Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Low Oil Pressure - Na bagnecie OK?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od kilku dni taki problem, na bagnecie zaraz przed gorna kropka, a po uruchomieniu silnika przez chwile low oil pressure, po ok 2 sek znika, nastepnie po jakims czasie w trakcie jazdy, przy dodawaniu gazu (nie wiem czy ma to zwiazek z ruchem calego auta/silnika czy ze wzrostem obrotow) na chwileczke miga czerwona kontrolka i ten sam komunikat.. Rozumiem ze poziom oleju i jego cisnienie to dwie rozne rzeczy i mam sie martwic? Silnik ogladnalem jest suchy.. jakies pomysly?

pozdrawiam smile.gif

Napisano

Sprawdź(podmień) czujnik ciśnienia oleju.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

No tak mysle o czujniczku, a jest jakis sposob domowy zeby go zdiagnozowac? Czy trzeba do mechanika koniecznie?

Napisano

ja tam nie umiem z tego bagnetu odczytac prawidlowo zlosnik.gif

ale masz 1,8 wiec dolej mu oleju pewnie ma za malo bo one pija oloj lepiej niz benzyne

Napisano

> No tak mysle o czujniczku, a jest jakis sposob domowy zeby go

> zdiagnozowac? Czy trzeba do mechanika koniecznie?

Można do sklepu, kupić czujnik, później do garażu, podmienić i obserwować.

Pozdrawiam BAS

Napisano

normalnie cisnienie jest niskie jak jest luz na panewkach, wowczas tylko panewy do wymiany i nic nie pomoze innego, zadne czujniki i inne, oczywiscie trzeba to zdiagnozowac, mozna na sluch, zazwyczaj zuzyte panewki trzaskaja sie w pewnych zakresach obrotow

Napisano
  • Autor

> ja tam nie umiem z tego bagnetu odczytac prawidlowo

> ale masz 1,8 wiec dolej mu oleju pewnie ma za malo bo one pija oloj

> lepiej niz benzyne

Dolewam ciagle i to calkiem sporo, i nie ma generalnie poprawy, takze nie wiem gdyby rzeczywiscie pil tyle oleju co dolewam to powinienem miec chyba siwy dym z rury tak?

Napisano

> Dolewam ciagle i to calkiem sporo, i nie ma generalnie poprawy, takze

> nie wiem gdyby rzeczywiscie pil tyle oleju co dolewam to

> powinienem miec chyba siwy dym z rury tak?

ja swojemu dolewam tak 0,5 litra co miesiac i mam spokoj

siwego dymu nie mam

Napisano

> ja swojemu dolewam tak 0,5 litra co miesiac i mam spokoj

> siwego dymu nie mam

ja podobnie dolewałem. Tydzień temu zmieniłem z 5w40 na 10w40 i będę obserwował jak teraz sprawa się rozwinie

Napisano

> ja podobnie dolewałem. Tydzień temu zmieniłem z 5w40 na 10w40 i będę

> obserwował jak teraz sprawa się rozwinie

Będziesz dolewał 0,4l zamiast 0,5l frown.gif

U mnie tak właśnie jest.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Będziesz dolewał 0,4l zamiast 0,5l

> U mnie tak właśnie jest.

> Pozdrawiam BAS

Zawsze trochę mniej no i olej tańszy smile.gif

Napisano

> Zawsze trochę mniej no i olej tańszy

A wiesz jak mnie to wqr!@a? Mam praktycznie(pomijam dolot i elektronikę) ten sam silnik w marei, ma ponad 170kkm i nie ma takich problemów.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A wiesz jak mnie to wqr!@a? Mam praktycznie(pomijam dolot i

> elektronikę) ten sam silnik w marei, ma ponad 170kkm i nie ma

> takich problemów.

> Pozdrawiam BAS

To fakt. Zamiast wlać i zapomnieć do następnej wymiany, to trzeba co jakiś czas zaglądać i sprawdzać. Niektórzy patrzą na mnie jak na maniak. Co chwilę sprawdza stan oleju wink.gif

Napisano

> To fakt. Zamiast wlać i zapomnieć do następnej wymiany, to trzeba co

> jakiś czas zaglądać i sprawdzać. Niektórzy patrzą na mnie jak na

> maniak. Co chwilę sprawdza stan oleju

Wożę w bagażniku baniaczek z olejem, jak zapali mi się kontrolka na zakręcie/skrzyżowaniu to spokojnie dojeżdżam na miejsce i wlewam 1l.

Pozdrawiam BAS

Napisano

U mnie błąd pierwszy raz wyskoczył przy mocnym hamowaniu, później było na zakrętach. Baniaczek w bagażniku to obowiązek smile.gif

Napisano

> U mnie błąd pierwszy raz wyskoczył przy mocnym hamowaniu, później

> było na zakrętach. Baniaczek w bagażniku to obowiązek

Najgorzej było za pierwszym razem, nieźle się przestraszyłem jak zobaczyłem komunikat a teraz to już na totalnym luzie smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

A ja mam pytanie czy miewacie nieraz ze pokazuje raz 6 raz 5 kropek ? i nie mowie o staniu na pochyle tylko normalnie wink.gif Mnie to dziwi icon_eek.gif

Napisano

> A ja mam pytanie czy miewacie nieraz ze pokazuje raz 6 raz 5 kropek ?

> i nie mowie o staniu na pochyle tylko normalnie Mnie to dziwi

U mnie w 1,6 dynamic nie ma takiego bajeru.

Pozdrawiam BAS

Napisano

kiedy ostatnio wymieniałeś olej? idea.gif

takie rzeczy się działy jak nie wymieniłem oleju. wtedy low oil pressure pokazywał się czasem przy starcie i na przykład na zakrętach. po proatu olej przepracowany dawał takie błędy. po wymianie oleju zawsze problem znikał.

matko... zanim zaczniesz korzystać z uwag kolegów którzy wszystko by wymienili poszperaj trochę na forum... ok.gif

Napisano

> Będziesz dolewał 0,4l zamiast 0,5l

Dobrze kojarzę że jakiś czas jeździłeś na 5w40? Bo jeśli tak, a niedawno wróciłeś do 10w40, to po dłuższym czasie (parę wymian) spalanie oleju powinno sporo zmaleć. Obserwuję to właśnie u siebie smirk.gif

Napisano

> Dobrze kojarzę że jakiś czas jeździłeś na 5w40? Bo jeśli tak, a

> niedawno wróciłeś do 10w40, to po dłuższym czasie (parę wymian)

> spalanie oleju powinno sporo zmaleć. Obserwuję to właśnie u

> siebie

Dokładnie to auto przyjechało z D na 10w40 a ja zalałem je 5w50, po dolaniu 1,5l przez 3kkm, zlałem 5w50, zalałem 10w40 i mam cichą nadzieję, że będzie tak jak piszesz smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

a ja juz się bałem że to tylko mój tak żłopie olej smile.gif

Napisano

> a ja juz się bałem że to tylko mój tak żłopie olej

Tyle że w 1.6 duże zużycie pojawia się dopiero po zastosowaniu oleju o niewłaściwej lepkości (syntetyku zamiast "pół") old.gif

Napisano

> Tyle że w 1.6 duże zużycie pojawia się dopiero po zastosowaniu oleju

> o niewłaściwej lepkości (syntetyku zamiast "pół")

W Sienie z tym silnikiem mam 200kkm i od wymiany do wymiany z pół litra trzeba dolać. Auto robi ok. 20kkm/rok na Mobilu 5W50.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie.

Wczoraj na A4 unieruchomil mi sie Stilak, objawy o ktorych pisalem to objawy padajacej pompy oleju, moj silnik zatarty, ale moze kogos innego to uchroni.

Pozdrawiam.

Napisano

> objawy padajacej pompy oleju, moj silnik zatarty

Uuu... Wyrazy współczucia! buu.gif

Ja też parę razy miałem komunikat "low oil pressure" ale przyczyną był raczej niewłaściwy rodzaj oleju (syntetyk) i za niski stan - musiałem dolewać co 500km icon_eek.gif Po powrocie do 10w40 zużycie się unormowało a komunikat znikł.

Napisano

Jak komunikat jest TYLKO przy starcie to na 99% stary olej.

Jesli pojawia sie tez w trakcie jazdy to albo za niski stan oleju, albo cos jest nie tak.

Bylo 100 razy.

Napisano

> Jak komunikat jest TYLKO przy starcie to na 99% stary olej.

Przy starcie jak pojawia się komunikat to albo lepkość oleju zła tak jak piszesz ale z własnego doświadczenia wiem że raczej coś nie tak jest z ciśnieniem za niskie i jest to pierwsze zasygnalizowanie problemu jak to olejemy to robimy silnika .

Napisano

witam!

Ja mam taki komunikat tylko i wyłącznie przy starcie zimnego silnika. Wymieniłem olej najpierw na mobil 1 5w-50 z filtrami oczywiscie, poźniej na motul 5w-40 nic nie pomoglo. wczoraj wymieniłem czujnik ciśnienia oleju. i niestety rano po odpaleniu silnika sąsiedzi usłyszeli głośne siarczyste KU...:( Byłem na komputerze, zero błędów. Mechanik mówi ze wszystko jest ok. Chyba trzeba zainteresować się tą pompą oleju, bo co innego zostało.. frown.gif

Napisano

panewki i remont silnika frown.gif

Napisano

> o niewłaściwej lepkości (syntetyku zamiast "pół")

a co pan gadasz

mam 0w40 i 0 (slownie zero) zuzycia

Napisano

> mam 0w40 i 0 (slownie zero) zuzycia

Masz silnik Fiata czy GM?

Kolega Bas miał to samo co ja po zastosowaniu syntetyku.

Napisano

> Masz silnik Fiata czy GM?

> Kolega Bas miał to samo co ja po zastosowaniu syntetyku.

Potwierdzam, cham żłopie sobie oliwę, ostatnio mało jeżdżę(dopiero jakieś 1,5kkm od dolewki), zobaczymy kiedy teraz da znać kontrolka ciśnienia oleju, mam cichą nadzieję, że zużycie oliwy będzie sukcesywnie maleć smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> mam 0w40 i 0 (slownie zero) zuzycia

Z uwagi na budowę układu tłok-pierścienie tłokowe jest niemożliwe, że silnik nie zużywa wcale oleju. Zjada zawsze, raz mniej a u innego więcej. Jak nic nie bierze, to znaczy, że się za 15 minut zatrze.

Napisano

fiat grinser006.gif

Napisano

idac Twoim tokiem rozumowania wiekszosc samochodow w mojej rodzinie jezdzi z zatartymi silnikami. hehe.gif

wiadomo ze chodzi o 0 wizualnego zuzycia oleju. przeciez nie bede mierzyl czy ubylo mi 20ml.

w przypadku mojego silnika od wymiany oleju do wymiany (okolo 12kkm) nie ma widocznej utraty oleju (3/4 miarki)

Napisano

Jak nic nie bierze, to znaczy, że się za 15 minut zatrze.

Nie przesadzaj. Ja do swojego nie muszę nic dolewać między poszczególnymi zmianami oleju. No i silnik nie wygląda jakby się miał zatrzeć.

Napisano

Ja do swojego nie muszę nic dolewać między

> poszczególnymi zmianami oleju. No i silnik nie wygląda jakby się

> miał zatrzeć.

Koledzy chyba tam powyżej to pisali o benzynach nie dieslach zeby.GIF

Napisano

W przypadku diesla jest o tyle ciekawa sytuacja, że do oleju dostaje się m.in. sadza, co może przy małym jego zużyciu przez silnik zrekompensować prawie cały ubytek. Faktem jest, że silnik MUSI zużywać olej, bo inaczej się nie da skonstruować układu tłok-pierścienie. Aby możliwe było smarowanie w GMP tłoka musi się tam dostać choć odrobinę oleju, a to przecież jest powyżej najwyższego pierścienia. U jednego jest to 0,1 litra na 10000km u innego 0,5 litra na 1000km, ale z założenia błędem jest twierdzenie, że silnik zużywa zero oleju.

Napisano

> twierdzenie, że silnik zużywa zero oleju.

mam benzynowe 1.6

dobrze specjalnie dla ciebie zaznacze sobie na bagnecie i bede robil fotki co 10kkm 270751858-jezyk.gif

edit:powtorze jeszcze raz chodzi o wizualna kontrole zuzycia

i jak zalewam na 3/4 bagnetu to po 12kkm mam 3/4 bagnetu olej wymieniam

dla mnie oznacza to spokoj i komfort jazdy bez stresu czy mi ubedzie kieliszek czy dwa

a jak widac niektore 1.6 potrafia zlopac olej w taki sposob ze konieczne sa dolewki!

Napisano

> mam benzynowe 1.6

> dobrze specjalnie dla ciebie zaznacze sobie na bagnecie i bede robil

> fotki co 10kkm

Potwierdzam tyż mam 1,6 i od wymiany do wymiany zero dolewek ! ok.gif

Napisano

A ja napisze, że srednio pali mi 5,8 litra oleju na setkę zlosnik2.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Jak komunikat jest TYLKO przy starcie to na 99% stary olej.

> Jesli pojawia sie tez w trakcie jazdy to albo za niski stan oleju,

> albo cos jest nie tak.

> Bylo 100 razy.

ale czy olej wymieniony w maju tego roku jest już starym olejem ?

dziś mi sie pojawił taki komunikat olej to shell helix ultra 5w40 syntettyk zmieniony 15000 km temu w maju do wymiany zostało mi 5 000 km i zaczyna się pojawiać okazyjnie ten komunikat ...

wcześniej równiez mniej więcej parę tysięcy kilo do wymiany zaczynał mi się pokazywac taki komunikat po wymianie oleju komunikat zanikł aż do teraz ... wcześniej fiut jeździł na seleni 20k

oczywiście komunikat tylko przy odpalaniu nigdy w czasie jazdy itp

Napisano

Z autopsji polecam sprawdzenie ciśnienia oleju na rozgrzanym silniku , powinien zrobić takowa rzecz w zasadzie każdy warsztat , jakby co zapraszam do siebie , warsztatu co prawda nie mam , ale mam czym smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> ale czy olej wymieniony w maju tego roku jest już starym olejem ?

po 15K km tak.

Ja bym sie tym nie przejmowal(tylko warto sprawdzic, czy jednak nie ma za malo oleju grinser006.gif ), ale jak sie boisz to jedz sprawdzac czy cos sie nie dzieje.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Potwierdzam tyż mam 1,6 i od wymiany do wymiany zero dolewek !

Czy możesz napisac na jakim oleju jeździsz??

5W-40 czy 10W-40... i jakiej firmy???

Mój zaczyna żłopać olej.. ma przejechane 100 000 km... i pije ok 1litr na 2500 km..

Kiedyś tak nie było.. ale myślę ze przebieg robi swoje...

i pewnie jazda na gazie ma wpyw..

Podono można lać gęstsze oleje. takie do Diesla... i wtedy auto które duzo pije oleju przestaje go pić... a mimo to jest dobrze smarowane...

Myślicie że tak może być?? hmm.gif

Napisano

> Czy możesz napisac na jakim oleju jeździsz??

> 5W-40 czy 10W-40... i jakiej firmy???

Mobil 10W 40

> Mój zaczyna żłopać olej.. ma przejechane 100 000 km... i pije ok

> 1litr na 2500 km..

> Kiedyś tak nie było.. ale myślę ze przebieg robi swoje...

> i pewnie jazda na gazie ma wpyw..

> Podono można lać gęstsze oleje. takie do Diesla... i wtedy auto które

> duzo pije oleju przestaje go pić... a mimo to jest dobrze

> smarowane...

> Myślicie że tak może być??

Nie mam pojęcia i nie chcę wprowadzac w błąd no.gif

Ale spróbuj z mobilem 10W 40 ok.gif

Napisano

> Mój zaczyna żłopać olej.. ma przejechane 100 000 km... i pije ok

> 1litr na 2500 km..

> Podono można lać gęstsze oleje. takie do Diesla... i wtedy auto które

> duzo pije oleju przestaje go pić...

gęstsze oleje do diesla to było kiedyś, teraz ja np. jeżdżę na 0w40 wink.gif

spróbuj jakiegoś oleju 10w40 ale jeżeli dolewasz teraz litr na 2500 km to nie spodziewaj się cudów. Podjedź do jakiegoś mechanika i sprawdź kompresję. 100.000 przebiegu to w końcu nie tak dużo jak na silnik 1.6.

Napisano

od czego zacząć rozwiązywanie tego błędu ... ?? pokazuje się na zimnym silniku, olej (selenia 10W40), filtry wymienione ..........

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.