Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

F - X14XE - znowu EGR...

Featured Replies

Napisano

Hmmm jakby to ująć... na autokąciku jest już cała historia moich zmagań z EGRem, ale jedyne wnioski jakie z tego wynikły są takie, że problem jest... dziwny. Wpadłem więc na pomysł dość... unikalnego rozwiązania (znaczy się nie znalazłem w szukajce podobnego).

Teraz w skrócie o co chodzi:

1. Pewnego pięknego dnia auto zaczęło podczas jazdy bardzo szarpać. CE - 1405, po zapaleniu się kontrolki auto wracało do życia. Chwila szukania i pierwsza diagnoza - EGR. Po zdemontowaniu okazało się, że faktycznie czarny syf zablokował grzybek. Zawór został wyczyszczony. Szarpanie się zmniejszyło, ale nie ustało.

2. W związku z tym postanowałem zawór zaślepić. Zaślepka z puszki od piwa na otworze z grzybkiem - z dolotowego natychmiast ją wydmuchało. Pomimo całkowitego zaślepienia jednego z otworów samochód dalej szarpał do momentu zapalenia się CE.

3. Mniej więcej po miesiącu zaczęły się dziać dziwne rzeczy z kontrolką CE. Po ruszeniu po dłuższym postoju zapalała się normalnie po ok. 10 min. jazdy. Za to po krótkim postoju zaczyna się dyskoteka - kontrolka miga w różnych trybach - czasem zapali się na kilka minut po czym zgaśnie, czasem miga w stałch odstępach czasu, np co sekundę lub dwie, a czasem daje jak stroboskop, klika mrugnięc na sekundę. Po ok. 20 minutach zapala się na stałe i można normalnie jechać. Już sobie nawet opracowałem specjalną technikę jazdy dopasowaną do tego żeby jak najszybciej CE zapalić - jak kontrolka zacznie mrugać muszę na przemian przyspieszać trochę z gazem w podłodze, po czym hamować silnikiem. Po dwóch takich cyklach najczęściej mam CE na stałe. W którymś poprzednim temacie kolega Azja stwierdził że takie mruganie jest normalne. Może, dla mnie jest co najmniej dziwne.

I teraz sumując: auto z zaślepionym EGRem szarpie i wyraźnie więcej spala do momentu zapalenia się CE. Problem jest taki, że o ile na trasie łatwo taki błąd wywołać, o tyle podczas dojazdów do pracy w mieście jest to praktycznie niemożliwe. Odbija się to na komforcie jazdy i częstotliwości wizyt na stacji benzynowej, dlatego chciałbym coś z tym zrobić.

Zastanawiające jest to szarpanie mimo niedrożnego zaworu - może to nie z zaworem coś jest nie tak, a z komputerem liczącym skład mieszanki. W sumie nie chciałbym wydawać 300 zł na nowy zawór, który nie zlikwidowałby problemu.

Dlatego wpadłem na szatański pomysł wyciągnięcia wtyczki z EGRu angryfire.gif Da to w efekcie kolejny błąd (EGR brak sygnału, czy jakoś tak) ale powinno spowodować "normalną" jazdę Astry już od samego początku. Z palącym się CE się dawno polubiłem do tego stopnia, że jeśli ta kontrolka się nie pali to wiem że coś jest nie tak biglaugh.gif Błędy w miarę systematycznie sprawdzam, żeby wiedzieć czy coś nie doszło. A chciałbym się dowiedzieć czy odpięcie wtyczki zaworu nie wpłynie na pracę silnika w stopniu większym niż jego zaślepienie?

Pozdrawiam

DarkDude

Napisano

Na 100% nie jestem pewien (może ktoś mnie ewentualnie poprawi) ale z wyjęciem wtyczki jest tak, że wszystko zależy od tego w jakim położeniu zatrzyma się grzybek EGR-a. Jeśli zamknie dopływ spalin to generalnie można jeździć ale jeżeli otworzy się na tyle, że spalin będzie w nadmiarze to silnik będzie gasł.

U mnie miałem tak, że silnik zaczynał nierówno pracować, zapalała się kontrolka i silnik gasł - błąd 1405. Rozruszanie grzybka pomagało na jakis czas ale było to rozwiąznie doraźne.

Napisano
  • Autor

Właśnie cała zabawa polega na tym że zawór jest zaślepiony więc pozycja grzybka nie powinna mieć nic do rzeczy...

Napisano

Skoro egr jest zaślepiony i szarpie to spróbuj poprostu całkiem wymontować egr i całkowicie zaślep miejsce po egr, kontrolka się zaświeci bo egr-a nie będzie, ale ponieważ całkowicie zaślepisz wlot i wylot spalin to może przestanie szarpać i wtedy zweryfikujesz czy to przez egr szarpie pomimo zaślepienia.

Napisano
  • Autor

No właśnie chcę coś takiego zrobić, ale mniej inwazyjnie. Znaczy się bez usuwania zaworu, zostanie on razem z zaślepką na swoim miejscu, tylko będzie odłączony. Może sformułowałem wypowiedź w zbyt mało szczegółowy sposób... Chodziło mi o informację czy wyciągnięcie tej wtyczki (czyli dodanie kolejnego błędu CE) nie wpłynie na pracę silnika w stopniu większym niż sam błąd 1405...

Napisano

Nie wpłynie, ale błędu też nie wywali tak od razu.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj w końcu znalazłem czas żeby się trochę z autem pobawić. Odpięta wtyczka skutkuje kolejnym błędem który pojawia się natychmiast - kontrolka zapala się przy włączeniu zapłonu tak jak powinna, ale potem w ogóle nie gaśnie. Auto przestało szarpać, więc efekt został osiągnięty smile.gif Zobaczę jeszcze jak taki manewr będzie funkcjonował na dłuższą metę.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Napisano

> Dzisiaj w końcu znalazłem czas żeby się trochę z autem pobawić.

> Odpięta wtyczka skutkuje kolejnym błędem który pojawia się

> natychmiast - kontrolka zapala się przy włączeniu zapłonu tak

> jak powinna, ale potem w ogóle nie gaśnie. Auto przestało

> szarpać, więc efekt został osiągnięty Zobaczę jeszcze jak taki

> manewr będzie funkcjonował na dłuższą metę.

> Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

To sprawdz teraz jakie bedzie spalanie.

Jak dla mnie to wzrosnie i to duzo, wydaje mi sie

ze ECU przejdzie w tryb awaryjny przy 1405.

Napisano

> To sprawdz teraz jakie bedzie spalanie.

> Jak dla mnie to wzrosnie i to duzo, wydaje mi sie

> ze ECU przejdzie w tryb awaryjny przy 1405.

nie przejdzie idea.gif

Napisano
  • Autor

> nie przejdzie

Dokładnie, z 1405 już chyba z pół roku jeżdżę i ze spalaniem nie mam problemów. JerryG1 nawet mi w którymś wątku udowadniałeś że moja Aśka nie ma prawa palić tak mało jak pali smile.gif

Odnośnie tego drugiego błędu o którym wspomniałem to nie wiem czemu wydawało mi się, że przy kodach czterocyfrowych są dwa błędy EGR - 1405 - uszkodzenie zaworu i jakiś inny - ERG - brak sygnału. Teraz zassałem tabelę kodów i tam jest tylko 1405, nie wiem gdzie ja ten drugi widziałem... Dzisiaj wymigam błędy i zobaczę co wyjdzie. Spalania nie dam rady sprawdzić bo moja serce.gif dojażdża do pracy, więc spalanie będzie miejskie + jej styl jazdy. W trasę prawie nie jeździmy, więc sprawdzę to dopiero jak się trafi jakaś okazja na dalszy wyjazd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.