Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poważny problem z Fiat CODE

Featured Replies

Napisano

Witam

Trafił mi się dzisiaj taki przypadek. Odpaliłem rano pod blokiem swoją padakę jeżdziłem po mieście w pewnym momęcie podjechałem pod sklep. I kiedy chciałem odpalić zauważyłem że nie gaśnie lampka CODE. No ale ok do domu nie daleko poleciałem po drugi kluczyk i... NIC !

Jako że do roboty się śpieszyłem (ach te niedziele handlowe) to po piętnastej przyszedłem z brązowym kluczykiem matką ale... auto nie zagadało. Nie chodzi pompa paliwa i CODE świeci cały czas. Czy jest jakiś sposób na odpalenie awaryjne alebo coś w tym stylu ??

Pozdrawiam

Napisano

Jest - o ile masz karte kodowa lub znasz 5 cyfrowy kod Electronic Code (chyba dobrze pamietam) to mozesz obejsc immo. Niestety kazde uruchomienie to zabawa ze wstukiwaniem noga kodu 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Jest - o ile masz karte kodowa lub znasz 5 cyfrowy kod Electronic

> Code (chyba dobrze pamietam) to mozesz obejsc immo. Niestety

> kazde uruchomienie to zabawa ze wstukiwaniem noga kodu

Witam ponownie.

Więc tak. Udało mi się odpalić auto w trybie awaryjnym wg. karty kodowej i instrukcji. Ale nadal pytanie. Co mnie teraz czeka, jaka naprawa jest potrzebna no i na jakie koszty się ustawić sciana.gif

Oraz czy zna ktoś jakiego dobrego speca od elektroniki w Żarach (lubuskie) lub okolicy ???

Pozdrawiam

Marek

Napisano

Ja to bym najpierw sam wszystko rozebral i zobaczyl czy kostki sie nie wypiely, czy izolacje przewodow sa cale, czy pierscien anteny immo kolo stacyjki nie jest uszkodzony itd. Pozniej pojedz do serwisu. Byc moze wystarczy reset centralki (jezeli ejst takie cos) lub ECU.

W tak w ogole - moze odepnij aku na jakis czas i zobacz czy to nie pomoze. Przeciez immo komunikuje sie z ECU wiec moze sposob na informatyka da rade zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja to bym najpierw sam wszystko rozebral i zobaczyl czy kostki sie

> nie wypiely, czy izolacje przewodow sa cale, czy pierscien

> anteny immo kolo stacyjki nie jest uszkodzony itd. Pozniej

> pojedz do serwisu. Byc moze wystarczy reset centralki (jezeli

> ejst takie cos) lub ECU.

> W tak w ogole - moze odepnij aku na jakis czas i zobacz czy to nie

> pomoze. Przeciez immo komunikuje sie z ECU wiec moze sposob na

> informatyka da rade

Hmmm z tym zdejmowaniem klemy to pierwsze co przyszło mi na myśl ale bez efektu. jutro podejdę do garażu (kuchnia czemu tylko tak zimno się zrobiło buu.gif) i oblukam szybko co i jak. Ale to stało się nagle jeszcze dzisiaj od 7 rano normalnie jeździłem, auto odpaliło z pod bloku a potem z parkingu spod osiedlowego marketu nie ruszyło.

Nadal ponawiam prośbę o pomoc w sprawie elektryka (elektronika) w Żarach i okolicy grinser006.gif

Pozdrawiam

Marek

Napisano

> Ale to stało się

> nagle jeszcze dzisiaj od 7 rano normalnie jeździłem, auto

> odpaliło z pod bloku a potem z parkingu spod osiedlowego marketu

> nie ruszyło.

Problemy z elektronika maja to do siebie ze problem lubi sie pojawiac i znikac. Z kolei mechanika i oprogramowanie lubi kopnac bez specjalnego ostrzezenia. Ja wiec obstawiam zwarcie/rozwarcie cokolwiek co sie wiaze z kabelkami na trasie stacyjka -> immo -> ECU

Napisano
  • Autor

> Problemy z elektronika maja to do siebie ze problem lubi sie pojawiac

> i znikac. Z kolei mechanika i oprogramowanie lubi kopnac bez

> specjalnego ostrzezenia. Ja wiec obstawiam zwarcie/rozwarcie

> cokolwiek co sie wiaze z kabelkami na trasie stacyjka -> immo -> ECU

No też mi to wydało się dziwne że tak stało się nagle. No jutro jeszcze z rana jak nie przykleszczy zimno to sprawdzę kabelki ale podpowiedzcie mi proszę jak się do tego zabrać co rozkręcić, gdzie mieści się ta cała centralka Immo ?? wystarczy w sumie jedna dwie dobre fotki. Z góry przepraszam za lamerstwo ale jestem nieco laikiem w tych sprawach blush.gif

Pozdrawiam 20.GIF

Marek

Napisano

Centralka immo znajduje sie za schowkiem po stronie pasazera, tam gdzie sie wrzuca szpargaly, antena na stacyjce, pod plastikowymi oslonami kolumny kierowniczej

Napisano
  • Autor

> Centralka immo znajduje sie za schowkiem po stronie pasazera, tam

> gdzie sie wrzuca szpargaly, antena na stacyjce, pod plastikowymi

> oslonami kolumny kierowniczej

Witam

Piszesz że centralka znajduje się za schowkiem po stronie pasażera ?? Ja patrzyłem na zdjęcia z Allegro żeby zobaczyć jak to wygląda to ten kabelek od stacyjki do tej plastikowej puszki (jak sądzę centralki) ma góra 30 cm. żeby sięgnął schowka pasażera to jego długość musiała by wynosić z 1,5 m. Albo jeszcze czegoś nie wiem sciana.gif

Napisano

> Piszesz że centralka znajduje się za schowkiem po stronie pasażera ??

Centralka immo jest w okolicach bezpieczników z lewej strony kierownicy , kiedyś na forum załączyłem fotki z dokładną lokalizacją ok.gif

Napisano
  • Autor

> Centralka immo jest w okolicach bezpieczników z lewej strony

> kierownicy , kiedyś na forum załączyłem fotki z dokładną

> lokalizacją

Witam IRON

Jak Posiadasz te fotki to zapodaj Proszę jeżeli nie będzie to dla Ciebie problem. Kurcze jutro zanim zacznę dzwonić po motoryzacyjnych konowałach chciałbym jeszcze na szybko sam sprawdzić temat.

Pozdrawiam 20.GIF

Marek

Napisano

Chyba z 10 min straciłem na poszukiwania , ale najważniejsze że uwieńczone sukcesem waytogo.gif

Oto link do tematu i fotki : KLIK

Napisano
  • Autor

> Chyba z 10 min straciłem na poszukiwania , ale najważniejsze że

> uwieńczone sukcesem

> Oto link do tematu i fotki : KLIK

SZACUN Iron

Serdeczne dzięki i choć ja mam 1,6 16V to sądząc po długości kalba centralka musi znajdować się w tym samym miejscu.

Jutro popatrzę jak coś to... ASO Zielona Góra a tam portfel trzeba mieć gruuby... (kuźwa a ja mam cienki hahaha.gif)

Pozdrawiam

Marek

Napisano

> SZACUN Iron

> Serdeczne dzięki i choć ja mam 1,6 16V to sądząc po długości kalba

> centralka musi znajdować się w tym samym miejscu.

> Jutro popatrzę jak coś to... ASO Zielona Góra a tam portfel trzeba

> mieć gruuby... (kuźwa a ja mam cienki )

> Pozdrawiam

> Marek

W ASO nie będą się pierdzielić i każą wymieniać komplet, czyli klucze, stacyjkę, centralkę immo i programowanie na nowo ECU. Zagadaj z forumowiczem WaldiGSI, on ma opracowane czyszczenie wpisu immo w ECU. Wyślesz mu komputer i za kilka dni będziesz miał "czysty", bez immo.

Napisano

> Serdeczne dzięki i choć ja mam 1,6 16V to sądząc po długości kalba

> centralka musi znajdować się w tym samym miejscu.

Jest w tym samym .

> Jutro popatrzę jak coś to... ASO Zielona Góra a tam portfel trzeba

> mieć gruuby... (kuźwa a ja mam cienki )

Daj sobie na razie spokój z ASO - poprzeglądaj póki co połączenia począwszy od samej antenki od immo , obie wtyczki i potem sam kabelek do ECU .

A jeśli to nic nie da , to chyba najtaniej wyjdzie wyczyścić ECU z wpisu immo .

Napisano

przepraszam, faktycznie w okolicy skrzynki. (Zembrowicz)

A co to, ta czarna skrzyneczka, za schowkiem ???

Napisano
  • Autor

> Jest w tym samym .

> Daj sobie na razie spokój z ASO - poprzeglądaj póki co połączenia

> począwszy od samej antenki od immo , obie wtyczki i potem sam

> kabelek do ECU .

> A jeśli to nic nie da , to chyba najtaniej wyjdzie wyczyścić ECU z

> wpisu immo .

Witam Ponownie Iron

Dla Ciebie za poradę Max Piffko 20.GIFok.gif

Tak jak Radziłeś polazłem dzisiaj rano do garażu (mimo że kleszczy jak cholera) i rozkręciłem osłonę stacyjki poruszałem antenką i Jupii... zaskoczyło jump.gif

Więc sprawdziłem jeszcze przewodzik do centralki (kuźwa jak oni ją schowali !! niech ich szlag) tam było wsio OK. I teraz CODE gaśnie od pierwszego strzału <killer>.

Mam w związku z tym jeszcze pytanie. Czy to mogło być chwilowe niedomaganie antenki czy warto (jak się nieco ociepli) podjechać do jakiegoś elektronika samochodowego !!

Iron Dzięki blagam.gif - Po raz kolejny okazało się że najprostrza porada okazała się najskuteczniejsza !!

Napisano

Jakiś czas temu też miałem problem z immo. U mnie to w ogóle magia jak cholera. Działo (dzieje) mi się tak, że:

1. Raz na jakieś 30 razy nie gaśnie mi CODE.

2. !? Jak większość ludzi próbuje odpalić to im nie gaśnie za cholere. W tym czasie oddałem auto do serwisu z innym problemem, to problem naprawili ale nie mogli mi go pokazać bo nie mogli odpalić auta (oczywiście nie zapłaciłem), odholowałem za róg serwisu i odpaliłem za pierwszym razem:D

W ASO twierdzili że moja wersja jest bez karty kodowej, że kluczyk matka odpala zawsze auto, nawet gdy nie gaśnie code. Oczywiście jak sprawdziłem to prawda.

Od tamtej pory nic nie robiłem z tym, a było to w kwietniu tego roku. Od czasu do czasu przytyka mi się i nie gaśnie, ale wyciągam kluczyk przecieram go (!?) i działa dalej.

Widziałem, że można dokupić antenkę. Chociaż wg moich spostrzeżeń, bardzo dużo (nawet wydaje mi się że 95%) awarii spowodowanych może być utratą swoich właściwości przez kluczyk lub antenkę.

Napisano

> Czy to mogło być chwilowe niedomaganie antenki

Są dwie możliwości - słaby styk wtyczka/gniazdo w sterowniku immo albo gorsza ewentualność - uszkodzony kabelek w m-cu przejścia w plastikowy pierścień pętli anteny .

> czy warto (jak się nieco ociepli) podjechać

> do jakiegoś elektronika samochodowego !!

Warto zakupić preparat w sprayu dedykowany do polepszenia styku w instalacjach elektrycznych i potraktować nim wtyczki i gniazda od sterownika immo .

Napisano

> W nawiązaniu do problemu.

> http://www.motoallegro.pl

Przy zakupie antenki do immo trzeba wcześniej sprawdzić jej nr w Eperze najlepiej wg. nr VIN bo w BBM-ach były ze 3 rodzaje antenek różniących się rezystancją pętli.

Napisano

> Witam Ponownie Iron

> Dla Ciebie za poradę Max Piffko

> Tak jak Radziłeś polazłem dzisiaj rano do garażu (mimo że kleszczy

> jak cholera) i rozkręciłem osłonę stacyjki poruszałem antenką i

> Jupii... zaskoczyło

Nie zgadzam sie! Stanowczo protestuje! Ja bylem pierwszy zlosnik.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Nie zgadzam sie! Stanowczo protestuje! Ja bylem pierwszy

brawo.gif

Panowie Kto pierwszy a kto ostatni to nie ważne. Ważne żeby na forum uzyskać pomoc a na naszym forum zawsze taką pomoc się się uzyska i to się liczy. Do jakiegoś bowiem czasu uczestniczyłem jeszcze na elektrodzie ale tam już tylko zostali cwaniaki co Ci napiszą "nieewiesz... no co ty szukać nie umiesz", albo na zasadzie "wiem ale nie powiem"

To ma być forum pomocne i to takie jest !! Raz jeszcze dzięki serdeczne i piffko dla Was Wszytkich. 20.GIF

Pozdrawiam

Maras

Napisano

> Raz jeszcze dzięki

> serdeczne i piffko dla Was Wszytkich.

No to bedziemy musieli pic z jednego kufla hehe.giffood.gif

Napisano
  • Autor

> No to bedziemy musieli pic z jednego kufla

Ha ha a co to przeszkadza hehe.gif

W wojsku piło się wódkę pub2.gif z jednego kubka i żyję zlosnik2.gif

ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.