Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel zafira

Featured Replies

Napisano

Poproszę userów o jakieś opinie związane z tą furą.

Silniki to pewnie znane mi z opli 1,6 i 1,8 (2.0) 16V noPB dobrze znoszące LPG. Czy 1,6 to nie za mała jednostka do tej wielkości samochodu?

Diesle ... te same co w Vectrach?

Czy to autko ma jakieś słabe strony - powiedzmy roczniki 2000/01 wersje 7 osobowe.

Napisano

> Poproszę userów o jakieś opinie związane z tą furą.

Najsłabsze silniki raczej bym odradzał, szczególnie jak chcesz w 7 osób jeździć. Co do wad to o większych nie słyszałem hmm.gif

Napisano

nie mam, nie znam się zlosnik.gif

podrzucam link do jednego z wielu tematów na ten temat: kliken ok.gif

w podlinkowanym wątku dwa kolejne linki ;-)

Napisano

> Diesle ... te same co w Vectrach?

W sumie tak, 2.0 DTL, 2.0 DTI i 2.2 DTI - a najsłabsza ich strona to osprzęt silnika.

Napisano

> Silniki to pewnie znane mi z opli 1,6 i 1,8 (2.0) 16V noPB dobrze

> znoszące LPG. Czy 1,6 to nie za mała jednostka do tej wielkości

> samochodu?

> Czy to autko ma jakieś słabe strony - powiedzmy roczniki 2000/01

> wersje 7 osobowe.

wal na prv. mam osobiście zafire i moge ci na pare pytań odpowiedzieć biglaugh.gif

Napisano

Odpuść sobie 1.6 na wejściu imo. Przypuszczam, że osiągi będą podobne jak w mojej viki 1.6 czyli nie najlepsze niestety, a trzeba wziąć pod uwagę, że zafka jest wyższa i chyba deczko cięższa od viki.

Tak w temacie vanów to często jeżdżę Fordem Galaxy, miałem parę razy okazję mieć go zapakowanego na full czyli 7 osób. 2.3 140 konne dawało rady ale bez żadnych szaleństw, więc nie bardzo widzę 1.6 w zafirze z siedmioma osobami na pokładzie.

Napisano

> wal na prv. mam osobiście zafire i moge ci na pare pytań odpowiedzieć

Dawajcie pytania i odpowiedzi na forum - niech wiedza dla potomności zostanie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> wal na prv. mam osobiście zafire i moge ci na pare pytań odpowiedzieć

e to jak tak to sie po prostu do ciebie kiedyś wybiorę na oględziny. BTW 7 miejscowa cfaniaczek.gif

Napisano

> e to jak tak to sie po prostu do ciebie kiedyś wybiorę na oględziny.

> BTW 7 miejscowa

tak biglaugh.gif1.8 lpg

Napisano
  • Autor

> tak 1.8 lpg

to zapodaj na prv kontakt to siebie bo czasem bywam "niespodziewanie " w Rzeszowie to bym się z Tobą zespotował.

Napisano

> Wszystkie są 7-miejscowe

Z kratką są 5 miejscowe.

Napisano

> Silniki to pewnie znane mi z opli 1,6 i 1,8 (2.0) 16V noPB dobrze

> znoszące LPG. Czy 1,6 to nie za mała jednostka do tej wielkości

> samochodu?

> Czy to autko ma jakieś słabe strony - powiedzmy roczniki 2000/01

> wersje 7 osobowe.

Każdy chwali silnik taki, który posiada. Ja jestem za dislem co najmniej 2.0 DTi lub 2.2. Odradzam 1,6 benzynke - za słaby, 1,8 benzynka dość paliwożerny,

Napisano

> Z kratką są 5 miejscowe.

Aaaaaaaaaa tego nie przewidziałem smile.gif

Podobnie jak "zwykłe" 5-miejscowce są rejestrowane na 4 osoby smile.gif

Napisano

> Odradzam 1,6 benzynke

Oprócz tego że słaba to jeszcze lubi popić oleju

Napisano

> Każdy chwali silnik taki, który posiada. Ja jestem za dislem co

> najmniej 2.0 DTi lub 2.2. Odradzam 1,6 benzynke - za słaby, 1,8

> benzynka dość paliwożerny,

zgadza sie benzyna 1.6 za słaby do tego samochodu, a co 1,8 benzyny to w sam raz ale paliwożerności nie stwierdziłem rotfl.gif a jak ktoś chce marznąć w zimie i użerać sie z porażkami konstrukcyjnymi 2.0dtl i 22 to droga wolna smirk.gif

Napisano

> Każdy chwali silnik taki, który posiada.

racja = patrz niżej ;-)

> Ja jestem za dislem co

> najmniej 2.0 DTi lub 2.2. Odradzam 1,6 benzynke - za słaby, 1,8

> benzynka dość paliwożerny,

ooo, tutaj się wypowiem

1.8 nie jest specjalnie bardziej paliwożerny niż 1.6 ;-)

Napisano

Bez złośliwości Kolego.

Napisano

> Bez złośliwości Kolego.

nie starałem się być złośliwy, ale jeśli coś takiego nastąpiło to przepraszam 20.GIF

Napisano

Wedlug mnie to nie byla zlosliwosc, tylko prawda obiektywna. Konstrukcja glowicy w silnikach 2,0 DTI DTH i ich pochodnych w postaci 2,2 jest niestety porazka konstrukcyjna. Wyjatkowo (i niepotrzebnie, choc na pierwszy rzut oka bardzo prosty-zludzenie...) skomplikowany uklad rozrzadu i co za tym idzie, uklad kanalow ssacych i wydechowych w glowicy (bardzo skomplikowany odlew), umieszczenia i uszczelnienia wtryskiwaczy oraz konstrukcja ukladu EGR, co absolutnie nie przeklada sie na osiagana moc i moment obrotowy (wystarczy porownac osiagi silnikow koncernu VW 1,9 i 20 TDI, kontrukcyjnie nawiazujacych do sprawdzonego 1,6 D, czyli jednego z najprostszych konstrukcyjnie diesli). Zainteresowanych odsylam do odpowiednich lektur.

Prosze nie traktowac mojej wypowiedzi jako zlosliwosci, bo na taka nawet sie nie wysililem, ale jako potwierdzenie realnie istniejacych technicznych faktow....

Pozdrawiam

Napisano

To nie była złośliwość, tylko opinia, trochę nie ten ton co wcześniej.

A wracając do tematu, z wieloma rzeczami można się zgodzić... tylko że mimo wszystko poza pompą ten silnik jest naprawdę trwały i fajny. Może i niektóre VW 1.9TDI są lepsze (pomijam wersję SDI), ale generalnie to na prawdę udany diesel i gdyby był produkowany do tej pory, bardzo, ale to bardzo bym go wziął pod uwagę. ok.gif

Napisano

> To nie była złośliwość, tylko opinia, trochę nie ten ton co

> wcześniej.

> A wracając do tematu, z wieloma rzeczami można się zgodzić... tylko

> że mimo wszystko poza pompą ten silnik jest naprawdę trwały i

> fajny. Może i niektóre VW 1.9TDI są lepsze (pomijam wersję SDI),

> ale generalnie to na prawdę udany diesel i gdyby był produkowany

> do tej pory, bardzo, ale to bardzo bym go wziął pod uwagę.

Ja tam nie wiem co w nim fajnego. Jezdzi bo jezdzi, cichszy troche od TDI i tyle...

Napisano

W Oplach wg mnie sprawdzily sie jedynie diesle Isuzu i ich modernizacja. Oznaczenia silnika nie podam, bo poprostu nie pamietam, ale zmodyfikowany Isuzu w AG sprawdza sie naprawde przyzwoicie, w porownaniu z AG z 2,0 DTL/DTH. Jezdzilem Oplami z cala gama diesli, od oplowskiego 1,7 D i TD, Isuzu, 2,3 TD w Omedze, 2,5 TDS, 2,0 DTL/DTH, 2,2 i najlepiej wypadal 1,7 TD Isuzu....Dla porownania jezdzilem rowniez wozami z szeroka gama diesli VAG 1,9, 2,0 i 2,5 jak rowniez dieslami innych producentow.

Opel niestety w temacie diesli nie ma sie czym pochwalic (z drobnymi wyjatkami), w przeciwienstwie do silnikow benzynowych, tu mamy cala game udanych konstrukcji...

Pozdrawiam

Napisano

> A 2.5 DTI w Omedze jeździłeś?

Nie bylo dane, ale moze kiedys sie przytrafi...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

idziemy dalej

Pominę na chwilę silniki "TD"

Znam konstrukcję noPB i pasowałby mi np

1) 2.0 8V = 115 KM był montowany? hmm.gif

2) lub mocniejszy znany mi dobrze 2.0 16V = 136 KM 893goodvibes.gifslinka.gif

3) jakieś większe cfaniaczek.gif benzynki

Tylko teraz gdzie znajduje się koło zapasowe i ewentualnie jaki są rozwiązania LPG w tych samochodach. Gdzie i jakie butle idą?

Jakie LPg ... pewnie któraś sekwencja - tylko właśnie ta nieszczęsna butla i koło zapasowe.

AHa czy mogę prosić jakieś fotki tylnej części - jak to wygląda jak siedzenie są przygotowane do posadzenia na nich 4 literek.

Napisano

W Zafirze nie było 2.0 8V, było 1.6 1.8 2.2 i 2.0T jak pamiętam. A silnik 2.0 16V 136KM, który znasz to nie do końca taki sam - tam jest mniej koni i różnic z tego co pamiętam sporo.

Napisano

> idziemy dalej

> Pominę na chwilę silniki "TD"

> Znam konstrukcję noPB i pasowałby mi np

> 1) 2.0 8V = 115 KM był montowany?

> 2) lub mocniejszy znany mi dobrze 2.0 16V = 136 KM

> 3) jakieś większe benzynki

> Tylko teraz gdzie znajduje się koło zapasowe i ewentualnie jaki są

> rozwiązania LPG w tych samochodach. Gdzie i jakie butle idą?

> Jakie LPg ... pewnie któraś sekwencja - tylko właśnie ta nieszczęsna

> butla i koło zapasowe.

Koło siedzi w koszu pod podwoziem właśnie ze względu na foteliki, ale tam też montują zbiorniki ok.gif

Napisano
  • Autor

> W Zafirze nie było 2.0 8V, było 1.6 1.8 2.2 i 2.0T jak pamiętam. A

> silnik 2.0 16V 136KM, który znasz to nie do końca taki sam - tam

> jest mniej koni i różnic z tego co pamiętam sporo.

wszystkie oczywiście podajesz w benzynie. No to pomijając 1,6 jakim apetytem wykazują pozostałem jednostki przy jeździe miejskiej w trybie uśrednionym. Oczywiście mowa tutaj o LPG.

Masz może jakieś info / link odnośnie tych silników w tym konkretnie autku?

Napisano
  • Autor

> Koło siedzi w koszu pod podwoziem właśnie ze względu na foteliki, ale

> tam też montują zbiorniki

No to good bagażnik jest na tyle duży ze koło może się tam szwendać.

Napisano

> No to good bagażnik jest na tyle duży ze koło może się tam szwendać.

no przy 7 miejscach to do bagażnika poza kołem to wiele nie włożysz hehe.gif

Napisano

> no przy 7 miejscach to do bagażnika poza kołem to wiele nie włożysz

Obawiam się, że może nawet koło nie wejść zlosnik.gif

Napisano

> Obawiam się, że może nawet koło nie wejść

na stojąco może upchnie jakąś dojazdówkę zlosnik.gif

Napisano

> na stojąco może upchnie jakąś dojazdówkę

Innej możliwości nie widzę ok.gif

Napisano

Ano, zapomniałem dodać ok.gif

Napisano
  • Autor

też mi się tak wydaje - choć na allegro widziałem jedną fotkę z kołem zapasowym z tyłu.

BTW jakiem tam idą seryjnie koła 15 czy 16" z jaką mniej więcej oponą ?

Napisano

> też mi się tak wydaje - choć na allegro widziałem jedną fotkę z kołem

> zapasowym z tyłu.

> BTW jakiem tam idą seryjnie koła 15 czy 16" z jaką mniej więcej oponą

> ?

U ojczulka w 2,0 DTL (H) jest 195/15 ale nie pamiętam jaki profil.

Napisano
  • Autor

> U ojczulka w 2,0 DTL (H) jest 195/15 ale nie pamiętam jaki profil.

pewnie 60 ale właśnie o szerokość mi chodziło.

Napisano

Moja w trasie przejedzie na zbiorniku gazu ( 34-36 l ) 320 - 340 km ale lekko nie ma.

W mieście zbiornik starcza na 290- 300km ale zależy kto jeździ , żona czy ja.

Gaz mam sekwencję i złego słowa powiedzieć nie mogę.

Butla zamontowana jest w koszu pod podłogą a koła zapasowego nie mam wcale. Wiem jakie jest ryzyko ale coś za coś. Zamiast koła kupiłem łatką w sprayu , raz już tego użyłem i jest ok. Nawet do wulkanizatora bardzo się nie śpieszyłem , jeździłem z gwoździem w kole chyba z miesiąc.

Ale powiem Ci , że drugi raz zafiry bym nie kupił. Za dużo "typowych" usterek.

Napisano

Cześć, ja z moją 2.0 DTI nie mam problemu w trasie 6l/100km z 5 osób i załadowanym bagażnikiem, a po mieście latem 7 zimą 8,2 pokazuje i tyle spala. Jest to mój 3 łopel i nie narzekam. Fakt przy 7 fotelach do bagażnika w sumie nic nie wsadzisz większego.

pozdro 4all zlosnik.gif

Napisano

> Ale powiem Ci , że drugi raz zafiry bym nie kupił. Za dużo "typowych"

> usterek.

O jakich typowych mówisz ? hmm.gif

Napisano

> pewnie 60 ale właśnie o szerokość mi chodziło.

dokładniej 65 biglaugh.gif

Napisano

> O jakich typowych mówisz ?

silniki 1,8

awarie przepustnicy ( gaśnięcie , pływanie obrotów)

awarie cewki zapłonowej ( brak mocy , mulenie)

awarie sterownika silnika , odklejają się jakieś druciki od płyty głównej (brak mocy , gaśnięcie , mulenie , check itp)

awarie układu chłodzenia , dzięki sterownikowi tegoż układu ( nie działa wentylator na drugim biegu, klima nie chłodzi itp)

awarie rezystora wentylatora przewietrzania kabiny i rezystora wentylatora chłodnicy

pękanie przewodów między tylnymi drzwiami a słupkiem ( nie działa centralny , głośniki , szyby , jeśli są elektryczne)

normalką są awarie przepływomierza , sondy lambda i egr.

u mnie popsuł się silniczek , który steruje klapką obiegu powietrza wewnętrznego. To jest typowe dla układu przewietrzania firmy Behr , piszą nawet o tym w TIS-sie.

Diesle , awarie pomp wtryskowych , zacieranie się z powodu zapowietrzenia w wyniku złej konstrukcji głowicy.

W przypadku pomp w autach poliftowych , koszt takiej pompy w serwisie to ok. 11000 pln!

Plus ogólnie problemy z elektryką, coś działa a za chwile nie działa.

Napisano

> silniki 1,8

> awarie przepustnicy ( gaśnięcie , pływanie obrotów)

> awarie cewki zapłonowej ( brak mocy , mulenie)

> awarie sterownika silnika , odklejają się jakieś druciki od płyty

> głównej (brak mocy , gaśnięcie , mulenie , check itp)

> pękanie przewodów między tylnymi drzwiami a słupkiem ( nie działa

> centralny , głośniki , szyby , jeśli są elektryczne)

> normalką są awarie przepływomierza , sondy lambda i egr.

typowy spis usterek samochodów

> u mnie popsuł się silniczek , który steruje klapką obiegu powietrza

> wewnętrznego. To jest typowe dla układu przewietrzania firmy

> Behr , piszą nawet o tym w TIS-sie.

jeszcze nie widziałem układu klimatyzacji żeby nie siadały silniki , w każdej marce siadają

> Diesle , awarie pomp wtryskowych , zacieranie się z powodu

> zapowietrzenia w wyniku złej konstrukcji głowicy.

> W przypadku pomp w autach poliftowych , koszt takiej pompy w serwisie

> to ok. 11000 pln!

no to wada osprzety tych silników

> Plus ogólnie problemy z elektryką, coś działa a za chwile nie działa.

norma we wszystkich markach biglaugh.gifnie napisałeś nic szczególnego co by świadczyło o szczególnej usterkowości tego modelu smirk.gif

Napisano

Wymienione wyżej awarie sa niestety TYPOWE dla wiekszości nowszych samochodów każdej marki, zarówno z silnikiem diesla, jak i benzynowym. Najczęsciej padaja sterowniki, przepływomierze, potencjometry i upierdliwe awarie elektryczne...Doswiadczysz tego w kazdej marce, czy jest to Opel, grupa VAG, PSA czy auta japonskie...

Pozdrawiam

Napisano

> idziemy dalej

> Pominę na chwilę silniki "TD"

> Znam konstrukcję noPB i pasowałby mi np

> 1) 2.0 8V = 115 KM był montowany?

> 2) lub mocniejszy znany mi dobrze 2.0 16V = 136 KM

> 3) jakieś większe benzynki

> Tylko teraz gdzie znajduje się koło zapasowe i ewentualnie jaki są

> rozwiązania LPG w tych samochodach. Gdzie i jakie butle idą?

> Jakie LPg ... pewnie któraś sekwencja - tylko właśnie ta nieszczęsna

> butla i koło zapasowe.

> AHa czy mogę prosić jakieś fotki tylnej części - jak to wygląda jak

> siedzenie są przygotowane do posadzenia na nich 4 literek.

zafiry a w roku 2003 są troche inne. Mają troche inne silniki np. 1.8 ma 125 KM, jest też zafira 2.0 opc , jakies 200 KM smile.gif

Napisano

> Najsłabsze silniki raczej bym odradzał, szczególnie jak chcesz w 7

> osób jeździć. Co do wad to o większych nie słyszałem

Mój kumpel kupił w lecie Zafirę z silnikiem diesla 2,0 o przebiegu 146 000 km, sprowadzoną z Belgii. Wczoraj dostałem od niego informację, że pojechał do Zakopanego i ponoć padła mu pompa paliwa (pierwsza diagnoza nieautoryzowanego warsztatu, wstępny koszt 9 000 zł). Wcześniej nie było żadnych niepokojących sygnałów. Auto pojechało do Chorwacji i wróciło, bez kłopotu. Teraz po zatankowaniu na stacji przejechało kilka km i zgasło, po czym nie dało się odpalić. Odpaliło po 3 h. Po dojechaniu do kwatery i zgaszeniu silnika, ponowna próba odpalenia skończyła się fiaskiem. Auto odpaliło na drugi dzień, by pozwolić jedynie na dojazd do zakładu. Tam znowu zdechło. Według informacji mechanika, niektóre Zafiry (powtarzam z pamięci) wyposażone są w jakieś immobilajzery w pompach paliwa, które lubią się psuć. Z wpisu Jacka76 wynika, że to może być prawda.

Napisano

Bo to jest prawda. Typowa usterka , z powodu złej konstrukcji głowicy zapowietrzenie się pompy paliwa w wyniku czego zatarcie się i przy okazji pad sterownika. Przy okazji , auto miało nie 140 a 300 tysięcy lub więcej.

Napisano

Nubirski a jak Ci się ta tacuma sprawuje bo poważnie myślę nad opchnięciem tej padaki i kupnie czegoś innego.

Napisano

> Nubirski a jak Ci się ta tacuma sprawuje bo poważnie myślę nad

> opchnięciem tej padaki i kupnie czegoś innego.

Pisałem o tym na forum Daewoo. Generalnie okej, poza problemami z zawieszeniem i układem kierowniczym. Właściwie od początku posiadania tego auta. Prowadzenie auta jest okropne. Objaw jest taki, że na nierównościach zawieszenie przenosi drgania na kierownicę, która dodatkowo przy koleinach na przykład potrafi sama się przekręcić w jedną bądź drugą stronę. Trzeba więc mocno ją trzymać i korygować tor jazdy. Jest tak, jakby koło kierownicze z układem jezdnym połączone było gumą, a nie elementami stalowymi. Brak sztywności. Próbowałem temu zaradzić poprzez wymianę wałka pośredniego, kolumny kierowniczej i maglownicy. Nie pomogło wiele. Z maglownicą był problem, bo serwis na Kotsisa w Warszawie założył mi ją uszkodzoną. Miała wewnętrzne luzy takie, że auto stało się niebezpieczne. Na nierównościach "woziło się" na boki, kierownica sama skręcała. Po regeneracji w Łodzi jest lepiej. Ale luzy w zawieszeniu dalej są i kierownica drży i odskakuje. Poza tym kierownica może nie powrócić przy wolniejszej jeździe do jazdy na wprost. Trzeba ją odepchnąć. Nie wiem dlaczego. Ale w Nubirze miałem to samo. Czasem na skrętach coś w zawieszeniu uderza. Ponieważ to żona głównie tym jeździ i mówi że się przyzwyczaiła, więc nic nie robię. Poza tym, zero usterek. Elektryka, klima, dmuchawa, akumulator 9 lat, zapłon, pompa paliwa, sekwencyjna instalacja LPG, wszystko działa. No i części w porównaniu z podobnymi vanami innych marek są dość tanie, więc naprawy które zrobiłem raz że nie były aż tak drogie i rozłożyły się w czasie.

Co ciekawe, w ASO dali mi zastępczą Tacumę i prowadziła się jeszcze gorzej. Kierownica na skręcie po przejściu pewnego kąta skrętu sama leciała do końca na skręt... w jedną i drugą stronę. zlosnik.gif Puszczałem kierownicę i auto kręciło się w kółko. Pojęcia nie mam, kto to projektował i konstruował.

Tacuma na rynku wtórnym, lub raczej Chevrolet Rezzo, to stosunkowo niewielka kasa, ale należy bardzo dobrze ją obejrzeć pod względem, który opisałem powyżej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.