Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wybór ubezpieczyciela

Featured Replies

Napisano

Witam. Chciałbym rozpocząć temat wyboru ubezpieczyciela. Właśnie kupiłem nowe auto (Fiata Stilo). Szukam dobrego, względnie taniego ubezpieczenia. Jak narazie orientowałem się w cenach i za mój model tj. Stilo MultiW 2005r., 1.9 JTD (120km) wygląda to następująco:

Interrisk - ok. 1380zł

PTU - ok. 1550 zł.

Aviva - ok. 2000 zł.

PZU - ok. 2150 zł

Podane ceny są cenami pakietu - OC, AC, NNW.

Na pierwszym miejscu stawiam PZU, jako że do tej pory byłem ubezpieczony w PZU i nie miałem nigdy problemów (również przy wypłacie odszkodowania).

Proszę o info jakie ubezpieczenia macie, może zaproponujecie inną firmę.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Benefia? Mają promocje dla Fiatów.

Allianz. Likwidowałem szkodę w 2007 roku, wszystko poszło bez najmniejszego problemu.

Napisano

Ja mam osobno OC i AC.

Z czego OC w jakims najtanszym (Vienna Insurance PZ MOT), a Auto Casco w PZU.

Wyszło taniej niz pakiet w PZU. Wole miec ubezpieczenie AC w jednak pewnej firmie, nei zaufałbym chyba tym najtanszym dla zaoszczedzonych kilku złotych.

Napisano

AXA Direct pełen pakiet wychodzi najtaniej !

Wejdż na stronę AXA - zakładka oblicz składkę - zakładka Nie jestem klientem , Chcę powołać się na numer polisy klienta AXA

A po powołaniu się na numer mojej umowy otrzymasz zniżkę 100 zł. na cały pakiet a ja bon sodexu 270635636-JUMP2.gif

Napisano

Oprócz wspomnianego AXA, w niektórych innych towarzystwach można również składkę obliczyć przez internet, co do niczego nie zobowiązuje. Zdaje sie, że w Allianz Direct też tak jest. Natomiast może się okazać, że taniej wyjdzie pójśc do agenta/przedstawiciela i ubezpieczyć się tradycyjnie, niż w "Direct" przez internet. To zależy od konkretnego przypadku.

Napisano

> AXA Direct pełen pakiet wychodzi najtaniej !

> Wejdż na stronę AXA - zakładka oblicz składkę - zakładka Nie jestem

> klientem , Chcę powołać się na numer polisy klienta AXA

> A po powołaniu się na numer mojej umowy otrzymasz zniżkę 100 zł. na

> cały pakiet a ja bon sodexu

nie wiem czy przerabiales u nich wyplate odszkodowania? Bo chyba nie. Moze i tanio maja ale reszta lezy i kwiczy zeby nie bylo, ze wymyslam TUTAJ mozesz poczytac moje przejscia z ta "cudowna" firma smile.gif tak wiec autor watka niech dwa razy zastanowi sie zanim sie ubezpieczy w AXA DIRECT

Napisano

> Oprócz wspomnianego AXA, w niektórych innych towarzystwach można

> również składkę obliczyć przez internet, co do niczego nie

> zobowiązuje. Zdaje sie, że w Allianz Direct też tak jest.

> Natomiast może się okazać, że taniej wyjdzie pójśc do

> agenta/przedstawiciela i ubezpieczyć się tradycyjnie, niż w

> "Direct" przez internet. To zależy od konkretnego przypadku.

pozniej przez internet dochodzisz sie odszkodowania, a osoba prowadzaca twoja sprawe leje na ciebie cieplym moczem i odp na maile raz na miesiac o telefonicznym kontakcie z taka osoba zapomnij

Napisano

> Witam. Chciałbym rozpocząć temat wyboru ubezpieczyciela. Właśnie

> kupiłem nowe auto (Fiata Stilo). Szukam dobrego, względnie

> taniego ubezpieczenia. Jak narazie orientowałem się w cenach i

> za mój model tj. Stilo MultiW 2005r., 1.9 JTD (120km) wygląda to

> następująco:

> Interrisk - ok. 1380zł

> PTU - ok. 1550 zł.

> Aviva - ok. 2000 zł.

> PZU - ok. 2150 zł

> Podane ceny są cenami pakietu - OC, AC, NNW.

> Na pierwszym miejscu stawiam PZU, jako że do tej pory byłem

> ubezpieczony w PZU i nie miałem nigdy problemów (również przy

> wypłacie odszkodowania).

> Proszę o info jakie ubezpieczenia macie, może zaproponujecie inną

> firmę.

> Pozdrawiam

> Paweł

tak wiec kolego zacznij od tego aby uzupelnic profil wink.gif

druga sprawa bierz PZU ja bylem w PZU ubezpieczony od zawsze pokusilem sie ostatnio na AXA bo faktycznie taniej, a na moje nieszczescie bedac ubezpieczonym w AXA mialem stluczke i zaczely sie problemy w podpisie masz linka do calej sprawy mozesz sobie poczytac smile.gif mam nadzieje, ze wyciagniesz wnioski z tego wink.gif

pozdrawiam

Napisano

> pozniej przez internet dochodzisz sie odszkodowania, a osoba

> prowadzaca twoja sprawe leje na ciebie cieplym moczem i odp na

> maile raz na miesiac o telefonicznym kontakcie z taka osoba

> zapomnij

Największa olewka jakiej doświadczyłem, to było odszkodowanie z PZU więc naprawdę nie trzeba do tego ubezpieczalni z internetowym systemem ubezpieczania.

Albo ktos jest oszust, albo nie i system zawierania umów nie ma tu nic do rzeczy. zawarcie umowy przez agencję, w której agent roztacza piękne wizje też nie musi miec przełożenia na procedurę wypłaty odszkodowania.

Co do ubezpieczalni typu "direct" to oni też mogą mieć swoje biura, w których można osobiście zgosić szkodę, jeśli ktoś nie ma życzenia robić tego telefonicznie.

Ile szkód z ubezpieczalniami typu "direct" likwidowałeś a ile z tradycyjnymi, bo rozumiem, że mówisz na podstawie dużego doświadczenia a nie wydumanych opinii lub jednostkowego, niemiarodajnego przypadku?

Napisano

> pozniej przez internet dochodzisz sie odszkodowania, a osoba

> prowadzaca twoja sprawe leje na ciebie cieplym moczem i odp na

> maile raz na miesiac o telefonicznym kontakcie z taka osoba

> zapomnij

nie generalizuj

likwidowalem w aviva szkode calkowita za AC lacznie ze zbyciem wraku (a co sie z tym wiaze rowniez korekta "na plus" wyplaconego w gotowce odszkodowania) - kazdemu zycze tak profesjonalnego i bezstresowego i szybkiego zalatwienia calosci sprawy

a co do tematu w oparciu o swoje doswiadczenia z czystym sumieniem polecam aviva

Napisano

> AXA Direct pełen pakiet wychodzi najtaniej !

> Wejdż na stronę AXA - zakładka oblicz składkę - zakładka Nie jestem

> klientem , Chcę powołać się na numer polisy klienta AXA

> A po powołaniu się na numer mojej umowy otrzymasz zniżkę 100 zł. na

> cały pakiet a ja bon sodexu

tyle ze o axa mozna wyczytac (nie przykladajac sie do zbytniego szukania) bardzo wiele negatywnych opinii -osobiscie przez chwile zastanawialem sie nad axa ale po przejzeniu pewnej ilosci opinni szybko zrezygnowalem z tej opcji

Napisano

> Największa olewka jakiej doświadczyłem, to było odszkodowanie z PZU

> więc naprawdę nie trzeba do tego ubezpieczalni z internetowym

> systemem ubezpieczania.

> Albo ktos jest oszust, albo nie i system zawierania umów nie ma tu

> nic do rzeczy. zawarcie umowy przez agencję, w której agent

> roztacza piękne wizje też nie musi miec przełożenia na procedurę

> wypłaty odszkodowania.

> Co do ubezpieczalni typu "direct" to oni też mogą mieć swoje biura, w

> których można osobiście zgosić szkodę, jeśli ktoś nie ma

> życzenia robić tego telefonicznie.

> Ile szkód z ubezpieczalniami typu "direct" likwidowałeś a ile z

> tradycyjnymi, bo rozumiem, że mówisz na podstawie dużego

> doświadczenia a nie wydumanych opinii lub jednostkowego,

> niemiarodajnego przypadku?

ile osob znam i z PZU nie bylo problemow. Wystarczy poczytac w internecie opinie o AXA i wskaz mi gdzie jest ich oddzial na slasku bo jakos nie potrafie znalezc. Mimo wszystko wole zalatwiac sprawe w cztery oczy niz pisac maile z nie wiadomo kim

Napisano

> ile osob znam i z PZU nie bylo problemow. Wystarczy poczytac w

> internecie opinie o AXA i wskaz mi gdzie jest ich oddzial na

> slasku bo jakos nie potrafie znalezc. Mimo wszystko wole

> zalatwiac sprawe w cztery oczy niz pisac maile z nie wiadomo kim

to zapytaj o opinie niejaka Balb z AK - powie ci jakie miala przejscia z pzu

Napisano

> nie generalizuj

> likwidowalem w aviva szkode calkowita za AC lacznie ze zbyciem wraku

> (a co sie z tym wiaze rowniez korekta "na plus" wyplaconego w

> gotowce odszkodowania) - kazdemu zycze tak profesjonalnego i

> bezstresowego i szybkiego zalatwienia calosci sprawy

> a co do tematu w oparciu o swoje doswiadczenia z czystym sumieniem

> polecam aviva

moze u innych jest ok ja mowie przez co przechodzilem i nie zycze tego nikomu poprostu AXA to dno i kilo mułu

Napisano

> to zapytaj o opinie niejaka Balb z AK - powie ci jakie miala

> przejscia z pzu

wszedzie dobrze gdzie nas nie ma, ale szczerze uwazam, ze lepiej zalatwiac takie sprawy osobiscie niz telefonicznie czy mailowo

Napisano

> ile osob znam i z PZU nie bylo problemow.

Ja znam kilku i problemy z PZU mieli.

Wystarczy poczytac w

> internecie opinie o AXA i wskaz mi gdzie jest ich oddzial na

> slasku bo jakos nie potrafie znalezc.

Nie znam opinii o AXA i nie wiem, gdzie mają oddziały. Moja wypowiedź, czego chyba nie zauważyłeś, nie dotyczyła AXA tylko ogólnie ubezpieczalni "direct" czyli internetowych, które mogą być przyczepione do tradycyjnych. One wówczas mają (lub mogą mieć) swoje przedstawicielstwa. Na AXA świat ubezpieczalni zawierających polisę przez internet się naprawdę nie kończy i nie wszystkie muszą byc takie, jak AXA.

Niejeden już psy wieszał na takich tradycyjnych ubezpieczalniach jak PZU i Warta, więc raczej ciężko czasem powiedzieć która z nich jest rzetelna, a która nie.

A gwoli wyjaśnienia, w pierwszym moim poście naprawdę nie przekonywałem do ubezpieczalni "internetowych", wręcz powiedziałem wprost, że tradycyjne mogą dać lepsze warunki.

Mimo wszystko wole

> zalatwiac sprawe w cztery oczy niz pisac maile z nie wiadomo kim

Skoro wolisz... OK, to tak załatwiaj, to wolny kraj i każdy niech wybiera to, co mu pasuje.

Tyle tylko, że zawarcie umowy przez internet nie musi oznaczać, że szkodę likwiduje się równiez przez internet, ale każdemu wolno zawierać umowę z PZU, jesli odpowiada mu ta firma.

Ja mam np. dobre doświadczenie z Hestią, z której usług korzystałem dwa lata temu, przy czym było to holowanie po awarii samochodu w ramach assistance a nie odszkodowanie. Poszło sprawnie od kontaktu telefonicznego ( weekend był) poczynając aż do przyjazdu holownika i przetransportowania pojazdu tam, gdzie było trzeba.

Niemniej jednak było to jedno jedyne doświadczenie, a to trochę za mało, aby komus polecać tę firmę, chociaż pierwsze wrażenie było niewątpliwie dobre.

Napisano

wszedzie zdazaja sie wyjatki ja poki co uprzedzilem sie do zawierania polis przez neta (nie mowie, ze u innych bedzie to samo)

pzodrawiam

Napisano

Hestie zobacz, wlasnie likwidowalem szkode z AC i 0 problemow (bezgotowkowo), skladka niewielka mi wyszla, w dodatku 60% znizki AC przepisali mi z OC, a po szkodzie zabrali 10% tylko.

Napisano

> Hestie zobacz, wlasnie likwidowalem szkode z AC i 0 problemow

> (bezgotowkowo), skladka niewielka mi wyszla, w dodatku 60%

> znizki AC przepisali mi z OC, a po szkodzie zabrali 10% tylko.

za fabie ?

Ile $ wyszła naprawa ?

Napisano

Polecam PZU, ojciec od 20 lat u nich siedzi, mój brat od 10, ja od 7 i zazwyczaj niewiele drożej płacę niż w najtańszym na obecną chwilę TU wink.gif

Naprawy bezgotówkowe przerabiał brat i nie było nigdy jakiś dziwnych przejść, wypełnienie formularza, kasa na koncie po 2 tygodniach lub w serwisie waytogo.gif

Napisano

Albo chcesz taniego albo dobrego...

z pzu nigdy nie miałem problemów... Jako sprawca czy poszkodowany...

allianz podobnie...

innych nie mam zamiaru testować... w tym fachu cena także jest adekwatna do jakości...

Napisano

> za fabie ?

Tak.

> Ile $ wyszła naprawa ?

Nie wiem do konca, bo naprawa bezgotowkowa, a warsztat narazie sie z Hestia nie rozliczyl i nie mam faktury jeszcze.

Wczoraj nawet dzwonili z Hestii co sie dzieje, wiec wyslalem ich do warsztatu, bo upowaznienie i wszelkie papiery graja.

Ubezpieczona byla na 14tys brutto i wyszla szkoda calkowita, tyle ze ustalilem z warsztatem, ze zrobia w tych 70% (teraz czekam na dokladna kwote).

Swoja droga okazalo sie ze szkody duze nie byly, ale wszystko polecialo na nowych czesciach (poza delikatnie wgietymi drzwiami i blotnikiem tylnym).

PS. Zrobili mi ja w 1,5tyg, mialem fajnego zastepczaka, na ogledziny z Hestii 2 dni czekalem, wiec nie bylo zle.

Napisano

> Witam. Chciałbym rozpocząć temat wyboru ubezpieczyciela.

Primo tak jak radzili Koledzy uzupełnij profil.

Tak naprawdę nie ma towarzystw idealnych. Jak widzisz, każdy poleca tego, który poszedł mu na rękę przy likwidacji szkody albo odradza tego, który likwidację tę utrudniał. Problem w tym, że to przypadki raczej losowe...

Jak chcesz mieć pełny obraz rynku to policz składki w popularnych TU a potem wertuj ich OWU. Tylko dzięki temu można zorientować się w treści umowy jaką będzisz zawierał. Likwidacja szkody, udział własny, assistance, zwyżki za szkody etc. To wszystko różni towarzystwa i od Ciebie zależy jaki wariant wybierzesz.

Mała podpowiedź - nie sugeruj się renomą firmy (PZU to takie same cwaniaki jak inni a Alianz dyma klientów na wszelkie sposoby).

Napisano

> moze u innych jest ok ja mowie przez co przechodzilem i nie zycze

> tego nikomu poprostu AXA to dno i kilo mułu

co do axa - mimo braku stycznosci z ta firma to jednak na podstawie opinii jakie ma omijam te firme swiadomie ale nie mozna tez tego przekladac na innych smile.gif

Napisano

> wszedzie dobrze gdzie nas nie ma, ale szczerze uwazam, ze lepiej

> zalatwiac takie sprawy osobiscie niz telefonicznie czy mailowo

kwestia przyzwyczajenia itp.. mi osobiscie bardzo odpowiadalo ze nie musialem latac od biurka do biurka i takie tam i marnowac czasu na lazenie po siedzibach przedstawicielstwach... starczyly 2 telefony (jeden z miejsca wypadku drugi w chwili gdy na wlasna reke nie moglem osiagnac ceny wraku takiej jak zalozyli w rozliczeniu szkody) i moze 3 maile (w ktorych przesylalem dokumenty ktore wymagane sa w chwili likwidacji) i mialem sprawe zalatwiona wzorowo

wiec dla mnie to ogromne usprawnienie i wygoda i oszczedność czasu i pieniedzy ze akurat nie musialem zarywac innych obowiazkow po to by np dowiezc ksero dowodu czy inna glupote smile.gif

Napisano

> innych nie mam zamiaru testować... w tym fachu cena także jest

> adekwatna do jakości...

z tego wynika ze link4 powinno byc de besciarskie!!1 - nawet w porownaniu do PZU proponowali mi stawki za taki sam zakres ubezpieczenia o minimum 50% wyzsze... a chyba az takie cacy link4 nie jest smile.gif

Napisano

> za fabie ?

> Ile $ wyszła naprawa ?

7700 netto sick.gif

Napisano

> Interrisk - ok. 1380zł

> PTU - ok. 1550 zł.

> Aviva - ok. 2000 zł.

> PZU - ok. 2150 zł

> Podane ceny są cenami pakietu - OC, AC, NNW.

> Na pierwszym miejscu stawiam PZU, jako że do tej pory byłem

> ubezpieczony w PZU i nie miałem nigdy problemów

mam obecnie w Interrisku, nie wiem nic bo nie korzystałem z wypłat, ale byli najkorzystniejsi

PTU miałem, brat też miał i wypłacał, mówił że znośnie było bez bólu

Aviva bedzie do mnie dzwonić z oferta, ale nie mieli tanio w zeszłym roku

PZU, miałem raz na początku, po stłuczce typu chłodnica, maska, zderzak reflektory uprzejmy Pan likwidator zrobił mi szkodę całkowitą malując prawie cały samochód w kosztorysie, wymieniając kupe niby uszkodzonych części, zaniżając o ~20% wartość auta bo sprowadzone i kiedyś może uszkodzone i zawyżył wartość pozostałości = za wypłaconą kasę nie mógłbym znaleść nawet kowala co by to wyklepał. więc to był koniec współpracy z nimi.

Napisano

Ubezpieczenie...

Troche przeanalizowałem ofert OC - nie bede tutaj przytaczal konkretnych kwot bo to sprawa indywidualna zalezna od znizek, stazu kierowcy itd...

Najtaniej, jak sie pewnie domyslacie, bylo w mBank (BreUbezpeczenia), ale tu uwaga - BRAK MOZLIWOSCI WYKUPU ZIELONEJ KARTY dokupienie gdzie indziej - ok 200zl/30dni!, NNW +46zl. Raptem 26zl drozej bylo w PZU 8| , ZK gratis, NNW+33zl. Na trzecim miejscu, 7zl drozej, uplasowalo sie MTU, ZK +15zl, NNW+23zl.

btw czy istnieje mozliwosc wykupu samego NNW w innym towarzystwie ubezpieczeniowym niz tym gdzie jest polisa OC?

Napisano

Jeśli ktoś chce cały pakiet OC, AC,NNW + full assistance, to na bazie własnych doświadczeń proponuję CUD (Commercial), teraz chyba to jest aviva.pl, warto negocjować!

Napisano

> Jeśli ktoś chce cały pakiet OC, AC,NNW + full assistance, to na bazie

> własnych doświadczeń proponuję CUD (Commercial), teraz chyba to

> jest aviva.pl, warto negocjować!

to prawda, jeśli rozmawiacie z ubezpieczycielem, zwłaszcza tym z obsługą telefoniczna, zawsze warto krecic nosem i próbować negocjować cene. Złapałem sie na tym ostatnim razem kiedy babka wyliczyła skladkę i zapytała czy według mnie to dobra oferta. Pokręciłem nosem z zasady i dała dodatkow upust jeszcze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.