Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana soczewek na xenony - rada potrzebna

Featured Replies

Napisano

Tak sobie czytam wątki o xenonach, a w zasadzie zenonach, i pomyślałem, że może warto by było sobie auto wyposażyć w xenony. Ale nie zenony, a przynajmniej nie do końca 270751858-jezyk.gif.

Już mówię, o co mi chodzi. Chciałbym obecne lampy soczewkowe w Vectrze C FL zmienić na oryginalne lampy przystosowane do xenonów. Znalazłem oryginalne lampy, ale to same lampy. Co jeszcze potrzebne, żeby toto zaświeciło? Żarówki, przetwornice - co i jak z czym się je, bo ja nie kumaty w temacie. Potrzebują odpowiedzi na proste pytanie - czy jeśli kupię oryginalne lampy przystosowane do HID, to czy mogę w takie lampy wsadzić jakiś zestaw chińskich HIDów? Jak z samopoziomowaniem? Czy można kupić jakieś zestawy HID z samopoziomowaniem? Spryskiwacze reflektorów to inna bajka i tu pytań nie mam wink.gif.

Dzięki za sugestie i rady 20.GIF

Napisano

Standardowe HIDy będą mieć raczej mocowanie palnika pod H7/H4 a oryginalna lampa pod palnik D2S/D2R i takich szukaj

Przetwornice mogą być chińskie zlosnik.gif

Samopoziomowania nie znajdziesz w zestawie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Standardowe HIDy będą mieć raczej mocowanie palnika pod H7/H4 a

> oryginalna lampa pod palnik D2S/D2R i takich szukaj

> Przetwornice mogą być chińskie

ok.gif

> Samopoziomowania nie znajdziesz w zestawie

Da sie cos z tym zrobic?

Napisano

> Da sie cos z tym zrobic?

Kupić oryginalny układ za dużo $.

Obstawiam, że lampy pod D2S nie pójdą pod manualną regulacją.

Napisano
  • Autor

> Kupić oryginalny układ za dużo $.

Ile moze byc do Vectry?

> Obstawiam, że lampy pod D2S nie pójdą pod manualną regulacją.

No mozesz miec racje - takie rzeczy to tylko w standardowej... To co znalazlem, to Valeo, takie - albo sam 'xenon', albo DBL+FBL. Powiedzmy, ze sam xenon da rade. Chinszczyzna do wstawienia to koszt jakis kolejnych 100 funciakow (nie ten sklep). Zderzak sie wymysli, spryskiwacze i dodatkowy zbiornik spryskiwacza rowniez. Ale to samopoziomowanie sciana.gif. Jak nie wsadze w zwykla lampe, to dupa zbita...

Takie info dostalem ze sklepu:

Quote:

Hi,

Yes we can supply new Valeo xenon headlights for your vehicle, which are the same as what you would get from Vauxhall. I have updated our website with images of each headlight (click refresh) as they are some choices Black or Grey, and Directional Bending Light which is where the beam turns with the steering wheel. You will also need the following~

Ballast control unit £65 + VAT each

D1S xenon bulb and igniter £75 + VAT each

You may also need a wiring adapter as I am not sure whether these have the same plug and pins as the standard ones. It may be worth asking Vauxhall if they do an upgrade kit and if so asking for a parts list to see what is needed to change them over.

As for washers jets and auto-levelling it is up to you as it is not a MOT requirement and would have to be bought from Vauxhall. It is a grey area really as factory fitted xenon cars do require them see attached pdf file.

I look forward to hearing from you.

Napisano

> Da sie cos z tym zrobic?

Da się przerobić sterowanie, żeby działało na zwykłych silniczkach.

Chodzi o zastąpienie silników krokowych silniczkami regulacji ze zwykłych lamp.

Napisano
  • Autor

> Da się przerobić sterowanie, żeby działało na zwykłych silniczkach.

> Chodzi o zastąpienie silników krokowych silniczkami regulacji ze

> zwykłych lamp.

waytogo.gif

Tylko, ze w swietle przepisow, to to malo legalne nadal jest hmm.gif. Ale zawsze cos wink.gif

Napisano

> Obstawiam, że lampy pod D2S nie pójdą pod manualną regulacją.

Warto sprawdzić. W Astrze II silniczki z lamp halogenowych pasują do ksenonowych, powiem więcej - świetnie pracują z automatycznym poziomowaniem produkcji Helli.

Napisano
  • Autor

> Warto sprawdzić. W Astrze II silniczki z lamp halogenowych pasują do

> ksenonowych, powiem więcej - świetnie pracują z automatycznym

> poziomowaniem produkcji Helli.

A mozesz zapodac to poziomowanie Helli? Czy ono bedzie wspolpracowalo tylko z lampami Helli, czy Valeo tez? Gdzie to poziomowanie jest mocowane?

Napisano

> A mozesz zapodac to poziomowanie Helli? Czy ono bedzie wspolpracowalo

> tylko z lampami Helli, czy Valeo tez? Gdzie to poziomowanie jest

> mocowane?

ALWR Hella

To na aukcji to nowy model, ja miałem do czynienia z poprzednim. W skład wchodzi centralka, czujnik, okablowanie i silniczki. Niestety silniczki nie pasowały do lamp, po skonsultowaniu się z internetem zlosnik.gif przelutowaliśmy wtyczki od oryginalnych, działa wyśmienicie. Czujnik ultradźwiękowy umieszcza się w okolicy tyłu auta, a cały układ kalibruje odpowiednio obciążając auto. Po kalibracji regulacja następuje automatycznie po obciążeniu samochodu, zwłoka ok 7 sekund (dla porównania Nissan Primera P12 - fabryczny układ ma zwłokę 15 sekund).

Napisano
  • Autor

> ALWR Hella

> To na aukcji to nowy model, ja miałem do czynienia z poprzednim. W

> skład wchodzi centralka, czujnik, okablowanie i silniczki.

W jezyku wroga jest - nie istotna lampa, wazne, zeby 'dzialajace' silniczki podpiac, rozumiem?

> Niestety silniczki nie pasowały do lamp, po skonsultowaniu się z

> internetem przelutowaliśmy wtyczki od oryginalnych, działa

> wyśmienicie.

> Czujnik ultradźwiękowy umieszcza się w okolicy tyłu

> auta,

Co rozumiesz przez tyl auta - w bagazniku, pod samochodem?

> a cały układ kalibruje odpowiednio obciążając auto. Po

> kalibracji regulacja następuje automatycznie po obciążeniu

> samochodu, zwłoka ok 7 sekund (dla porównania Nissan Primera P12

> - fabryczny układ ma zwłokę 15 sekund).

Wielkie dzieki. Teraz trzeba by popatrzec, jak to wszystko zebrac do kupy...

Napisano

> W jezyku wroga jest - nie istotna lampa, wazne, zeby 'dzialajace'

> silniczki podpiac, rozumiem?

Pasujące do lamp. Czytając fora wyszło, że np w focusie też podłączali fabryczne silniczki bez problemów.

> Co rozumiesz przez tyl auta - w bagazniku, pod samochodem?

Pod autem. Jest to czujnik ultradźwiękowy, taka dużo lepsza i dokładniejsza wersja sensora czujników parkowania - mierzy odległość do podłoża i na tej podstawie centralka oblicza o ile przestawić lampy (właśnie po to potrzebna jest kalibracja zestawu po montażu).

> Wielkie dzieki. Teraz trzeba by popatrzec, jak to wszystko zebrac do

> kupy...

IMO - bezproblemowo. Najtrudniejsza część zadania to poprowadzenie przedowu od czujnika do centralki i z centalki do silniczków. Połączenia elektryczne są banalnie proste.

Napisano

VKP przeszukaj - chłopaki zdaje się nawet AFL'a założyli zamiast zwykłych lamp - a zwykłe kesnony ponoć bardzo prosto się montuje. ok.gif

Napisano
  • Autor

> VKP przeszukaj - chłopaki zdaje się nawet AFL'a założyli zamiast

> zwykłych lamp - a zwykłe kesnony ponoć bardzo prosto się

> montuje.

W sklepie, ktrory zapodalem, tezmaja AFL (VECTRA 09/05> Headlight Xenon (DBL+FBL) Ref: ALL1667

OE ***Original Equipment*** Price: £355.96), ale cena troche za wysoka. W cenie jednej lampy AFL mam dwa zwykle xenony... Ale dzieki. Poszukam na VKP ok.gif

Napisano
  • Autor

> Pasujące do lamp. Czytając fora wyszło, że np w focusie też

> podłączali fabryczne silniczki bez problemów.

ok.gif

> Pod autem. Jest to czujnik ultradźwiękowy, taka dużo lepsza i

> dokładniejsza wersja sensora czujników parkowania - mierzy

> odległość do podłoża i na tej podstawie centralka oblicza o ile

> przestawić lampy (właśnie po to potrzebna jest kalibracja

> zestawu po montażu).

OK. Znalazlem czyjs manula montazu w BMW, ale znowu w jezyku wroga biglaugh.gif

> IMO - bezproblemowo. Najtrudniejsza część zadania to poprowadzenie

> przedowu od czujnika do centralki i z centalki do silniczków.

> Połączenia elektryczne są banalnie proste.

Pewnie sa jakies tunele, gdzie sie spokojnie poprowadzi. Co do montazu czujnika - jakies specjalne miejsce musi byc? Rozumiem, ze czujnik zamocowany powinien byc do elementu nadwozia, a nie np. wahacza samochodu?

Probuje znalezc to ustrojstwo na stronach Hella UK, ale cos ta ich strona kuleje sciana.gif

Napisano

> Co do

> montazu czujnika - jakies specjalne miejsce musi byc? Rozumiem,

> ze czujnik zamocowany powinien byc do elementu nadwozia, a nie

> np. wahacza samochodu?

W instrukcji montażu jest wszystko ładnie napisane - min odległość od podłoża, podane przykładowe miejsca montażu itp. Montaż na wahaczu odpada, musi być "do budy".

Napisano

Wiesz - zależy jak stoisz z kasą, jeżeli stać Cię na AFL i masz czas żeby się z tym chwilę pobawić to warto, jeśli nie - zapomnij o AFL i zakładaj zwykłe ksenony - z tego co pamiętam jedynie komputer pokładowy trzeba przeprogramować pod ksenony coby błędów przepalonych żarówek nie było, reszta to nie wielka kabelkologia.

Napisano
  • Autor

> Wiesz - zależy jak stoisz z kasą, jeżeli stać Cię na AFL i masz czas

> żeby się z tym chwilę pobawić to warto, jeśli nie - zapomnij o

> AFL i zakładaj zwykłe ksenony - z tego co pamiętam jedynie

> komputer pokładowy trzeba przeprogramować pod ksenony coby

> błędów przepalonych żarówek nie było, reszta to nie wielka

> kabelkologia.

Wiesz, tu nie chodzi czy stac czy nie. Tylko nie widze sensu ladowania AFL do Viki. Nie wiem, kiedy sie rozstaniemy, a ja nie bede sie bawil w zdejmowanie wszystkiego i odsprzedawanie. Ustalilem budzet na okolo 500 funtow i wyglada na to, ze dam rade.

Co do komputera - obczailem na ebayu zestawy HID wkladane w zwykle lampy. Bardzo polecane przez uzytkownikow V-C. Podobno nie ma z nimi zadnych problemow. I myslalem, ze bym (ten zestaw) uzyl. Tylko widze jeden problem - koles mi napisal, ze do tych lamp wchodza D1S a te zestawy tych zarowek 'nie obsluguja' hmm.gif

Napisano
  • Autor

> W instrukcji montażu jest wszystko ładnie napisane - min odległość od

> podłoża, podane przykładowe miejsca montażu itp. Montaż na

> wahaczu odpada, musi być "do budy".

A jest ta instrukcja po angielsku, czy tylko niemiecku?

Napisano

> A jest ta instrukcja po angielsku, czy tylko niemiecku?

W wielu językach, w tym angielski.

Napisano

Albo kup oryginały kompletne - poszukaj na allegro z rozbiórki Anglików. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Albo kup oryginały kompletne - poszukaj na allegro z rozbiórki

> Anglików.

No szukam, ale nic na ebayu nie ma frown.gif. Musze sie uzbroic w cierpliwosc w takim razie. Ale w sumie zima i tak pewnie nic nie bede robil spineyes.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> W wielu językach, w tym angielski.

No to juz wiem sporo. Teraz tylko kompletowac czesci oink.gif

Napisano

Ja bym się nie bawił w zmianę lamp, tylko zakładał do tych soczewek co masz.

Mój znajomy ma HIDy w VC, jeśli jeździ sam ma zawsze światła opuszczone na -1 i powiem Ci, że wiele razy go mijałem na ulicy lub na trasie i żadnego, podkreślam żadnego oślepiania nie stwierdziłem.

Jak zapakuje auto, to mówi, że zawsze opuszcza światła, po prostu myśli nad tym co ma zamontowane w lampach.

Poznać można, że to nieoryginalny xenon po barwie światła, bo ma bodajże niebieskawe 6000K sick.gif

Obowiązkowo po montażu xenonów trzeba zmienić konfigurację na lampy xenonowe w sterowniku Techem2, ale to już kolega AstraC napisał ok.gif

PS. Do Astry II z żarówkami H7 przy montażu xenonów do soczewkowych lamp, można założyć adaptery pod D2S i wtedy odpada problem lipnych chińskich żarników. Myślę, że do VC jest podobnie.

Napisano
  • Autor

> Ja bym się nie bawił w zmianę lamp, tylko zakładał do tych soczewek

> co masz.

A jak bede mial dzwona w nocy, i ktos sprawdzi co tam siedzialo w lampach i odmowi wyplaty ubezpieczenia (pies kolysal moje auto), to co zrobie? Jednak wole miec dzwon na soczewkach, ale 'ubezpieczony' waytogo.gifzlosnik.gif

Napisano

> Tak sobie czytam wątki o xenonach

Poczytaj sobie np. fiatforum.com, tam się w 90% brytole wypowiadają i pokazują swoje wydumki. Na potęgę zakładają chińszczyznę do soczewkowych lamp.

Zresztą, jak się upierasz, żeby zmieniać reflektory, to Chińczycy robią zestawy również z palnikami z kołnierzem D2S.

Jedyny problem to cholerne poziomowanie. Bo spryski załóż najnormalniejsze w świecie - i tak nic nie wyczyszczą.

Napisano
  • Autor

> Poczytaj sobie np. fiatforum.com, tam się w 90% brytole wypowiadają i

> pokazują swoje wydumki. Na potęgę zakładają chińszczyznę do

> soczewkowych lamp.

Wiem, widze na forum Vectry-C. Ale mnie wydumka nie interesuje ok.gif

> Zresztą, jak się upierasz, żeby zmieniać reflektory, to Chińczycy

> robią zestawy również z palnikami z kołnierzem D2S.

Czekaj, czekaj... czyli lampa nie jest przystosowana pod konkretna zarowke? Czegos nie rozumiem.

> Jedyny problem to cholerne poziomowanie. Bo spryski załóż

> najnormalniejsze w świecie - i tak nic nie wyczyszczą.

Poziomowanie teoretycznie rozwiazane. Albo poczekam na caly zestaw uzywki, albo kupie toto Helli. Spryski na sztuke, zeby byly dla ubezpieczyciela wink.gif

Napisano

> Czekaj, czekaj... czyli lampa nie jest przystosowana pod konkretna

> zarowke? Czegos nie rozumiem.

Zgadza się - kupujesz lampy fabryczne na palnik z trzonkiem D2S. Ale przecież nikt Ci nie każe kupować palników i przetwornic Helli. Te elementy mogą być już od Chińczyka. A Chińczyk robi i sprzedaje palniki z dowolnymi trzonkami, również D2S.

> Spryski na sztuke, zeby byly dla

> ubezpieczyciela

ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zgadza się - kupujesz lampy fabryczne na palnik z trzonkiem D2S. Ale

> przecież nikt Ci nie każe kupować palników i przetwornic Helli.

> Te elementy mogą być już od Chińczyka. A Chińczyk robi i

> sprzedaje palniki z dowolnymi trzonkami, również D2S.

Ale tu jest problem - lampy Valeo, ktore chce kupic, sa ma palnik D1S. Palniki i przetwornice chcialem chinczyka, ale po zadzwonieniu w polecane miejsce okazalo sie, ze nie robia na D1S a tylko na D2S. Maja robic, ale bede podobno sporo drozsze... chyba pozostanie mi szukanie uzywek crazy.gif

Napisano

> Ale tu jest problem - lampy Valeo, ktore chce kupic, sa ma palnik

> D1S. Palniki i przetwornice chcialem chinczyka, ale po

> zadzwonieniu w polecane miejsce okazalo sie, ze nie robia na D1S

> a tylko na D2S. Maja robic, ale bede podobno sporo drozsze...

> chyba pozostanie mi szukanie uzywek

czy D1S nie rózni sie od D2S tylko tym, ze palnik jest od razu razem ze starterem?

Napisano

> Ale co to znaczy? Ze moge wsadzic D2S w ta lampe?

wsadzic pewnie wsadzisz ale jak zomocujesz skoro D1S jest ze starterem i inne zamocowanie zarnika przez to jest hmm.gif. wielkosc "klocka" tj. startera zalezna jest od producenta. opinia obiegowa mowi ze ponoc wygodniejsze sa D1S ze wzgledu na zintegrowany strater - ktory nota bene potrafi padac.

Napisano
  • Autor

> wsadzic pewnie wsadzisz ale jak zomocujesz skoro D1S jest ze

> starterem i inne zamocowanie zarnika przez to jest . wielkosc

> "klocka" tj. startera zalezna jest od producenta. opinia

> obiegowa mowi ze ponoc wygodniejsze sa D1S ze wzgledu na

> zintegrowany strater - ktory nota bene potrafi padac.

Czyli roznica jest dla mnie zasadnicza ok.gif. Lampa i kolejne komponenty przez to musza byc pod D1S ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.