Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przywitanie i o Peugeota 206 pytanie

Featured Replies

Napisano

Przywiało mnie tu z działu Astrolotów bo właśnie zamieniłem swoja "efke" 1.6 8V na 206 z silnikiem 1.4.

Przed zakupem nie miałem okazji go potestować bo był lekko uszkodzony.Wczoraj zakończyłem sprawy papierkowe i dzisiaj wyruszyłem na pierwsze testy i .... zostałem trochę niemiło zaskoczony głośnością wewnątrz w porównaniu ze starym poczciwym Astrolotem.

Samochód z 2003 roku,przejechane ma około 60 tysięcy.Czy to normalne w tym autku że przy prędkości 110km/h obroty oscylują w okolicach 3000 ?W posiadanej Astrze są o 800 obrotów mniejsze.

W sumie to tez nie wiem czy to silnik powoduje ten większy hałas czy może opony czy jeszcze coś innego.Po prostu przy prędkości 100 na godzinę w Astrze jest zdecydowanie ciszej niż w 206.

Reasumując chciałbym dowiedzieć sie od Was czy po prostu TTTM i musze sie do tego przyzwyczaić czy czekaja mnie wydatki frown.gif

Napisano

Niestety, ale 206 najcichsza nie jest. To auto miejskie i skrzynia biegow tez jest miejska-krótka.

Napisano
  • Autor

Czyli muszę się przyzwyczaić frown.gif

Po dzisiejszych jazdach było trochę lepiej (albo już się przyzwyczajam powoli;) ) chociaż nawet na luzie słychać taki jakiś wyraźny szum.Może mam łożyska do wymiany ?

Napisano

> jakiś wyraźny szum.Może mam łożyska do wymiany ?

Proponuje sprawdzić opony. Ja w poprzednim autku w Stilo miałem bardzo szumiące opony. wszystko było ok a szum wychodził z opon po zmianie na inne było cicho i przyjemnie.

Napisano

To prawda 206 jest głośniejszy od eFki.

Jednak warto sprawdzić łożyska i geometrię bo rozumiem, że był rozbity

Pozdrawiam i gratuluje zakupu

Napisano
  • Autor

Poza maską i lampą nic wiecej nie wymieniono ale sprawdzę przy możliwie najbliższej okazji.

Przy okazji pytanko o automatyczne włączanie radia po przekręceniu kluczyka stacyjki.Można tą funkcje wyłączyć ?

W instrukcji nie znalazłem informacji na ten temat a nawet nie wiem jakiej marki jest to wbudowane radyjko co by szukać gdzies dalej.

Napisano

> Poza maską i lampą nic wiecej nie wymieniono ale sprawdzę przy

> możliwie najbliższej okazji.

> Przy okazji pytanko o automatyczne włączanie radia po przekręceniu

> kluczyka stacyjki.Można tą funkcje wyłączyć ?

> W instrukcji nie znalazłem informacji na ten temat a nawet nie wiem

> jakiej marki jest to wbudowane radyjko co by szukać gdzies

> dalej.

Przypuszczalnie komputer. Mnie wyłączyli automat włączania świateł po uruchomieniu silnika właśnie z poziomu komputera.

Napisano
  • Autor

> Przypuszczalnie komputer. Mnie wyłączyli automat włączania świateł po

> uruchomieniu silnika właśnie z poziomu komputera.

Hmm no to nieciekawie.Ciekawe ile kasują za takie przestawienie smile.gif

I pomyśleć że w Astrze wystarczyło przycisnąć dwa przyciski w radiu i można było dowolnie włączać/wyłączać tą funkcję. cool.gif

Napisano

> potwierdzam 206 jest bardzo głośna w środku - taka jeżdżąca konserwa

Hmmm, a ja mam nieco inne zdanie. Mam P206 1.9D i na hałas nie narzekam. Głośno natomiast było w Suzuki Ignis przy 3000 obrotów. Wg mnie 206 jest ciut głośniejsza od Primery 1.6 benzyna (takim też śmigam).

Napisano

>.Czy to normalne

> w tym autku że przy prędkości 110km/h obroty oscylują w

> okolicach 3000 ?W posiadanej Astrze są o 800 obrotów mniejsze.

>

Tak to normalne, natomiast interesujące jest to, że w astrze przy 100km/h miałeś 2200 obr...

Napisano

> Hmmm, a ja mam nieco inne zdanie. Mam P206 1.9D i na hałas nie

> narzekam. Głośno natomiast było w Suzuki Ignis przy 3000

> obrotów. Wg mnie 206 jest ciut głośniejsza od Primery 1.6

> benzyna (takim też śmigam).

mam z silnikiem benzynowym 1100cm3 i jest głośny , albo diesle lepiej wyciszyli albo musisz iść do laryngologa 20.GIF

Napisano

> Hmm no to nieciekawie.Ciekawe ile kasują za takie przestawienie

Nie mam pojęcia. Mnie to zrobili jak poprosiłem przy okazji przeglądu bezpłatnie smile.gif

Napisano

> Hmmm, a ja mam nieco inne zdanie. Mam P206 1.9D

1.9D ? Takie też robią ? Ja jeżdżę dieselkiem 1.4 HDI. Głośno w środku iplastiki skrzypią frown.gif

Napisano

> 1.9D ? Takie też robią ? Ja jeżdżę dieselkiem 1.4 HDI. Głośno w

> środku iplastiki skrzypią

Fakt, plastiki są uciązliwe - w moim przypadku to te w przednich drzwiach i przedni fotel pasażera gdy jest pusty, też czasami lubi postukac.

Napisano
  • Autor

> Tak to normalne, natomiast interesujące jest to, że w astrze przy

> 100km/h miałeś 2200 obr...

Ja wiem czy interesujące ?Raczej normalne w astrze;) (mam na myśli posiadany model bo nie wiem jak jest w innych silnikach)

Jak nie wierzysz postaram się zrobić fotki póki jeszcze mogę.

Napisano

> Ja wiem czy interesujące ?Raczej normalne w astrze;) (mam na myśli

> posiadany model bo nie wiem jak jest w innych silnikach)

> Jak nie wierzysz postaram się zrobić fotki póki jeszcze mogę.

Nie to że nie wierzę, tylko interesujące dla mnie wink.gif Jeździłem Ibizą 1.4 i punciakiem i w tych samochodach przy 100km/h obroty rowniez oscylowaly w okolicach 3000.

Napisano
  • Autor

> Nie to że nie wierzę, tylko interesujące dla mnie Jeździłem Ibizą

> 1.4 i punciakiem i w tych samochodach przy 100km/h obroty

> rowniez oscylowaly w okolicach 3000.

Zgadza się.Jeździłem również Punto i obroty były wyższe niż w Astrze.Pytałem kumpla który ma Bravkę i tez ma około 3000.

Miałem tez kiedyś Uno tysiączkę i tez było ciszej niż w Punciaku.

Wg instrukcji silnik Astry maksymalną moc 71 KM osiąga przy 5000 natomiast Peugeota 1.4 - 75 KM przy 5500.Może stąd te różnice ?

Napisano

> mam z silnikiem benzynowym 1100cm3 i jest głośny , albo diesle

> lepiej wyciszyli albo musisz iść do laryngologa

Nie miałem okazji porównać innej 206-ki, więc nie wiem, jak głośny jest 1.1 lub HDI. Ale pewnie HDI mrymra podobnie jak zwykły wolnossący diesel.

PS. badanie słuchu miałem niedawno w pracy zlosnik.gif wyszło ok. 20.GIF

Napisano

Ano robią (lub robili). Plastiki jakoś nie zwróciły mojej uwagi. Może po ujeżdżaniu UNO postrzeganie głośnych plastików się zmienia? niewiem.gifzlosnik.gif

Napisano

Robili zanim wprowadzili silniki HDI malej pojemnosci 1.4 i 1.6

silnik 1.9 to DW8 bez turbinki montowany rowniez w 306, xsarach, toyotach, partnerach/berlingo. Bardzo trwala jednostka smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> Ano robią (lub robili). Plastiki jakoś nie zwróciły mojej uwagi. Może

> po ujeżdżaniu UNO postrzeganie głośnych plastików się zmienia?

Raczej nie; jeździłem UNO (40 tys.) i plastiki tak nie skrzypiały jak w 206 (co prawda już ponad 150 tys.).

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Minęły dwa tygodnie codziennej eksploatacji.Do pewnych faktów już się przyzwyczaiłem.W międzyczasie byłem tez na przeglądzie w autoryzowanej stacji i trochę zostałem podłamany frown.gif

Na dzień dobry do wymiany klocki (to akurat mały pikuś),wahacze (250 zł sztuka),jakieś luzy w tylnym prawym kole (coś mi goścu ściemniał o regeneracji czopów w belce 1000 zł),rozrząd - wymiana ponoć co 120 tys. lub co 5 lat.Mój ma przejechane 60 tys. ale ma 6 lat wiec się łapie.

Teraz jak zacząłem wałkować w necie temat belek to się okazuje ze w 206 potrafią się sypać po 40 tysiącach.

Sporo tego jak na samochód z takim małym przebiegiem.Jak popatrzyłem na ceny części na allegro to klocki za 160 zł i wahacz za 250 wydaja mi się trochę wysokie bo znalazłem niemal połowę taniej tyle że nie wiem jaka jest ich jakość.Nie wiem też co zakłada ten serwis.

Napisano

> Minęły dwa tygodnie codziennej eksploatacji.Do pewnych faktów już się

> przyzwyczaiłem.W międzyczasie byłem tez na przeglądzie w

> autoryzowanej stacji i trochę zostałem podłamany

Skąd ja to znam wink.gif Auto kupione z pewnymi wadami, które zdiagnozowałem na stacji.

> Na dzień dobry do wymiany klocki (to akurat mały pikuś),wahacze (250

> zł sztuka),jakieś luzy w tylnym prawym kole (coś mi goścu

> ściemniał o regeneracji czopów w belce 1000 zł),rozrząd -

> wymiana ponoć co 120 tys. lub co 5 lat.Mój ma przejechane 60

> tys. ale ma 6 lat wiec się łapie.

U mnie było co następuje:

- oba wahacze (brak możliwości wymiany sworzni)

- lewy łącznik stabilizatora

- lewe tylne koło "kopnięte" - belka do regeneracji.

Po oddaniu auta na warsztat okazało się, że jeszcze do wymiany tłoczek na lewym tylnym kole i łożysko, bo się rozsypało sciana.gif

Łącznie zostawiłem w warsztacie 1900 zł. Ale za to nic nie puka, stuka, kierownica jest prosto.

Aha, przebieg u mnie to 132kkm (ciekawe, czy prawdziwy z_lol1.gif )

> Teraz jak zacząłem wałkować w necie temat belek to się okazuje ze w

> 206 potrafią się sypać po 40 tysiącach.

> Sporo tego jak na samochód z takim małym przebiegiem.Jak popatrzyłem

> na ceny części na allegro to klocki za 160 zł i wahacz za 250

> wydaja mi się trochę wysokie bo znalazłem niemal połowę taniej

> tyle że nie wiem jaka jest ich jakość.Nie wiem też co zakłada

> ten serwis.

Warsztat, gdzie robiłem zawieszenie zakładał Valeo.

Jeszcze była jedna sprawa w moim Peżociku - wieczorową porą zauważyłem, że kontrolka aku się żarzy. Pomiar napięcia ładowania wskazywał 12,6V, czyli prawdopodobny brak ładowania. Auto poszło do elektryka i co się okazało:

- alternator wyzionął ducha

- napinacz się przyblokował i naciągał pasek tak, że ten się zaczął sypać

- pasek do wymiany.

Ów napinacz tak naprężał pasek, że pył węglowy z tegoż paska pięknie wpadał do altka i skutecznie go niszczył. Stojan do przeiwnięcia, łożyska do wymiany, komutator wyżarty i przy okazji zmienione szczotki. I znó byłem lżejszy o 520 zł... sciana.gif

No i po naprawach przegląd przeszedł bez zająknięcia winner.gif Diagnosta tylko zwrócił uwagę na brak prawego stopu i wyciek oleju. Pokazałem mu świeżo kupione uszczelki, które mam w bagażniku i które czekają na wymianę.

Reasumując kupiłem auto i na dzieńdobry wpakowałem w niego 2420 zł. A to jeszcze nie koniec, bo:

Cieknie olej spod pokrywy zaworów. Uszczelki już kupione. Nie mogłem się dostać do pokrywy zaworów, bo dolot jest tak namieszany, że dałem sobie spokój. Jak zdobędę jakiś manual, to przy najbliższej okazji wymienię uszczelki.

No i jeszcze został do naprawy centralny, a właściwie jeden z czujników zamknięcia drzwi. Wykluczyłem drzwi od kierowcy, bo za każdym razem, jak otwieram drzwi z kluczykiem w stacyjce lub zapomnę zgasić światła, to piskacz piszczy. Zostało mi troje innych drzwi.

Ale to już drobnostki nie wpływające na bezpieczeństwo jazdy i nie unieruchomią mi auta, jak to było w przypadku padu aku z powodu walniętego altka.

To tyle o moim Pugu.

20.GIF

Napisano
  • Autor

...

> To tyle o moim Pugu.

No tos mnie pocieszył shocked.gif

Napisano

> ...

> No tos mnie pocieszył

Nie martw się, przejechałem swoim przez 2 lata 154 tys. km i z zawieszenia, tylko końcówka drążka była wymieniana. A jeżdżę sporo po gruntówkach. Nie ma jak to terenówka wink.gif Tylko czemu ten spojler z przodu już z 15 razy był robiony 893goodvibes.gif

Napisano

> Zgadza się.Jeździłem również Punto i obroty były wyższe niż w

> Astrze.Pytałem kumpla który ma Bravkę i tez ma około 3000.

> Miałem tez kiedyś Uno tysiączkę i tez było ciszej niż w Punciaku.

> Wg instrukcji silnik Astry maksymalną moc 71 KM osiąga przy 5000

> natomiast Peugeota 1.4 - 75 KM przy 5500.Może stąd te różnice ?

przełożenia skrzyni biegów, masz długąąą 5-tkę w astrze i tyle, ale czy to dobrze, dla hałasu i zużycia paliwa - tak, dla dynamiki, elstyczności w trasie - nie

Napisano

> potwierdzam 206 jest bardzo głośna w środku - taka jeżdżąca konserwa

jak 206 jest głośna to zapraszam do mnie hehe.gif, na właściwie seryjnym wydechu auto jest b.głośne od 3500rpm, tyle, że mi to nie przeszkadza skromny.gif plastiki i środek - nic nie skrzypi nono.gif, za to silnik to bombowiec zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.