Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Końcówki drążków - wymiana

Featured Replies

Napisano

Po prawej stronie pojawiły się luzy. Wymienić obie czy tylko jedną.

Napisano

> Po prawej stronie pojawiły się luzy. Wymienić obie czy tylko jedną.

Twoja wola Panie smile.gif. Masz kasę rób dwie bo skoro jedna kończy żywot to i druga zapewne nie w najlepszym stanie jest choć różnie może być.

Jak mi siadł łącznik stabilizatora to i tak oba wymieniłem. Końcówki zresztą też smile.gif

pzdr

Napisano

> Wymienić obie czy tylko jedną.

Miałem podobnie, wymieniłem obie nie czekając, kiedy druga padnie.

Po wymianie jednej, czy obu i tak koniecznie trzeba jechać na ustawienie zbieżności kół, więc jego koszt się rozkłada.

Pozdr.

Napisano

zgodzę się z przedmówcami, ja zmieniłem z prawej a za chwile padła z lewej i znów trzeba było robić zbieżność/geometrię,

brat

Napisano

Prawą wymieniłem ze dwa lata temu. Lewa nigdy nie była wymieniana i jest w dobrej formie do dziś. To samo z przegubem wahacza.

Twoja wola.

Napisano

Ja proponuję wymienić oba.

Napisano

Koncowki drazka to nie amortyzatory czy klocki...Jedna z filozofii mowi: wymienic obie i miec spokoj, ustawic zbieznosci i td...

Druga z filozofii: wymienic tylko uszkodzona sztuke.

Ja zostaje przy drugiej. Jedna z przeslanek mojej decyzji jest fakt, iz koncowki czy sworznie oryginalne wytrzymuja najdluzej, niz jakiekolwiek inne zamienniki, nawet najlepsze. Drugim faktem jest, iz koncowki czy sworznie wybijaja sie najszybciej (niezaleznie od marki pojazdu) z prawej strony samochodu (wiadomo, wieksza ilosc wody na poboczu, wieksze nierownosci prawej strony pasa ruchu i tym podobne utrudnienia...). Znam wiele, naprawde wiele przypadkow, gdzie koncowka czy sworzen byly wymieniane juz dwukrotnie z prawej strony, a lewa dalej jest bez luzu (potwierdzone pamiecia i zapiskami wlascicieli aut).

I tutaj jeszcze jedna uwaga: jesli wymieniamy jedna koncowke sami lub przy pomocy mechanika, nalezy zawsze upewnic sie, ze sruby (nakretki) sluzace do regulacji odpuszcza (po obu stronach, lewej i prawej), co zaoszczedzi dodatkowych kosztow na stacji diagnostycznej, czesto polaczonej z warszatem (to dotyczy Astry G). Piszac o Astrze F, gdy wymieniamy jedna koncowke drazka kierowniczego, proponuje, jak juz niedawno pisalem, od razu wyjac oba drazki kierownicze i uruchomic mechanizm regulacji (nie ma sensu szarpac sie z tym na samochodzie z marnym skutkiem, lepiej wyjac-prosta robota- i rozruszac na imadle).

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.