Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak pozbyć się płynu do spryskiwaczy?

Featured Replies

Napisano

Witam

Pomimo tego, że auto stoi w garażu zamarzł mi płyn w zbiorniczku spryskiwaczy. Mam zamiar rozpuścić go suszarką do włosów, ale nie mam pojęcia jak go się pozbyć i zalać układ zimowym płynem. Wiem, że jest możliwość dostania się do zbiornika przez nadkole. ale to dużo dłubaniny. Z drugiej strony nie chcę męczyć pompki żeby wywalić ten rozpuszczony płyn na szyby.

Napisano

Ja bym dolał koncentratu ,wczesniej możesz troszeczke go podgrzać i po sprawie.

Napisano

> Witam

> Pomimo tego, że auto stoi w garażu zamarzł mi płyn w zbiorniczku

> spryskiwaczy. Mam zamiar rozpuścić go suszarką do włosów, ale

> nie mam pojęcia jak go się pozbyć i zalać układ zimowym płynem.

> Wiem, że jest możliwość dostania się do zbiornika przez nadkole.

> ale to dużo dłubaniny. Z drugiej strony nie chcę męczyć pompki

> żeby wywalić ten rozpuszczony płyn na szyby.

Wypsikać ? 2 minuty i po sprawie smile.gif Wszystkie inne sposoby chyba bezcelowe i zbyt pracochłonne, jak bardzo nie chcesz auta pochlapać to może jakaś szmata na spryskiwacze.

Pozdrawiam

Napisano

> Wypsikać ? 2 minuty i po sprawie Wszystkie inne sposoby chyba

> bezcelowe i zbyt pracochłonne, jak bardzo nie chcesz auta

> pochlapać to może jakaś szmata na spryskiwacze.

> Pozdrawiam

wyjac pompke i gumowa uszczelke -sam wyleci 2 min i zalatwine razem z zalaniem nowego

Napisano
  • Autor

> wyjac pompke i gumowa uszczelke -sam wyleci 2 min i zalatwine razem z

> zalaniem nowego

No tak tylko do wyjęcia pompik potrzebny jest kanał i chyba trzeba obkręcić to nadkole od strony kierowcy.

Faktycznie dobrym sposobem byłoby zalać to jakimś koncentatem albo jakimś odmrażaczem. Popytam o dostępność na stacjii

Napisano

> Mam zamiar rozpuścić go suszarką do włosów, ale nie mam pojęcia jak go się pozbyć

A nie mozesz po prostu wsadzić do zbiorniczka kawałek wężyka, wstępnie zassać otworem gębowym i podstawić naczynie coby miało gdzie lecieć?

Pozdroofka

Napisano

> wyjac pompke i gumowa uszczelke -sam wyleci 2 min i zalatwine razem z

> zalaniem nowego

w astrze F, pytający ma G idea.gif

tam nie ma zbiorniczka "na wierzchu"

Napisano

Mysle że liczba odpowiedz przekracza wage problemu wink.gif

Kup koncentrat do -80 do spryskiwaczy.

Nalej ciepłej wody do wiaderka i wsadz tam butelke z plynem,po 2-3 minutach wyjmij i wlewaj do zbiorniczka ,reszta załatwi sie sama.

Aha zezwalam żeby ten ,,przepis'' umieścić w dziale manual biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Kup koncentrat do -80 do spryskiwaczy.

Toż to prawie czysty spirytus. Może lepiej nim zalać jak to Lelek zaznaczył otwór gębowy.

A tak poważnie to chyba najlepsze rozwiązanie.

Dzięki

Napisano

> Toż to prawie czysty spirytus. Może lepiej nim zalać jak to Lelek

> zaznaczył otwór gębowy.

Proponuje go kilka razy najpierw przez chleb ,,przelać'' wink.gif

Aczkolwiek znam takich zawodników którzy piją go i nie przeszkadza im kolor ani smak crazy.gif

> A tak poważnie to chyba najlepsze rozwiązanie.

> Dzięki

Tylko żeby ci nie przyszło do głowy podgrzewać go w garku na kuchence wink.gif

Napisano

Jesli płynu jest bardzo dużo - rozpuścić i spuścić wężykiem, jak Lelek napisał, potem zalać zimowego.

Jeśli płynu jest odrobinka - dolać zimowego do pełna i po kłopocie.

Jesli średnio pół zbiornika - dolać gorącego denaturatu tyle, aby wyszło ok. półnapół. Koncentrat jest drogi.

PS. Jesteś pewien, że płyn w zbiorniczku zamarzł, a nie tylko w przewodach i wystarczy je podgrzać suszarką do włosów?

Pozdr.

Napisano

Rozepnij gdzieś pod maską przewód gumowy i przepompuj płyn pompką spryskiwacza do jakiegoś naczynia, słoika, wiadra, kubka, pojemnika itp... 893goodvibes.gif

Napisano

> Rozepnij gdzieś pod maską przewód gumowy i przepompuj płyn pompką

> spryskiwacza do jakiegoś naczynia, słoika, wiadra, kubka,

> pojemnika itp...

Tak się właśnie swojego pozbyłem. I został na lato. Gorzej z rozmrożeniem u kolegi, ale skoro jest garaż - to na pewno łatwiej niż na parkingu pod blokiem.

Napisano

Witam

Słuchaj nie jest potrzebny kanał żeby dostać się do zbiorniczka.

Skręcasz kołem w lewo lub zdejmujesz koło kierowcy (to to już w ogóle będziesz mieć świetny dostęp), są tam cztery bądź pięć wpinanych spinek (nie wiem ile dokładnie bo mam to miejsce "nieoryginalne") zdejmujesz przednią część osłony i tam już masz jak na dłoni dostęp do silniczka, wężyków i zbiorniczka od dołu. Roboty na kilkanaście minut.

Borat

Pzdr!

Napisano

Jesli w garażu zamarzł płyn, to operacja na plastykowym zbiorniczku lub gumowych przewodach na mrozie zakończy się połamaniem elementów - guma twarda jak drewno, plastyk kruchy jak szkło. Nie polecam tego sposobu w warunkach zimowych. Pomijam fakt, że po kilkunastu minutach zgrabieją mu palce...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Panowie problem usunięty.

Płynu było ponad połowa zbiornika. Zamarzło tylko w zbiorniczku i to tak, że nie nogłem wyjąć bagnetu (obpiołem go od nakrętki).

Na początku zaczełem grzać od góry z mizernym efektem. Skończyło się na odkręceniu nadkola i grzaniu opalarką po zbiorniczku. Po 1 20.GIF z sąsiadem włożyłem od góry wężyk 1/4 cala do zbiorniczka i dmuchałem powietrze żeby przyspieszyć proces rozpuszczania. Po 2 20.GIF z sąsiadem wypompowałem płyn i zalałem koncentratem.

Trochę to trwało.

PS. Uwaga na opalarkę - trzeba grzać z pewnej odległości. Pomimo lodu zbiorniczek stawał się bardzo mięki.

Napisano

Oczywiście, ja tylko napisałem jak dostać się do zbiorniczka

Najważniejsze że problem rozwiązany

pzdr!

Napisano

> Najważniejsze że problem rozwiązany

Nom i tyle zachodu, opalarka itepe - czajnik z gorącą wodą, ciepłe auto, zapas płynu zimowego i po 10min wszystko działa

1.zalać zbiornik ciepłym, polać przewody ciepłym gdzie potrzeba, wypsikać do zera, zalać zimowym - end

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.