Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

42,6 litra w 42-litrowej butli

Featured Replies

Napisano

jest to "moj" rekord, dodajmy, ze w butli moglo byc do 5 litrow gazu (nie mniej niz litr, gdyz wtedy przerywa, a nie przerywal)

TESCO przy Dlugiej we Wroclawiu

Napisano

> jest to "moj" rekord, dodajmy, ze w butli moglo byc do 5 litrow gazu

> (nie mniej niz litr, gdyz wtedy przerywa, a nie przerywal)

> TESCO przy Dlugiej we Wroclawiu

dlatego wole tankować na BP xD

Napisano

To było 5 lat temu, miałem wtedy Fiestę 1.8D Tankowałem za Łomżą na orlenie. Miałem jeszcze przynajmniej 2-3l ropy a weszło 46l w 42l zbiornik. Kto da więcej ??

Napisano

> To było 5 lat temu, miałem wtedy Fiestę 1.8D Tankowałem za Łomżą na

> orlenie. Miałem jeszcze przynajmniej 2-3l ropy a weszło 46l w

> 42l zbiornik. Kto da więcej ??

2 razy na miesiąc wlewam do fabii 56-58litrów noPb, a bak ma 45l

skromny.gif

Napisano
  • Autor

> 2 razy na miesiąc wlewam do fabii 56-58litrów noPb, a bak ma 45l

bujasz zbiornikiem (wraz z fabia), dystrybutorem czy cala stacja? grinser006.gif

Napisano

Buja "ogólnie" 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> nie bujam

Walcz więc ze złodziejami, podaj adres na forum, głoś prawdę na lewo i prawo, walcz o swoje !!!!

Napisano

> Walcz więc ze złodziejami, podaj adres na forum, głoś prawdę na lewo

> i prawo, walcz o swoje !!!!

Nikt nie kradnie, zbiorniki paliwa płynnego mają odpowietrzniki i tak np do Passata B3 kombi powinno wejść 70 l. i tyle wchodzi do pierwszego odbicia. Wystarczy chwilę odczekać, bujnąć autem i dolać jeszcze bagatela... 35-40 l.

Napisano

> dolać jeszcze bagatela... 35-40 l.

icon_eek.gificon_eek.gif masakra

Napisano

> masakra

Baaardzo dużo wniosłeś w tym temacie.

Napisano

> jest to "moj" rekord, dodajmy, ze w butli moglo byc do 5 litrow gazu

> (nie mniej niz litr, gdyz wtedy przerywa, a nie przerywal)

> TESCO przy Dlugiej we Wroclawiu

ja mam butlę 80l, do pustej max wlewam 70-72l. Latem wybrałem się na wczasy do Polski, gaz skończył mi się na trasie i zjechałem na pierwszą napotkaną stację. Była to mała prywatna stacja. Pan zatankował 87l. Zawór odbył normalnie. Powiedziałem, że powinienem nie zapłacić za ten gaz i zadzwonić do odpowiednich służb, ale, że miałem za sobą ponad 15 godzin jazdy i nie w głowie było mi tracenie czasu zapłaciłem za 70l, bo tyle powinno wejść. Pan pracując na stacji trochę się dąsał, ale przyjął kasę i zaczął dzwonić do właściciela. Chyba nie była to pierwsza taka sytuacja na tej stacji, pracownik nie był specjalnie zaskoczony tym zajściem.

Napisano

z tego co pamietam to nie musi być oszukiwanie na liczniku, ale inne proporcje propan- butan, w lecie zawsze wiecej zatankujesz litrów niż w zimie (do tego samego zbiornika).....

Napisano

> z tego co pamietam to nie musi być oszukiwanie na liczniku, ale inne

> proporcje propan- butan, w lecie zawsze wiecej zatankujesz

> litrów niż w zimie (do tego samego zbiornika).....

tak, ale nigdy więcej niż maksymalna pojemność butli.

Napisano

> Nikt nie kradnie, zbiorniki paliwa płynnego mają odpowietrzniki i tak

> np do Passata B3 kombi powinno wejść 70 l. i tyle wchodzi do

> pierwszego odbicia. Wystarczy chwilę odczekać, bujnąć autem i

otóż to zlosnik.gif

Napisano

> Baaardzo dużo wniosłeś w tym temacie.

Na pewno więcej niż Ty, bo na temat oink.gifzlosnik.gif a sam się nie popisałeś w tym temacie... nie ważne

Po prostu ciężko mi sobie wyobrazić że po odbiciu można dolać jeszcze tak dużo do tego autka. Zainteresowało mnie to i z ciekawości będę drążył temat u kolegi, który ma takie autko ok.gif

Napisano

> z tego co pamietam to nie musi być oszukiwanie na liczniku, ale inne

> proporcje propan- butan, w lecie zawsze wiecej zatankujesz

> litrów niż w zimie (do tego samego zbiornika).....

Z tego co piszesz to litr zimą ma inną pojemność niż latem?

Litr to jest litr bez względy na porę roku.

Napisano

> Z tego co piszesz to litr zimą ma inną pojemność niż latem?

> Litr to jest litr bez względy na porę roku.

Nie o to chodzi.

Zimą jest niższa temp a więc mniejsze parowanie i prężność gazu dlatego przy niskich temperaturach w 1 dm3 czyli litrze jest więcej gazu (cząsteczek) niż przy temperaturze wysokiej. Kolejna sprawa to proporcje gazu propan- butan.

Napisano

> Nie o to chodzi.

> Zimą jest niższa temp a więc mniejsze parowanie i prężność gazu

> dlatego przy niskich temperaturach w 1 dm3 czyli litrze jest

> więcej gazu (cząsteczek) niż przy temperaturze wysokiej. Kolejna

> sprawa to proporcje gazu propan- butan.

to prawda, może być "więcej gazu w gazie", ale objętościowo litr to litr, możesz czasem zatankować więcej, bo zawór nie odbija w różnych temperaturach i prędkości tankowania.

Napisano

> Nie o to chodzi.

> Zimą jest niższa temp a więc mniejsze parowanie i prężność gazu

> dlatego przy niskich temperaturach w 1 dm3 czyli litrze jest

> więcej gazu (cząsteczek) niż przy temperaturze wysokiej. Kolejna

> sprawa to proporcje gazu propan- butan.

cfaniaczek.gifPanowie co wy za farmazony piszecie. Tankuje się ciekły LPG który jest raczej nieściśliwy i litr zawsze będzie litrem niezależnie od stosunku propan/butan.

Napisano
  • Autor

> Panowie co wy za farmazony piszecie. Tankuje się ciekły LPG który

> jest raczej nieściśliwy i litr zawsze będzie litrem niezależnie

> od stosunku propan/butan.

Zainwestowalem w sprawe 3,45 bodaj x 2, centrala Tesco w Krakowie plus Okregowy Urzad Miar i Wag, w sumie rzut beretem z Mlodych Technikow. Panowie z Tesco pisza na swych dystrybutorach o jakosci i kontroli jakosci.

Napisano

To dlaczego w ziemie zawsze wchodzi więcej LPG do tej samej butli na tej samej stacji?

Wszystko jest ściśliwe, nawet płyn hamulcowy czy woda choć w różnym stopniu

Napisano

> To dlaczego w ziemie zawsze wchodzi więcej LPG do tej samej butli na

> tej samej stacji?

cfaniaczek.gif może w zimie łatwiej im się cygani

Chyba, że pod Rzeszowem w zimie zachodzi zakrzywienie czasoprzestrzeni i 1 litr zaczyna mieć 1,5 litra. Ciekaw jestem czy podobnie się dzieje z alkoholem w monopolowym hmm.gif

> Wszystko jest ściśliwe, nawet płyn hamulcowy czy woda choć w różnym

> stopniu

Tak, tylko porównaj sobie jakich ciśnień trzeba użyć do sprężenia gazu a np wody czy ciekłego LPG..

troche przypomnienia ze szkoły

Zresztą w zbiorniku jest zawsze poduszka par gazu więc o jakiej ściśliwości LPG mówimy? Sądzę że koledzy mylą temat związany ze zmianą objętości LPG pod wpływem zmian temperatury. Akurat LPG ma dość dużą wartość współczynnika rozszerzalności. Ale żeby to zauważyć trzeba by zatankować przy -20C i pojechać do ogrzewanego garażu, zagrzać zbiornik, i przetoczyć paliwo do innego, dokonując pomiaru objętości w litrach. Wtedy pewnie by i przybyło z literek. Ale na stacji tankowany litr z dystrybutora zawsze będzie litrem w baku i praw fizyki nie ma co nowych wymyślać. Dzwonią w którymś kościele tylko w którym? smile.gif

Napisano

> Na pewno więcej niż Ty, bo na temat a sam się nie popisałeś w tym

> temacie... nie ważne

> Po prostu ciężko mi sobie wyobrazić że po odbiciu można dolać

> jeszcze tak dużo do tego autka. Zainteresowało mnie to i z

> ciekawości będę drążył temat u kolegi, który ma takie autko

Mieszkam 30km od granicy z Białorusią. Był okres kiedy był bum na ciągniecie ropy "od ruskich", bo było tanio i się na tym zarabiało. Na Passaty B3 i B4 kombi mówi się u nas "przemytniki" "ropowozy". Wprawni dłubali coś przy tym odpowietrzeniu, że nie trzeba było czekać aż odbije przy tankowaniu, tylko od razu lało się 100litrów do zbiornika i się jechało. Podobno najpojemniejsze były B3 Kombi, znajomemu pod sam korek, widać było lustro ropy, wchodziło 107 litrów. biglaugh.gif Dodam jeszcze, że niektórzy rozdmuchiwali zbiorniki, aby były jeszcze nieco większe.

Ale nie tylko u nas tak jest. Na Białorusi, przy granicy, właściciele też "tuningowali" dystrybutory, bo wiedzieli, że ludzie zarabiają. Bywało tak, że do takiego Passata wchodziło i ponad 120l wg dystrybutora. icon_eek.gifgrinser006.gif

Napisano

Jedną z wyróżniających własciwości składników LPG, czyli propanu i butanu, jest ich tzw prężność pary, czyli ciśnienie pary w równowadze z cieczą w zamkniętym zbiorniku (inaczej mówiąc chodzi o ciśnienie, przy którym w danej temperaturze mieszanka propanu i butanu jest w stanie równowagi z cieczą; wtedy występuje równowaga między parowaniem i skraplaniem).

Ciśnienie to, w przypadku butanu wynosi 0,005 bar w temperaturze 0°C i 0,8 bar w temperaturze 15°C. Dla propanu są to wartości odpowiedni 4 bar dla 0°C i 6,5 bar dla 15°C. Z powodu zmienności proporcji propanu i butanu w składzie LPG takie wartości powodują dość duże różnice w ciśnieniu mieszanki. Wzrost temperatury powoduje w związku z tym, oprócz wzrostu ciśnienia par gazu, przede wszystkim wzrost objętości ciekłego LPG w zbiorniku.

stąd twierdzę że jednak jest możliwość zatankowania w zimie większej ilości gazu .....

Napisano

> stąd twierdzę że jednak jest możliwość zatankowania w zimie większej

> ilości gazu .....

nuba98, a o czym ja pisałem? Czytałeś dokładnie co napisałem?

Coś przepisałeś zupełnie tego nie rozumiejąc. Przeczytaj jeszcze raz to co sam napisałeś i przemyśl.

cfaniaczek.gifZadam pytanie pomocnicze cytując twoje ostatnie zdanie.

Quote:

Wzrost temperatury
powoduje w związku z tym, oprócz wzrostu ciśnienia par gazu, przede wszystkim wzrost objętości ciekłego LPG w zbiorniku.

Powiedz w jakim stopniu na stacji zwiększy ci się temperatura tankowanego LPG w zbiorniku w stosunku do tej podawanej z węża dystrybutora? Co niby ma spowodować drastyczne zwiększenie temperatury w zbiorniku aby zwiększyła się nagle w nim objętość ciekłego LPG?

edit:

oczywiście gazu jako użytecznego LPG do mieszanki (w stanie gazowym) zatankujemy ciutkę więcej niż w lecie. Czyli można określić że na 30L ciekłego LPG w zimie przejedziemy więcej niż na 30L ciekłego LPG w lecie. Tylko że kontekst wcześniejszy był taki, że do zbiornika w zimie niby ma wchodzić więcej litrów na stacji w zimie a nie o zawartości węglowodorów w litrze ciekłego LPG w różnych temperaturach.

Napisano

czy tankując gaz przy wyzszej temp. otoczenia nie rozpręży się (w zbiorniku bardziej, szybciej) niż w niższej temp???? ja zauważyłem ten fakt ze tankując w zimie na tej samej butli na której notabene jezdziłem 6lat wchodziło więcej gazu niż w lecie....jakby na to nie patrzeć- ta sama butla, ta sama stacja, ta sama firma pkn......

Napisano

> czy tankując gaz przy wyzszej temp. otoczenia nie rozpręży się (w

> zbiorniku bardziej, szybciej) niż w niższej temp????

a od kiedy to gaz rozpręża się w zbiorniku? smile.gif Wg mojej dotychczasowej wiedzy rozpręża się w reduktorze. wink.gif Jeżeli o takie rozprężanie ci chodzi.

> ja

> zauważyłem ten fakt ze tankując w zimie na tej samej butli na

> której notabene jezdziłem 6lat wchodziło więcej gazu niż w

> lecie....jakby na to nie patrzeć- ta sama butla, ta sama stacja,

> ta sama firma pkn......

Ciśnienie w zbiorniku jest rożne w zależności od temperatury ale pływak wielozaworu nie działa na ciśnienie tylko na poziom lustra paliwa. Twierdzę że to jakaś autosugestia albo zjawisko ma inne wyjaśnienie hmm.gif. Ja nic takiego nie zaobserwowałem.

Napisano

hmm musze sprawdzic bo ilość- różnica była minimalna ale zwróciłem na to uwagę....i do temp. otoczenia to przypisałem.....

Napisano

> pływak wielozaworu nie działa na ciśnienie tylko na poziom

> lustra paliwa. Twierdzę że to jakaś autosugestia albo zjawisko

> ma inne wyjaśnienie . Ja nic takiego nie zaobserwowałem.

Podejrzewam,że to wina zaworów.U mnie latem pada /czyli nie odbija /przy obniżeniu temperatury zewnętrznej zaczyna działać.Jaka jest dokładność działania zaworu w zależności od temperatury zewnętrznej nie wiem.

Napisano

Całkiem możliwe że to przyczyna. Uszczelnienie zaworku jest quasi gumowe więc może zimą ta guma jest twardsza i musi być mocniejszy docisk ramienia od pływaka.

Napisano

> Podejrzewam,że to wina zaworów.U mnie latem pada /czyli nie odbija

> /przy obniżeniu temperatury zewnętrznej zaczyna działać.Jaka

> jest dokładność działania zaworu w zależności od temperatury

> zewnętrznej nie wiem.

i tak na starej butli nie sprawdze bo ja wywaliłem- za 2 mies konczyło sie 10lat, a założyłem toroidalną.... smile.gif

Napisano

> Nikt nie kradnie, zbiorniki paliwa płynnego mają odpowietrzniki i tak

> np do Passata B3 kombi powinno wejść 70 l. i tyle wchodzi do

> pierwszego odbicia. Wystarczy chwilę odczekać, bujnąć autem i

troche przesadziles, widzialem na UA mnustwo passatow i max to 101l

Napisano

> troche przesadziles, widzialem na UA mnustwo passatow i max to 101l

Wejdź na forum VW i poczytaj. Druga rzecz, to Passat B3 mojego szwagra, który nigdy nie tankował z dystrybutora, a zawsze z kanistrów zalanych pod korek wlewa. Bardzo często nalewał ponad 100 l. a wiadomo, że auta nie holował wcześniej.

Napisano

Śmieszą mnie te teorie spiskowe. Stacja gdyby robiła przekręty to po jednym dniu by ją spalili . Nie można sobie tłumaczyć że stacja robi przekręty ale ludzie nie mają ochoty i czasu a robienie problemów i dlatego się to kręci dalej. Oczywiście, co jakiś czas trafia się nadgorliwiec który zgłasza "przekręty"stacji do odpowiednich urzędów , i ma poczucie że został oszukany , ale takie ma prawo-może odkryje "grubszą"aferę hehe.gif . Jednak wystarczy się przyglądnąć po "zrobieniu"całego zbiornika -ile przejechało się km , i wtedy wychodzi że jednak przekrętu nie było. Pamiętać trzeba że każdy z dystrybutorów na stacji posiada AKTUALNE legalizacje i plomby . Naruszenie plomby wiąże się z konsekwencjami" $".

Różnice w ilości zatankowanego LPG wiążą się z ciśnieniem tłoczenia gazu do butli, sprawnym działaniem poduszki itp.

Zbiorniki w autach są wyskalowane "do pierwszego odbicia" tzn .tankować trzeba aż odbije a nie dolewać krótkimi strzałami, aż paliwo wylewa się z przewodu. W przypadku dachowania , paliwo które zostało wlane "ponad stan" wyleje się z auta i może zrobić BUM.

Zawór odpowietrzający -na przykładzie Skody. Zbiornik 45litr ale naciskając zawór, 10litrów więcej wlejemy bez najmniejszego problemu .Sposób często praktykowany przez przedstawicieli handlowych :żeby starczyło paliwa na więcej km".

Napisano
  • Autor

> Śmieszą mnie te teorie spiskowe.

Pracujesz w sluzbach?

Stacja gdyby robiła przekręty to po

> jednym dniu by ją spalili .

Naiwnosc?

[...]

Jednak wystarczy

> się przyglądnąć po "zrobieniu"całego zbiornika -ile przejechało

> się km , i wtedy wychodzi że jednak przekrętu nie było.

Prosze poczytaj o roznicach w spalaniu, pelno tych watkow tutaj

Pamiętać

> trzeba że każdy z dystrybutorów na stacji posiada AKTUALNE

> legalizacje i plomby . Naruszenie plomby wiąże się z

> konsekwencjami" $".

Poczekam na pismo/odpowiedz do Glownego Urzedu Miar i Wag

[...]

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

[...] Tankuje się ciekły LPG który

> jest raczej nieściśliwy i litr zawsze będzie litrem niezależnie

> od stosunku propan/butan.

Dostalem pismo z OUM, streszczajac -w wyniku kontroli przedmiotowego odmierzacza stwierdzono wazne dowody kontroli metrologicznej "cechy zabezpieczajace" czytelne i nienaruszone i bledy wskazan odmierzacza (dla strumienia objetosci 0, 9 Qr max do Qr max oraz Qmin do 1,1 Qmin) nie przekraczajce bledu granicznego i dopuszczalnego +/- 1 %. Czyli cisnienie podawane przez dystrybutor pozwolilo upchnac do ca 5 litrow wiecej LPG niz wynosi objetosc zbiornika. Pytanie o cisnienie w butli w takiej sytuacji. Moze to rzutowac na trwalosc butli?

Napisano
cfaniaczek.gifNie ma takiej możliwości zmieścić o 5 L więcej niż pojemność butli. Praw fizyki nie zmienisz. Wnioski wyciąg sobie sam. Jak dla mnie są 3 rozwiązania tej zagadki.
Napisano
  • Autor

> Nie ma takiej możliwości zmieścić o 5 L więcej niż pojemność butli.

> Praw fizyki nie zmienisz. Wnioski wyciąg sobie sam. Jak dla mnie

> są 3 rozwiązania tej zagadki.

Przy ca. 2-3 litrach LPG nie jezdzi juz poprawnie, jezdzil - po przebiegu szacuje, ze moglo byc kolo 5 litrow w zbiorniku

Jakie cisnienie musialo byc podawane przez dystrybutor, by upchnac kolo 5 litrow wiecej? lub kolo 3?

Napisano

> Przy ca. 2-3 litrach LPG nie jezdzi juz poprawnie, jezdzil - po

> przebiegu szacuje, ze moglo byc kolo 5 litrow w zbiorniku

> Jakie cisnienie musialo byc podawane przez dystrybutor, by upchnac

> kolo 5 litrow wiecej? lub kolo 3?

A ten swoje. oslabiony.gif Poczytaj o fizyce ciał ciekłych i gazowych i zorientuj się w różnicach ściśliwości gazów i cieczy. Jest kolosalna.

Nie ma takiej możliwości z 3 powodów.

1- dystrybutor nie ma takiej pompy aby ścisnąć ciekły LPG zeby.GIF. W ogóle obawiam się że nie ma na świecie takiej pompy która by potrafiła ścisnąć ciekłe LPG do ok 10-15% mniejszej pojemności.

2- ścianki zbiornika nie wytrzymałyby takiego ciśnienia

3- a przede wszystkim po zapełnieniu w 100% pojemności i pompowaniu dalej nastąpiłoby zadziałanie zaworu bezpieczeństwa zbiornika , czyli defacto zatankowałbyś i 100L tylko część poszłaby w atmosferę zeby.GIF

3 moje typy na rozwiązanie tej zagadki

1 - twój zbiornik ma faktycznie większą pojemność niż ci się zdaje.

2 - urząd kontrolujący jest skorumpowany i ta kontrola to lipa, lub stacja miała przeciek że będzie kontrola i szybciutko przywróciła właściwe wskazania. W zasadzie nie wiem jak można przestawić dystrybutor nie korzystając ze znajomego w GUM.

3- błąd ludzki odczytu z dytrybutora

http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aci%C5%9Bliwo%C5%9B%C4%87

Nie znalazłem współczynnika dla LPG ciekłego ale dla porównania

Współczynnik sprężystości objętościowej dla

przykładowych materiałów

Woda 2,2×10'9 Pa (wartość wzrasta z ciśnieniem)

Powietrze 1,42×10'5 Pa (adiabatyczny)

Czyli dla cieczy trzeba około 10000 razy większego ciśnienia aby sprężyć ją o taką samą ilość objętości co gazu.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3%C...9to%C5%9Bciowej

Napisano

> A ten swoje. Poczytaj o fizyce ciał ciekłych i gazowych i zorientuj

> się w różnicach ściśliwości gazów i cieczy.

Walka z wiatrakami.Tego to uczyli w szkole podstawowej.

Napisano
  • Autor

[...]

> Nie ma takiej możliwości z 3 powodów.

> 1- dystrybutor nie ma takiej pompy aby ścisnąć ciekły LPG . W ogóle

> obawiam się że nie ma na świecie takiej pompy która by potrafiła

> ścisnąć ciekłe LPG do ok 10-15% mniejszej pojemności.

> 2- ścianki zbiornika nie wytrzymałyby takiego ciśnienia

> 3- a przede wszystkim po zapełnieniu w 100% pojemności i pompowaniu

> dalej nastąpiłoby zadziałanie zaworu bezpieczeństwa zbiornika ,

> czyli defacto zatankowałbyś i 100L tylko część poszłaby w

> atmosferę

> 3 moje typy na rozwiązanie tej zagadki

> 1 - twój zbiornik ma faktycznie większą pojemność niż ci się zdaje.

> 2 - urząd kontrolujący jest skorumpowany i ta kontrola to lipa, lub

> stacja miała przeciek że będzie kontrola i szybciutko

> przywróciła właściwe wskazania. W zasadzie nie wiem jak można

> przestawić dystrybutor nie korzystając ze znajomego w GUM.

> 3- błąd ludzki odczytu z dytrybutora

[...]

Moge tylko dodac, ze dane z dystrybutora (wyswietlacz)pojawiaja sie u kasjera na bramce - to wyjasnienie odpada, chyba , ze tu jest jakis trick z odczytem. Mozliwe? Dodam: przy tankowaniu na TESCO z reguly nie odbija mi zawor

Nie wydaje mi sie, by zawor bezpieczenstwa mogl zadzialac - nie czuc bylo gazu

Napisano

Zatankuj jeszcze raz na tej samej stacji i dokładnie zarejestruj co się dzieje. Zapewne teraz wszystko będzie ok.

Napisano
  • Autor

> Zatankuj jeszcze raz na tej samej stacji i dokładnie zarejestruj co

> się dzieje. Zapewne teraz wszystko będzie ok.

Jesli tam tankuje, z reguly nie odbija zawor i wchodzi 35-40 litrow, nigdy jednak wiecej niz nominalna pojemnosc butli

Napisano

> Jesli tam tankuje, z reguly nie odbija zawor i wchodzi 35-40 litrow,

> nigdy jednak wiecej niz nominalna pojemnosc butli

No czyli to oznacza że albo robili przekręt i zdążyli usunąć modyfikacje przed kontrola albo kontrolujący byli tak samo zamieszani w proceder jak właściciel stacji. Albo przekręt polegał tylko na podaniu ci niewłaściwej wartości zatankowanych litrów narządem gębowym, no chyba że widziałeś na wyświetlaczu.

Napisano
  • Autor

> No czyli to oznacza że albo robili przekręt i zdążyli usunąć

> modyfikacje przed kontrola albo kontrolujący byli tak samo

> zamieszani w proceder jak właściciel stacji. Albo przekręt

> polegał tylko na podaniu ci niewłaściwej wartości zatankowanych

> litrów narządem gębowym, no chyba że widziałeś na wyświetlaczu.

Nie, dane z wyswietlacza sa takze przy kasie (pisalem).

OUM i Tesco Wroclaw (przy Dlugiej) dzieli 100 metrow w linii prostej

Napisano

42,6 L do butli 42. To 0,6 litra to prawie ten 1% dokładności urządzenia. Biorąc pod uwagę, że zbiornik może mieć troszkę więcej niż oznakowane przez producenta 42L ,biorąc pod uwagę, że te 3-5L w zbiorniku nie jest takie pewne, biorąc pod uwagę że w samych rurkach zmieści się jeszcze z 0,5L i wychodząc z założenia że nie odbija ci wielozawór, to wychodzi że taki stan rzeczy jest możliwy i bez przekrętu na stacji.

A jeszcze mi przyszła do głowy jedna koncepcja. Kiedyś była dyskusja, że jest możliwe upuszczanie z węża dystrybutora gazu bez załączania pompy dystrybutora. Wtedy kolejne tankowanie uszczupli komuś kieszeń o wartość napełnienia węża oraz o tyle wykaże większy stan zatankowania. Nie pamiętam konkluzji tych rozważań ale teoretycznie wydaje się możliwe. Taki wąż zmieści ze 3 litry jak nic.

Napisano

> A jeszcze mi przyszła do głowy jedna koncepcja. Kiedyś była dyskusja,

> że jest możliwe upuszczanie z węża dystrybutora gazu bez

> załączania pompy dystrybutora. Wtedy kolejne tankowanie

> uszczupli komuś kieszeń o wartość napełnienia węża ora zo tyle

> wykaże większy stan zatankowania. Nie pamiętam konkluzji tych

> rozważań ale teoretycznie wydaje się możliwe. Taki wąż zmieści

> ze 3 litry jak nic.

Omawiane było jako/ciekawostka/napełnianie butli 11 kg po za licznikiem dystrybutora.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.