Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z LPG po wymianie oleju

Featured Replies

Napisano

cześć,

Wymieniłem dziś olej/filtr oleju/filtr paliwa w moim unie (1.0 Fire). Po tej wymianie mam problem z działaniem silnika pod LPG. Przełączy się bez problemu, ale na luzie traci obroty i gaśnie. Myślałem na początku, że to wina słabo zagrzanego silnika, ale po przejechaniu paru kilometrów to samo. A dotychczas nie miałem takich problemów.

Zanim udam się do gazownika chciałbym wiedzieć co może być przyczyną?

pozdr.

Napisano

wymiana filtrów i oleju nie ma nic do rzeczy, może przez przypadek ruszyłeś coś przy parowniku, silniku krokowym, lub sterowniku ?

Napisano

nie wymieniales / zdejmowales filtra powietrza?

Napisano

Twój poprzedni filtr powietrza musiał być tak zapchany,że przepływało przez niego znacznie mniej powietrza niż obecnie wink.gif....

Jeśli na postoju na biegu jałowym nie gaśnie, to wszystko jest w porządku.

JEŹDZIMY NA BIEGU smile.gif nie na luzie, ekonomicznie i bezpiecznie.

A jeśli nie potrafisz tak jeździć to skieruj dolot na bok a nie bezpośrednio w atrape chłodnicy.

Napisano

> ... JEŹDZIMY NA BIEGU nie na luzie, ekonomicznie i bezpiecznie.

> A jeśli nie potrafisz tak jeździć to skieruj dolot na bok a nie bezpośrednio w atrape chłodnicy.

Albo załóż obejście do reduktora.

Napisano

> Twój poprzedni filtr powietrza musiał być tak zapchany,że przepływało

> przez niego znacznie mniej powietrza niż obecnie ....

Widzę, że kolega już wie, czy autor wymieniał filtr powietrza, czy nie...pomimo, że nie zostało to napisane.

> Jeśli na postoju na biegu jałowym nie gaśnie, to wszystko jest w

> porządku.

No, nie... Do kompletu brakuje jeszcze poprawnej pracy na luzie na ruchu. Jest to praktycznie zawsze możliwe i zależy od prawidłowej regulacji. Poza tym autor nie napisał, czy gaśnie podczas jazdy, czy na postoju - napisał jedynie o obrotach. Odnoszę też wrażenie, że to auto nie miało wcześniej problemów, a chyba autor nie zmienił nagle sposobu jazdy, prawda ?

> JEŹDZIMY NA BIEGU nie na luzie, ekonomicznie i bezpiecznie.

Totalne nieporozumienie. Ekonomiczna jazda polega właśnie (między innymi) na możliwie częstym wykorzystywaniu wybiegu auta - czyli jazdy na luzie (zamiast hamulca) wszędzie, gdzie jest to możliwe. Zaskakująco wielu kierowców tego nie pojmuje. Bezpiecznie ??? Tylko zdezelowany grat nie potrafi utrzymać obrotów bez włączonego biegu ( jest tu jeden wyjątek, który popieram, mianowicie przejazd przez tory kolejowe - zawsze na biegu!).

> A jeśli nie potrafisz tak jeździć to skieruj dolot na bok a nie

> bezpośrednio w atrape chłodnicy.

No-no. Jeśli nie potrafimy wyregulować auta, to faktycznie jest to rozwiązanie.....

Sorry za ton, ale jeśli nie umiemy logicznie pomóc koledze, to możemy chociaż nie kierować jego myśli na manowce.....

Napisano

co może być przyczyną?

> pozdr.

Nie wiem, jaką masz instalację, ale sprawdź czy przypadkiem nie strąciłeś węża od podciśnienia z kolektora dolotowego lub reduktora.

Napisano

> Widzę, że kolega już wie, czy autor wymieniał filtr powietrza, czy

> nie...pomimo, że nie zostało to napisane.

ok.gif Dopiero co wtedy wstałem wink.gif i źle przeczytałem

> No, nie... Do kompletu brakuje jeszcze poprawnej pracy na luzie na

> ruchu. Jest to praktycznie zawsze możliwe i zależy od

> prawidłowej regulacji. Poza tym autor nie napisał, czy gaśnie

> podczas jazdy, czy na postoju - napisał jedynie o obrotach.

Napisał , że gaśnie smile.gif , ale nie wiadomo czy podczas jazdy czy postoju , zgadza sie, dlatego rozważyłem jedną z opcji i czekamy na odpowiedź samego zainteresowanego.

A wybrałem tę opcję ze względu na to iż błędnie zrozumiałem pierwszy post.... Filtr oleju odczytałem jako powietrza;p

> Odnoszę też wrażenie, że to auto nie miało wcześniej problemów,

> a chyba autor nie zmienił nagle sposobu jazdy, prawda ?

Tak ,ale jeżeli faktycznie by zmienił filtr powietrza, mogłoby być jak mówie.

> Totalne nieporozumienie. Ekonomiczna jazda polega właśnie (między

> innymi) na możliwie częstym wykorzystywaniu wybiegu auta - czyli

> jazdy na luzie (zamiast hamulca) wszędzie, gdzie jest to

> możliwe. Zaskakująco wielu kierowców tego nie pojmuje.

Nie zgadzam się.... Ma to sens jedynie w przypadku gaźnika lub instalacji 2 gen bez cut off-a. Hamując silnikiem jadąc na benzynie nie zużywamy ani grama paliwa... w przypadku 2 gen z cut offem są to minimalne ilości gazu w porównaniu z jazdą na luzie.

Hamowanie silnikiem pozwala nam wydłużyć żywotność tarcz i klocków.

> Bezpiecznie ??? Tylko zdezelowany grat nie potrafi utrzymać

> obrotów bez włączonego biegu ( jest tu jeden wyjątek, który

> popieram, mianowicie przejazd przez tory kolejowe - zawsze na

> biegu!).

Więc jednak uważasz ,że to bezpieczne.... waytogo.gif

Jazda na biegu pozwala na szybszą reakcje, ucieczka przed kolizją czy nagła zmiana sygnalizacji.

A gaśnięcie na luzie przy większych prędkościach to akurat bardzo częsty przypadek 2 generacji

> No-no. Jeśli nie potrafimy wyregulować auta, to faktycznie jest to

> rozwiązanie.....

Po co tak wzbogacać mieszankę na wolnych obrotach,żeby nie gasł silnik przy 150km/h?:>....

> Sorry za ton, ale jeśli nie umiemy logicznie pomóc koledze, to możemy

> chociaż nie kierować jego myśli na manowce.....

Tak jak mówie.... źle odczytałem smile.gif Myślałem,że wymienił również filtr powietrza....

I masz racje... powinien sprawdzić czy któryś wężyk nie spadł....

I nie bierze lewego powietrza.....

U mnie objawiało się to ostrym falowaniem obrótów lub gaśnięciem..

Nierówne przyspieszanie.

Oraz syczenie powietrza pod maską.

Napisano

>

> Hamując silnikiem jadąc na

> benzynie nie zużywamy ani grama paliwa...

Ale hamujemy silnikiem. Coś za coś.

> w przypadku 2 gen z

> cut offem są to minimalne ilości gazu w porównaniu z jazdą na

> luzie.

Nie sposób tego sprawdzić. Gaz przy załączonej funkcji cut off nadal jest podawany, tylko w mniejszej proporcji w stosunku do powietrza. Jednak ilościowo tego powietrza przepływa przez dolot i silnik więcej niż na wolnych obrotach! Tu bilans energetyczny może wyjśc na minus.

Co do głównego tematu wątku to obstawiam że: albo wymieniony był też filtr powietrza, albo coś przestawiono/naruszono w instalacji lub w komorze silnika. Chyba że olej zmieniono z 0W i zalano w to miejsce jakąś smołę, np 30W. :-)

Napisano

> Dopiero co wtedy wstałem i źle przeczytałem

Jasne ok.gif

> Nie zgadzam się.... Ma to sens jedynie w przypadku gaźnika lub

> instalacji 2 gen bez cut off-a. Hamując silnikiem jadąc na

> benzynie nie zużywamy ani grama paliwa... w przypadku 2 gen z

> cut offem są to minimalne ilości gazu w porównaniu z jazdą na

> luzie.

A spróbuj spojrzeć na problem szerzej, bo oczywiście w temacie cut-offu masz rację. Rzecz ma się tak, że oczywiście straty energii w danym silniku są tym większe, im wyższe są jego obroty - w to chyba nikt nie wątpi.

Jadąc zatem z prędkością powiedzmy ok. 100km/h na biegu i bez gazu mamy do czynienia (upraszczając) z oporami toczenia, oporem powietrza no i oczywiście stratą energii w silniku, wynikającą z jego obrotów, powiedzmy 3 krpm. I nie spalamy paliwa, bo mamy cut-off.

Natomiast jadąc z tą samą prądkością na luzie spalamy co prawda paliwo potrzebne do utrzymania silnika w ruchu, ale jedynie przy prędkości biegu jałowego tzn. ok 800-900 rpm.

Wynika z tego w oczywisty sposób, że jadąc na biegu zużywamy więcej energii, chwilowo zapożyczając ją z energii kinetycznej auta (hamujemy przecież silnikiem), ale przecież do jej wytworzenia również musimy spalić paliwo, więc zużyjemy go sumarycznie WIĘCEJ.

Rodzi się oczywiście pytanie, jeśli nie przyhamujemy silnikiem, to co zrobimy z nadmiarową często energią - i tu kłania się cała filozofia i idea ecodrivingu - otóż rozpędzajmy auto tak, aby nie przeszkadzając innym w ruchu (wiem, że w mieście może to być trudne) jak najmniej używać hamulca, "dotaczając się" na założone miejsce z niewielkim naddatkiem prędkości - uwierz mi, mam to opanowane :-).

Nie wpływa to oczywiście na fakt, że zużycie energii (paliwa) przy toczeniu się na biegu jest większe, właśnie o wspomnianą różnicę strat w silniku wynikającą z innych obrotów. Fizyki nie przeskoczymy, ale możemy ją zrozumieć...i wykorzystać.

893goodvibes.gif Ale się rozgadałem. Mam nadzieję, że chociaż nie przynudzam, choć post nie jest do końca na temat, stanowi jednak rozwinięcie rzuconej przez kolegę myśli 893goodvibes.gif

Napisano

Chyba że olej zmieniono z 0W i zalano w

> to miejsce jakąś smołę, np 30W. :-)

Ciekawy aspekt sprawy - nie pomyślałem o tym. ok.gif

Domyślnie założyłem, że olej wymieniono na porównywalny.

Napisano

Kolega wymieniał Filtr OLEJU i PALIWA , nie powietrza.

Jakieś sugestie?

> Twój poprzedni filtr powietrza musiał być tak zapchany,że przepływało

> przez niego znacznie mniej powietrza niż obecnie ....

> Jeśli na postoju na biegu jałowym nie gaśnie, to wszystko jest w

> porządku.

> JEŹDZIMY NA BIEGU nie na luzie, ekonomicznie i bezpiecznie.

> A jeśli nie potrafisz tak jeździć to skieruj dolot na bok a nie

> bezpośrednio w atrape chłodnicy.

Napisano

> Kolega wymieniał Filtr OLEJU i PALIWA , nie powietrza.

O - kolega się chyba obudził dopiero wink.gif

> Jakieś sugestie?

Kawę wypij kolego, kawę ! 893goodvibes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.