Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rodzaje skrzyń...

Featured Replies

Napisano

Hej

Świat się rozwija...

Jakie są rodzaje skrzyń biegów, oraz czy w dzisiejszych czasach można je nadal podzielić po prostu na manualne i automatyczne?

Czy można sekwencyjne (bez pedału sprzęgła) zaliczyć do manualnych, a bezstopniowe do automatycznych?

DSG, Tipttonic, Durashift - automat.

Jakie jeszcze są nazwy / rodzaje skrzyń, i czy podział auto/manual jest do przyjęcia?

Napisano

moim zdaniem w osobówkach są tylko 3 typy skrzyń:

1. tradycyjne manualne

2. manualne zautomatyzowane np MCP, DSG czy M-MT

3. tradycyjne automatyczne ze sprzęgłem hydrokinetycznym. Mozliwość zmiany manualnej (lub nie) jest bez znaczenia, ponieważ jest to ciągle klasyczny znany od dziesięcioleci hydro-automat.

W punkcie 2 i 3 brak jest pedału sprzęgła.

Nie wiem do jakich zaliczyć bezstopniowe np japońskie CVT. Chyba najbliżej im do pkt 3, choć może zasługują na własną kategorię. Jeśli chodzi o obsługę to nie różni się od pkt 3.

Napisano

> Hej

> Świat się rozwija...

> Jakie są rodzaje skrzyń biegów, oraz czy w dzisiejszych czasach można

> je nadal podzielić po prostu na manualne i automatyczne?

> Czy można sekwencyjne (bez pedału sprzęgła) zaliczyć do manualnych, a

> bezstopniowe do automatycznych?

> DSG, Tipttonic, Durashift - automat.

> Jakie jeszcze są nazwy / rodzaje skrzyń, i czy podział auto/manual

> jest do przyjęcia?

Trochę tego było. Pewnie będzie to podział właśnie na manualne i automatyczne ale w obrębie każdej kategorii będzie ileś konstrukcji o unikalnym rozwiązaniu. No i oddzielnie przekładnie bezstopniowe, których nie można w ogóle nazwać skrzyniami biegów bo biegów nie posiadają.

Napisano

a może sposobem przenoszenia mocy/momentu przez przekładnię:

1.mechaniczne (tryb o tryb)

2.hydrauliczne

3.beztopniowe

4.elektryczne (np. w lokomotywach spalinowych występują)

Napisano

> a może sposobem przenoszenia mocy/momentu przez przekładnię:

> 1.mechaniczne (tryb o tryb)

> 2.hydrauliczne

> 3.beztopniowe

> 4.elektryczne (np. w lokomotywach spalinowych występują)

Czy w drugiej pozycji chodzi o klasyczny automat ze sprzęgłem hydrokinetycznym? i Czy możesz coś więcej napisać o elektrycznej?

Napisano

> Czy w drugiej pozycji chodzi o klasyczny automat ze sprzęgłem

> hydrokinetycznym? i Czy możesz coś więcej napisać o

> elektrycznej?

Mam wrazenie, ze kolega wzoruje sie na spalinowozach. Przekladnie hydrauliczna: silnik spalinowy napedza pompe, olej napedza silnik hydrauliczny.

Naped spalinowo elektryczny: silnik spalinowy napedza generator, a kola napedzane sa przez silniki elektryczne (cos na ksztalt dzisiajszej hybrydy). Zaleta jest ogromny moment obrotowy dostepny od zerowych obrotow.

Napisano

> Mam wrazenie, ze kolega wzoruje sie na spalinowozach. Przekladnie

> hydrauliczna: silnik spalinowy napedza pompe, olej napedza

> silnik hydrauliczny.

a jakiś przykład takiego samochodu?

> Naped spalinowo elektryczny: silnik spalinowy napedza generator, a

> kola napedzane sa przez silniki elektryczne (cos na ksztalt

> dzisiajszej hybrydy). Zaleta jest ogromny moment obrotowy

> dostepny od zerowych obrotow.

Ok, to rozwiązanie znam ale tu chyba chodziło o przekładnię i to mnie zaciekawiło.

Napisano

> a jakiś przykład takiego samochodu?

moze nie samochod ale 99% koparek ma taki naped

Napisano

> moze nie samochod ale 99% koparek ma taki naped

To się nazywa -"napęd hydrostatyczny".

Napisano

> Czy można sekwencyjne (bez pedału sprzęgła) zaliczyć do manualnych, a

> bezstopniowe do automatycznych?

Hmmm...

Od kiedy to SEKWENCYJNA skrzynia nie ma pedału sprzęgła ?

Chyba tylko w lekramie i u jednego z kącikowiczów, który przyzwoicie zautomatyzowany manual nazywa automatem, chociaż do DOBREGO automatu to mu daleko i w zestawieniu z nim rozczarowuje...

Napisano

> 3. tradycyjne automatyczne ze sprzęgłem hydrokinetycznym .

W "tradycyjnym" automacie nie ma sprzęgła hydrokinetycznego. Tam jest przetwornik momentu obrotowego.

Pozdrawiam

drive.gif

Napisano

> W "tradycyjnym" automacie nie ma sprzęgła hydrokinetycznego. Tam jest

> przetwornik momentu obrotowego.

> Pozdrawiam

Kończyłem technikum samochodowe i w przypadku omawiania skrzyń automatycznych używało sie określenia ,,sprzęgło hydrokinetyczne". Możesz wyjaśnić różnicę pomiędzy sprzęgłem a przetwornikiem momentu?

Napisano

> Kończyłem technikum samochodowe i w przypadku omawiania skrzyń

> automatycznych używało sie określenia ,,sprzęgło

> hydrokinetyczne". Możesz wyjaśnić różnicę pomiędzy sprzęgłem a

> przetwornikiem momentu?

Sprzęgło hydrokinetyczne jest jednym z typów przekładni hydrokinetycznych. Z tego co doczytałem, to różnica była już wyszczególniona w patencie Hermanna Föttingera.

Te stosowane w samochodowych skrzyniach biegów są tzw. przetwornikami momentu, ponieważ w znacznej większości posiadają kierownicę strug, która zmienia parametry pracy. Sprzęgło hydrokinetyczne nie ma takich właśnie kierownic.

Kiedyś znalazłem bardzo fajną stronę opisującą różnice, ale nie mogę jej teraz odkopać.

Przepraszam, że użyłem Wikipedii jako źródła, ale akurat tu znalazłem w miarę zwięzły opis pokazujący różnice.

Tutaj też jest w miarę zwięzły i trafny opis. (DE)

Napisano

> Kończyłem technikum samochodowe i w przypadku omawiania skrzyń

> automatycznych używało sie określenia ,,sprzęgło

> hydrokinetyczne". Możesz wyjaśnić różnicę pomiędzy sprzęgłem a

> przetwornikiem momentu?

Sprzęgło hydrokinetyczne posiada dwa podstawowe elementy-pompa i turbina.

Zmiennik momentu obrotowego,przetwornik momentu,konwertor dodatkowo posiadają kierownicę.Pod wpływem obciążenia zwiększa moment obrotowy.Powoduje to kierownica.

Napisano

> chociaż do DOBREGO

> automatu to mu daleko i w zestawieniu z nim rozczarowuje...

A mógłbyś rozwinąć temat ? Pytam bez żadnych podtekstów czy złośliwości. Mam DSG, a nigdy nie miałem tradycyjnego automatu i jestem ciekawy na czym polega różnica (w sensie konstrukcji to wiem, ale jak to wygląda od strony użytkowania ?)

Napisano

> A mógłbyś rozwinąć temat ? Pytam bez żadnych podtekstów czy

> złośliwości. Mam DSG, a nigdy nie miałem tradycyjnego automatu i

> jestem ciekawy na czym polega różnica (w sensie konstrukcji to

> wiem, ale jak to wygląda od strony użytkowania ?)

Porównując z DOBRYM i nowoczesnym automatem to:

- nerwowa praca - szarpanie przy starcie, szarpania przy wykonywaniu "nieprzewidywalnych" manewrów (mocna cegła w gaz i robi sobie chłopak redukcje)

- nerwowo redukuje przy każdym głębszym niż absolutnie minimalne wciśnięciu gazu - bezsensowne, gdy mamy elastyczny silnik. Aby przyspieszać bez redukcji należy dosłownie minimalnie dotykać gazu.

Błąd tkwi w oprogamowaniu skrzyni.

- jakoś nie zauważyłem tej "błyskawicznej pracy".

W tzw dobrym automacie można przyspieszać bez bezsensownych redukcji (a więc i szarpań) i robić to dość sprawnie. Hydraulika łagodzi szarpania i ogólnie skrzynia jest dalece bardziej "kulturalna".

Nie bez znaczenia jest też potencjalnie niższa kosztowność eksploatacji w sensownych ramach czasowo-przebiegowych - przypuszczam, że awaria/zużycie podzespołu "podwójnego sprzęgła" może być baaaardzo bolesna dla kieszeni.

Napisano

Z DSG miałem okazje pojezdzic kilka razy i mi bardzo nie spasowalo to rozwiazanie. O ile w czasie normalnej jazdy zachowywali się to jak normalny automat z ustawieniem "sport" (dość szybkie zmiany biegów), o tyle poruszanie się na parkingu dawało za dużo emocji jak dla mnie. Lekki gaz, pojazd powolutku rusza, nagle następuje zasprzeglenie i jedziemy ostro do przodu wiec noga z gazu i po hamulcu. Wysprzeglenie i wisimy w pasach. O mały włos bym komuś w tył nie wjechał. Pewnie się da rowniej jak się człowiek nauczy. Ja zrezygnowałem...

A propos skrzyn automatycznych to nie zapominajcie także o rozwiązaniu Mercedesa - tradycyjnym automacie (planetarne) + wieloplytkowe mokre sprzeglo zamiast hydrokinetyki.

Napisano

> A propos skrzyn automatycznych to nie zapominajcie także o

> rozwiązaniu Mercedesa - tradycyjnym automacie (planetarne) +

> wieloplytkowe mokre sprzeglo zamiast hydrokinetyki.

Opcja "twardego" sprzęgnięcia napędu istnieje i jest powszechnie stosowana od lat, więc nic takiego szczególnie och-ach tu nie ma.

Zastanawia mnie wciąż nowy automat ZF (ten wieeeeeelobiegowy) - może będę miał okazję takim sprzętem się poturlać, to opiszę wrażenia.

Pozdrawiam,

Napisano

> Zastanawia mnie wciąż nowy automat ZF (ten wieeeeeelobiegowy)

Chodzi Ci o 8'miobiegowca? Mam podobny (choc o ile sie nie myle produkcji Aisin a nie ZF) w Lexie.

Napisano

> Chodzi Ci o 8'miobiegowca? Mam podobny (choc o ile sie nie myle

> produkcji Aisin a nie ZF) w Lexie.

No właśnie nie jest to Aisin, tylko ZF ZTCMW.

A skrzynie odnośnie których mówiłem, że tzw DSG wypada w zestawieniu z nimi bladzieńko to właśnie Aisin, tyle że 6b.

6+ b w poprzecznym ustawieniu silnika to chyba ciężko będzie, chociaż kto wie, akurat te "szóstki" są b. krótkie, stąd znajdują zastosowanie w autach z poprzecznie montowanym napędem.

Napisano

> A skrzynie odnośnie których mówiłem, że tzw DSG wypada w zestawieniu

> z nimi bladzieńko to właśnie Aisin, tyle że 6b.

Mialem Aisin 6B w Saab'ie i byla to naprawde fajna skrzynia - przede wszystkim potrafila naprawde szybko zmieniac biegi. Ale poza tym czasami jej oprogramowanie klocilo sie chyba z oprogramowaniem silnika i w pewnych sytuacjach samochod nie mogl sie zdecydowac co robic. Ale to pewnie problem doladowanego silnika i niecierpliwego kierowcy. Ja dodaje lekko gazu, samochod powoli nabiera mocy, w koncu nagle turbo wchodzi w uzyteczny zakres, moc gwaltownie rosnie, skrzynia dochodzi do wniosku ze to jest kickdown = decyduje sie na redukcje, daje sygnal do komputera zeby zmniejszyl moc (bo ona zmienia bieg!), komputer otwiera wastegate, samochod gwaltownie traci moc, bieg sie zmienia a ja mam wrazenie ze ktos mi kotwice zarzucil...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.