Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,9MJ/120KM czy może lepiej 1,6/105KM

Featured Replies

Napisano

Witam

Panowie Bravolotowcy proszę o pomoc. Chcę dołączyć do waszego zacnego grona ale mam wielki dylemat.

Po wielu przemyśleniach i 3 jazdach 1,4TJ, 1,9MJ, 1,6MJ wybór padł na diesla. NIestetu tutaj zaczęły się schody.

Nie wiem którego diesla wybrać jazdy próbne odbywały się kilka dni po sobie i generalnie trudno mi powiedzeieć który jest lepszy.

Spalanie pewnikiem mniejsze w 1,6, ale co np z szybkością nagrzewania się silnika, jak z głośnością, czy do 1,9 i do 1,6 można tankować BIO.....

Pytań mnóstwo i trudno nawet wszystkie wypisać. Dlatego prosiłbym osoby które miały okazję dłużej pojeździć tymi samochodami o jakiekolwiek wskazówki, zauważone wady i ew niedomagania konkretnych wersji.

Serdecznie pozdrawiam

Krzysiek

Napisano

> Nie wiem którego diesla wybrać jazdy próbne odbywały się kilka dni po

> sobie i generalnie trudno mi powiedzeieć który jest lepszy.

ten ktory jest mocniejszy ok.gif

Napisano

1.Primo o BIO to raczej zapomnij....

2. 1.9 jesli ma skrzynie 5cio biegowa to raczej bym sobie darował

3. Jesli 1.9 ma skrzynie 6tke to bym sie zastanowil . PS masz DPFa w 1.9? bo 1.6 ale 105km na pewno nie ma.

Trudny wybór zeby.GIF

Napisano

Ja wybrałem 2.0 zlosnik.gif

Napisano

> 1.Primo o BIO to raczej zapomnij....

> 2. 1.9 jesli ma skrzynie 5cio biegowa to raczej bym sobie darował

> 3. Jesli 1.9 ma skrzynie 6tke to bym sie zastanowil . PS masz DPFa w

> 1.9? bo 1.6 ale 105km na pewno nie ma.

> Trudny wybór

rozumiem że jeździłeś tą 5 biegową skrzynią, że masz taką zdecydowaną opinie ... ?:) bo ten 6 bieg to nie jest kolejne dołożone przełożenie tylko zupełnie inaczej zestopniowana skrzynia....

bio sobie odpuść smile.gif

Napisano

Jestem od niecałego tygodnia szczęśliwym posiadaczem Bravo 1,9MJ 120KM 8V... i przed kupnem również miałem podobny dylemat co Ty. Wybrałem 1,9 ze względu na to, że wszyscy mówili mi, że ten silnik jest sprawdzoną konstrukcją. Drugim argumentem było to, że silnik był montowany w serii Estiva, która w standardzie posiada dwustrefową, automatyczną klimatyzację, system B&M wraz z pełnym sterowaniem z kierownicy - samochód wyrwałem za nieco ponad 58kzł z alarmem i kołami zimowymi 15". Do wad w porównaniu do 1,6 105KM zaliczyć trzeba skrzynię 5-tkę no i mechaniczne popychacze zaworów, które nieco głośniej pracują na zimnym silniku.

Napisano

> 3. Jesli 1.9 ma skrzynie 6tke to bym sie zastanowil . PS masz DPFa w

> 1.9? bo 1.6 ale 105km na pewno nie ma.

> Trudny wybór

Jesli mowa o nowym to w chwili obecnej na 99% jest 1,6 105KM i 1,9 120KM (5 biegów) bez DPF oraz 1,6 120KM z DPF

Napisano

> Witam

> Panowie Bravolotowcy proszę o pomoc. Chcę dołączyć do waszego zacnego

> grona ale mam wielki dylemat.

Ja powożę się 1.9 8V z 5 biegową skrzynią i jakoś brak 6 biegu mi nie przeszkadza chociaż wiadomo że zawsze lepiej mieć niż nie mieć zlosnik.gif. Dla mnie moc wystarczająca ale mniej bym już nie chciał, samochód rozsądnie się zbiera z niskich obrotów co podobno w wersji 1.6 105 jest z tym trochę gorzej. Spalanie w moim przypadku pomiędzy 5 a 7l.

Napisano

> Witam

> Panowie Bravolotowcy proszę o pomoc. Chcę dołączyć do waszego zacnego

> grona ale mam wielki dylemat.

Też stałem przed podobnym. Wybór padł na 1.6, ale to dlatego, że były również inne czynniki.

Poza możliwością wystąpienia DPF w 1.9 (nie wiem jak teraz, kiedyś był opcją, 1.6 105KM bez), 1.6 105KM ma turbo o stałej geometrii -wyraźna turbodziura na najniższych obrotach, za to mniejsze ryzyko problemów i tańsza ew. naprawa.

Kilkukrotnie pisałem o swoich spostrzeżeniach z jazdy 1.6 105KM, więc więcej opinii możesz wyszukać wśród moich poprzednich postów w szukajce.

Obecnie mogę jedynie w skrócie napisać, że w trasę chyba lepiej mieć ten 6. bieg i prawie 300Nm, ale do jazdy "podmiejskiej" i miejskiej skrzynia "piątka" (i w ogóle silnik 1.9 -por. uwaga o turbodziurze powyżej) może okazać się bardziej "komfortowym" wyborem (mniej się trzeba namachać lewarkiem, żeby jeździć z dobrą dynamiką w odpowiednim dla silnika przedziale obrotów z prędkościami dozwolonymi w Polsce). Jeżdżąc "normalnie" do przepisowych 130km/h nie spodziewaj się także większych różnic w spalaniu między tymi dwoma silnikami -może i jakieś będą, ale zupełnie symboliczne, o ile w ogóle mierzalne. Być może zupełnie kapelusznicza jazda ("w obszarze" turbodziury i "poniżej") pozwoliłaby się "wybić" na plus pod względem spalania nowszej i mniejszej konstrukcji, ale tak się tym silnikiem w polskich warunkach jeździć po prostu nie da oink.gif

Osobiście gdybym miał znów kupować Bravo, to brałbym raczej 1.6MJ 120KM, albo o ile tylko kasy by wystarczyło: 2.0MJ zlosnik.gif

Napisano

> Ja powożę się 1.9 8V z 5 biegową skrzynią i jakoś brak 6 biegu mi nie

> przeszkadza chociaż wiadomo że zawsze lepiej mieć niż nie mieć .

Tak naprawdę ta 6-cio biegowa skrzynia najbardziej przydała by sie w mieście bo na niektórych biegach sa zbyt duże skoki przełożeń (na dolnym za wysokie obroty, na wyższym zbyt niskie).

Napisano

> mechaniczne popychacze zaworów, które nieco głośniej pracują na

> zimnym silniku.

To co słyszysz te głośniejsze klekotanie na zimnym silniku to nie popychacze ale taka właściwośc silnika diesla ...

Napisano

> To co słyszysz te głośniejsze klekotanie na zimnym silniku to nie

> popychacze ale taka właściwośc silnika diesla ...

Potwierdzam, 1,6 klekocze na zimno aż miło. Co do wyboru, wziąłbym chyba jednak 1,6 i zrobił mu małego chipa. Przy dalszych wyjazdach ten 6 bieg sie przydaje.

Napisano

> Potwierdzam, 1,6 klekocze na zimno aż miło. Co do wyboru, wziąłbym

> chyba jednak 1,6 i zrobił mu małego chipa. Przy dalszych

> wyjazdach ten 6 bieg sie przydaje.

6 przydaje się bardziej w mieście gdzie (jak pisałem) w 6 biegowej skrzyni są mniejsze różnice w przełożeniach pomiedzy biegami... a w trasie nie to w zasadzie znaczenia czy jest 5 czy 6 biegów.

Napisano

> 6 przydaje się bardziej w mieście gdzie (jak pisałem) w 6 biegowej

> skrzyni są mniejsze różnice w przełożeniach pomiedzy biegami...

> a w trasie nie to w zasadzie znaczenia czy jest 5 czy 6 biegów.

i tu sie nie zgodze, więcej biegów to więcej mieszania nimi w mieście (chyba że ktoś to lubi.. )

w trasie 6 biegów pozwala na obniżenie obrótów na ostatnim biegu

Napisano

> i tu sie nie zgodze, więcej biegów to więcej mieszania nimi w mieście

> (chyba że ktoś to lubi.. )

> w trasie 6 biegów pozwala na obniżenie obrótów na ostatnim biegu

Obroty na 5 i 6 (czyli w sumie przełożenie) są takie same a mieszanie biegów w mieście może jest i większe ale też jest gwarancja lepszego dopasowania biegu do szybkości/obrotów.

Nie wiem czemu ludzie uważają, ze jest tak, że jak skrzynia jest 5 biegowa to 5 bieg jest nadbiegiem a w 6 biegowej 6 jest nad-nadbiegiem... a tak nie jest.

Napisano

> Obroty na 5 i 6 (czyli w sumie przełożenie) są takie same

nie do końca rozumie

a mieszanie

> biegów w mieście może jest i większe ale też jest gwarancja

> lepszego dopasowania biegu do szybkości/obrotów.

to dopasowanie przy prędkościach miejskich ma raczej małe znaczenie, a człowiek sie namacha tylko, to dopasowanie ma większe znaczenie na trasie według mnie gdzie mam znacznie większą rozpiętość prędkości

> Nie wiem czemu ludzie uważają, ze musi tak być, że jak skrzynia jest

> 5 biegowa to 5 bieg jest nadbiegiem a w 6 biegowej 6 jest

> nad-nadbiegiem... tak nie jest.

wypraszam sobie, i 5 i 6 są nabiegiem, a szósty bieg mi się znacznie bardziej przydaje na autostradzie żeby obniżyć obroty niż mieście gdzie go wogóle nie wrzuce

Napisano

> wypraszam sobie, i 5 i 6 są nabiegiem, a szósty bieg mi się znacznie

> bardziej przydaje na autostradzie żeby obniżyć obroty niż

> mieście gdzie go wogóle nie wrzuce

Naprawdę wierzysz, ze w 1.6 na 6 są mniejsze obroty niż na 5 w 1.9....?

> to dopasowanie przy prędkościach miejskich ma raczej małe znaczenie,

Oj... chyba mało jeździsz po mieście... (czego Ci zazdroszczę)... smile.gif

> a szósty bieg mi się znacznie

> bardziej przydaje na autostradzie żeby obniżyć obroty niż

> mieście gdzie go wogóle nie wrzuce

Pójde dalej... takie przykład... a jak wprowadzą 7 biegowe skrzynie (np) to co 7 bieg bedzie nad-nad-nad-nadbiegiem.. i auto bedzie jechało 200 przy 1500 obrotów?

Napisano

> Naprawdę wierzysz, ze w 1.6 na 6 są mniejsze obroty niż na 5 w

> 1.9....?

ani jednego nie posiadam to nie wiem z doświadczenia

najlepiej jakby wypowiedział się posiadacz takiego 1.6 6 biegowego

1.9 na piątce przy 100km/h ma 2k obrotów przy 150 3k

> Oj... chyba mało jeździsz po mieście... (czego Ci zazdroszczę)...

to się zgadza grinser006.gif ale jak już jade po mieście to mi biegów nie brakuje, na autostradzie a i owszem

> Pójde dalej... takie przykład... a jak wprowadzą 7 biegowe skrzynie

> (np) to co 7 bieg bedzie nad-nad-nadbiegiem.. i auto bedzie

> jechało 200 przy 1500 obrotów?

DSG 7 biegowe już wprowadzili

to są przełożenia dla bravo 1.9 150km

bieg 1: 1:3,800

bieg 2: 1:2,235

bieg 3: 1:1,360

bieg 4: 1:0,971

bieg 5: 1:0,763

bieg 6: 1:0,614

przełożenie przekładni głównej

1:3,363

dwa ostatnie są jak najbardziej nabiegiem

Napisano

> ani jednego nie posiadam to nie wiem z doświadczenia

No.. a ja porównywałem z koleżanką z innego Forum Bravo i u mnie na 5 i u niej przy 6 przy 130km/h były takie same obroty (+/-100 obr)...

Napisano

> No.. a ja porównywałem z koleżanką z innego Forum Bravo i u mnie na 5

> i u niej przy 6 przy 130km/h były takie same obroty (+/-100

> obr)...

Był juz tu wątek o różnicy w obrotach pomiędzy 5 a 6 biegiem tyle że w silnikach 1.9 czyli 120 / 150 KM i przy 130km/h różnica była coś 100-150 obr/min jednakże im większa prędkość to te różnice się zwiększają

Napisano

> Był juz tu wątek o różnicy w obrotach pomiędzy 5 a 6 biegiem tyle że

> w silnikach 1.9 czyli 120 / 150 KM i przy 130km/h różnica była

> coś 100-150 obr/min jednakże im większa prędkość to te różnice

> się zwiększają

100-150 obr przy 2500 to błąd pomiaru.....

Napisano

> 100-150 obr przy 2500 to błąd pomiaru.....

no to przejedź się 180km/h to różnice już bedziesz miał około 300-400 obr/min i to chyba nie będzie już błąd pomiaru....

Raz sie swoim bujnąłem 205km/h to obrotomierz pokazywał coś koło 4,2 tyś obr/min a w wersji 6 biegowej ponoć w tedy jest 3,7 tys a to już znacząca różnica

Napisano

> no to przejedź się 180km/h to różnice już bedziesz miał około 300-400

> obr/min i to chyba nie będzie już błąd pomiaru....

> Raz sie swoim bujnąłem 205km/h to obrotomierz pokazywał coś koło 4,2

> tyś obr/min a w wersji 6 biegowej ponoć w tedy jest 3,7 tys a to

> już znacząca różnica

Policz... 100obr przy 130 daje 138 obrotów a nie 300 smile.gif

No dobra.. pogadali... i już wystarczy.... idę do innych zajęć .

Pozdrawiam

Napisano

> ani jednego nie posiadam to nie wiem z doświadczenia

> najlepiej jakby wypowiedział się posiadacz takiego 1.6 6 biegowego

> 1.9 na piątce przy 100km/h ma 2k obrotów przy 150 3k

> to się zgadza ale jak już jade po mieście to mi biegów nie brakuje,

> na autostradzie a i owszem

> DSG 7 biegowe już wprowadzili

> to są przełożenia dla bravo 1.9 150km

> bieg 1: 1:3,800

> bieg 2: 1:2,235

> bieg 3: 1:1,360

> bieg 4: 1:0,971

> bieg 5: 1:0,763

> bieg 6: 1:0,614

> przełożenie przekładni głównej

> 1:3,363

> dwa ostatnie są jak najbardziej nabiegiem

W moim Bravo przy 150 kmh mam mniej więcj 2700 obr... to chyba jednak jest róznica? Przy 130 nieco powyżej 2300. Oczywiście na 6 biegu.

Napisano

> W moim Bravo przy 150 kmh mam mniej więcj 2700 obr... to chyba jednak

> jest róznica? Przy 130 nieco powyżej 2300. Oczywiście na 6

> biegu.

jak dla mnie zdecydowana i przekonująca mnie że 6 biegów ma wiecej zalet na trasie/austradzie niż mieście ok.gif

Napisano

> 6 przydaje się bardziej w mieście gdzie (jak pisałem) w 6

Matko jedyno Lutek Ile ty km/h jeździsz po mieście zę 6tke ładujesz?!!!?

6tk awg mojego odczucie wyłącznie na trasy gdzie masz na blacie MINUMUM 100km/h.

Przy 120km/h na 6tce mam rowne 2000RPM wiec przy 100km/h bedzie z 1600rpm.

Napisano

> Matko jedyno Lutek Ile ty km/h jeździsz po mieście zę 6tke

> ładujesz?!!!?

> 6tk awg mojego odczucie wyłącznie na trasy gdzie masz na blacie

> MINUMUM 100km/h.

> Przy 120km/h na 6tce mam rowne 2000RPM wiec przy 100km/h bedzie z

> 1600rpm.

Poziomku, miły kolego.... nie przeczytałeś uważnie tego co napisałem.... co więcej- nie przeczytałeś stopki pod moim podpisem... przecież ja nie mam 6!

Chodzi o to, że jeśli przyjmiemy, że 5 i 6 (w 1.6 i 1.9 odpowiednio) mają podobne przełożenia a auta mają identyczne szybkości max to wynika z tego, ze w tym co ma 6 biegów biegi sa "ciaśniej" zestopniowane (przepraszam za żargon). W takiej sytuacji mniejsze sa różnice w obrotach pomiędzy biegami. Sam poruszając się w warunkach ruchu warszawskiego mam czasami dylemat 2 czy 3..... 3 czy 4...... bo na niższym biegu obroty sa relatywnie dość wysokie a na wyższym biegu są dość niskie...... a gdyby było 6 biegów i byłyby ciaśniej zestopniowane to i owszem.... miałbym wiecej wachlowania ale można by dokładniej "wstrzelić się" z biegiem......

Zresztą przy 5 też czasami się wachluje niepotrzebnie bo czasami łapię się, ze (np) przechodzę 3=>4... po czym wracam 4=>3 bo oceniam że obroty były zbyt niskie. Nie ma problemu takiego przy normalnym ruszaniu ale przy takim przymulonem ruchu gdzie co chwila sie przyspiesza czy zwalnia to i owszem.

Ale od marca już się przyzwyczaiłem i coraz mniej mam z tym problemu smile.gif

A co do średniej po Warszawie to mam 18km/h frown.gif

Pozdrawiam

Napisano

> W takiej sytuacji

> mniejsze sa różnice w obrotach pomiędzy biegami. Sam poruszając

> się w warunkach ruchu warszawskiego mam czasami dylemat 2 czy

> 3..... 3 czy 4...... bo na niższym biegu obroty sa relatywnie

> dość wysokie a na wyższym biegu są dość niskie...... a gdyby

> było 6 biegów i byłyby ciaśniej zestopniowane to i owszem....

> miałbym wiecej wachlowania ale można by dokładniej "wstrzelić

> się" z biegiem......

Tak się wydaje... Tylko wachlowania jest więcej, a i tak zawsze jest dylemat, który bieg wrzucić. IMHO w mieście wręcz im więcej biegów dla danego zakresu, tym gorzej, bo mając więcej możliwości tym więcej zastanawiasz się i wachlujesz żeby "wstrzelić się" w odpowiednie przełożenie, a i tak za chwilę trzeba je zmienić albo dochodzisz do wniosku, że jednak "wracasz" do poprzedniego, bo było lepiej. Masz tak w 5b, jest tak też i w 6b, tyle że "możliwości popełnienia błędu" więcej ;P

Do tego dochodzi ten drobny szczegół, że pytanie jest o dwie różne jednostki napędowe, o innej charakterystyce pracy. I dlatego uważam, że do jazdy miejskiej i podmiejskiej (w zakresie powiedzmy 0km/h-120,może 130km/h) bardziej "komfortowym" wyborem może okazać się 1.9MJ. No ale nie ma to jak samemu przejechać się obiema wersjami i porównać sobie. Poza tym nie wiem, czy OP więcej jeździ "miejsko i podmiejsko", czy jak ja "czteropasami" (wówczas 1.6MJ może być lepszym wyborem, a zwłaszcza gdyby zdecydował się na mocniejszą wersję -z mniejszą/bez turbodziury).

Mi osobiście po mieście lepiej jeździ się mi moim Stilo (5b, 80KM ale jeździłem też 115KM i choć przełożenia inne, jeździ się w sumie podobnie, bo i silnik ma inną charakterystykę pracy). W trasie, zwłaszcza powyżej 110km/h, lepiej Bravo 1.6MJ 105KM (6b). I tego zdania nie zmienię ;D

Napisano

> mając więcej

> możliwości tym więcej zastanawiasz się i wachlujesz żeby

> "wstrzelić się" w odpowiednie przełożenie

No tak ale powiedzmu sobie szczerze, ze 5 i 6 w warunkach ruchu w "gęstym" miaści jest poza zakresem użytecznym.... pozastaje 1,2,3 (w 80%)... i czasami 4 - w obu i w 5-io i 6-io biegowej skrzyni a te (1,2,3,4) w skrzyni "6" są ciaśniej sestopniowane.... a to chyba lepiej....... smile.gif

Ja mam 5 więc nie bronię swojego icon_eek.gif tylko tak sobie piszę smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Ja mam 5 więc nie bronię swojego

A powinieneś! Jak się więcej trzeba po mieście/w korkach pomęczyć, to mniej biegów jest -o zgrozo- lepsze, bo nie trzeba za dużo myśleć, machać, męczyć sprzęgło itp. itd., a i tak najlepszy byłby automat 20.GIF

To tak jak z głośnością wydechu i sztywnością podwozia/szerokością gum: na krótkie odcinki fajnie jak silniczek miło buczy, czuć nawierzchnię a auto jedzie jak przyklejone i do tego fajnie wygląda. Ale jak miałbyś tak codziennie pokonywać setki kilometrów (w tym jadąc zmęczonym po pracy, niekoniecznie drogami o dobrej nawierzchni), to raczej dość szybko doszedłbyś do wniosku, że jednak wolałbyś ciszę i nieco więcej komfortu...

Napisano

Ciężko doradzić ...sam powożę Stilo ale miałem okazje jeździć takim i takim bravo ///

Moim zdaniem wszystko zależy na ile chcesz się wiązać z autem i jakie przebiegi będziesz miał ....

Na plus 1.6

-nowszy konstrukcyjnie

-eko plus kultura

-lżejszy

- większy niuton z dolu

-6 biegów

- nizsza trwałość .... na szkoleniach ASO taka wersja chodzi .... 200 tys i do kosza

Na plus 1.9

-mega sprawdzona konstrukcja pod wzgledem mechanicznym

-tansze taile

-wiekszy potencjal tuningowy

Oj nie wiem co lepsze

Napisano

> Na plus 1.6

> -lżejszy

Wg danych producenta zamieszczonych w instrukcji oba 1.6 i 1.9 ważą tyle samo.

Pozdr

Napisano

oj to nie wiedziałem ... strzelałem powiem szczerze ...dzięki za wytkniecie pomyłki ....

Napisano

Ja bym wybrał 1.6 120km o ile nic mocniejszego nie chcesz zeby.GIF

a o laniu bio zapomnij.

Napisano

> - nizsza trwałość .... na szkoleniach ASO taka wersja chodzi ....

> 200 tys i do kosza

sugerujesz, że 1.6 diesel wytrzyma tyko 200 tyś km icon_eek.gif

Czy ktos już to przetestował czy to tylko takie gdybanie "fachowców" ASO smirk.gif

Napisano

> - nizsza trwałość .... na szkoleniach ASO taka wersja chodzi ....

> 200 tys i do kosza

Ciekawe jak się do tego ma gwarancja Fiata, 200 tyś można spokojnie w 3 lata zrobić biglaugh.gif

Napisano

> sugerujesz, że 1.6 diesel wytrzyma tyko 200 tyś km

> Czy ktos już to przetestował czy to tylko takie gdybanie "fachowców"

> ASO

Ja oceniam, że to raczej opinia mechaników z aso

Ogólnie dominuje chyba nastawienie, że stare jest lepsze 270751858-jezyk.gif

Napisano

takie zdanie przekazują na szkoleniach dla mechaników ....

nie to żeby po 200 tys silnik powiedział bum , ale sugerują ze trwałość bloku jest niższa i tyle ....

Napisano

ja z taką jeżdżę i bym sobie nie darował, zupełnie ok

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.