Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator padł

Featured Replies

Napisano

Dziwne.

Akumulator kupiony na wiosnę 2008. Przejeździłem na nim bez problemu cały sezon.

Na wiosnę 2009 naładowany ponownie - jednak w tym sezonie prawie nie jeździłem na moto.

Ostatnio odpalałem sprzęt gdzieś w czerwcu. Dzisiaj postanowiłem go umyć i przygotować do zimy.

Wyjąłem akumulator i podłączyłem pod prostownik. Prostownik (procesorowy) nawet nie zaczyna ładować.

Podłączenie akumulatora kablami pod sprawny aku w aucie - też bez efektu. Nawet nie iskrzy na klemach przy podłączaniu.

Totalny trup.

Wiem, że z mojej winy - ale z drugiej strony trochę to dziwne. Tak szybko padł ?

Napisano

Akumulator kupiony w czerwcu 2008

Pod koniec czerwca 2009 padl (jezdzony). Za pozno sie obodzilem z tym problemem i przegapilem koniec gwarancji.

W sklepie kupilen nowy, zelowy, padniety, nawet nie zakrecil,

wymienili na inny, zwykly kwasowy, z poczatkiem listopada oddalem do wymiany gwarancyjnej. Czekam na nowy.

Pozdro.

Napisano

Elektrolit Ci nie wyparował?

Weź no dolej wody destylowanej (na stacji benzynowej zapłacisz pewnie ze 2 zł za litr) i podłącz jeszcze raz prostownik wink.gif

Napisano

w zeszlym roku mialem problem z aku, serwis polecil kupic nowy, tak tez zrobilem - wytrzymal do zimy, zalozylem swoj oryginalny majacy juz 5lat i dziala w zasadzie bez problemu, tzn odpala po miesiacu stania icon_eek.gif

Napisano

> Ostatnio odpalałem sprzęt gdzieś w czerwcu.

> Wiem, że z mojej winy - ale z drugiej strony trochę to dziwne. Tak

> szybko padł ?

W sumie aku rozładowuje się sam około 5% na m-c , więc jeśli się nie jeździ trzeba go podładować nie rzadziej niż raz na 2 m-ce .

Twój był pewnie cały czas niedoładowany i raczej dlatego całkiem padł . No , chyba że w ogóle trafiłeś na jakiś kiepski egzemplarz .

Jakiej w ogóle jest f-my ?

Napisano

> Wyjąłem akumulator i podłączyłem pod prostownik. Prostownik

> (procesorowy) nawet nie zaczyna ładować.

Ja na czas kiedy moto dłużej stoi w garażu podłączam taki mały prostownik/ładowatkę procesorową na cały okres nieużywania i nigdy nie miałem problemu z aku, prędzej sprzęta sprzedawałem grinser006.gif

Napisano

> Wiem, że z mojej winy - ale z drugiej strony trochę to dziwne. Tak

> szybko padł ?

Masz jakiś alarm/zegarek/diodę od immo ? Jeśli tak to wcale mnie to nie dziwi :-)

Tak jak już napisał Miklas - prostownik do akumulatorów motocyklowych będzie panaceum na wszystkie problemy z padającym aku.

Napisano
  • Autor

> Masz jakiś alarm/zegarek/diodę od immo ? Jeśli tak to wcale mnie to

> nie dziwi :-)

Mam alarm - o ile dobrze pamiętam firmy SpaceBall czy jakoś tak.

To alarm dedykowany do moto, po dwóch tygodniach czuwania przechodzi w stan uśpienia i nie pobiera prądu (przynajmniej tak piszą w instrukcji).

Napisano
  • Autor

> Ja na czas kiedy moto dłużej stoi w garażu podłączam taki mały

> prostownik/ładowatkę procesorową na cały okres nieużywania i

> nigdy nie miałem problemu z aku, prędzej sprzęta sprzedawałem

Też mam taki prostownik. Ale w garażu nie mam gniazdka, więc go nie mogę podłączyć...

Napisano
  • Autor

> Jakiej w ogóle jest f-my ?

Varta:

BMVR-506014005.jpg

Napisano

Sprawdź czy nie wysechł? Dziwna sprawa trochę, bo o takie zachowanie bym podejrzewał bardziej jakieś no-namy.

Mój aku w Afryce (półroczny Unibat) po dwóch miechach stania w szopie, odpalił bez problemu, chociaż musiałem łaaaaadnych kilka razy zakręcić, bo wacha z gaźników zeszła. cfaniak.gif Natomiast roczny Fiamm w Suce po kilku zakręceniach rozrusznikiem siada. Ale suka to singiel i więcej prądu, podobno, na starcie potrzebuje. crazy.gif

Napisano

> Też mam taki prostownik. Ale w garażu nie mam gniazdka, więc go nie

> mogę podłączyć...

hahaha.gif beka... grinser006.gif Czyli nie ładujesz aku. nono.gif

Napisano
  • Autor

> beka... Czyli nie ładujesz aku.

Jak chcę naładować aku, to muszę go wyciągnąć z moto i przytaszczyć do domu.

Taki urok życia w mieście, w bloku bez własnego garażu...

Napisano

> To alarm dedykowany do moto, po dwóch tygodniach czuwania przechodzi

> w stan uśpienia i nie pobiera prądu (przynajmniej tak piszą w

> instrukcji).

VARTA to f-ma znana raczej z solidnych aku .

hmm.gif Wygląda więc na to że jednak alarm go załatwił , najwidoczniej w trybie uśpienia też pobiera prąd wystarczający żeby po dłuższym czasie go całkiem rozładować .

Napisano

> Mam alarm - o ile dobrze pamiętam firmy SpaceBall czy jakoś tak.

> To alarm dedykowany do moto, po dwóch tygodniach czuwania przechodzi

> w stan uśpienia i nie pobiera prądu (przynajmniej tak piszą w

> instrukcji).

Eeee, tam - takie bajki to tylko w Erze wink.gif

Skoro później sam wychodzi ze stanu uśpienia lub reaguje na włączenie pilotem bez jakiegoś czary mary z przyciskami na obudowie to na 99% musi mieć jakiś pobór prądu nawet w stanie uśpienia.

Jeśli nie chcesz go ciągle nosić do domu do ładowania to widzę dwie opcje w Twojej sytuacji:

-odkręcasz klemę na czas dłuższego postoju (dalej przynosisz aku do domu tylko że nie tak często, u mnie wystarcza podpięcie raz na 3 miesiące)

-kombinujesz z baterią słoneczną łądującą aku podczas postoju (o ile masz możliwość jej montażu w nasłonecznionym miejscu). Oxford robi takie ustrojstwo i nawet nie jest jakoś specjalnie drogie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.