Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś stuka, coś trzeszczy....

Featured Replies

Napisano

Cześć

Chłopaki poradźcie bo jest problem. Od kilku dni przysłuchuje się dziwnym odgłosom dobiegającym z układu kierowniczego. Ten dźwięk (chrobotanie, delikatne stukanie) dochodzi od strony koła kierowcy, czuć go także na kierownicy. Co więcej pojawia się tylko przy mocniejszym skręcie w lewo kiedy siła odśrodkowa dociska prawą stronę. confused.gif

Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym, co może/mogło być przyczyną i jak ma się to do serwisu gwarancyjnego? niewiem.gif

Napisano

karton box mial chyba podobny problem.. wymieniono mu walek kierownicy jesli dobrze pamietam hmm.gif

Napisano

> Cześć

> Chłopaki poradźcie bo jest problem. Od kilku dni przysłuchuje się

> dziwnym odgłosom dobiegającym z układu kierowniczego. Ten dźwięk

> (chrobotanie, delikatne stukanie) dochodzi od strony koła

> kierowcy, czuć go także na kierownicy. Co więcej pojawia się

> tylko przy mocniejszym skręcie w lewo kiedy siła odśrodkowa

> dociska prawą stronę.

> Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym, co może/mogło być przyczyną i

> jak ma się to do serwisu gwarancyjnego?

Mam to samo po 4700 km. Stawiam na przekładnię kierownicy - to samo miałem w Grande Punto...

Napisano
  • Autor

Czy tego typu usterkę obejmuje gwarancja, czy też gość z serwisu powie że na pewno wjechałem w dziurę i sorry?

Napisano

> Czy tego typu usterkę obejmuje gwarancja, czy też gość z serwisu

> powie że na pewno wjechałem w dziurę i sorry?

a czemu ma nie obejmowac?

Napisano

pewnie, że obejmuje - treba jechać do serwisu, pewie jakieś sprawdzenia - ale niestety do wymiany ..

Napisano
  • Autor

A więc zrobimy im najazd na warsztat.

Dzięki za redę

Pozdr.

Napisano

>

Nie wiem czy masz to samo ale u mnie były takie głuche stuki podczas skrętu jak i powrotu kierownicy na wprost coś jakby na ułamek sekundy blokowało kierownicę i bardziej to było czuć na dłoniach niż słychać. W aso wymienili mi wałek kierownicy i problem zniknął. U Ciebie jeszcze może być inna sprawa bo słychać chrobotanie (czego u mnie nie było) co może świadczyć o usterce łożysk przednich amortyzatorów hmm.gif

Napisano

>Ciebie jeszcze może być inna sprawa bo słychać chrobotanie (czego u mnie nie było) co może świadczyć o usterce łożysk przednich amortyzatorów

a jest to tez opcja prawdopodobna i bardzo realna zlosnik.gif

na naprawde do aso parcha trzeba wiesc zlosnik.gif

Napisano

> a jest to tez opcja prawdopodobna i bardzo realna

> na naprawde do aso parcha trzeba wiesc

oczywiście, że trzeba tylko w moim przypadku to sie robi zaraźliwe bo jak dzisiaj byłem na wymianę oleum i tak trochę od niechcenia napomknąłem o metalicznym odgłosie pracy silnika to majster od razu podjął temat i mają mi coś sprawdzać przy kole pasowym... faint.gif

Napisano

zacznij jezdzic tym autem to nie bedzie failurow robilo zlosnik.gif

Napisano

kartonik a czy ten metaliczny dźwięk pracy silnika był słyszalny również po rozgrzaniu autka? Bo u mnie też słychać metaliczne dźwięki ale do czasu kiedy auto sie rozgrzeje. Później tego nie słychać, no może minimalnie. Pozdrawiam

Napisano

> kartonik a czy ten metaliczny dźwięk pracy silnika był słyszalny

> również po rozgrzaniu autka?

Po rozgrzaniu też słychać tylko mniej. Mistrz aso, który mi to diagnozował mówił że u niego też podobne dźwięki słychać ale na razie tego nie rusza.

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Czyli na razie nie będę tego ruszał. Jak zacznie mocniej dzwonić to dopiero uderzę z tym do ASO. Mam jeszcze ponad dwa lata gwarancji. Pozdrawiam

Napisano

> Cześć

> Chłopaki poradźcie bo jest problem. Od kilku dni przysłuchuje się

> dziwnym odgłosom dobiegającym z układu kierowniczego. Ten dźwięk

> (chrobotanie, delikatne stukanie) dochodzi od strony koła

> kierowcy, czuć go także na kierownicy. Co więcej pojawia się

> tylko przy mocniejszym skręcie w lewo kiedy siła odśrodkowa

> dociska prawą stronę.

> Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym, co może/mogło być przyczyną i

> jak ma się to do serwisu gwarancyjnego?

wprawdzie chłopakiem nie jestem, ale odezwę się w Twoim wątku tongue.gif

chyba masz to samo co ja...

to kwalifikuje się do wymiany w aso, w ramach gwarancji

Napisano
  • Autor

> wprawdzie chłopakiem nie jestem, ale odezwę się w Twoim wątku

> chyba masz to samo co ja...

> to kwalifikuje się do wymiany w aso, w ramach gwarancji

Cześć

Dziś wróciłem z ASO, nie miałem czasu szczegółowo przejrzeć wydruków z elementami które został wymienione, ale gość mówił że to silnik układu kierowniczego chyba wspomaganie CITY padło. Koszt wymienionego elementu to ok 4000zł !!! - na szczęście w ramach gwarancji smile.gif

Problem może być z czasem bo procedura jest tak także że najpierw wysyłają zapytanie do Fiata co powinni zrobić (koszt nowej zgodnie z powyższym), później zamówienie części z Bielska Białej a później naprawa ok 3 godz. crazy.gif

Ale życzę powodzenia 30.GIF

Napisano

Co Ty dajesz!! passed_out.gif Mamma mia gwarancja kończy mi się w listopadzie yikes.gif Ja nie używam wcale tego szajsu CITY, mam nadzieję, że w ten sposób nie padnie zlosnik.gif

Napisano

> Co Ty dajesz!! Mamma mia gwarancja kończy mi się w listopadzie Ja

> nie używam wcale tego szajsu CITY, mam nadzieję, że w ten sposób

> nie padnie

No tak, jak jednemu padło to na pewno zaraz wszystkim padnie. zlosnik.gif

A ja używam, nie mógł bym już żyć bez CITY, nawet w matizie ze wspomaganiem wydaje mi się, że kierownica ciężko chodzi.

Napisano

ale takie cuda to ino w 1.6mj sie dzieja zeby.GIF

a tak na powaznie to jest raczej jednostkowy przypadek zeby wspomaganie padlo

Napisano

ja mam city ale nie wiem po co, bo nie używam tego w ogóle, więc to na pewno nie to samo co u mnie

Napisano

> ja mam city ale nie wiem po co, bo nie używam tego w ogóle, więc to

> na pewno nie to samo co u mnie

ok.gif tak jak pisalem to jakis jednostkowy przypadek raczej byl

Magda a potrafisz zlokalizowac ten dzwiek, czy dobiega moze z lewej/prawej strony bokow maski mniej wiecej z miejsc gdzie jest przednia os?

Napisano

> tak jak pisalem to jakis jednostkowy przypadek raczej byl

> Magda a potrafisz zlokalizowac ten dzwiek, czy dobiega moze z

> lewej/prawej strony bokow maski mniej wiecej z miejsc gdzie jest

> przednia os?

Nie jestem Magdą (z całym szacunkiem dla Magdy), ale mogę się wypowiedzieć w temacie. U mnie również gdy jest wilgotno, pada deszcz występują stuki po lewej stronie pojazdu przy przejazdach przez progi lub dziury. Podejrzeń mnóstwo: drążek stabilizatora, drążek kierowniczy, odboje w kolumnie McPhersona, łożyska górne kolumny - wszystkie elementy wymienione i jak stukało tak stuka. Jakieś sugestie?

Napisano

zostaly nie wymienione laczniki stabilizatora, amortyzatory i wahacze zlosnik.gif

Napisano

> zostaly nie wymienione laczniki stabilizatora, amortyzatory i wahacze

Mam nadzieję, że to jakaś błahostka (łącznik stabilizatora wymieniony). Objaw dziwny bo występuje w specyficznych warunkach.

Napisano

O! o! o! u mnie podobnie frown.gif stuk od strony pasażera na wybojach przy wilgoci i raczej spadku temperatury.

Napisano

> Magda a potrafisz zlokalizowac ten dzwiek, czy dobiega moze z

> lewej/prawej strony bokow maski mniej wiecej z miejsc gdzie jest przednia os?

rok temu zaczęlam go słyszeć z lewej strony - gdzieś przy kole; zawsze i wyłącznie kiedy kręciło się kołem kierownicy; wyraźnie słychać było kiedy auto było zimne i koło miało duże opory przy skręcie;

przestawało po kilku przejechanych km, później się przyzwyczaiłam, chociaż już wtedy chcieli bym odstawiła auto do aso do wymiany (nie zdradzali mi nazwy przyczyny, a ja nie drążyłam);

teraz dźwęk słyszę z obu stron - bardzo wyraźnie i non stop; nawet przy normalnej, długiej jeździe i oczywiście podczas skrętu kierownicą, jak już wcześniej pisałam to jest coś w rodzaju stukania, terkotania, takiego y y y;

według mnie umiejscowiony jest w zawieszeniu kół przednich, tuż pod maską, ale bardzo możliwe, że chodzi też o same mcpersony;

kiedy najeżdżam przednią osią na leżącego policjanta, to przy zjeździe słyszę teraz cos w rodzaju chlapnięcia/mlasniecia - nie było czegoś takiego wcześniej'

sorrki, nie jestem mechanikiem i nie potrafię tak fachowo tego opisać frown.gif

Napisano

no to smigaj na serwis niech sciagaja kolumny mcpersona i niech robia lozyska i sprawdzaja odboje i wkladki elastyczne

Napisano

> no to smigaj na serwis niech sciagaja kolumny mcpersona i niech robia

> lozyska i sprawdzaja odboje i wkladki elastyczne

tak, wiem, ale czekam na moje auto zastępcze, przecież nie zadowolę się tak jak Ty pandzią wink.gif

Napisano

> tak, wiem, ale czekam na moje auto zastępcze, przecież nie zadowolę

> się tak jak Ty pandzią

wole fachowa robote ASO niz auta zastepcze na pokaz i partactwo ASO zlosnik.gif

Napisano

Mam identyczny objaw. Zimno i mokro, przód jęczy na policjantach jak zarzynane prosie, Wczoraj i dziś sucho - cisza niewiem.gif

Napisano

> wole fachowa robote ASO niz auta zastepcze na pokaz i partactwo ASO

ale ja nie muszę wybierać, mam i to i to drive.gif

Napisano

> Mam identyczny objaw. Zimno i mokro, przód jęczy na policjantach jak

> zarzynane prosie, Wczoraj i dziś sucho - cisza

Stallo28 pisał o stukach, Ty piszesz o jęczeniu spineyes.gif Jeśli chodzi o jęczenie, to ja mam tak samo - jak jest sucho to cisza, jak jest mokro/wilgotno to coś z przodu skrzypi, zwłaszcza na progach zwalniających. Dźwięk nasila się przy bardziej załadowanym aucie. Oczywiście jak jestem w ASO, to nic nie słychać 270751858-jezyk.gif

Napisano

> We wtorek robię drugie podejście do ASO i pewnie znowu będzie cisza

Ja jestem umówiony na poniedziałek na naprawę dmuchawy (drugi bieg nie działa). Przy okazji mam zamiar zgłosić poduszki mcphersona i to skrzypienie - oby padało zeby.GIF

Napisano

> ale ja nie muszę wybierać, mam i to i to

no ale jeszcze musze dodac zeby.GIF ze w moim ASO takie reperacje sie na poczekaniu robi a nie odstawia auto i zastepczakiem smiga zlosnik.gif

Napisano

> no ale jeszcze musze dodac ze w moim ASO takie reperacje sie na

> poczekaniu robi a nie odstawia auto i zastepczakiem smiga

z tym na poczekaniu to też jest różnie. Wczoraj byłem umówiony na wymianę lewego szkła lusterka bo nie grzało. Samochód przyjęty no to czekam cierpliwie, mija godzina widzę że samochód już wyjeżdża ze stanowiska naprawczego (to myślę że trochę im to długo zajęło) podchodzę do mistrza po samochód a ten mnie bardzo przeprasza ale nie naprawili bo te szkło owszem przyszło ale było uszkodzone i muszą zamówić następne faint.gif Kurna na tą informację musiałem udać się do aso i czekać godzinę jakby nie szło od razu sprawdzić angryfire.gif

Napisano

> no ale jeszcze musze dodac ze w moim ASO takie reperacje sie na

> poczekaniu robi a nie odstawia auto i zastepczakiem smiga

posiedział, pomyślał i wymyślił coś zeby na swoim postawić grinser006.gif

powiem szczerze, że nie wiem jak jest u mnie z czekaniem, ale muszę zwolnić garaż, żeby mogło w nim parkować mito, więc jak już dam bravo do aso, to postoi tam i tak kilka dni, a ja będę wtedy próbować alfę

Napisano

> posiedział, pomyślał i wymyślił coś zeby na swoim postawić

no wiadomo zeby.GIF

> powiem szczerze, że nie wiem jak jest u mnie z czekaniem, ale muszę

> zwolnić garaż, żeby mogło w nim parkować mito, więc jak już dam

> bravo do aso, to postoi tam i tak kilka dni, a ja będę wtedy

> próbować alfę

co to taki maly ten garaz? a nie swoje to po co garazowac? zlosnik.gif

kazda firmowka ktora jezdzilem nigdy nie wjechala do mojego garazu rotfl.gif

Napisano

> z tym na poczekaniu to też jest różnie.

to tylko wina ASO jak widac zlosnik.gif

Napisano

> co to taki maly ten garaz? a nie swoje to po co garazowac?

lubię wsiadać do ciepłego auta

Napisano

> Mam identyczny objaw. Zimno i mokro, przód jęczy na policjantach jak

> zarzynane prosie, Wczoraj i dziś sucho - cisza

u mnie też jak jest mokro na jakimś progu zwalniającym czy większej nierówności jak autem zabuja, to coś zaskrzypi. Też tylko jak jest mokro. Tak samo miałem w Lanosie - tam próbowałem ustalić co to jest, ale się nie udało. W NB nawet nie zamierzam próbować, niech sobie poskrzypuje jak ma ochotę, pewnie też trzeba by wymienić wszystko, żeby się okazało że TTTM zlosnik.gif

Napisano

> trzeba by wymienić wszystko, żeby się okazało że TTTM

bo nasze wozy należą do klasy WRC (Warcy Rycy Csescy) zlosnik.gif

Napisano

Z kolei mnie przy niskiej temperaturze coś metalicznie stuka na nierównościach (w okolicy zegarów, kierownicy). Co ciekawe gdy auto przejedzie kilka km i środek się zagrzeje metaliczne klikanie ustępuje. ideia.gif

Napisano

> u mnie też jak jest mokro na jakimś progu zwalniającym czy większej

> nierówności jak autem zabuja, to coś zaskrzypi. Też tylko jak

> jest mokro. Tak samo miałem w Lanosie - tam próbowałem ustalić

> co to jest, ale się nie udało. W NB nawet nie zamierzam

> próbować, niech sobie poskrzypuje jak ma ochotę, pewnie też

> trzeba by wymienić wszystko, żeby się okazało że TTTM

Mi tez wydawalo sie ze cos w przednim zawieszeniu stuka, zazwyczaj jak bylo mokro / deszczowo.

Ale po wyregulowaniu uchwytow zamka w tylnych drzwiach stukanie ustapilo.

Napisano
  • Autor

A teraz Was zaskoczę

Pomyślałem że skoro fachowcy zlokalizowali usterkę i naprawa kosztowała aż 4000zł to na pewno autko chodzi jak marzenie i nic nie ma prawa stukać lub trzeszczeć. Więc na pewniaka pojechałem na jedną zatoczkę autobusową, placyk o średnicy 20m idealny na sprawdzenie mojego przypadku. Wjeżdżam na pewniaka 30 km/h ostry skręt w lewo i uszom swoim nie wierzę - nadal z okolicy maski dochodzą delikatne stuki. Wprawdzie delikatniejsze ale jednak - masakra sciana.gif

Teraz są dwa wyjścia jechać do ASO i bokser.gif

albo

boozing.gif i pójść spokojnie sleeping_2.gif

Z tego co czytam połowa udzielających się w tym wątku ma podobne doświadczenia więc może nie warto się denerwować niewiem.gif

Poza tym nikt mi nie każe skręcać w lewo rotfl.gif

Napisano

moim zdaniem piwo.gif i sleeping_2.gif to najlepsze rozwiązanie. W każdym samochodzie zawsze coś zatrzeszczy, zaskrzypi, będzie nie idealne i nie ma sensu z tym walczyć, przejmować się, rozbierać pół auta, wymieniać części, żeby potem coś źle złożone w serwisie (wiadomo, że zawsze to gorzej niż w fabryce) urwało się np. na autostradzie.

U mnie np. czasem coś zaterkocze przy puszczaniu sprzęgła, czasem coś zaskrzypi w zawieszeniu, ale co z tego? Było tak przy przebiegu 3 tys, jest przy przebiegu 30 tys. i będzie przy przebiegu 130 tys. km. Ważne, że jeździ się super.

Napisano
  • Autor

> moim zdaniem i to najlepsze rozwiązanie. W każdym samochodzie

> zawsze coś zatrzeszczy, zaskrzypi, będzie nie idealne i nie ma

> sensu z tym walczyć, przejmować się, rozbierać pół auta,

> wymieniać części, żeby potem coś źle złożone w serwisie

> (wiadomo, że zawsze to gorzej niż w fabryce) urwało się np. na

> autostradzie.

> U mnie np. czasem coś zaterkocze przy puszczaniu sprzęgła, czasem coś

> zaskrzypi w zawieszeniu, ale co z tego? Było tak przy przebiegu

> 3 tys, jest przy przebiegu 30 tys. i będzie przy przebiegu 130

> tys. km. Ważne, że jeździ się super.

Masz rację, ale wiesz pozostaje pewnien niedosty nowe auto, 8k przebiegu i coś psuje idealna harmonię.

Pozdr 20.GIF

Napisano

> Masz rację, ale wiesz pozostaje pewnien niedosty nowe auto, 8k

> przebiegu i coś psuje idealna harmonię.

> Pozdr

nie wiem jak wam, ale jak zrobiło się zimno na dworze to zaczęło mi coś delikatnie trzeszczeć w okolicach dolnej cześci prawego słupka, kiedyś widziałem jak ktos papierek włozył jako rada ale zapominam o tym jak radio włącze, a jezdze z muzyka przez 90 % czasu. Nie jade z tym do aso bo boje sie ze rozbierając deskę połamią jakies złącza czy zatrzaski i dopiero bedzie mi trzeszczało. Pozdrawiam kolegów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.