Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

regulacja

Featured Replies

Napisano

witam

założyłem gaz 2 tygodnie temu

zrobiłem na nim około 600 kilometrów

i kontrolka modółu silnika 3 razy na chwile się zaświeciła (2 razy podczas bardzo szybkiej jazdy a raz wolnej na wysokim biegu)

sprawdziłem jaki to błąd ECM wyżuca i okazało się że : napięcie sondy poniżej 275mV - uboga mieszanka

wniosek pierwszy:

skoro modół silnika ECM wyżucił taki błąd to znaczy że prawdziwy sygnał z lambdy nie jest emulowany tylko idzie do ECM silnika a do ECM gazy jest dostarczany za tak zwanym pobraniem (zmodyfikują sie mapy wtrysku i auto przestanie jeżdzić na gazie)????????????????????????

wniosek drugi

podpiołem się dzisiaj (po raz drugi w życiu) do centralki gazu BRC JUST i na wolnych obrotach silnik krokowy stoji na 73 krokach a napięcie z sądy lambda wynosi aż ok 850mV i jest stałe nie skacze

dopiero po dodaniu gazu zaczyna oscylować mniej więcej w tym samym zakresie co na bezynie

ale na bezynie na wolnych obrotach tez oscyluje a na gazie idzie piękna prosta no i czemu taka bogat mieszanka na tym gazie na wolnych obrotach

i skąd ten błąd o ubogiej mieszance

prosze o pomoc

pozdrawiam

alien.gifacha dzieje się to wszystko w lanosie 1.5 8V

Napisano

> witam

> założyłem gaz 2 tygodnie temu

> zrobiłem na nim około 600 kilometrów

> i kontrolka modółu silnika 3 razy na chwile się zaświeciła (2 razy

> podczas bardzo szybkiej jazdy a raz wolnej na wysokim biegu)

> sprawdziłem jaki to błąd ECM wyżuca i okazało się że : napięcie sondy

> poniżej 275mV - uboga mieszanka

> wniosek pierwszy:

> skoro modół silnika ECM wyżucił taki błąd to znaczy że prawdziwy

> sygnał z lambdy nie jest emulowany tylko idzie do ECM silnika a

> do ECM gazy jest dostarczany za tak zwanym pobraniem

> (zmodyfikują sie mapy wtrysku i auto przestanie jeżdzić na

> gazie)????????????????????????

> wniosek drugi

> podpiołem się dzisiaj (po raz drugi w życiu) do centralki gazu BRC

> JUST i na wolnych obrotach silnik krokowy stoji na 73 krokach a

> napięcie z sądy lambda wynosi aż ok 850mV i jest stałe nie

> skacze

> dopiero po dodaniu gazu zaczyna oscylować mniej więcej w tym samym

> zakresie co na bezynie

> ale na bezynie na wolnych obrotach tez oscyluje a na gazie idzie

> piękna prosta no i czemu taka bogat mieszanka na tym gazie na

> wolnych obrotach

> i skąd ten błąd o ubogiej mieszance

> prosze o pomoc

> pozdrawiam

> acha dzieje się to wszystko w lanosie 1.5 8V

Moja ciotka ma ten sam problem z instalką ZAvolli! Założyła ją 3 tygodnie temu do Lamusa 1.4 i też ma identyczne problemy.... W najbliższy poniedziałek jedzie do gazownika i zobaczymy... Jak się poprawi to o wszytkim napiszę...

Napisano
  • Autor

moji gazownicy nie wiedzą co to emulacja nawet do nich nie jade

Napisano

> moji gazownicy nie wiedzą co to emulacja nawet do nich nie jade

W rozmowie z ciotką dowiedziałem się, że zaraz po założeniu instalacji pojechał na przeglądz, gdzie m.in. zmieniła filtr powietrza! A nzjaąc moje przygody z filtrem powietrza i gazem to wnioskuję, że możę sama regulacja instalki

Napisano
  • Autor

ja też mam nowe przewody wysokido i filt powietrza

ale nie zozumiem w ogóle skad ten bład

Napisano

Pozycję Reset masz super...ja mam 146 niestety...powinno być w okolicach 90-100...jaki masz mikser?

Co do oscylacji...jeżeli na wysokich oscyluje, to masz za bogato na wolnych...regulacja i będzie wporzo... cool.gif

Co do błędu to dziwne, że wyskakuje błąd ECM...z tego co wiem, na LPG BRC Just odcina Check i sam wyświetla błędy...u mnie tak było - wyświetlał błąd oscylacji lambdy czyli coś jak u Ciebie (kontrolka Check milczała przy tym jak zaklęta)...na razie widzę, że pomogło przepięcie masy centralki na silnik...spróbuj dołożyć dodatkową masę, powinno pomóc, bo i lanosy i Just są na masę wrażliwe...mała różnica potencjałów i wariacje...

Pozdrawiam

Napisano

> Pozycję Reset masz super...ja mam 146 niestety...powinno być w

> okolicach 90-100...jaki masz mikser?

> Co do oscylacji...jeżeli na wysokich oscyluje, to masz za bogato na

> wolnych...regulacja i będzie wporzo...

Tylko czym regulować??? Śrubą czułości?? Bo ja mam bardzo podobnie... na wolnych obr. około 800 mV A jak dodam gazu wykres idzie w dół i potem wraca w góre i tak w kółko. A najlepsze jaja ze w instrukcji BRC pisze ze najlepsza mieszanka przy normalnym obciazeniu to taka, która zawiera sie pomiedzy progiem dla ubogiej i progiem dla bogatej w ustawieniach sondy lambda... hehe ja mam próg ubogiej 120 U.C a bogatej 130 U.C hehe ciekawe jak z tego skaczącego wykresu wyciągnąć średnią?? a może to o co innego chodzi?? Ale bez sensu jest jedno... Jak dodaje gazu (czyli chce przyspieszac) to wykres idzie poniżej wartości 120 U.C czyli na "chłopski rozum" robi się ubogo!!!! spineyes.gif potem wzrasta ponad pogatą ale po chwili znowu idzie na ubogą hehe... i tak w kółko.

Dodam że Krokowy mam w pozycji 105 czyli chyba dobrze...

Napisano

A jesli chodzi o kontrolkę silnika mnie się też czasem zapala przy stałej prędkości ok 130 Km/h i po 8 sekundach gasnie... Dodam, że wtedy nic zlego sie z autem nie dzieje... wiec to olewam... gazownicy powiedzieli, że tak ma być... a u kolegi w Bravie 1.2 świeci się prawie cały czas a na gazie bezawaryjnie zrobił już 30 tys. co dla tego silnika nie jest takie proste

Napisano

Od razu mówię nie ustawiam na UC tylko na wartościach fizycznych...

Trzeba dążyć do tego, żeby lambda oscylowała na wolnych, oscylowała na wysokich i żeby robiło się chwilowo bogato przy dodaniu gazu...proponuję regulować zgodnie z krążącą po sieci instrukcją...a chodzi w niej mniej więcej o to:

skręcasz śrubkę wolnych obrotów (minimo) na maksa, odpalasz silnik (dobrze, żeby był ciepły już)...przechodzisz na LPG i trzymasz obroty w okolicach 3000...powinna lambda oscylować pomiędzy 800mV a 200 mV...jak tam trochę będzie mniej czy więcej to spoko...później puszczasz gaz, ale wcześniej odkręcasz o 3-4 obroty śrubkę minimo (bo inaczej może zgasnąć)...powinien zejść do wolnych obrotów...później musisz doregulować, żeby też oscylowało...potem jeszcze sprawdzasz czy po dodaniu gazu silniczek krokowy lekko się przymyka (robi się bogato) po czym powinien się stabilizować (oscylować wokół jakiegoś punktu (reset)), przy schodzeniu z obrotów powinien się włączać cut off i znowu silniczek krokowy jak i sonda lambda powinny oscylować - lambda podobnie jak przy wysokich obrotach, silniczek podobno lepiej jak o jakieś 10 kroków niżej (lekko bogato na wolnych)...

Ot i wszystko...

BTW. jeżeli chodzi o przedział 120 - 130 UC to Just operuje bitami czy jakoś tak (info od pawel_luk), to żeby to przeliczyć na Volty to dzielisz daną wartość przez 255 (odpowienik 1 V)...

Pozdrawiam

Napisano

> Od razu mówię nie ustawiam na UC tylko na wartościach fizycznych...

> Trzeba dążyć do tego, żeby lambda oscylowała na wolnych, oscylowała

> na wysokich i żeby robiło się chwilowo bogato przy dodaniu

> gazu...proponuję regulować zgodnie z krążącą po sieci

> instrukcją...a chodzi w niej mniej więcej o to:

> skręcasz śrubkę wolnych obrotów (minimo) na maksa, odpalasz silnik

Hmmm jeszcze tylko powiedz która to śrubka to minimo... bo u mnie nie jest oznakowana... jest po lewej stronie srubka na imbus, a po prawej jest śrubka, ktora można kręcić bez klucza... więc która to??

Napisano
  • Autor

> Hmmm jeszcze tylko powiedz która to śrubka to minimo... bo u mnie nie

> jest oznakowana... jest po lewej stronie srubka na imbus, a po

> prawej jest śrubka, ktora można kręcić bez klucza... więc która

> to??

ta wystająca to od wolnych obrotów

acha odezwe sie na pewno teraz lece rególowac

Napisano

Więc tak... podłączyłem się przed chwilą do instalki i oto co stwierdziłem:

- na benzynie lambda oscyluje elegancko na wolnych obrotach (między 100 a 700 mV ) natomiast po przejsciu na benzyne na wolnych obrotach jest lekko pofałdowana linia na poziomie 800-850 mV postąpiłem tak jak mi poradził kolega Romeczek i dokręciłem śrube wolnych obr na maxa... objaw był taki, że nic na wykresach się nie zmieniło a auto nawet nie miało zamiaru zgasnąć mimo że odkręcałem śrubę dalej i dalej grinser006.gif

Więc nasuwa mi się jedno pytanie: CZYM MAM REGULOWAĆ ŻEBY TA PIE....ONA LAMBDA ZACZĘŁA OSCYLOWAĆ NA WOLNYCH OBROTACH TAK JAK OSCYLUJE NA BENZYNIE ALBO ŻEBY WOGÓLE ZACZĘŁA????

- pozycje reset silnika krokowego miałem ustawioną na 106... a w tym czasie na wykresie szła ładna prosta o wartości 99... czy to dobrze?? Dodam że wykres krokowca po dodaniu gazu rośnie i potem zchodzi do 99 na wolnych obr.

Bardzo proszę o jakąś prostą i skuteczną podpowiedz...

Napisano

> Więc tak... podłączyłem się przed chwilą do instalki i oto co

> stwierdziłem:

> - na benzynie lambda oscyluje elegancko na wolnych obrotach (między

> 100 a 700 mV ) natomiast po przejsciu na benzyne na wolnych

> obrotach jest lekko pofałdowana linia na poziomie 800-850 mV

> postąpiłem tak jak mi poradził kolega Romeczek i dokręciłem

> śrube wolnych obr na maxa... objaw był taki, że nic na wykresach

> się nie zmieniło a auto nawet nie miało zamiaru zgasnąć mimo że

> odkręcałem śrubę dalej i dalej

> Więc nasuwa mi się jedno pytanie: CZYM MAM REGULOWAĆ ŻEBY TA

> PIE....ONA LAMBDA ZACZĘŁA OSCYLOWAĆ NA WOLNYCH OBROTACH TAK JAK

> OSCYLUJE NA BENZYNIE ALBO ŻEBY WOGÓLE ZACZĘŁA????

> - pozycje reset silnika krokowego miałem ustawioną na 106... a w tym

> czasie na wykresie szła ładna prosta o wartości 99... czy to

> dobrze?? Dodam że wykres krokowca po dodaniu gazu rośnie i

> potem zchodzi do 99 na wolnych obr.

> Bardzo proszę o jakąś prostą i skuteczną podpowiedz...

Jak masz 800-850 na wolnych to jest za bogaty i zeby zaczęła oscylować to musisz zakręcać śrubkę a nie odkręcać.

Napisano
  • Autor

ja mam to samo

podpiołem laptopa obserwóje wyskes kerce tą wystającą srubą na wolnych obrotach i nic się nie zmienia

zakreciłem ją na maksa a silnik jak pracował tak pracuje

i na wykresiku nic lambda stoji na około 740 mV a krokowiec na 73 kroku

po dodaniu gazu zaczyna oscylowac od 700 do ok 30mV

a krokowiec najpierw skacze na 86 kroków a potem się przymyka do 66 kroków a następnie skacze w okolicy 75

kreciłem też ta sróbą na imbus 4 i też nic tylko na wolnych obrotach da sie troche podnieśc lub opóscić ta prostą lambdy ate też minimalnie

o co kur.. chdzi ba ja już nic nie kumam

a może ja cały czas na płynie chłodniczym albo na eniegi kosmicznej jeżdze

porosze o pomoc pozdrawiam

Napisano

> Jak masz 800-850 na wolnych to jest za bogaty i zeby zaczęła

> oscylować to musisz zakręcać śrubkę a nie odkręcać.

Zakręciłem i to samo... nic sie nie zmienia...

Napisano
  • Autor

> Zakręciłem i to samo... nic sie nie zmienia...

jutro musze jechać do Krakowa bede tam już od wszesnego rana i bede miał troche czasu biec może uda ni się znaleśc jakis wyglądający przyzwojicie warsztat BRC i keze sobie wyregulować

bede paczył i pytał o wszystko co robia

napisze wniedziele wieczorem czego sie dowiedziałem

pozdraiwma

Napisano

Popatrzcie czy nie macie jakoś pozatykanego dolotu...mi się udało wyregulować tak, że oscyluje na wolnych i na wysokich, ale u mojego brata w lanku (taki sam silnik, taka sama BRC Just) musiałem zakleić taśmą klejącą połowę otworu dostarczającego powietrze na filtr, żeby w ogóle zaczął oscylować na wysokich...niestety na wolnych obrotach ma teraz za bogato mimo mocno przykręconej śrubki od wolnych, tak jak kol. 3lil...więc proponuję zobaczyć czy gazmani nie zatkali jakoś dolotu...

Jeżeli na 3000 obrotów lambda oscyluje a na wolnych obrotach stoi wysoko, to może oznaczać, że przy obciążeniu dostaje w sam raz powietrza a na wolnych obrotach za mało przy czym podaje dużo gazu, co powoduje, że mieszanka jest za bogata...

...więc tak jak pisałem...sprawdzić dolot czy nie zatkany, sprawdzić czy nie ciągnie gdzieś "lewego" powietrza, zrobić mu lekko zubożoną mieszankę pod obciążeniem (niech sobie drga trochę niżej) i lekko za bogatą na wolnych (moze drgać nieco wyżej)...

Pozdrawiam

Napisano

> Więc tak... podłączyłem się przed chwilą do instalki i oto co

> stwierdziłem:

> - na benzynie lambda oscyluje elegancko na wolnych obrotach (między

> 100 a 700 mV )

I tak powinno być...

natomiast po przejsciu na benzyne na wolnych

> obrotach jest lekko pofałdowana linia na poziomie 800-850 mV

> postąpiłem tak jak mi poradził kolega Romeczek i dokręciłem

> śrube wolnych obr na maxa... objaw był taki, że nic na wykresach

> się nie zmieniło a auto nawet nie miało zamiaru zgasnąć mimo że

> odkręcałem śrubę dalej i dalej

Śrubę miałeś zakręcić...

> Więc nasuwa mi się jedno pytanie: CZYM MAM REGULOWAĆ ŻEBY TA

> PIE....ONA LAMBDA ZACZĘŁA OSCYLOWAĆ NA WOLNYCH OBROTACH TAK JAK

> OSCYLUJE NA BENZYNIE ALBO ŻEBY WOGÓLE ZACZĘŁA????

Tak, tak i jeszcze raz tak...

> - pozycje reset silnika krokowego miałem ustawioną na 106... a w tym

> czasie na wykresie szła ładna prosta o wartości 99... czy to

> dobrze?? Dodam że wykres krokowca po dodaniu gazu rośnie i

> potem zchodzi do 99 na wolnych obr.

> Bardzo proszę o jakąś prostą i skuteczną podpowiedz...

Jak silniczek stoi na jednej pozycji to też nie jest za dobrze...z tego co widzę masz coś nie tak...silniczek krokowy tez powinien oscylować gdzieś w okolicach pozycji reset...np ja mam reset przy 146...i chodzi mniej więcej od 133 do 156...na wolnych obrotach chodzi podobnie...po dodaniu gazu silniczek lekko się przymyka po czym zaczyna znowu zaczyna oscylować, jak się przymyka, znaczy robi się bogato...trochę ciężko się przestawić na "myślenie" silniczka...działa to mniej więcej tak: za dużo powietrza, za mało LPG, to mieszanka za uboga, jeżeli mieszanka za uboga to lambda schodzi do 0, jeżeli lambda schodzi do 0 to silniczek krokowy sie otwiera bo dąży do mieszanki stechiometrycznej...i na odwrót...za mało powietrza i za dużo LPG, to mieszanka robi się za bogata...lambda idzie do 800mV a silniczek krokowy sie przymyka, żeby zubożyć mieszankę...dlatego ja mam tak ustawione, żeby po dodaniu gazu silniczek lekko się przymnkął a dopiero po tym zaczął oscylować razem z lambdą...i dzięki temu odpukać autko (niemalże) lata zlosnik.gif

Pozdrawiam

Napisano

> I tak powinno być...

> natomiast po przejsciu na benzyne na wolnych

> Śrubę miałeś zakręcić...

i była zakręcona cały czas... i nic się nie zmienia czy odkręcona czy zakręcona...

> Jak silniczek stoi na jednej pozycji to też nie jest za dobrze...z

> tego co widzę masz coś nie tak...silniczek krokowy tez powinien

> oscylować gdzieś w okolicach pozycji reset...np ja mam reset

> przy 146...i chodzi mniej więcej od 133 do 156...na wolnych

> obrotach chodzi podobnie...

najciekawsze, że na benzynie też nie oscyluje... stoi w jednym położeniu cały czasnawet chyba w tym samym co na gazie

Już mnie powoli angryfire.gif zalewa. Ale będe walczył dalej.

Napisano

> i była zakręcona cały czas... i nic się nie zmienia czy odkręcona

> czy zakręcona...

> najciekawsze, że na benzynie też nie oscyluje... stoi w jednym

> położeniu cały czasnawet chyba w tym samym co na gazie

> Już mnie powoli zalewa. Ale będe walczył dalej.

Jak cały czas stoi to znaczy, że padnięta albo źle podłączona...na benie też nie może stać...jak padła to nie wyregulujesz...

Napisano

> najciekawsze, że na benzynie też nie oscyluje... stoi w jednym

> położeniu cały czasnawet chyba w tym samym co na gazie

> Już mnie powoli zalewa. Ale będe walczył dalej.

wyobraz sobie, ze u mnie identycznie

na gazie zauwazylem, ze lambda - linia ciagla, ale rozgrzalem ja zdeczka jezdzac pare km....

..i to samo. na benzynie tez - linia idealnie ciagle - albo 0.00V non-stop, albo przy innym uruchomieniu jest non-stop ok 0,30V i jego drygniecia sa minimalne. identycznie i na biegu jałowym i na obciazeniu przy jezdzie z gorki i pod gorke na 3000rpm...ciagle stoi.

...to byla sonda lambda firmy "GM" z allegro za 50zl.

kupilem dwa dni temu w sklepie sonde - jakas podrubka - DELLO za 100zl.

- wstawilem - i na benzynie od razu pojawily sie ladne oscylacje wink.gif

przelaczylem na gaz i po malych regulacjach tez zaczela oscylowac calkiem niezle. (chociaz PWA musialem dac bardzo wysoko - chyba okolo 160, co podobno nie jest naj naj) - ale oscyluje wink.gif

takze - pozycz od kogos sonde lambda i sprawdz czy na niej bedzie Ci autko oscylowac - bo moze rzeczywiscie masz padnieta sonde...

Napisano

Nooo i.... wszystko jasne... regulowałem, regulowałem i wyregulowałem!!! Tylko, że się okazało, że sonda jest już "mocno zużyta" (noo ma już 190 tys. niezle nie?? We Fiacie na benzynie wytrzymala mi 37 tys hehehe) i trzeba "trochę" czasu by zaczęła oscylować na wolnych hehe... po 1 listopada wymieniam na nową i bedzie wszystko ok. Pozdrawiam i gwarantuje, że Ci którym trudno ustawic oscylacje na wolnych i na 3000 obr. mają coś nie tak z sondą lub z dolotem (mniej prawdopodobne) Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Nooo i.... wszystko jasne... regulowałem, regulowałem i

> wyregulowałem!!! Tylko, że się okazało, że sonda jest już "mocno

> zużyta" (noo ma już 190 tys. niezle nie?? We Fiacie na benzynie

> wytrzymala mi 37 tys hehehe) i trzeba "trochę" czasu by zaczęła

> oscylować na wolnych hehe... po 1 listopada wymieniam na nową i

> bedzie wszystko ok. Pozdrawiam i gwarantuje, że Ci którym trudno

> ustawic oscylacje na wolnych i na 3000 obr. mają coś nie tak z

> sondą lub z dolotem (mniej prawdopodobne) Pozdrawiam

witam

wracam z weekendu na uczeli a tu tyle sie wydarzyło

chciałem w sobote w Krakowie znaleść warsztat który wyreguluje mi ten gaz ale niestety obdzwoniłem wszystkie zakłady w Krakowie które zakładaja BRC i albo zamkniete albo nie na tego goscia od ustawian na kompie tylko w jednym miejscu zgodzili się przejachałem na drugi koniec Krakowa i jak zobaczylem ze obok warsztatu jest chlewik a miedzy nogami łażą kury to zwienałem jak bym miał instalacje nitro a nie propan-butan

a ze wziołem laptopa to znów sie podpiołem

i nic zero mozliwości regulacji

a so do sądy to napewno sprawna bo na beżynce pięknie tanczy no i na gazie na wyszych obrotach tez

tylko na biegu jałowym piekna prosta

śróbe od wolnych to całą wykręciłem

zatkałem palcem (bo gaz uciekał) i też nic jak stała tak stoi a silnik krokowy cały czas na 73 kroku

śróbo na imbusa 4 da się tyklko podnieść troche tą piekna prostą lub obnizyć

jutro sprawdze ten dolot

pozdrawiam

Napisano

U mnie też na PB super chodzi sonda... ale na gazie juz nie jest taka czuła... Zamowilem juz nową sonde i pod koniec tygodnia założe i zobacze czy bedzie OK. Teraz na LPG na wysokich obrotach mi oscyluje, natomiast jak puszcze gaz... zostaje na kilka lub kilkanascie sekund na bogatej ( zastanawia się grinser006.gif) i potem zaczyna ladnie oscylowac... Moja sonda ma juz zrobione 190 tys km wiec ciesze sie że jeszcze dziala... A jaka masz pozycje reset attuatora?? Bo ja mam wpisane 105. No i jak sonda oscyluje na wolnych obrotach to silniczek krokowy tez zaczyna... od 93 do 100 oscyluje. Pozdrawiam

Napisano

No to optymalnie teraz masz...zanim wymienisz sondę zobacz, czy w momencie jak "się zastanawia" nie włacza się "cut off" (w tym rządku po lewej...powinien pokazywać się: na wolnych obrotach "minimo" albo idle (zaleznie od języka)...po dodaniu gazu "pumping", pod obciążeniem "normal" a po puszczeniu gazu "cut off"...), może to "zastanawianie" się to właśnie cut off...

Pozdrawiam

Napisano

Nie... tam wszystko jest OK.

Napisano
  • Autor

ale przyznam sie wam do jeszcze jednej kapy

w niedziele rano był przymrozek

i autko nie odpaliło tyle razy kręciłem az wyjechałem biedny akumlator do konca

a gdy akum juz zdech wyjołem bezpiecznik F5 (od ECM) i odpaliłem go bez najmniejszego problemu na popych

pojezdziłem troche akum sie podładował

i popłudniu gdy silnik wystyg auto odpaliło bez problemu

zaprogramowałem mu wolne obroty i wruciem do domu z Krakowa

bez najmiejszych problemów

dzis rano znów był przymrozek i dwa razy zakerciłem rozrusznikiem i auto znów nie chciało odpalic (za drugim razem zalalił ale zaraz zgas)

nie chciałem ryzykowac dłuższego kręcenia (akumlatora nieładowałem) wiec znów wyjołem bezpiecznik F5 i autko zapaliło do razu

wiec moje pytanie brzmi:

jak szybko ECM auta potrafi pomodyfikować sobie mapy wtrysku

bo na to wskazuja objawy

centralk JUST najpraddopodobniej nie na podłączonej funkcji reser ECM ani odcięcie kontrolki check

stąd pytanie do Romeczka jako że tez ma lanosa czy można resetować za każdym wyłączeniem auta ECM i co z programowaniem wolnych obrotów

jutro bede miał chwile czasu to podepne sie laptopem i dokładnie pozprawdzam co w Jusie piszczy

czekam na odpowiec

pozdrawiam

i dziękuje z apomoc

Napisano

Z tego co opisujesz wynika, że nie podłączyli Ci opcji resetu ECM i odcięcia checka...to by się zgadzało z tym co pisałeś na początku, że zamiast centralka Just błędy pokazuje Ci kontrolka Check...moim zdaniem problemy wynikają z tego, że ECM po jeździe na LPG łapie błędy więc widzę następujące rozwiązania:

1. przed każdym odpaleniem bezpiecznik F5 out/in sick.gif

2. zamontować automatyczny reset, ale...patrz pkt. 3

3. Just ma możliwość podpięcia tak, że będzie automatycznie kasował błędy i odcinał CHECKA, więc proponuję podjechać do gazowników, którzy wiedzą jak to podłączyć, żeby tak to właśnie podłączyli, że będzie odcięcie CHECKA i atuo reset...jeżeli sam się trochę znasz, to możesz skorzystać z instrukcji zamieszczonej na eko almie i sam przepiąć...możesz też męczyć swoich gazmanów, ale skoro nie podłączyli na początku, to prawdopodobnie nie wiedzą jak to zrobić...

Tu masz instrukcję...szukaj tam "Funkcja kontroli pamięci centrali benzyny i odcięcia CHECK"...być może jeżeli masz dobrze podłączone kabelki wystarczy w sofcie przełączyć na NP...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

tak

jestem w pełni swidomy że można wykożystać centralke Justa do resetowania panieci ECM auta ( kabel biały i biło pomaranczowy)

ale pierwsze pytanie brzmi co z programowaniem wolnych obrotów w lanim (cały czas bede jeżdził z niezaprogramowanymi)

czy to nie szkodzi a jesli nie to po co to w ogóle jest

a drugie pytanie dla czego ECM silnika łapie te błędy podczas jazdy na gazie - jedyna mozliwość to autoadaptacja map wtrysku (ale to sie działo już po przejechaniu około 100 km czy może troche nie za szybko)

a nastepna sprawa to jesli mapy wtrysku sie modyfikuja to znaczy że prawdziwy sygnał z sondy lambda trafia do ECM silnika a do JUSTa jest brany tylko za "pobraniem" (kabel z sądy nie jest przecięty tylko jest do niego dołączony kabel żółty z centralki Just a kabek niebieski jest nie wykorzystany)

albo druga możliwość emulacja sądy lambda jest

tragicznie ustawiona

ja mysle że należy od tego zacząć

co o tym myślicie

pozdrawiam

u mnie w lanim jest w oknie Emulacja Lambdy jest ustawiaone NP i wpisana wartość domyslna 46

Tak ma byś czy zmieniac a jesli tak to na ile

a Ty ROMECZEK ile tam masz

dziekuje szczegulnie Tobie za cierpliwość ale równiesz i całej reszczie

pozdrawiam i czekam

Napisano

> ale pierwsze pytanie brzmi co z programowaniem wolnych obrotów w

> lanim (cały czas bede jeżdził z niezaprogramowanymi)

> czy to nie szkodzi a jesli nie to po co to w ogóle jest

Jesli po resecie/odlaczeniu zasilania nie wyjmowales krokowca to nie musisz programowac wolnych obrotow ok.gif

Napisano

> ale pierwsze pytanie brzmi co z programowaniem wolnych obrotów w

> lanim (cały czas bede jeżdził z niezaprogramowanymi)

> czy to nie szkodzi a jesli nie to po co to w ogóle jest

Procedurę programowania wolnych obrotów przeprowadza się szczególnie po czyszczeniu krokowca...po prostu, żeby się adaptował i odczytał sobie max otwarcie i zamknięcie...po samym resecie wystarczy przed odpaleniem poczekać aż pompa przestanie bzyczeć...

> a drugie pytanie dla czego ECM silnika łapie te błędy podczas jazdy

> na gazie - jedyna mozliwość to autoadaptacja map wtrysku (ale to

> sie działo już po przejechaniu około 100 km czy może troche nie

> za szybko)

> a nastepna sprawa to jesli mapy wtrysku sie modyfikuja to znaczy że

> prawdziwy sygnał z sondy lambda trafia do ECM silnika a do JUSTa

> jest brany tylko za "pobraniem" (kabel z sądy nie jest przecięty

> tylko jest do niego dołączony kabel żółty z centralki Just a

> kabek niebieski jest nie wykorzystany)

> albo druga możliwość emulacja sądy lambda jest

> tragicznie ustawiona

> ja mysle że należy od tego zacząć

> co o tym myślicie

> pozdrawiam

> u mnie w lanim jest w oknie Emulacja Lambdy jest ustawiaone NP i

> wpisana wartość domyslna 46

> Tak ma byś czy zmieniac a jesli tak to na ile

> a Ty ROMECZEK ile tam masz

Ja mam to co ustawiło się przy pierwszym odbiorze czyli NP i też zdaje się 46, ale na forum eko almy jest post gościa, który w vektrze musiał zmienić wartość domyślną wypełnienia, bo miał podobne problemy do Twoich...

Musisz pooglądać jak masz podłączone, ja ma z tego co pamiętam wykorzystane oba kabelki - ten od lambdy przecięty przy kostce (C105) i tam wpięte żółty i niebieski...

Może być tak, że w czasie jazdy komp ECU dostaje sygnał nieemulowany i dlatego się autoadaptuje...może być tak, że nie masz resetu i po autoadaptacji głupieje na benzynie...po przywróceniu wartości domyślnych (reset) chodzi jak ta lala...

> dziekuje szczegulnie Tobie za cierpliwość ale równiesz i całej

> reszczie

> pozdrawiam i czekam

Nie ma sprawy...najważniejsze, żebyś doszedł do rozwiązania problemu...czego Ci życzę...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

no i wruciłem

nareszcie udało się lambda oscyluje na wolnych obrotach pomiedzy 700 a 20 mV a silnik krokowy skacze sobie góra dół w okolicy 79 kroku (kreciłem sróbą na imbusa a na tą wystająćą silnik nie reaguje)

według mnie taka mieszanka jest za uboga (Srednoi wychodzi około 350mV) próbowałem podnieśc kresąć dalej sróbą (imbus) ale wtedy i tak nic się nie zamiena bo silnik krokowy zamknie się bardziej i na doerót przy uborzeniu

następnym razem spróbuje znienić coś w parametrach z kompa

paczyłem po kablach (są polutowane - przynajmniej tyle) emulacje sądy mam podpiętą bo kabel z sondy jest przerwany)

jutro jade do nich na 1 regulacje (kazali przyjechać po 3 zbiornikach) zobaczymy co zrobia jak im powiem że nie chce odpalać (pomaga dopiero wyjecie bezpiecznika F5)

pozdrawiam

napisze co zrobili alien.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.