Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łapy silnika 1.9JTD 115 a drgania

Featured Replies

Napisano

Przebieg 185k. Ostatnio coraz dokuczliwiej odczuwam przechodzące drgania silnika do wnętrza kabiny. Szczególnie na postoju. Obstawiam poduszki silnika. Jeżeli ktoś przerabiał ten problem proszę o podpowiedź które najlepiej wymienić, aby zniknął problem i ile ich jest, bo nie mogę się doliczyć niewiem.gif

Napisano

> Przebieg 185k. Ostatnio coraz dokuczliwiej odczuwam przechodzące

> drgania silnika do wnętrza kabiny. Szczególnie na postoju.

> Obstawiam poduszki silnika. Jeżeli ktoś przerabiał ten problem

> proszę o podpowiedź które najlepiej wymienić, aby zniknął

> problem i ile ich jest, bo nie mogę się doliczyć

wymienić wszystkie, były nr części, poszukaj w archiwum

Napisano

> ile ich jest, bo nie mogę się doliczyć

Wymień wszystkie (są 4, z tego 2 tańsze takie same, szukajka pomoże). Kupiłem komplet od kolegi z kącika za 600pln i moim zdaniem warto bylo. Różnica kolosalna. Wreszcie nie drży kierownica i drążek biegów, widać wszystko dokładnie w lusterku, wrażenia akustyczne tez o niebo lepsze.

Napisano

> akustyczne tez o niebo lepsze.

Widzę że będzie trzeba też to zrobić i w moim, 182k na liczniku, i do tego od pewnego czasu trzeszczenie takie jak by elementu gumowo-metalowego na niskich obrotach od strony kierowcy, i jak zamykam drzwi (od kierowcy to też słychać) - wie ktoś możne co to jest?

Napisano

Sprawdźsobie jeszcze koło pasowe (napęd klimy altka).

Zdejmujesz osłone boczną prawą i widać co i jak.

Jak jest rozwulkanizowane to przenosi drgania na budę. Polecam wymianę ze wszystkimi rolkami i napinaczami (trochę to kosztuje niestety).

Napisano
  • Autor

Koło pasowe wymienione.

A gdzie można dostać nowe łapy i ile to kosztuje?

Napisano

Ja wymienilem wszystkie poduchy i rewelacja, ale po pol roku juz czuc lekkie drgania, spowrotem, ciekawi mnie tlyko ze wymienilem lapy silnika, te od spodu, dwie takie gumki, ktore przy puszczaniu sprzegla powinny hamowac szarpniecie, a dalej na nowych szarpie jak z byka i do dokladnie przez te lapki bo sprawdzalismy na kanale.

Napisano

> Przebieg 185k. Ostatnio coraz dokuczliwiej odczuwam przechodzące

> drgania silnika do wnętrza kabiny. Szczególnie na postoju.

> Obstawiam poduszki silnika. Jeżeli ktoś przerabiał ten problem

> proszę o podpowiedź które najlepiej wymienić, aby zniknął

> problem i ile ich jest, bo nie mogę się doliczyć

Na 100 % awaria którejś poduszki zawieszenia silnika. Jest ich cztery: jedna pod akumulatorem (od skrzyni biegów) , druga od rozrządu obok naczynia wyrównawczego chłodnicy i dwie identyczne pod silnikiem. Za amortyzację drgań odpowiadają dwie pierwsze, natomiast dwie pozostałe utrzymują silnik na miejscu podczas zmian mocy silnika (przyspieszanie, hamowanie). Sprawdzić stan poduszek można własnym sposobem bardzo prosto. (Rysunku nie udało się zamieścić).

Podczas pracy silnika na wolnych obrotach odnaleźć i dotknąć palcem pionową śrubę, która jest wkręcona do skrzyni biegów. Sruba powinna drgać jak silnik. Następnie dotknąć obudowy poduszki i jeśli guma pomiędzy obudową poduszki i śrubą skrzyni nie jest uszkodzona powinniśmy wyczuć drgania, ale bardzo słabe. Jeśli guma jest uszkodzona drgania będą takie same jak na śrubie i wtedy poduszkę należy wymienić. Podobnie postępujemy z drugą poduszką. Dotykamy tej części poduszki, która jest przykręcona do silnika, następnie tej która leży na ramie. Nawiasem mówiąc w Stilo zawsze są drgania. Sprawdzałem w kilku egzemplarzach. Sprawdzałem u syna w Peugeocie 307 (też diesel) drgań nie wyczuwa się wcale. Pozdrawiam.

Napisano

> Nawiasem mówiąc w

> Stilo zawsze są drgania. Sprawdzałem w kilku egzemplarzach.

Niestety to prawda. Też sprawdzałem w kilku egzemplarzach i drżało w sposób dośc wyczuwalny (na biegu jałowym). Ja po wymianie poduszki pod akumulatorem odczułem poprawę, ale to nie jest to, co powinno być. Na jałowym nadal drży, choć w aucie wewnątrz nic nie trzeszczy ani brzęczy, ale jednak. Zastanawiam się czy wymiana drugiej poduchy wniesie coś pozytywnego w tym temacie. Sam już nie wiem. Smutno się jednak robi, gdy człowiek wsiada do Głolfa IV w gnojówce, a tam cisza i nic nie drży.

Napisano

> Niestety to prawda. Też sprawdzałem w kilku egzemplarzach i drżało w

> sposób dośc wyczuwalny (na biegu jałowym). Ja po wymianie

> poduszki pod akumulatorem odczułem poprawę, ale to nie jest to,

>

Kol. przemekb22. Wymiana drugiej poduszki nic nie da, (chyba że jest uszkodzona). Przerabiałem temat. Po zakupieniu Stilonka miałem lekkie drgania na wolnych obrotach. Nie mając doświadczenia z dizlami, chciałem sytuacje poprawić. Nie rozmontowywałem przed kupnem poduszek. Po zakupieniu na ALLegro używanych w dobrym stanie rozmontowałem swoje i okazało sie że są takie same jak kupione, czyli dobre. Myśląc że kupiłem lipne, poszukałem nowych pozmianowych, zamontowałem i okazało się, że nic sie nie zmieniło. Zacząłem więc śledzić tematy poduszek i okazało się, że " ten typ tak ma". Sprawdziłem nawet Stilo MW szefa serwisu Fiata w moim mieście z 2005r. (Mój z 2002) i wcale nie był pod tym względem lepszy.(Oczywiście przy uszkodzonych poduszkach Stilonek jak każdy inny skacze niemiłosiernie). Wsadziłem kupę forsy, bez specjalnego rezultatu, ale mam za to dwa komplety poduszek, które mogę zainteresowanym tanio odstąpić. To autko trzeba polubić takim jakie jest. Pozdrawiam.

Napisano

> Kol. przemekb22. Wymiana drugiej poduszki nic nie da, (chyba że

Dzięki za wiadomość, bo jeszcze bym się skusił na wymianę. Drgania u mnie nie są tragiczne i tylko na biegu jałowym. Można się do nich przyzwyczaić. W aucie nie drży ani nie trzeszczy nic poza kierownicą (lekko) i fotelami (czuć lekko ale nie jest źle). Podczas jazdy jest kulturalnie, nic nie drży. Myślę, że tak jak kolega napisał, to auto trzeba już takim polubić wink.gif Pozdrawiam i szerokiej drogi!!!

Napisano

W aucie nie drży ani nie trzeszczy nic poza

> kierownicą (lekko) i fotelami (czuć lekko ale nie jest źle).

W moim czuję lekkie wibracje tylko kierownicy, drgań foteli nie wyczuwam. Może jest coś nie tak? Proponuję jednak sprawdzić poduszki chociaż tak jak opisałem wyżej, przez dotyk. Pozdrawiam.

Napisano

> wyczuwam. Może jest coś nie tak? Proponuję jednak sprawdzić

> poduszki chociaż tak jak opisałem wyżej, przez dotyk.

> Pozdrawiam.

Możliwe, że poduszki od strony pasażera będą już zużyte bardziej dlatego, że zauważyłem jednak większe drgania po tamtej stronie i może przenoszą się one na na całe wnętrze, tj. u mnie na kierownicę i fotele. Podczas jazdy jest bardzo dobrze, gorzej na jałowym, wtedy czuć lekkie ciarki na 4 literach wink.gif Sprawdził bym chętnie tą poduszeczkę, ale nie mam warunków, a pewnie trzeba zdjąć osłonę silnika. Chyba, że się myle?

Pozdrawiam

Napisano

> Możliwe, że poduszki od strony pasażera będą już zużyte bardziej

> dlatego, że zauważyłem jednak większe drgania po tamtej stronie

> i może przenoszą się one na na całe wnętrze, tj. u mnie na

> kierownicę i fotele. Podczas jazdy jest bardzo dobrze, gorzej na

> jałowym, wtedy czuć lekkie ciarki na 4 literach Sprawdził bym

> chętnie tą poduszeczkę, ale nie mam warunków, a pewnie trzeba

> zdjąć osłonę silnika. Chyba, że się myle?

> Pozdrawiam

Tak osłonę trzeba zdjąć, ale to tylko 4 śrubki. Dlatego radzę sprawdzić poduszki, bo drgania mogą przenosić się również przez rurę wydechową, może nie pracować prawidłowo jeden wtryskiwacz, lub (skrajnie) przeskoczy o jeden ząb pasek rozrządu. I jeszcze moja uwaga: jeśli nie masz wcale doświadczenia, to będziesz miał trudności z diagnozą , jeśli trochę mechanikujesz to poradzisz. Powodzenia.

Napisano

> moja uwaga: jeśli nie masz wcale doświadczenia, to będziesz miał

> trudności z diagnozą , jeśli trochę mechanikujesz to poradzisz.

> Powodzenia.

Ja niestety doświadczenia nie mam, ale przy najbliższej okazji poproszę swojego mechanika o sprawdzenie poduszek. Te drgania nie są dla mnie jakimś wielkim problemem, ale było by fajnie, gdyby było ich mniej. Rozrząd chyba jest ok, bo był robiony w tym roku i nic to nie zmieniło. Co do wtrysków to nie wiem, jakie są objawy ich nieprawidłowej pracy. Wiem, że po wymianie łapy i poduszki od strony kierowcy (wymiana w wakacje tego roku) odczułem poprawę i mam nadzieje, że tak będzie i z drugiej strony wink.gif Dziwne jest to, że siedziałem kiedyś w dwóch innych Stilonkach i drgania były nawet większe niż u mnie. I tak się zastanawiam czy możliwe jest w ogóle, aby całkowicie je wyeleminować.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

A gdzie można znaleźć na necie jakieś zamienniki łap. Używane są wszędzie. O oryginały wolę nie pytać.

Napisano

> O oryginały wolę nie pytać.

Wcale nie są drogie. Zamienników chyba nikt tutaj nie montował, o ile takie istnieją wogóle.

Napisano

> A gdzie można znaleźć na necie jakieś zamienniki łap. Używane są

> wszędzie. O oryginały wolę nie pytać.

Zobacz tutaj , ceny przyzwoite znany sprzedawca i roczna gwarancja.

http://www.allegro.pl/search.php?us_id=2663345&string=Poduszka+silnika+S

Napisano
  • Autor

> Wcale nie są drogie. Zamienników chyba nikt tutaj nie montował, o ile

> takie istnieją wogóle.

A to się zdziwiłem z ceną oryginałów yikes.gif W końcu jakiś pozytyw cenowy. Dzięki koledzy.

Napisano

> A to się zdziwiłem z ceną oryginałów W końcu jakiś pozytyw cenowy.

Nie taki diabeł straszny. O moim ASO zawsze miałem dobre zdanie, ale odkąd mam 406 i zaglądam do serwisu Puga z pytaniem o ceny części lub robocizny to coraz bardziej doceniam poziom ASO Fiata.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.