Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A tak pytam...[Mocowanie amortyzatora]

Featured Replies

Napisano

Witam od pewnego czasu w moim wózku słychać pewne stuki w tyle przy najeżdżaniu dość szybkim na nierówności...jak jadę powoli na podjazd to nic nie słychać...Mysląłem o tulejach...ale dziś przy zmianie opon zastanowaił mnie ten elemencik teleskopu, a konkretnie ta guma w środku... czy ona ma mieć taką szczelinę?

283042605-autko052a.jpg

post-118007-1435250511979_thumb.jpg

Napisano

Nie kolego !!

To stilo czuje, że ma być sprzedane i się mści zakrecony.gifzakrecony.gif

A serio to na dole w Bielszowicach na Kokota jest TEDGUM i kupisz te tulejki po fafnoście złoty ( koło 15 jak dobrze pamiętam)

Mnie to profilaktycznie wymienili przy wymianie tulejek w belce.

U nich nazywa się to górne mocowanie amortyzatora

kliku kliku

Napisano
  • Autor

Tomek, Stilo do rady teraz musi mnie jeszcze dowieść na okęcie, bo ja fly.gif.... a wymiana jak? dom som rady na garażu...czy trza ekstra jakiś narzędzi...

Napisano

Zaro nos moderator wyp... z techniczego....

Ale i tak zapytom kaj to furgosz? Na lazaryt narzykosz, a furgać kajś kcesz?

Co do roboty to nie jestem pewien, ale to wprasowywana tuleja- małych rozmiarów.

Więc po mojemu wyprujesz bebechy starej, zew kołnierz brzeszczotem przetniesz i fru z nim.

Z nową w imadle powinieneś sobie poradzić.

Pytanie tylko czy to Ci stuka? A może jednak tuleje w belce?

Łom w ręke, auto w górę ( kółka luźne muszą być ) i oblukaj to dokładnie.

Napisano
  • Autor

> Zaro nos moderator wyp... z techniczego....

Ostatnio tyż mi grozioł ( mom sie na kącik geologiczny wciepnąć) jak budowałem drogę dla Gordona .... smile.gif

Leca do Wenecji...na trzy dni i autko zostawiom na Okęciu...ino te SL na tablicy zakleja bi nikogo nie denerwowywać...

Hmmm w eperze czytałem że to nic takiego ...w sumie dwie śrubki i po amorze...ale jak jutro pójdziesz do autka to zobocz Czy tyz mosz tako szpara w tej gumie

Napisano

Dyć Ci godom, że niy dalyj jak 3 miechy nazod wymiyniyli mi to cuzamen do kupy z tulejami w belce.

Więc teraz chwilowo nic mi nie stuka i nie puka, tylko już sobie chyba na zapas zanabęde łączniki stabilizatora do przodu.

Napisano
  • Autor

a hawte mite bula za te tulejki? I widzisz wyciepnoł nos...a tako fajno była godka...zły, neidobry, buu.gif modek

Napisano

Na to samo dziś przy zmianie gumek me oko zwróciło uwagę. Tył zaczyna się bardzo tłuc (109kkm a tuleje zmieniane ok 56kkm). Szczególnie gdy jest to jakaś ostra nierówność jak np. studzienka etc. Nawet nie wiem czy nie jest fatalniej niż gdy fabryczne tuleje się wylały. Wtedy tylko pojawienie się oleju poinformowało ze ich życie dobiegło ku końcowi (tłuczenie było na bardzo ostrych nierównaościach lub np. podczas zjazdu z chodnika). Imho to może być aktualnie winowajca.

Czy ta tuleja wystepuje jako cześć w EPERze? Czy może albo cały amortyzator albo tylko zamiennik /jak w linku kolegi/

36fe2ba167908ca5m.jpg 3d46fae84e96d354m.jpg 48d8a7561114ff27m.jpg

Napisano

Z tego co wiem to ten wynalazek jest z kategorii "Polak potrafi"

Ja mam to już ze 3 miesiące i daje na razie radę

Do tej firmy mamy z Wojtkiem ( drugim hanysem ) 5-10 min.

Gdybyś chciał to podskoczę Ci to zanabyć i jakoś przerzucimy to pod Wawel 270635636-JUMP2.gif

Ale masz Kuba chody u MODa zakrecony.gif

Wróciliśmy na techniczny yay.gif

Napisano
  • Autor

Widza że tyz mosz tako mało szparka w tej tulejce hmm.gifJa zamawiam te tulejki w poniedziałek....

• 3 tygodnie później...
Napisano

Panie i Panowie, czy nie wiecie gdzie można zamówić taką tuleję amortyzatora?? Jestem z Białegostoku i żadna hurtownia, żaden sklep nie ma tych tulei, nie mówiąc już o serwisie, który twierdzi, że wymienia się kpl. amortyzatorów, a nie tulejki. Jestem właśnie po wymianie tuleji tylnej belki, i została do wymiany jedna tulejka amortyzatora, a może kroś z kącikowiczów ma taką tulejkę do sprzedania ew. mógłby kupić i przesłać pocztą??

Napisano

> Panie i Panowie, czy nie wiecie gdzie można zamówić taką tuleję amortyzatora?? ...........

tu tniemy cytat bo mod kijem grozi

> ew. mógłby kupić i przesłać pocztą??

Proponuję uważne przeczytanie tego wątku od początku........

To najważniejsze było po polsku 10/11/2009 08:21

z namiarami 07/11/2009 20:45

Napisano

ale dziś przy

> zmianie opon zastanowaił mnie ten elemencik teleskopu, a

> konkretnie ta guma w środku... czy ona ma mieć taką szczelinę?

Zmieniłem amortyzatory tyłu / kayaba KYB 344452 Excel-G / i jest nareszcie idealna cisza. Auto inaczej się zachowuje (jest takie bardziej spręzyste, nie buja na podłużnych nierównościach). Widać to też po prostym tescie - przed wymianą można było tyłem dość mocno zahuśtać (wystarczy otworzayć bagażnik i jest za co złapać) a teraz nie da rady.

W sumie dobrze sie stało bo i tak już swoje przejechały, a tuleje belki zamówione na wszelki wypadek okazały się zbedne smile.gif

Napisano

> Zmieniłem amortyzatory tyłu / kayaba KYB 344452 Excel-G /

Oby spisywały się jak najlepiej ok.gif U mnie niestety, dzisiaj serwis stwierdził (po wymianie wszystkich gumowych elementów przedniego zawieszenia), że przy skręcaniu kołami to właśnie amortyzator KAYABA skrzypi!

Wszystko co japońskie, to padlina sick.gif U mnie padła sprężarka klimy - DENSO Made in Japan. Skrzypiący amortyzator też Made in Japan sick.gif

Napisano

U mnie niestety, dzisiaj serwis

> stwierdził (po wymianie wszystkich gumowych elementów przedniego

> zawieszenia), że przy skręcaniu kołami to właśnie amortyzator

> KAYABA skrzypi!

To mnie nie pocieszyłeś. Na wiosnę planuje wymienić spręzyny + amory + elementy gumowe + mocowanie amortyzatora.

O amortyzatorach myślałem właśnie kayaba a o spręzynach sam nie wiem. Podobno LESJÖFORSy nie są już takie dobre jak kiedyś /ktoś pisał że siadły/ i mam zagowstkę co by tu dobrego zakupić...

Napisano

> Wszystko co japońskie, to padlina U mnie padła sprężarka klimy -

> DENSO Made in Japan. Skrzypiący amortyzator też Made in Japan

Proponuje, żeby kolega najpierw sprawdził gdzie produkowana jest KYB do Stilo, zapewniam, że duzo blizej niz w Japonii. Co do Denso może byc dokładnie tak samo jak z KYB.

Napisano

> Proponuje, żeby kolega najpierw sprawdził gdzie produkowana jest KYB

Co do KYB, faktycznie nie wiem na 100%, że w Japonii. Co nie zmienia faktu, że marka chyba zobowiązuje hmm.gif

Sprężarka na 100% wyprodukowana w Japonii. Po prostu japoński badziew skromny.gif

Napisano

> Podobno LESJÖFORSy nie są już takie dobre jak kiedyś /ktoś pisał

> że siadły/ i mam zagowstkę co by tu dobrego zakupić...

Sprężyny i odboje bierz śmiało MONROE. Mam takie i sprawują się waytogo.gif

Co do amortyzatorów... w sumie dobrze pracują, a z tym skrzypieniem po prostu miałem może pecha. Na razie to też podejrzenie, że tłoczysko amortyzatora skrzypi, bo serwis wymienił już wszystkie elementy gumowe zawieszenia. No ale w sumie już nie ma co skrzypieć oslabiony.gif

Napisano

Niech mi mod wybaczy...........ale chyba nie mam inne go wyjścia

Robi008 Jak mam Ci odpisać na priva jak masz zablokowane odbieranie privów hmm.gif

Tylko te małe żelastwo listem nie pójdzie chyba ( waga ) najmniejsza paczka pocztowa chyba by to musiała być.

Napisano

Robert.... i inni

Tak wygląda nówka sztuka TEDGUMowska tuleja do górnego mocowania amora w MW

283149955-PIC043.jpg

ps.

Robi czekam na adres do wysyłki

post-72389-14352505551578_thumb.jpg

Napisano

> Robert.... i inni

> Tak wygląda nówka sztuka TEDGUMowska tuleja do górnego mocowania

> amora w MW

> ps.

> Robi czekam na adres do wysyłki

Bardzo ładna tulejka, a jeszcze ładniejszy "EKSPOZYTOR" cool.gif

Adres wysłałem na PRIV.

Napisano

więc i Ja musze przejrzeć dokładnie te mocowanko. Wymianiałem tulejeczki na belce i jeszcze stuka, ale podczas wymiany tarcz, dojrzałem własnie takie cudnie spękane mocowania;)

Napisano

Ponieważ ja nie wypatrzyłem wcześniej takiego wyrobu z TEDGUMu zrobiłem u siebie inaczej. Przeważnie guma wyrabia się owalnie wokół metalowej tulejki na śrubę ( i można ją wyjąć palcami z gumy ) zamówiłem u ślusarza dwie stalowe tulejki o średnicy zewnętrznej o 2 mm większej niż ta oryginalna. Wcisnąłem nowe tulejki i jest ok. A kosztowała robota u slusarza 30,- zł. Ale trzeba zobaczyć czy guma nie jest popękana. Jeśli tak- wymiana samej tulejki nie ma sensu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.