Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszkodzony akumulator ?

Featured Replies

Napisano

Witam, na temat ładowania akumulatorów troszeczkę już wiem ( z racji tego, że kilka wiosen za mną) 893goodvibes.gif , Problem jest troszeczkę złożony, posiadam Astrę G akumulator 55Ah ma już z 3 lata. Ładowanie takie jak w książce grinser006.gif zero lewego poboru prądu (mierzone a 3 różnych miernikach), sprawdzony poziom elektrolitu - w NORMIE, przeprowadzony test na obciażenie akumulatora - wynik dobry.

Mimo to zapala się kontrolka ABS podczas kręcenia rozrusznikiem ( miganie kontrolki to objaw, zbyt niskiego naładowania akum.)

Po dwóch dniach "walki" pożyczyłem sobie taki dośc dobry prostownik, podłączyłem akum. w domu i po 2 godz. stwierdziłem, że jedna z cel praktycznie nie "pracuje" hmm.gif Czy to ta cela robi jakieś zwarcie ? Czemu to nie wyszło na badaniu gęstości elektrolitu czy obciążeniu hmm.gif Jeżeli tak to akum do "śmieci" i jutro zakup nowego.

Dzisiaj się troszeczkę rozejrzałem i znalazłem coś takiego Centra lub bosch i teraz pytanie który hmm.gif

Oczywiście, nie mam zamiaru kupować przez internet czy w markecie 893goodvibes.gif

Wydaje mi się, że jednak to ta cela robi takie cyrki i doprowadza do powolnego rozładowywania akumulatora. klnie.gif bo innego racjonalnego wytłumaczenia to nie ma. klnie.gif chyba że .........

Napisano

Nie kupuj Centry, chyba, że chcesz mieć problemy - i z akumulatorem, i z gwarancją. Jeśli chodzi o stary aku - to możliwe, że masz zwarcie celi i to powoduje rozładowanie. Jak możesz, to otwórz dekielki i sprawdź gęstość elektrolitu w poszczególnych celach (oczywiście po pełnym naładowaniu) - przyrząd do tego kosztuje mniej niż 10zł.

EDIT: Widzę, że robiłeś badanie gęstości elektrolitu. Ale robiłeś sam, czy robili Ci w punkcie? Czy badanie to było robione po pełnym naładowaniu aku?

Napisano

Miałem taki akumulator z felerną jedną celą - jeszcze nie całkowite zwarcie ale upływność.

Po wyjęciu z auta, gdy słabo kręcił rozrusznik, w pięciu celach była właściwa gęstość elektrolitu a w tej jednej za mała.

Po długim ładowaniu, gdy 5 dobrych cel ostro gazowało, w tej uszkodzonej gęstość urosła do prawie poprawnej wartości.

Gdy próbowałem reklamować zaraz po ładowaniu, orzekli że bateria dobra.

Niestety, to ładowanie wystarczało na kilka dni jazdy autem ze sprawnym alternatorem, potem to samo.

Po tygodniu jazdy, gdy ostatkiem sił odpaliłem auto, sprawdzili powtórnie gęstość elektrolitu i wymienili baterię.

Napisano
  • Autor

> Nie kupuj Centry,

Tak tak, naczytałem się troszeczkę w necie generalnie jest no.gif

Zastanawiam się tylko nad tymi dwoma Varta lub Bosch zlosnik.gif chociaż też kilka osób narzeka na Boscha Silvera 893goodvibes.gif i jestem przychylny jednak Varcie, miałem jedną dobrych kilka lat i nigdy nie zawiodła ( chociaż teraz to wszystko jest możliwe)

> EDIT: Widzę, że robiłeś badanie gęstości elektrolitu. Ale robiłeś

> sam, czy robili Ci w punkcie? Czy badanie to było robione po

> pełnym naładowaniu aku?

Sprawdzali mi w serwisie akumulatorów, każdą celę osobno i właśnie ta która "nie pracuje" raz wskazała, że coś z nią nie tak. klnie.gif

Napisano

> Sprawdzali mi w serwisie akumulatorów, każdą celę osobno i właśnie ta

> która "nie pracuje" raz wskazała, że coś z nią nie tak.

Ja Ci radzę - kup sobie miernik, areometr się nazywa. Ja akurat kupiłem go w Realu, kosztował parę złotych. Zmierzysz gęstość elektrolitu samemu i będziesz miał pewność, że badanie wykonano właściwie ok.gif Poza tym będziesz mógł mierzyć gęstość na bieżąco podczas ładowania i w dowolnych odstępach czasu po jego zakończeniu.

Napisano

> Nie kupuj Centry, chyba, że chcesz mieć problemy - i z akumulatorem,

podobno tylko futura jest taka awaryjna. Czy Centra Plus lub Standard też się tak zepsuła?

Napisano

> podobno tylko futura jest taka awaryjna. Czy Centra Plus lub Standard

> też się tak zepsuła?

Ja mam Power - ma niecałe pięć miesięcy i to raczej jej ostatnia zima...

Chodzi nie tylko o samą markę, ale o podejście do reklamacji - choćby akumulator był prawie kompletnie padnięty, to oni i tak będą twierdzili, że jest sprawny...

Napisano

> podobno tylko futura jest taka awaryjna. Czy Centra Plus lub Standard

> też się tak zepsuła?

centra plus - po 27 miesiącach padły w niej 2 cele zlosnik.gif

ale kupiłem zaś centrę bo wyszła mnie 139zł - 44Ah rotfl.gif

Napisano

kurde, ja też właśnie zostałem zmuszony do zmiany aku i nie wiem co wybrac. Potrzebuję coś o parametrach 50Ah/510A lub zbliżonych, ale żeby cena mnie nie zabiła.

Napisano

> kurde, ja też właśnie zostałem zmuszony do zmiany aku i nie wiem co

> wybrac. Potrzebuję coś o parametrach 50Ah/510A lub zbliżonych,

> ale żeby cena mnie nie zabiła.

poszukaj czegoś z oferty ZAPa - jakość super a w razie wpadki serwis w Piastowie pod nosem - sprawny i bezproblemowy , i możesz bezpośrednio w fabryce kupić

Napisano

> poszukaj czegoś z oferty ZAPa - jakość super a w razie wpadki serwis

> w Piastowie pod nosem - sprawny i bezproblemowy , i możesz

> bezpośrednio w fabryce kupić

prawda ok.gif ZAP wytrzymał u mnie 5 lat głównie miejskiej jazdy - bez najmniejszej mojej ingerencji - aż złapał zwarcie w celi...

Napisano

> prawda ZAP wytrzymał u mnie 5 lat głównie miejskiej jazdy - bez

> najmniejszej mojej ingerencji - aż złapał zwarcie w celi...

Mi jak na razie leci 3 zima na centrze plus, 50ah, 510a, na razie aku ma się dobrze, choć już kilka razy był rozładowany do 0 przez moje niedopatrzenie icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

Tak więc po ładowaniu kilkanaście godzin akumulatora, wskaźniki pokazywały ( zero-1/3 - 2/3 naładowania) dioda FULL sie nie zapaliła angryfire.gif Odłaczyłem akumulator zmierzyłem po kilku godzinach napiecie 12.5V, niby OK. Zszedłem do auta podłączyłem akum. odpalił bez żadnego problemu grinser006.gif Tylko ciekawe, czemu prostownik nie pokazywał naładowania FULL hmm.gif może to przez tą cele hmm.gif Nie chciałbym, aby w pewny zimowy poranek akum. powiedział 033102bebe_1_prv.gif

Postanowiłem więc pojachać do sklepu-serwisu akumulatorów w celu zakupu nowej baterii zlosnik.gif Wieczorem poczytałem jeszcze na temat awaryjności poszczególnymm marek. W sklepie sprzedawca zaproponował mi jakies dziwne marki, podziękowałem grzecznie i powiedziałem że chcę akumulator a nie bateryjkę 893goodvibes.gif Porozmawiałem chwilę z nim, i mój wybór padł na Varta na temat tego akumulatora troszeczkę poczytałe i opinie są OK.

W trakcie naszej rozmowy, przyszło 3 różnych klientów i zostali obsłużeni przez innych sprzedawców ( pytali i zakupili najtańsze akumulatory) hmm.gif Gość powiedział, że różnica między tymi najtańszymi a jakimiś firmowymi to kwota od 50 do 100zł. i nie jest to dużo, ale goście chcą jak najtaniej i żadne argumenty ich nie przekonują. Ja za tą Vartę zapłaciłem 340zł dużo - mało niewiem.gif może pośmiga z 4 lata angryfire.gif

Akumulator został zamontowany przez tego sprzedawcę, sprawdzony poziom ładowania i lewych prądów. Wszystko OK yay.gif Teraz chce wyrwać rozrusznik zlosnik2.gif

Napisano

> Odłaczyłem akumulator zmierzyłem po kilku godzinach

> napiecie 12.5V, niby OK.

to stanowczo za mało jak na naładowany akumulator, wiec sie nie masz co dziwić, że go prostownik chciał jeszcze łądować.

pełen aq ma koło 12,75-12,8V

Napisano

> Mi jak na razie leci 3 zima na centrze plus, 50ah, 510a, na razie aku

> ma się dobrze, choć już kilka razy był rozładowany do 0 przez

> moje niedopatrzenie

mi 2 centry padały.

ostatnia ok 17 miesiecy i pada srednio co 2 tygodnie gdy pszyłszo troche mrozu, ale serwis oczywiscie twierdzi ze akum jest sprawny crazy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.