Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

JTD - świece / Euroscan / prędkości wentylatora / termostat

Featured Replies

Napisano

Hej

Z racji tego, iż ostatnio wziąłem się za swoje auto mam parę pytań.

Może ktoś pomoże smile.gif

1) W związku z tym, że autko ostatnio chciało dokonać samodestrukcji - plastik przy wlocie powietrza tarł mi o górę chłodnicy i zrobił małe nieszczelności - zakleiłem chłodnicę silikonem i zmieniłem płyn.

Przy okazji sprawdziłem sobie Euroscanem kiedy termostat otwiera duży obieg. I Przy około 77 stopniach obieg się otworzył i temperatura zaczęła spadać. Po pewnym czasie jednak silnik osiąga około 90oC. W czasie jazdy wskazówka trzyma się pomiędzy połową skali a jedną kreską poniżej. Z racji tego, że jestem uczulony jeśli chodzi o auto pytanie:

Czy tak ma być?? Wg bodajże Zembowicza temp. otwarcia termostatu to 86oC....

Mierzył ktoś z Was jak to jest?? Z tego co pamiętam po rozgrzaniu zawsze trzymał mi równo połowę skali.

Raz się zdarzyło w zimę jak było na zewnątrz z -20oC to mi się płyn rozgrzał tylko do 70oC...

Po przeczytaniu dyskusji na kilku forach AR-Lancia na temat temperatury roboczej silników JTD (niektórzy twierdzą że 80oC) i czasów otwarcia termostatów (wg niektórych zamiennik termostatu produkcji Vernet'a ma temp. otwarcia 86oC a fabryczny miał 83oC, więc stosowanie zamiennika jest zabójcze dla silnika biglaugh.gif) (m.in. link) zgłupiałem już totalnie. Swoją drogą - kącikowicze trochę odjechali (28 stron dyskusji)....

2) Zrobiłem sobie Euroscanem test prędkości wentylatora.

I prędkość ---> oba wiatraki się kręcą wolno

II prędkość ---> jeden wiatrak staje, drugi daje czadu drugą prędkością.

Tak ma być?? Tylko jeden ma II prędkość i drugi staje?? hmm.gif

3) Migająca kontrolka świec raziła po oczach, więc zabrałem się za wymianę jednej z nich.

Jak zwykle w mojej włoskiej maszynie padają niemieckie części (Bosch) wink.gif

Jakby włosi robili te auta tylko z rodzimych produktów to pewnie w ogóle by się nie psuły 270635636-JUMP2.gif

Przy drugim podejściu (trzeba było znaleźć odpowiedni klucz) i 4-godzinnej walce sciana.gif (mistrzowskie dojście do świecy nr 1 oraz idealnie przeszkadzający przewód paliwowy) udało się wyciągnąć (faktycznie była spalona - zmierzone) i wymienić.

Kontrolka przestała świecić i był git.

Niestety po przejechaniu 200 km znowu to samo - skubana zaczęła znowu razić po oczach.

Podpiąłem się pod kompa i znowu ten sam błąd:

Glow Plug.......(1)

Przed wymianą był ten sam błąd.

Orientuje się może ktoś czy tam jedynka w nawiasie oznacza świecę nr 1?? Czy może ilość świec uszkodzonych??

Wiem że mogę znowu zmierzyć która padła, ale może Euroscan mi to mówi, a ja nie wiem o tym biglaugh.gif

Dzięki z góry za podpowiedzi. IThankYou.gif

Pzdr

Napisano
  • Autor

> nie rozumiem z czym masz problem?

> do jtd jest jeden model termostatu... 88C

> jakiś tekst

No rozumiem (chociaż patrząc na to co inni wypisywali na forum AR-Lancia to się można pogubić).

Czyli przy 88oC jest pierwsze otwarcie. Więc mam do wymiany, bo już nie trzyma tak jak powinien.

Ty zresztą chyba też wymieniałeś u siebie, bo nie działał idealnie (bodajże na Vernet'a)...

A co do reszty pytań?? Ktoś ma jakieś sugestie?? hmm.gif

Napisano

nowa swiece wsadziles tej samej firmy?

swiece powinno sie wymieniac w komplecie bo jak wsadzisz rozne to komp moze lapac blad i bedzie mrogach

ze cos byc tez z przekaznikiem swiec zarowych

Napisano

Jeżeli chodzi o świece to najlepiej sprawdzić je wszystkie, byc może następna padła. Mozna również spróbować odłączyć całą centralkę od zasilania na chwilę, w moim przypadku pomogło .

Napisano

> W czasie jazdy wskazówka trzyma się pomiędzy

> połową skali a jedną kreską poniżej.

U mnie jest teraz podobnie , w lato było o grubość wskazówki poniżej połowy .

> Wg bodajże Zembowicza temp. otwarcia termostatu to

> 86oC....

Angielskie manuale podają dokładnie taką wartość na początek otwierania , tyle że po paru latach cha-ka na pewno się zmienia , w końcu to element mechaniczny .

> Mierzył ktoś z Was jak to jest??

hmm.gif Trzeba będzie zrobić w przyszłości test wink.gif

> Glow Plug.......(1)

> Przed wymianą był ten sam błąd.

> Orientuje się może ktoś czy tam jedynka w nawiasie oznacza świecę nr1??

> Czy może ilość świec uszkodzonych??

Zapewna inna świeca zakończyła żywot , nie kojarzę jak u mnie była liczba przy opisie tego błędu gdy padły mi dwie , a do tej pory niestety nie spotkałem się z informacjami co w ogóle one oznaczają ...

Napisano
  • Autor

> nowa swiece wsadziles tej samej firmy?

> swiece powinno sie wymieniac w komplecie bo jak wsadzisz rozne to

> komp moze lapac blad i bedzie mrogach

> ze cos byc tez z przekaznikiem swiec zarowych

Wymieniłem do tej pory tylko jedną (na identyczną BOSCH'a) - na tyle starczyło mi czasu i nerwów.

Wsadzanie różnych IMO nie powinno robić różnicy (komp pokaże błąd dopiero jak jest przerwa na którejkolwiek z nich).

Tak czy tak będę wymieniał na identyczne.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli chodzi o świece to najlepiej sprawdzić je wszystkie, byc może

> następna padła. Mozna również spróbować odłączyć całą centralkę

> od zasilania na chwilę, w moim przypadku pomogło .

Odłączałem aku przed wymianą. Więc po podłączeniu powinno być ok.

Najlepsze, że po wymianie też mi kontrolka świeciła (Euroscan pokazywał że błąd dalej występuje). Dopiero jak wyjechałem z garażu i się przejechałem kilka km to kontrolka przy następnym odpaleniu już nie mrugała (miałem tak samo przy problemach z ABS-em; nie było gdzieś styku przy czujniku, styk poprawiłem ale kontrolka zgasła dopiero w czasie jazdy - komp robi test dopiero przy bodajże 24km/h).

Ale to świece, więc nie ma to zastosowania w tym przypadku.

Niestety 200 km później kontrolka znowu zaczęła mrugać sciana.gif

Albo coś nie styka (może naruszyłem kabelek od zasilania świec) albo (jak kolega IRON napisał) padła następna.

Kiedyś zresztą ktoś tak sugerował - jak pada jedna to następne w bardzo krótkim czasie....

Napisano
  • Autor

> U mnie jest teraz podobnie , w lato było o grubość wskazówki poniżej

> połowy .

> Angielskie manuale podają dokładnie taką wartość na początek

> otwierania , tyle że po paru latach cha-ka na pewno się zmienia

> , w końcu to element mechaniczny .

> Trzeba będzie zrobić w przyszłości test

U mnie kiedyś po rozgrzaniu trzymała równo połowę skali. Teraz jak włączę ogrzewanie albo jadę szybciej to opada maksymalnie o jedną kreskę (nie jest to dużo ale już nie tak jak być powinno).

Tutaj link (koleś mierzył swój stary termostat).

PS. A jak jest z tymi wentylatorami?? Tylko jeden ma II bieg?? hmm.gif

Napisano

> PS. A jak jest z tymi wentylatorami?? Tylko jeden ma II bieg??

Zaskoczyłeś mnie tym pytaniem hmm.gif

Podczas jazdy ( a w zasadzie w czasie postoju w korku ) do tej pory w ogóle nie miałem okazji posłuchać pracy wentylatorów na II biegu , a przy testach elementów wykonawczych z Euroskana zadowoliłem się sprawnością I i II biegu potwierdzoną odsłuchowo grinser006.gif

Ale przy najbliższej okazji zerknę , ile sztuk się kręci na obu biegach waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Zaskoczyłeś mnie tym pytaniem

> Podczas jazdy ( a w zasadzie w czasie postoju w korku ) do tej pory w

> ogóle nie miałem okazji posłuchać pracy wentylatorów na II biegu

> , a przy testach elementów wykonawczych z Euroskana zadowoliłem

> się sprawnością I i II biegu potwierdzoną odsłuchowo

> Ale przy najbliższej okazji zerknę , ile sztuk się kręci na obu

> biegach

Co ciekawe - zrobiłem ostatnio test.

Rozgrzałem auto do 95oC (klima wyłączona; temperatura odczytana z Euroscana) i żaden wentylator się nie włączył.....

Wydawało mi się, że:

I bieg = 92oC

II bieg = 94oC

Może się mylę... hmm.gif

Napisano

> Rozgrzałem auto do 95oC (klima wyłączona; temperatura odczytana z

> Euroscana) i żaden wentylator się nie włączył.....

Teoretycznie powinien się już załączyć II bieg , biorąc pod uwagę dane z angielskich manuali , m.in. 93.5oC , ale tak naprawdę nie wiadomo jaka wartość tego progu jest wpisana w ECU .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.