Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pęknięty przycisk klaksonu - Astra G

Featured Replies

Napisano

Spytam, bo nie znalazłem nigdzie takiego wątku. Otóż od jakiegoś czasu jeżdżę z dziurą w lewym przycisku klaksonu na kierownicy. Moja asterka ledwo skończyła 3 lata, a już po roku było w tym miejscu wybrzuszenie, "bąbel" rósł aż w końcu pękł i jest dziura.

Przypuszczam, że to typowa przypadłość tych kierownic, chociaż w ASO nie uwzględnili mi tego rocznego "bąbla" w ramach gwarancji, tłumacząc to nieprawidłową pozycją rąk przy kręceniu icon_eek.gif

Moje pytanie - czy muszę wymieniać całą kierownicę, czy da się to jakoś naprawić, czy może jest możliwość wymiany samej poduszki kierownicy i jeśli tak to gdzie najlepiej ?

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

Można wymienić samą poduszkę kierownicy, bez potrzeby demontowania kierownicy.

Poduszkę najlepiej kupić jak najtaniej, ale ładną zeby.GIF

Napisano

Faktycznie cos w tym jest, ja jak kupilem samochod mial juz sporo ponad 100tyskm. niemiec tez jakos wyslizgal te przyciski ze widac bylo ze guma jest slabsza.

Ja przejechalem jeszcze raz tyle nie zwracajac na to uwagi i nic nie peklo. Wiec ile zrobiles tych kilometrow ze pekla guma po 3 latach.

Napisano

> Faktycznie cos w tym jest, ja jak kupilem samochod mial juz sporo

> ponad 100tyskm. niemiec tez jakos wyslizgal te przyciski ze

> widac bylo ze guma jest slabsza.

> Ja przejechalem jeszcze raz tyle nie zwracajac na to uwagi i nic nie

> peklo. Wiec ile zrobiles tych kilometrow ze pekla guma po 3

> latach.

Jeździłem dwiema Astrami - moją z 2000 roku i inną z 2003 roku. Obie miały ten defekt, TTTM.

Na allegro jest kierownica, ale z pęknięciem z prawej strony... z Vauxhalla

Napisano
  • Autor

> Wiec ile zrobiles tych kilometrow ze pekla guma po 3

> latach.

Na ten moment (po 3 latach) mam 36 tys. km, czyli chyba nie za dużo zlosnik.gif

Napisano

TTTM, ale moja to jakis chyba wyjątek, bo ponad 200tkm a kierownica jeszcze cala, tyle że trochę wyślizgana.

Się ktoś orientuje czy ten znaczek na kierownicy można przełożyć? Korzystając z atrakcyjnych cen na złomach w angli zmełli bym sobie kierownice, ale nie chce znaczka vauxhalla, bo mam opla smile.gif

Napisano

> TTTM, ale moja to jakis chyba wyjątek, bo ponad 200tkm a kierownica

> jeszcze cala, tyle że trochę wyślizgana.

> Się ktoś orientuje czy ten znaczek na kierownicy można przełożyć?

> Korzystając z atrakcyjnych cen na złomach w angli zmełli bym

> sobie kierownice, ale nie chce znaczka vauxhalla, bo mam opla

tak, znaczek da sie przełożyć choć jest on bodaj lekko przyklejony,

brat

Napisano

powinni, już w 2000 roku na etapach produkcji, wprowadzić zmiany konstrukcyjne lub z innego materiału te kierownice wykonać, u mnie też wyślizgana lewa strona, ale jeszcze bez dziur przebieg 120tys, auto z 2003

Napisano

> powinni, już w 2000 roku na etapach produkcji, wprowadzić zmiany

> konstrukcyjne lub z innego materiału te kierownice wykonać, u

> mnie też wyślizgana lewa strona, ale jeszcze bez dziur przebieg

> 120tys, auto z 2003

jak Ty nic nie rozumiesz, przecież to jest robione _celowo_, chodzi o to żeby klient po jakimś czasie przyszedł i kupił nowy airbag i dał zarobić firmie, teraz tak podchodzi się do filozofii produkcji samochodów,

brat

Napisano

> w ASO

> nie uwzględnili mi tego rocznego "bąbla" w ramach gwarancji,

> tłumacząc to nieprawidłową pozycją rąk przy kręceniu

Tu mają rację, kręcenie kierownicą otwartą dłonią, tzw. "mydełko Fa" jest powodem tych uszkodzeń. Inna sprawa, że jest to wykręt, bo również winna jest g...niana plastykoguma, z której wykonane jest poszycie poduszki powietrznej. Dlatego jedni mają uszkodzenia prędzej, inni później, a inni wcale nie mają.

Ja mam też wytarte i to oba.

283008899-lewy.JPG

283008899-prawy.JPG

Ktoś kiedyś to naprawiał - sztukował przyciski ze sprawnego poszycia.

283008899-kierownica1.JPG

Pozdr.

post-65098-14352505007448_thumb.jpg

Napisano

no wlasnie jak ktos jezdzi i kreci jedna raczka to tak jest ja kupilem astre w zeszlym roku w maju kierownica minimalnie wytarta po zrobieniu 30kkm kierownica w oplakanym stanie powycierana cala na gorze az po tej swiecacej ladnej skorce niema slady no chyba ze na tylnej stronie kierownicy... rada.... niekrecic w stylu "mydelko Fa"

Napisano

Wydaje mi się, że ktoś kiedyś prezentował na tym forum efekt naprawy tej gumy przy pomocy czarnego silikonu i nawet nieźle wyglądało.

Napisano

Silikon jest za miekki, odpadnie od reszty po pierwszym mocniejszym przetarciu dłonią, nawet nie próbuję tak naprawiać. Pozdr.

Napisano

> Silikon jest za miekki, odpadnie od reszty po pierwszym mocniejszym

> przetarciu dłonią, nawet nie próbuję tak naprawiać. Pozdr.

Silikon w tym wypadku rzeczywiscie sie nie sprawdzi (po prostu nie trzyma sie tworzywa z ktorego wykonane sa przyciski).

Najlepiej naprawic uszkodzenie za pomoca lutownicy. To nie jest guma, tylko tworzywo. ono ladnie sie topi i mozna wszystko elegancko zalac (dodatkowo mozna wykorzystac kawaleczki plastiku wyciete ze wzmocnien od wewnetrznej strony "przykrywki" poduszki (tzn. tego elementu w ktorym sa te przecierajace sie przyciski)).

UWAGA! Trzeba uwazac, by nie przepalic przyciskow na wylot. Dlatego najlepiej uzywac lutownicy o malej mocy i trzeba bardzo uwazac przy tej operacji.

Ja tak zrobilem i juz ponad rok wszystko jest dobrze (a wczesniej probowalem roznych sposobow i caly czas przycisk sie rozrywal).

Dodatkowo od tylu przycisku zrobilem wzmocnienie - na klej montazowy Soudal (taki w tubie do wyciskacza) nakleilem cienki elastyczny plastik (kawalki wyciete z takiego plastiku z ktorego sa wykonywane blistry). Po zastosowaniu takiego rozwiazania "gumowy" przycisk nie ma bezposredniego kontaktu w twardym wlacznikiem klaksonu (a chyba wlasnie w miejscu kontaktu tych dwoch elementow nastepuje przetarcie przycisku zewnetrznego).

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Tak dla porządku: w końcu kupiłem na allegro używaną poduchę za 250 zł, w b. dobrym stanie i jest po problemie cool.gif Z ciekawości pytałem też w ASO Opla - cena nówki 4 tys. biglaugh.gif

Napisano

> Tak dla porządku: w końcu kupiłem na allegro używaną poduchę za 250

> zł, w b. dobrym stanie i jest po problemie Z ciekawości

> pytałem też w ASO Opla - cena nówki 4 tys.

Używaną? A ja myślałem, że takiej poduszki to można tylko raz użyć grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.