład - koledzy i ich głupie teksty w stylu "daj się przejechać". Powiedziałem, że nie dostaną moto, bo się zabiją... Zaśmiali się i zaczęli zgrywać cwaniaków... bo przecież jeździli kiedyś na WSK, Komarku i innych wynalazkach... a to tylko 600ccm oslabiony.gif

Nie miałem okazji jeździć CBR1100, więc wierzę na słowo, że potrafi to zapierdzielać palacz.gif

Napisano

> Inny przykład - koledzy i ich głupie teksty w stylu "daj się

> przejechać". Powiedziałem, że nie dostaną moto, bo się zabiją...

Kiedyś w USA jak kupowałem motocykl koledzy w ramach propozycji wsadzili mnie na duzedo bandita...

Dobrze ze parking miał ze 400 metrów długości bo kedwo zdązyłem sie zatrzymać - mimo że starałem sie za bardzo nie odkręcac gazu....

Napisano

> Kiedyś w USA jak kupowałem motocykl koledzy w ramach propozycji

> wsadzili mnie na duzedo bandita...

> Dobrze ze parking miał ze 400 metrów długości bo kedwo zdązyłem sie

> zatrzymać - mimo że starałem sie za bardzo nie odkręcac gazu....

no duzy bandzior ladnie idzie od dolu

Napisano

> no duzy bandzior ladnie idzie od dolu

Dla człowieka który wówczas miał w doswiadczeniach jako najwiekszy motocykl przejażdżke CZ-tką w wiecej jedynie jeżdził Kobuzem było to ciezkie przezycie... zlosnik.gif

Napisano

Pytanie do czego ma służyć motocykl. Jeśli do bujania się po okolicach, często krętymi drogami to taka 500 starczy aż nadto. Do lajtowej turystyki również, przy założeniu że nie będziesz wyprzedzał wszystkiego po kolei. Jeśli szukasz andrenaliny to 500 nie starczy, później 600 też nie, ostatecznie skończy się na jakimś litrze i...będziesz królem prostej. zlosnik.gif

Napisano

> kurcze, na "1" bez gazu wolno, na "2" zgaśnie, na "1" z gazem szarpie

> nie dodajesz mi otuchy

Witam ponownie

Wczoraj miałem egzamin i zdałem yay.gifzlosnik.gif

Na ezgzaminie to był mój pierwszy kontakt z YBRką i wg mnie jest dużo łatwiejsza niż GN. Na "1" bez gazu jedzie wolniutko ale równo i bez szarpnięć. Ogólnie dużo łatwiejszy motor do nauki niż ten ezgzemplarz GNa, na którym miałem kurs.

Teraz muszę upatrzeć swoje pierwsze moto i od wiosny w drogę.

Mój faworyt to bandit 600 w czarnym lub ewentualnie srebrnym kolorze ale jest też parę innych w moim typie.

ale się kurcze cieszę yay.gif normalnie jak 16 lat temu kiedy zdałem "B"

Napisano

> Wczoraj miałem egzamin i zdałem

gratuluję ! moja radość była równie wielka, neistety dopiero za drugim razem hehe.gif

Napisano

> gratuluję ! moja radość była równie wielka, neistety dopiero za

> drugim razem

Nie pękaj, ja też tak miałem spineyes.gif

Gość twierdzi, że wjechałem na skrzyżowanie przy czerwonym sygnale, stwarzając zagrożenie dla ruchu drogowego... Jakby on nie stworzył zagrożenia zatrzymując mnie na środku skrzyżowania spineyes.gif

Co do moto.. kiedyś myślalem o Bandicie, ale skończyło się na Fazerze i jestem zadowolony. Myślę, że nawet bardziej niż mógłbmy być w przypadku zakupu Bandita smile.gif

Bandit jest w porządku, jakiś taki.. plastikowy się wydaje i bez charakteru... icon_rolleyes.gif

Napisano

> Co do moto.. kiedyś myślalem o Bandicie, ale skończyło się na Fazerze

> i jestem zadowolony. Myślę, że nawet bardziej niż mógłbmy być w

> przypadku zakupu Bandita

Fazer także mi się podoba ale raczej nie biorę go pod uwagę gdyż to są stosunkowo młode roczniki i jego ceny są powyżej kwoty jaką planuję wydac na pierwszy motor a nie chcę wydawać dużo, myślę, że do 7-8 tys pln max.

Co do samego wyboru mnie bardziej podchodzi Bandit gdyż wydaje się, że zapewnia bardzie siedzącą pozycję niż Fazer i wizualnie sprawia wrażenie takiego ciężkiego, masywnego motoru i to mi się podoba, Fazerek tak już scigaczowo wygląda ,ale to tylko moje opinie na podstawie zdjęć, na żadnym z nich nie siedziałem nawet jeszcze zlosnik.gif

Napisano

> Co do samego wyboru mnie bardziej podchodzi Bandit gdyż wydaje się,

> że zapewnia bardzie siedzącą pozycję niż Fazer i wizualnie

> sprawia wrażenie takiego ciężkiego, masywnego motoru i to mi się

> podoba,

To bierz XJ-tę N. ok.gif

Napisano

> To bierz XJ-tę N.

także to rozważam ok.gif nawet pewien mój koles ma taką na handel aktualnie tylko jeszcze nie wiem czy Nkę czy z owiewkami a ja chcę koniecznie nakeda

Napisano

> także to rozważam nawet pewien mój koles ma taką na handel

> aktualnie tylko jeszcze nie wiem czy Nkę czy z owiewkami a ja

> chcę koniecznie nakeda

EDIT: skoro już zacząłem zlosnik.gif to:

które z poniższych motorów wg Was są najmniej problematyczne/awaryjne a kóre najbradziej ? jaką kolejość nadalibyście wg takiego kryterium ?

- kawasaki ER-5

- suzuki bandit 600 N

- yamaha xj600 N

- kawasaki zephyr 750

- honda cb 500

- honda cb 750

hmm.gif na razie tyle

oraz te same motory wg kosztów serwisowania/utrzymania

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.