Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC, brak drugiej raty a waznosc polisy

Featured Replies

Napisano

Sytaucja czysto hipotetyczna. Mam wykupiona polise OC na 2 raty. Minal termin platnosci drugiej raty,. Mialem kolizje / wupadek - moja wina. Ubezpieczyciel postanawia sie wypiac z wyplata odszkodowania z powodu braku wplaty drugij raty.

Pytam wiec czy ma prawo, skoro umowe sporzadza sie na rok, a platnosc jest odrebna sprawa.

Sytuacja inna. Nie wypowiadam umowy OC przed koncem uplyniecia roku, wiec automatycznie firma ubepzieczeniowa zada oplaty za kolejny rok tlumaczac to brakiem wypowiedzenia. Nie place i mam bum. Idac do firmy imowiac ze mam bum, firma sie wypina tlumaczac, ze nie dokonalem wplaty niezbednej do waznosci polisy. Ale idac do firmy i mowiac, ze nei wypowiedzialem umowy przed koncem terminu firma oczywiscie nakaze mi wykupic ja na kolejny rok, co tez uczynie, po czym powiem, ze mialem bum.

Wszystko to zmierza do tego czy istneija cwaniacy niewypowiadajacy polisy, ale rowniez niepalcacy za nia za kolejnyrok, jezdzac do czasu az bedzie bum i wtedy postepuja jak opisalem. Przeciez to czyste cwaniactwo i naciaganie....

Napisano

W każdym przypadku płacisz z odsetkami i ewentualnie kosztami windykacji.

Co do cwaniaków to jeśli mają majątek to zostaną zwindykowani.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Zawarta umowa OC, udokumentowana poprzez wystawienie polisy nie wygasa w przypadku nieopłacenia raty. Sprawy te reguluje ustawa o ubezpieczeniach, nie jest to widzimisię towarzystwa ubezpieczeniowego. Może warto poszukać ustawy (nie wiem, kiedy była uchwalona jej ostatnia nowelizacja) i znaleźć stosowny paragraf.

natomiast za niewywiązanie się z płatności raty w nakazanym czasie grożą odsetki ustawowe, niemniej jednak polisa jest ważna i pojazd ma ważne OC.

Napisano

Ubezpieczyciel nie może sie wypiąc, w obydwu przypadkach musi wypłacic odszkdowanie. Zwindykuje ta składke od Ciebie wczesniej czy pozniej z odesetkami i kosztami windykacji.

Pzdr

Pzdr

Napisano

Jeśli OC było na raty i jedna z rat została nieopłacona to wtedy nie działa prawo przedłużenia umowy na kolejny rok. W przypadku kolizji policjant wypisuje wniosek do UFG i w zależności od tego ile czasu nie miałeś OC naliczana jest kara, w chwili obecnej za osobówkę ok 500euro (kurs jest na sztywno przyjęty i kara wynosi 2090zł).

Odszkodowanie dla poszkodowanego wypłaca UFG a potem windykuje się sprawce kolizji. W przypadku gdy poszkodowany miał polisę AC musi naprawiać auto z własnej polisy, ale potem znów ubezpieczyciel (AC) będzie dostawał zwrot z UFG, gdy polecą zniżki dla poszkodowanego UFG wyrównuje wartość polisy dla poszkodowanego. I znowu sprawca kolizji będzie windykowany.

> Wszystko to zmierza do tego czy istneija cwaniacy niewypowiadajacy polisy, ale

> rowniez niepalcacy za nia za kolejnyrok, jezdzac do czasu az bedzie bum i wtedy

> postepuja jak opisalem. Przeciez to czyste cwaniactwo i naciaganie....

Są tacy, miałem okazje takiego spotkać jakieś 2 tyg temu.

Polisa wygasła w sierpniu, jest nieopłacona. DR został zabrany w październiku za brak ważnych badań technicznych, nieodebrany z urzędu (nie wydadzą jak nie będzie do wglądu OC). Z UFG dowiaduje się o numerze polisy, zadziałało prawo przedłużenia polisy na kolejny rok, tylko dlatego iż poprzednia była opłacona w całości.

Sprawca po 30 min rozmowy, rozmyśla się z czekania na policję i odjeżdża.

I teraz najlepsze, nic takiemu nie można zrobić. 30 czerwca 2009 weszło w życie prawi iż bez polisy OC można bezkarnie jeździć !!. Jest to niezgodne z przepisami UE i mam nadzieje że szybko to zmienią.

Napisano

> Jeśli OC było na raty i jedna z rat została nieopłacona to wtedy nie

> działa prawo przedłużenia umowy na kolejny rok. W przypadku

> kolizji policjant wypisuje wniosek do UFG i w zależności od tego

> ile czasu nie miałeś OC naliczana jest kara, w chwili obecnej za

> osobówkę ok 500euro (kurs jest na sztywno przyjęty i kara wynosi

> 2090zł).

Od kiedy to policja zajmuje się kontrolą rozliczeń między TU a klientem tego TU ??? Masz zawartą i aktualną polisę OC, okazujesz ją lub potwierdzenie zawarcia w razie potrzeby i to wszystko. Policja nie jest od pilnowania czy ktoś zapłacił ratę czy nie.

Napisano

A kto pisał, że policja zajmuje się rozliczeniami ? W przypadku jak nie jesteś w stanie przy kontroli okazać policji polisy OC, to policjant ma obowiązek zgłosić to do UFG wypełniając specjalny formularz. Kierujący dostaje tylko mandat 50zł za brak dokumentu i jedzie dalej. UFG potem się zajmuje sprawdzeniem czy jest polisa czy jej nie ma.

Napisano

> A kto pisał, że policja zajmuje się rozliczeniami ? W przypadku jak

> nie jesteś w stanie przy kontroli okazać policji polisy OC, to

> policjant ma obowiązek zgłosić to do UFG wypełniając specjalny

> formularz. Kierujący dostaje tylko mandat 50zł za brak dokumentu

> i jedzie dalej. UFG potem się zajmuje sprawdzeniem czy jest

> polisa czy jej nie ma.

Przecież sam to napisałeś. Może niedosłownie ale takie wnioski wyciągnąłem z tego textu wink.gif

Quote:

Jeśli OC było na raty i jedna z rat została nieopłacona to wtedy nie działa prawo przedłużenia umowy na kolejny rok. W przypadku kolizji policjant wypisuje wniosek do UFG i w zależności od tego ile czasu nie miałeś OC naliczana jest kara, w chwili obecnej za osobówkę ok 500euro (kurs jest na sztywno przyjęty i kara wynosi 2090zł).

Skoro jest płatność za polisę w ratach to chyba jasne, że została ona zawarta ??? Jeśli policjant ma wypełnić wniosek to robi to na jakiejś podstawie - tylko pytanie na jakiej skoro okazana została mu polisa/potw zawarcia ???

Dopiero w następnej wypowiedzi napisałeś, że chodzi o sytuację gdy nie jesteś w stanie okazać polisy/potw zawarcia na żądanie policji.

20.GIF

Napisano

> I teraz najlepsze, nic takiemu nie można zrobić. 30 czerwca 2009

> weszło w życie prawi iż bez polisy OC można bezkarnie jeździć

> !!. Jest to niezgodne z przepisami UE i mam nadzieje że szybko

> to zmienią.

Nic podobnego.

1. Nie wolno bezkarnie jezdzic bez polisy OC.

2. Nie wolno rownierz jezdzic nie wozac przy sobie potwierdzenia zawarcia takiej polisy (jak to sie niektorym wydaje).

3. Za brak posiadania przy sobie potwierdzenia grozi mandat 50zl (IMHO dosc rozsadna kara).

4. Za brak polisy grozi to co dawniej - odholowanie auta w najgorszym przypadku.

Problemem tylko jest to czy policja jest w stanie na miejscu stwierdzic, czy kierowca jedynie nie posiada przy sobie potwierdzenia, czy woogle nie ma polisy.

Napisano

> Sytuacja inna. Nie wypowiadam umowy OC przed koncem uplyniecia roku,

> wiec automatycznie firma ubepzieczeniowa zada oplaty za kolejny

> rok tlumaczac to brakiem wypowiedzenia. Nie place i mam bum.

> Idac do firmy imowiac ze mam bum

ciach!

Ale jak to? Komu się ta firma wypina? Tobie?

Skoro miałeś dzwona z Twojej winy to jakim cudem chcesz dostać kasę na pokrycie szkód skoro sam jesteś sprawcą? niewiem.gif Nie wiem, czy Cię dobrze zrzumiałem ale jakoś tak to z tego co napisłeś wynika...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.